Солипсизам

• Креатор на темата Креатор на темата UnholY
  • Време на започнување Време на започнување
U

UnholY

Гостин
Од поодамна сакав да отворам тема за ова меѓутоа изумив па ми текна сега....

Епа вакa...Солипсизмот преставува филозофски поим со кој се означува екстремниот облик на субјективниот идеализам.
Па сега поаѓајќи од емпиризмот според кој сетилното искуство е единствениот извор на познанието, солипсизмот личното т.е индивидуалното искуство го смета за единствена содржина на познанието кај личноста.
Солипсизмот како теорија се сомнева во верувањето дека човечкиот ум поседува некаква основа за верување во егзистенцијата на нешто, освен на индивидуалната свест односно сопственото јас.

Па сакав да ги дознаам вашите лични ставови и дали се согласувате со ова учење...
Јас лично потполно се согласувам, затоа што ние учиме токму од самите себеси, од сопственото искуство, од сопствените грешки па така нашето стекнато познание за животот го споделуваме со останатите.

Скоро се што знаеме,имаме стекнато од сопствени искуства и грешки,ретко кој е толку паметен да научи од туѓи грешки.
За искуства колку толку може да се научи од други(сепак за структурата на атомот учиме од други,од туѓи искуства).И нормално стекнатите искуства ги пренесуваме на околината,така и функционира животот,од тоа што знаеш се трудиш да го научиш другиот,таму кај што си згрешил го предупредуваш другиот за да не згреши исто.

Меѓутоа и со помош на искуствата од другите создаваш свое,кое добро или лошо ти носи поука,која понатаму ќе ја пренесеш на друг,кој пак со помош на истата ќе оформи своја,и ќе ја пренесе на друг итн итн...

Точно,се согласувам со солипсизмот,но не целосно,сепак не можеш се сам да научиш,можеш да ги подобриш и појасниш гледиштата на работите,да оформиш свој карактер,меѓутоа,не сосема сам,барем од пријателите учиш нешто.

Скоро се што знаеме,имаме стекнато од сопствени искуства и грешки,ретко кој е толку паметен да научи од туѓи грешки.
За искуства колку толку може да се научи од други(сепак за структурата на атомот учиме од други,од туѓи искуства).И нормално стекнатите искуства ги пренесуваме на околината,така и функционира животот,од тоа што знаеш се трудиш да го научиш другиот,таму кај што си згрешил го предупредуваш другиот за да не згреши исто.

Меѓутоа и со помош на искуствата од другите создаваш свое,кое добро или лошо ти носи поука,која понатаму ќе ја пренесеш на друг,кој пак со помош на истата ќе оформи своја,и ќе ја пренесе на друг итн итн...

Точно,се согласувам со солипсизмот,но не целосно,сепак не можеш се сам да научиш,можеш да ги подобриш и појасниш гледиштата на работите,да оформиш свој карактер,меѓутоа,не сосема сам,барем од пријателите учиш нешто.

Добро мислење Desire.
За последново само да се надоврзам...точно е дека не можеш се да научиш сам, но кога ќе видиш од друга страна и тие пријатели кои што успеале да ти пренесат некои знаења, ги научиле од сопственото искуство и тоа најчесто се работи кои ти се уште не си успеал да ги искусиш па ти ги пренесуваат вербално со цел да можеш поубаво да ги осознаеш. Затоа тоа веќе оди во друга крајност.
А, истотака и во глобала знаења ни пренесуваат постарите и поискусни од нас во многу области од животот, а тоа е така затоа што тие се во предност во однос на возраста имаат искусено далеку повеќе работи па сега ги пренесуваат на помладите, меѓутоа ќе дојде време и кога ќе бидеме во можност лично да ги искусиме работите што ни биле пренесени од другите. Се е само прашање на време.

Солипсизмот е крајно нелогичен за мене, бидејќи на овој свет не постои исконска индивидуалност, па според тоа и такво искуство.Ако некој сака да верува во него, зарем ќе ја порекне идејата, дека за да стигне до некави спознанија за животот, претходно не бил изложен на колективни акти-социјализација, семејство, за да дојде до свеста за себе си?

Солипсизмот е крајно нелогичен за мене, бидејќи на овој свет не постои исконска индивидуалност, па според тоа и такво искуство.Ако некој сака да верува во него, зарем ќе ја порекне идејата, дека за да стигне до некави спознанија за животот, претходно не бил изложен на колективни акти-социјализација, семејство, за да дојде до свеста за себе си?

Медеа, не знам зошто мора да се порекнуваат социјализацијата, семејство и средината т.е факторите кои ја градат личноста.
Тоа е еден процес преку кој детето се подготвува да може да стане самосвесно за светот околу себе и да може објективно да ги слогледува работите. Тоа е неизбежно, па зарем детето е способно само да се изградува како личност во тој период ?
А, заборавив да ја спомнам и актвноста на детето во периодот. Таа е еден од главните фактори кои ја градат неговата личност и без неа тоа изгледа само пасивен елемент кој е обликуван онака како што останатите околу него сакаат.
Значи социјализацијата е почетниот механизам кој го претвора детето во личност која е свесна за самата себеси и која што почнува да ги осознава работите и да си го збогатува искуството. И не гледам причина зошто да се порекнува

Нема што да се порекнуваат социјализацијата,семејството и колективните акти,кога преку нив личноста ги стекнува искуствата,со помош на кои напредува на соодветното поле каде се стекнати,и преку нив учи за понатаму.:smir:

Се решив да ја продолжам темава, да ја живнам малку оти ќе умрам од досада :turn:

Познатиот филозоф Џорџ Беркли од емпиризмот извел субјективистички заклучоци на тој начин што фактот дека искуствтото преставува основен извор на познанието го протолкувал и заклучил дека надвор од искуството сепак нема ништо.
Бидејќи искуството преставува збир на перцепции, а перцепциите прествавуваат субјективни доживувања.
Е сега гледајќи надвор од субјектот кој што го преставува нашето сопствено ЈАС, нема никаква реалност. Па така сведувајќи ја целокупната реалност на нашето јас Беркли станал солипсист, меѓутоа подоцна отстапил од своите солипсистички ставови и се приврзал кон божеството иако не знам што му требало да го направи тоа.
Очигледно му го испрале мозокот.

Тоа што Беркли го истржувал било сосема неточно т.е. било илузија подоцна сватил дека направил грешка и го сменил ставот.

Ова е интересна теорија, штета што се граничи со лудило. И темава колку јас читав е комплетно погрешна.

На кратко, солипсизам е состојба на умот која не верува дека постои реалност, то ест дека постојам само јас и ништо друго. Све друго е имагинарно. На пример, седиме јас и ти во соба и постоиме, кога ти ќе искочиш јас веќе не постојам а претходно сум бил само производ на твојата потреба, имагинација, боговско постоење (што ли и да е)

Мене ме стрефи овој момент пред пар години, а подоцна сфатив и дека има цела филзофска “поставка“ за ова. Секако е интересна теорија, но е граница на лудило, на клиничка шизофренија личи... и не, не сте сами за себе.

Ова е интересна теорија, штета што се граничи со лудило. И темава колку јас читав е комплетно погрешна.

На кратко, солипсизам е состојба на умот која не верува дека постои реалност, то ест дека постојам само јас и ништо друго. Све друго е имагинарно. На пример, седиме јас и ти во соба и постоиме, кога ти ќе искочиш јас веќе не постојам а претходно сум бил само производ на твојата потреба, имагинација, боговско постоење (што ли и да е)

Мене ме стрефи овој момент пред пар години, а подоцна сфатив и дека има цела филзофска “поставка“ за ова. Секако е интересна теорија, но е граница на лудило, на клиничка шизофренија личи... и не, не сте сами за себе.
druze zemi malce procitaj okolu solipsizmot pa posle prakaj bilo kakvi reakcii i izjavi no ova sto go pisa e totalno bezveze i ako prodlzis da mi gi negiras temite ke ti ja resam amelia (V) so kratki postapki
i ne go svakaj voa kako ofanziven odogovor brader. pozz

druze zemi malce procitaj okolu solipsizmot pa posle prakaj bilo kakvi reakcii i izjavi no ova sto go pisa e totalno bezveze i ako prodlzis da mi gi negiras temite ke ti ja resam amelia (V) so kratki postapki
Another one of ours,joins the forum....yeaaah.:):):)
Иначе,Виктор,се шиба дечкото,озбилно...

Се запознав со солипцизмот пред 1 година како правец во филозофијата.значи начин како ние спознаваме се околу нас.Е сега, на почетокот бев сигурна дека сето тоа што го спознавам доаѓа од моето искуство.Со понатамошно проучување наидов на делот за кој Викторгг зборува.Имено, солипцистите велат:се додека гледам нешто тоа постои.кога ќе го нема тоа нешто пред мене тоа не постои.
Ова е само дел од многуте филозовски правци, и секој правец си има своја логика но и дел кој го побива сето тоа.
Затоа и до ден денес не е одговорено првобитното и главното прашање на филозофијата:како настанало се:salut:
оф топоик: поздрав до професорот томе кој ме натера да го учам сето ова :smir:

Сите учиме од своите грешки, скоро да не постои човек кој учи само од туѓи грешки...се додека сами не се изгориме, никогаш нема да научиме дека всушност сме згрешиле! Јбг, стекнуваш искуства, мораш...

Твоето е многу побезвезе, верувај.
И ако продолжиш со вакво негирање на туѓи мислења, макар и на шала, постовите ќе ти бидат бришени.
Не го сфаќај ова како офанзивна реплика, него како факт кој треба да го прифатиш.
Another one of ours,joins the forum....yeaaah.:):):)
Иначе,Виктор,се шиба дечкото,озбилно...
Фино што се собирате и што дечкото се шиба или whatever...
Али "шибајте" се на друго место, или бар во контекст на темата.

Имено, и јас како Викторгг, пронајдов нешто сосема поинакво кога барав објаснување за солипсизам низ нетов (т.е дефинициите беа во контекст на она што Викторгг го напиша).
Дај објасни го тоа.

Back
На врв Bottom