Снукер

• Креатор на темата Креатор на темата shadow_rr
  • Време на започнување Време на започнување
Ги пратев до пред 5-6 години активно и после долг период престанав. И од пред некое време почнав пак активно да ги пратам.
Моментално е мастерсот во Шефилд на Еуроспорт.
Рони ОСаливен е закон:vozbud:

Никој не гледа, фаворити ова-она? :)

Јас од секогаш за Higgins си навивам, ама овој пат за Davis бев - ептен мерак ќе ми направи ако го освои светсково на 50 и кусур години. :)
А во добра форма е моментално, така да... има шанси. :)

Каков кам бек денес на Австралиецот Нил Робертсон ауууу немогуче:vozbud:.
Гоулд имаше водство од 11-5 на крајот победа на Нил 12-13 каков меч беше,па и Хигинс-Дејвис беше страшно човекот неможеше да поверува дека го исфрли шампионот од лани со своите 55 години цел се тресеше на розевата на крај ...

Многу јак дуел меѓу O'Sullivan и Williams. 9-9 се моментално. Во живо оди на еуроспорт.

Многу јак дуел меѓу O'Sullivan и Williams. 9-9 се моментално. Во живо оди на еуроспорт.
Јако играа двата, но Williams изгуби.
O'Sullivan 13 - 10 Williams. И сега моментално Динг 10 - 10 Марфи. :)

Аууууу Робертсон само како си ги меле противнцииве. Моментално игра со Картер води 5-0 и како шо тргнала работава ќе биде и 6-0:vozbud::vozbud:

Знај некој како заврши O'Sullivan против Selby? Мака ми е не го догледав докрај, а интересна и неизвесна утакмица беше.. а и со надминат лимит ништо не ми отвора, неможам ни да проверам:jaj:

Ај на кратко правилата ако ги знае некој :hh: не ми се јасни,иначе интересна игра е снукер

Ај на кратко правилата ако ги знае некој :hh: не ми се јасни,иначе интересна игра е снукер

Црвените топки носат по 1 поен,а тие во боја што се (црна плава,розева,зелена,жолта) по повеќе, 3-4-5-6 незнам точно како... мораш да внесеш една црвена за да имаш право,да внесеш една во боја... и се така... тоа е набрзинка,друг некој ке дополни

^

Црвена 1 бод
Жолота 2 бода
Зелена 3 бода
Кафејава 4 бода
Сината 5 бода
Розевата 6 бода
Црната 7 бода

Се внесуваат наизменично треба прво црвена па после една од обоените. Постојат грешки наречени Фаули и ако направиш грешка афтоматски идат бодови на противникот со таа разлика што различно бодови е ако ти влезе бела ако утераш погрешна топка ако допреш шарена а требало црвена натпреварувачот несаќајки допира некоја топка..... ПОкрај за победа натпреварувачите се натпреваруваат за најголем брејк на турнир за што има награди... Се игра во фрејмови наизменично на секој турнир зависи од колкаво значење е се игра до 13, 11, 17 добиени фрејмови (една партија). НАјвисок брејк е од 147 поени тоа значи после секоја црвена да ја внесуваш црната и тоа е многу тешко ма да на најдобрите им успева!

Јас сум за Осаливен ама во последно време некако е презаситен и не е заинтересиран на натпреварите многу брза и секој натпревар изгледа како да искача да се тепа :)!

Eве го најбрзиот брејк... рекордот е во сопственост на Осаливен:pipi:

Иначе на последниов турнир изгуби во четврт финале од Марк Селби исто јак играч ... се работи за светско првенство :wink:

Марк Селби изгуби во полуфиналето од Граем Дот со 17:14, а
Али Картер изгуби од Нил Робертсон со 17:12.

Денеска, недела, 2 мај 2010, започнува финалето во Светскиот Шампионат во Снукер 2010 помеѓу Граем Дот и Нил Робертсон, ќе се игра до максимум 35 фрејмови, победата ќе ја однесе тој кој прв ќе освои 18 фрејмови.

Но големата вест на денешниот ден се шпекулациите дека Џон Хигинс примил поткуп во Киев, Украина, непосредно по поразот од Стив Дејвис во осмина финалето со 13:11.

Според видео клипот до кој може да се дојде од наредниот сајт:
http://www.newsoftheworld.co.uk/new...iggins-plots-to-betray-his-fans-for-cash.html
Хигинс се согласил да прави грешки после 3 одиграни фрејмови во одредени мечови.

Дека ова не е само било каква приказна колку за да им се привлече вниманието на луѓето, истата оваа вест ја има и на BBC:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8656637.stm
а кога BBC кажува нешто такво, е тогаш е сериозна работа.

Ако ваквите шпекулации се докажат како точни, најверојатно Хигинс ќе се соочи со санкции, како привремена суспензија од играта и губење на бодови на рангирната листа на Светската Снукер Асоцијација, при што сериозно би ризикувал да ја изгуби позицијата број 1 на листата за наредната сезона 2010/2011.

Ако ваквите шпекулации се навистина точни и таа видео снимката е вистинска, а не монтажа, многу ќе се разочарам. Хигинс и О'Саливен ми се двајца најголеми фаворити, ако не навивам за едниот, тогаш навивам за другиот, а ако играат еден против друг, тогаш навивам да играат до последен фрејм, па подобриот нека победи на крај.

Не сакам да завземам страна во ваквите шпекулации, но морам да признаам дека мечот со Стив Дејвис навистина ми делуваше доста сомнително. Дејвис дефинитивно заслужено победи, но имаше ненормално лесни потези кои Хигинс ги промаши. Знам дека едно е да играш во играчница, а сосема друго е да играш пред публика и притисокот си го прави своето, но Хигинс е познат како играч кој издржува притисок. И за Дејвис важи истото, порано бил шахист, вежбал издржливост и трпение, а едно време бил и претседател на Англиската Шаховска Федерација. Вежбал шах со противници од други градови, така што преку писма секој го праќал наредниот потег, а исто така тука е и фактот дека човекот ги има 52 години и е многу поискусен од Хигинс, но сепак, како што веќе реков претходно, Хигинс важи за играч кој издржува под притисок. Без навреда кон Дејвис, но Хигинс има победено и појаки играчи.

Како што веќе реков претходно, не сакам да завземам страна во ваквите шпекулации, но сепак морам да признаам дека многу потези на Хигинс не само во мечот против Дејвис, туку и општо во текот на целиот Светски Шампионат во Снукер 2010 ми делуваа доста сомнително.

можно е, ако е вистина одлично глуми :)

Финалето денеска нормално се навива за Робертсон :)

Претседателот на Светската Асоцијација за професионален билијард и снукер,уште попозната како Светската Снукер Асоцијација, Бари Харн, веќе потврди дека е започната истрага за наводниот поткуп кој Хигинс и неговиот менаџер, Пет Муни, го примиле.

Пет Муни, менаџерот на Џон Хигинс, кој патем досега беше и член на бордот на Светската Снукер Асоцијација, и официјално поднел оставка од својата позиција, која што била прифатена од страна на бордот.

Џон Хигинс е под привремена суспензија се додека не заврши истрагата, но тоа и нема да има некаков голем ефект врз него, бидејќи во периодот од мај до август нема некој поголем и позначаен рангирачки натпревар во снукер, има квалификации, но Хигинс, и да ја изгуби позицијата број 1 на рангирната листа на Светската Снукер Асоцијација, сепак ќе остане еден од првите 16, така да нема да мора да се квалификува.

Едно што е сигурно е тоа дека нема никакви сомнежи за победата на Стив Дејвис врз Џон Хигинс во осмина финалето, бидејќи средбата покажана на снимката на која што наводно Хигинс прифаќа поткуп, се одржала по мечот помежу Дејвис и Хигинс во осмина финалето.

Оваа афера е прв голем предизвик за Бери Харн, претседателот на Светската Снукер Асоцијација, кој откако дојде на позицијата кон крајот на 2009, вети големи промени во асоцијацијата, како и воспоставување на нови натпревари во снукер, особено во источна Европа.

На Харн останува да одлучи што му следува на Хигинс.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom