Сообраќајни прекршоци и казни

Ни мене ми нема направено 2 години возачката а ме имаат сопрено 2-3 пати после 11 и досега ништо не стигнало. Ако ништо не ти рекол тогаш така те пуштил.
Сакав да прашам , колку време може да не ја регистрирам колата , некаков рок има ? Ако не ја регистрирам за одредено време има казна за тоа? Инаку избегавам да ја возам:)

Немаш казна ако не ја регистрираш,освен ако не те сопрат..Ако не ја возиш и 10 години да стои нерегистрирана немаш гајле..Вујко ми година и пол од кога не ја регистрира,ама неја ни вози..Мислам се плаќаше плус 500-1000 денари ако ја регистрираш после година-две-три,ама не сум сигурен.

Немаш казна ако не ја регистрираш,освен ако не те сопрат..Ако не ја возиш и 10 години да стои нерегистрирана немаш гајле..Вујко ми година и пол од кога не ја регистрира,ама неја ни вози..Мислам се плаќаше плус 500-1000 денари ако ја регистрираш после година-две-три,ама не сум сигурен.
за болдот да те надополнам, ................. не плаќаш пари ко за казна, него ги плаќаш додатните трошоци што би ги немал кога редовно би ја регистрирал колата. а тоа се: нови рег таблици и сообраќајна. е сега, рег таблици обавезно мораш да земеш нови ако поминало најмалку еден месец од истекот на регистрацијата. пример, ако истекува на денешен датум 26.05.2014 нема да морашда набавуваш нови таблици до 26.06.2014
а кога се земаат нови таблици, тогаш нормално дека ќе ти направат и нова сообраќајна. таблици мислам дека се 1500 ден, нова сообраќајна 600 или 800 ден, така да сума сумарум 2100 отприлика. ај нека се и 2500 ако сум грешка со некои од цифриве.

за болдот да те надополнам, ................. не плаќаш пари ко за казна, него ги плаќаш додатните трошоци што би ги немал кога редовно би ја регистрирал колата. а тоа се: нови рег таблици и сообраќајна. е сега, рег таблици обавезно мораш да земеш нови ако поминало најмалку еден месец од истекот на регистрацијата. пример, ако истекува на денешен датум 26.05.2014 нема да морашда набавуваш нови таблици до 26.06.2014
а кога се земаат нови таблици, тогаш нормално дека ќе ти направат и нова сообраќајна. таблици мислам дека се 1500 ден, нова сообраќајна 600 или 800 ден, така да сума сумарум 2100 отприлика. ај нека се и 2500 ако сум грешка со некои од цифриве.

Значи мора и нови таблици,види мајката,не сум го знаел ова..

Значи мора и нови таблици,види мајката,не сум го знаел ова..
ова е превземено уште од југославија. исто ко што можеш да регистрираш кола 1 месец унапред .............. ова на своја кожа го научив. требаше да бидам отсутен подолго време од тука, и сакав да си ја регистрирам колата пред да идам. на некои 2 месеци пред истекот на регистрацијата. кога тоа НЕ може. морало да биде помалку од 30 дена. и така после тоа си платив за нови таблици, регистрација и сл.

А дали кога по истекот и се добива нова таблица и дали ќе треба да помине на технички преглед на возилото па да добие нова таблица???

А дали кога по истекот и се добива нова таблица и дали ќе треба да помине на технички преглед на возилото па да добие нова таблица???
мислам дека ти го разбрав прашањето, па ќе пробам да одговорам.
кола/возило се регистрира на тој начин што се прави технички преглед на возило, односно идеш на шалтер со сообраќајната и си плаќаш само за техничкиот преглед. ти дава некакви документи и формулари, зааедно со тоа дека си платил колку што требало и идеш на технички на канал. потоа треба да имаш и осигурување (ова јас го зимам пред да идам на технички, но може и отпосле, ама заебано е да трчаш од технички до осигурителна компанија, па назад) и со сите тие документи идеш кај џандарот (кој е патем кажано во цивилка и ретко кој знае од младите дека е џандар) кој удира печат на сообраќајната. е сега, во овој случај тој е тој и кој дава нови таблици и нова сообраќајна.

vozam taxi vo bitola i imam problem so sobrakajcite a problemot e sto odredeni sobrakajci ne se ponasat kako so luge pr.ti se deri ti kazva gluposti so ne se vo sklop so dolznosta i sl.PRASANJETO mi e dali imas pravo da snimas video dodeka razgovaras so nego,ili ako snimas audio dali mozis da go iskoristis na sud za omalovazuvanje i sl[DOUBLEPOST=1401752011][/DOUBLEPOST]
Која слободна кола?Неможам ли да ја паркирам на некој паркинг и да ја оставам..Ќе постои ден-два и ќе си ја земам,и така џандарите кур ги боли..Али само во услов да не ми ги види броевите..Која камера?Не сме во Германија па да има камери..Бензински нема на секој чекор..Ее колку сте наивни,така се фаќало..Само повторувам,таблите да не ми ги види..
a i sto ako ti gi vidi kako odi to ke mozi da dokazi na sud deka stvarno bilo taka

Последно уредено:
Дечки, сношти ме запре полиција... на улица (Транзитот - Струмица) каде што е ограничено 40, а сите возат над 60 :) ... остај то, имаше и радар. Типов ми рече 300 евра казна, ми запиша информации од сообраќајна и возачка. Без да ми даде нешто да потпишам.

Ми рече, не може никакви поени да се пишува, и дирекно ќе се идело на пријава. Шо значи, може слободно да ме дава на суд? Или? ... би било добро некој да појасни и што уствари значи кога ќе се потпишеш?

PS, колку време може исто да се чека додека ти стигне поканата?

Дечки, сношти ме запре полиција... на улица (Транзитот - Струмица) каде што е ограничено 40, а сите возат над 60 :) ... остај то, имаше и радар. Типов ми рече 300 евра казна, ми запиша информации од сообраќајна и возачка. Без да ми даде нешто да потпишам.

Ми рече, не може никакви поени да се пишува, и дирекно ќе се идело на пријава. Шо значи, може слободно да ме дава на суд? Или? ... би било добро некој да појасни и што уствари значи кога ќе се потпишеш?

мора да ти даде да потпишеш,е сега ако ти дал можност за опцијата “повикај пријател“ за саат време а ти не си ја искористил па ќе си ја запише казната пред завршување на смената..............може да поминеш и без казна ако се смилувал

Би требало да ти даде да се потпишеш, тоа е фактички дека го признаваш делото. Да не си барал нешто пријатели, па затоа нешто да не не ти дал да се потпишеш?

Инаку 150е е ако ја платиш во рок од 7-8 дена, ако не ја платиш, одиш на суд после извесно време, месец, два, три, зависи.

мора да ти даде да потпишеш,е сега ако ти дал можност за опцијата “повикај пријател“ за саат време а ти не си ја искористил па ќе си ја запише казната пред завршување на смената..............може да поминеш и без казна ако се смилувал
Одма се јавивме... немаше ни 15 минути. И ова да ми било последна опомена.Следниот нема да толерирал. Ни рекоа дека казната е скинета.

Би требало да ти даде да се потпишеш, тоа е фактички дека го признаваш делото. Да не си барал нешто пријатели, па затоа нешто да не не ти дал да се потпишеш?

Инаку 150е е ако ја платиш во рок од 7-8 дена, ако не ја платиш, одиш на суд после извесно време, месец, два, три, зависи.
Не ми рече ништо за попуст... дирекно на пријава демек.

Се надевам навистина ја скинал.

Луѓе ме сопре полиција, застанав, ми побараа документи и им дадов се што требаше. Полицаецот ми рече дека е океј и си отидов.Е сега јас сум загрижен и прашањето ми е дали може да ми стигне некоја казна пошо ова беше после 11 саато а сеуште возачката ми нема направено 2 години. Полицаецот не кажа ништо ама мене ме фаќа страв бидејќи ми е прв пат да ме застанат.
Инаку, да се надоврзам... ваква случка се има десено у Струмица, го застанале (а немал 2 години искуство), сам бил... го провериле, се било исправно и го пуштиле (а у меѓувреме му запишале информации од сообраќајна и возачка). И после 5 месеци му стигнало покана за суд, 500 евра казна. Па после направиле мамка на судот, викнал другар кој има искуство и демек биле заедно, па збориле дека стварно не рекол за тоа... дека вака наеднаш педерски го казнува. И нормално, го ослободиле :)

Одма се јавивме... немаше ни 15 минути. И ова да ми било последна опомена.Следниот нема да толерирал. Ни рекоа дека казната е скинета.

1. како што ти реков,не ти напишал казна,ако ја напишел нема шанси да се скини освен тој ако не ти ја плати,значи сепак ти дал можност “повикај пријател“

2.:pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:

Па си требало да кажиш за повикот, затоа и не ти дал да се потпишиш, ти ја скинал.

Инаку тоа не е никаков попуст, секоја казна ако се плати во рок од 7 или 8 дена (не знам точно), се плаќа напола, пример, 300е, ја плаќаш 150е.

1. како што ти реков,не ти напишал казна,ако ја напишел нема шанси да се скини освен тој ако не ти ја плати,значи сепак ти дал можност “повикај пријател“

2.:pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:
1. Баш така :) Шо значи, би требало да поминам неказнето :)

2. Ам така де :D Одма право, дечко 300 евра казна и ќе имаш пријава. Не ми рече ни у рок од 7 дена, нит ништо.

Па си требало да кажиш за повикот, затоа и не ти дал да се потпишиш, ти ја скинал.

Инаку тоа не е никаков попуст, секоја казна ако се плати во рок од 7 или 8 дена (не знам точно), се плаќа напола, пример, 300е, ја плаќаш 150е.
Се надевам :) Пошто ко шо гледам дури и после 5/6 месеци стигаат покани -.-

Знам ама така ми е зборот :D Инаку, да 7 дена е. Ама финтата е што не го спомна тоа, напоменав горе.

Ако не ти дал да се потпишиш, сигурно е скината. Мора да ти даде да се потпишиш ако пиши казна, како што реков потписот е фактички дека го признаваш делото. Ако си удрел потпис, тогаш нема враќање, единствено да фаќаш врски за на суд.

Така да уживај, нема да ти стигне покана за на суд.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom