Сообраќајни прекршоци и казни

1 prasanje: iam makedonska vozacka,ama iam 19 god i nemozam posle 23 casot da vozam, no ako zemam evropska vozacka t.e da polozam za vozacka vo germanija,i ako ja pokazvam taja vozacka,ke mozam li da vozam posle23?

Нема да можеш. закон си е закон и важи за сите возачи на територијата на РМ без разлика чива возачка имаат.

Прашање за поупатените.
Имам скоро 19 години и Б категорија поседувам веке 6 месеци.ВО последно време почнав да возам скутер од 49 кубика.Регистриран е и обавезно крристам кацига.
Сакав да ве прашам дали постои казна доколку ме фатат како возам во периодот од 23-05 часот?И дали е задолжително носењето појас за грб за овој тип на мотори?
Фала однапред

Ме интересира дали постои одредба која забранува пушење у кола додека возиш? Фала унапред.

Ме интересира дали постои одредба која забранува пушење у кола додека возиш? Фала унапред.
Само пушење машки полов орган. Тоа се казнува 1500 евра.
Инаку цигари слободно може да се пушат. Затоа се ставени и пепелниците во автомобилите.

Вчера дојде џандар сакаше да не казни 50 евра за погрешно паркирање и не знам што му стана се смилува и вика терајте.

Поз до џандарот.:vozbud:

Вчера дојде џандар сакаше да не казни 50 евра за погрешно паркирање и не знам што му стана се смилува и вика терајте.

Поз до џандарот.:vozbud:
Само се курчел... инаку кога си во возилото, или си застанат на време не поголемо од 15 минути се смета за запирање, а не паркирање. (нешто почна да ми смрди во колава речи му, затоа застанав да видам на брзина што е, пред тебе ке избега од страв да не експлодира)

А казна за погрешно запирање сеуште немам слушнато дека има.

Има, нели два (у ствари три, има и за наизменично паркирање) знака главно има.
Ако мислеше на ова...не знам
За запирање и паркирање, значи и само ако споре возило, може да го казни, исто како и да паркира

64fe3d.jpg

и само за паркирање (запирање тука е можно)

2ur9i61.jpg

Ако се толку малери па да налетаат на првиот знак (а тој и најчесто се среќава):wink:

Само се курчел... инаку кога си во возилото, или си застанат на време не поголемо од 15 минути се смета за запирање, а не паркирање. (нешто почна да ми смрди во колава речи му, затоа застанав да видам на брзина што е, пред тебе ке избега од страв да не експлодира)

Мала поправка тој закон го сменија во 2008 кога дојде и новиот закон за полагање. Знам јас кога полагав пред година дена ни рекоа дека веќе е 5 минути, знам инструкторот ми ги кажуваше промените.

Aj nabrzina za zapiranje i parkiranje :)

Znaci zapiranje e ako zapres so voziloto nekade i ako go napustis voziloto vo rok od 5 minuti, ili pak ako sedis vo voziloto vo vremenski period od 15 minuti. Znaci nad ovie 5 minuti odnosno nad 15 minuti se smeta za parkiranje.
Pojasno od ova zdravje

E sega ima nekade znaci za samo zabraneto parkiranje, znaci zapiranjeto e dozvoleno, ama takvi znaci se mnogu retki, duri eve i mene ne mi teknuva sega kaj ima takov :D

Едно прашање:

Пред речиси месец дена ме фатиа џандари како возам после 11, а беше 2 часот. После долгиот муабет и замарање, ми ги запиша (највероватно) возачката, собраќајната и личната карта. Ми рече дека ќе имам пријава и ме пушти, но не ми даде ни да се потпишам, ни записник ми даде, ниту платен налог да си ја платам казната. Ме интересира дали може да ме даде на суд токму вака без никаков документ да ми даде или да побара да се потпишам или само ме лажел колку да ме заплаши.

Фала многу

П.С. Сеуште не ми е стигната никаква пријава дома или писмо од МВР.

Kolku vreme treba da mine od polaganjeto za da mozes da vozis posle 23:00 casot???

Што ќе добијам јас ако ме фатат како возам?Без возачка на 17 години?Голема е казната?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom