Сообраќајни прекршоци и казни

Можам да разберам сечија исфрустрираност, но навистина патерично е кога оди по ваква линија на очај.
Имено, и покрај тоа што никој не спомна скапо ауто со голема коњажа, туку го разгледувавме законот и причините за неговото постоење во случај кога не е присутен во други поразвиени земји, ти како слеп за стап се зафаќаш за "богаташите", прикажувајќи омраза кон либерализмот, капитализмот, сите имотно или богати, односно сите успешни, со што единствено ја манифестираш сопствената минорност, неисполнетост и не успешност како личност ! Не велам не, сосема природно е да се вели дека сите што имаат нешто краделе, дури можеби и потсвесно на тој начин се ствара алиби за сопствената пропаст. Но сепак, зарем не мислиш дека е не здраво и извитоперено, имотот и парите јавно да се мразат, а потајно толку многу да се посакуваат ? И не туку тртљај дека е поинаку, зошто ќе лажеш ! На осумнаесет години, не од 50.000 евра, туку не постои човек што е способен да купи било каква кола, барем не во Македонија ! Тоа не значи дека не треба да возат младите !

Понатаму, никаде не реков дека силата на возилото е џабе измислена... се има своја причина ! Само што сите показатели укажуваат на тоа дека е само уште еден начин да се полни буџетот, а да се празнат нашите џебови ! Сега океј, јасно ми е дека тебе како искусен возач на дваесе години и жилет ти пречат младите возачи, не се толку спретни како тебе, уште ги немаат поминато твоите стотици илјади километри за да бидат искусни возачи.... но ете, што да правиме, добиле дозвола која вели дека се способни да возат. Не половично способни, туку способни, ако си способен да интерпретираш...

Кои се причините за сообраќајќите не би сакал да коментирам. Немам информација дека најчеста причина за нив е пребрзото возење (од страна на младите), но и ти ја вадиш од ракав, така да нема некаква валидност... Дури и да е онака како што тврдиш дека е, не постои причина да се казнуваат сите млади. Едноставно треба да се казнат оние кои ги прекршуваат правилата, а од моето искуство повеќе такви се поприлично возрасни личност, само за пример земете ги таксистите, како тие возат и какви прекршоци прават за да стигнат по патник... нема потреба да одите до таму што би ги анализирале шоферите од јавен сообраќај кој што се претркуваат со веќе антиквизираните автобуси. А за казните не знам што да ти кажам, ако имаш пари плаќај ги, последниот пат кога ги разгледав луѓето околу мене, по исплатливо им беше да одлежат еден месец отколку да ја остават фамилијата без леб...
За она првото болдирано: Колку си сигурен дека го нема? Јас колку што знам ко препишаја законот од европскиот устав, така да биди сигурен дека го има. Особено делот со коњажата.
А за она со цените и можноста за купување коли... поентата ми беше дека лесно е да искршиш ХХ.000 евра кои не си ги заработил ти. Седни заработи, па да видиш како ке ти биде кога некој ке ти ја гребне колата, а камо ли да ја слупаш.

Второто болдирано: Бато живееме во капиталистичко општество. Тоа се придобивките од него, секој гледа на секаков можен начин да ти ги извлече парињата од џебот, вака или онака. А дека мене ми сметаат почетниците, се лажиш, воопшто не ми сметаат. Ми сметаат размуслувањата и летањето на младите со умот дека се можат да направат.

третото болдирано: Информацијата не ја вадам од ракав, туку е од МВР. Ако беа проблематични и најголеми прекршувачи на законот возачите кои што имаат 40 години, нив ке им се забранеше управување со силни возила. За таксистите и возачите на автобуси можам да речам едно нешто. Да си таксист во Англија, треба да поминиш 8 годишно школо за таксисити. Кај нас во Македонија на секоја доодена Лада можат да стават табла TAXI и да ја возат. Најголем дел од метежот во градовите се создава поради нивната вина, немањето на доволно паркинзи и проектираноста на сите Македонски градови за возила 2/3 помалку од она што го има денес.

Како и да е законот е тој што е, не верувам дека ке го укинат, но и не е толку ригорозен. Полицијата знаејки ја нашата економска состојба проголедува низ прсти најмногу за овај закон, така да и како почетник можеш да возиш возило појако од 100 кс а и да го возиш после 11.

Пак ќе кажам.
Пред да коментирате било што, видете го законот, во актуелна верзија, и видете тогаш колкави се казните...т.е. за кои пиздарии се одзема дозвола и се наплаќаат 300 евра на пр.?
И за буџетот, демек се полнел...муабетиве неможам да ги поднесам...
Знаете ли бе, дека сите напишани сообраќајни казни да се наплатат, таа сума во буџетот е пичкин дим? Не знаете...е да си знаете...
Точно е дека оние младите докај 21-22 години ги прават повеќето од прекршоците, па и несреќите ако сакате...видете билтени од МВР... Италија до скоро (неколку години, сега незнам како е, може и да стои сеуште), на почетниците возачи во првите три години ги ограничуваше на 55 коња...
Друго е односот кон колата од татко ми, а друго е кога си ја купил сам, со сопствени пари...кои си ги ЗАРАБОТИЛ!
Друго е зрела личност зад воланот, а друго е дете од 18-19 години. Искуството игра огромна улога...

iskustvoto igra najgolema uloga. ne e problem da sednes vo vozilo od 150ks problemot e sto treba da pocituvas toa sto go vozis a ne da se kurcis i koa ke stisnes poise se desilo nesto epa ke se desi. a za kaznive neznam ja mislam deka ako e opravdano pisana ako stvarno si naprail glupost ne e previsoko ke si kjutis i ke si platis. a toa deka ima od dzandarive so lovat samo za gluposti da pishat kazna ima i toa mnogu i me nervira ali toa e so da se prai

Јас одамна викам место „искусноста“ на возачот да се мери во години да се мери во извозени километри ...

И ограничи го бе - нека носи А4 ознака „А“ на колата дури е почетник и да има сила на мотор колку да може да вози до кај 55 км/ч во град ... па кога ќе помине 5000 километри зад волан може да си купи од праведно заработените пари кола :kesa:

Iskreno preteraa so kaznive sto ne vovedat i kazna za protivprdenje :vozbud: mislam preteraa so glupite kazni,a za soobrakajot redno e sto stavija takvi kazni ne moze na sekoj so ke mu tekne da pravi a pri toa stradaat nevini :helou:

Абе не знам дали ние како нација сме такви или можда сите сегде се такви, ама дефинивно терсене луѓе сме.

Пред да се воведат казниве, сите викаа: ‘‘еее шо е ова безредие, не требит вака, бапни им високи казни и ке видиш одма поубо ке е сите ке пазет, види на запад така е, ама ние сме неразвиени прости сме, зато само казни требит за народов и тралалала‘‘ .

Сеа кога тоа за што сите јадеа гомна се деси, и се начукаја високите казни и казните за сите можни прекршоци, пази за чудо, пак на народов не им чинит, АМ ЧАРЕ??? Ако немат казни зш немат, ако имат мн се високи, ако не се високи онда мн се ниски. Не е дека мене ми одговарат да платам 300 евра казна, ама ми одговарат да платит 300 евра казна таксистот шо ми шибат секој ден пред улица кај мене и ми е страв дека некој ден ке изгазит некого, зато шо знам дека после тие 300 евра даени нема да му се давает уште толку...значит според мене казните си се баш на место, како нивната висина, така и сите нови воведени прекршоци...

Дали е точно дека преминување на црвено како пешак се казнува со 300 евра, додека преминување преку улица на необележано место е 25? :)
Слушнав ваква информација но малку ми е нелогична...

значи едно прашање во врска со еден закон чув дека ако кацигата ја носиш на раката или ти стои пред нозете ( кај скутер ) било исто како да ја носиш и на главата и неможат да те казнат дали е точно или не ??

Јас одамна викам место „искусноста“ на возачот да се мери во години да се мери во извозени километри ...
:

Oва супер, ама нема механизам шо би мерел.

значи едно прашање во врска со еден закон чув дека ако кацигата ја носиш на раката или ти стои пред нозете ( кај скутер ) било исто како да ја носиш и на главата и неможат да те казнат дали е точно или не ??
Ај прочитај уште еднаш што имаш напишано.Која е целта на носење кацига ако ја држиш во нозе?Образованието е сила,образованието е моќ или некои прашања не заслужуваат одговор.Одбери си:smir:

Ми стигна некое писмо од мвр велес, дека се поведува прекршочна постапка против мене,глобата беше 45 еу ова се случува пред цела година,е сега побарав впишување на негативни поени но тогаш ми рекоа дека немале картончиња за истата,и да сум чекал да ме повикаат на суд е сега прашањетое колку ке ме кошта казнава откако ке помине низ таа прекршочна постаопка ??? дали цената ке биде иста или е повисока

Ми стигна некое писмо од мвр велес, дека се поведува прекршочна постапка против мене,глобата беше 45 еу ова се случува пред цела година,е сега побарав впишување на негативни поени но тогаш ми рекоа дека немале картончиња за истата,и да сум чекал да ме повикаат на суд е сега прашањетое колку ке ме кошта казнава откако ке помине низ таа прекршочна постаопка ??? дали цената ке биде иста или е повисока

Штом одиш на суд, СИГУРНО ќе платиш поскапо.
Ако ништо повеќе, имаш 1500-2000 денари судски трошоци.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom