Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
За тебе не знам, ја сум Македонец, сум бил и ќе бидам, не сум сменил ништо. Не знам и за оние стотици илјади што се клнеле во блгарски произход за да земат блгарско државјанство, што се тие. И оние скопјанос за да искамчат 7 дена во Грчка.

Декларативно, според правото на самоопределување, да, секој може да се изјасни како македонец. Меѓутоа кога некој ќе те праша врз што го темелиш тоа право, зошто се чувствуваш како македонец, кога врховната власт преку меѓународни договори ти го поткопува тоа право, ти ги ускратува аргументите врз која што ја темелиш твојата национална припадност и преку разни историски комисии во твое име прави компромиси со страната која што тврди дека ти не си македонец, туку нешто друго. Мене лично тоа ми пречи. Ми пречи фактот што јас на некого треба постојано да му се дообјаснувам, да навлегувам во политички мотивирани одлуки. Јас сакам кога на некој странец ќе му кажам дека сум македонец тука да заврши целата дискусија.

И овие со бугарски пасоши тргаат со сличен наратив, дека никој не може да му го одземе чувството дека се по националност македонци, притоа занемарувајќи го фактот дека ги станале мртвите од гроб за да докажат дека не се, дека се нешто спротивно. На таа изјава ставиле потпис и како такви престојуваат и работат во државите на Запад. Таму се заверени како Бугари, нивните деца кои што ќе се родат таму остваруваат право на престој по тој основ, и.т.н.

Утре е 11ти Октомври. Во нашата колективна свест врежано е дека на тој датум македонскиот народ се кренал на востание против фашистичкиот окупатор, т.е во дадениот случај Бугарија. Според договорот за добрососедство ќе треба да користиме друга терминологија, од окупатори да ги прогласиме за ослободители, како што тие тврдат, да одиме контра историските факти.
Ајде за антиката пред две илјади години и нема многу аргументи, стои отворена дискусија, меѓутоа за оваа работа имаме уште живи сведоци. Ние де факто ја темелме нашата национална држава врз овие настани. Ако се одречеме од нив, тогаш по кој основ јас, ти и било кој друг ќе се нарекуваме македонци?

Еве, последно со што излегоја бугарите се низа ултиматуми, меѓу кои и за јазикот, истиот да се ословувал како "службен јазик на РСМ" а не како македонски. Јазикот е едно начело врз кој што го темелиме нашиот национален идентитет, утре ќе треба и со него да правиме компромиси. На крај ќе ни остане само декларативно да се нарекуваме македонци, а притоа сме ги избришале основните белези кои што ни го даваат тоа право.

https://press24.mk/sela-za-ubistvot...Zt3PmAllQ-HWE8U7QI81VPj5P333DzCMsyWjNcM1SwAyA

Така не сакајќи само го удрија 15-16 пати у глава, и умрел, иначе само си играле децата.

Какво гомно од човек ејјјј, не го оставија детево да почива во мир. Затворени биле само затоа што биле Албанци...затворени се затоа што се убијци све да ти ебам козоебачко.

И само можам да замислам што ќе беше доколку беше обратна ситуацијата, и вакво нешто изјавеше некој Македонец.
Вакво нешто изјавија сите македонци вклучувајќи го и судот во Куманово, каде македонец во обид за убиство прегази дете. Убиецот на детето за година ќе излезе на слобода.

само што започна Македонија Словенија. На екранот стои МКД : СВН. Словенечкиот коментатор коментира не северномакедонске ами"...македонске репрезентације...".
А за оние кои сакаат да ме спорат дал сум Македонец, вклучително еу, Ханкан, влада, наши мили сусједи...whoever, еве им поздрав. Пардон, 2 поздрави
makedonija-slovenija-od-1630-113102.jpg

218670-makedonija-slavi-golema-pobeda-nad-slovenija.jpeg

Во ред, има договор.
Но, да биде јасно кажано, тој „договор“ е постигнат со уцена, со условување за (евентуално) членство во ЕУ. И Хитлер веројатно правел договори. Останува фактот дека во ЕУ има членки, меѓу кои е Бугарија, кои на недемократски начин ги газат човековите права и вредности, како што реков, со уцени. Како лихвар кога со уцена ќе склучи „договор“.
Договор е договор и е депозиран на ОН.
Автоматски споено мислење:

Слободно прикажи ни ги тие документи. Со тоа што имај на ум дека ако тие во тие документи нема наведено Македонско малцинство - не се бројат. Затоа што не е можно да немало Македонско малцинство, па одеднаш во 1945 да биде огромно:

Прегледај го приврзокот 219317

20 април 1933 година - решението на албанската влада. Нема да коментирам и наброувам за писмата от XIX век до екзарха во Истанбул.

За тебе не знам, ја сум Македонец, сум бил и ќе бидам, не сум сменил ништо. Не знам и за оние стотици илјади што се клнеле во блгарски произход за да земат блгарско државјанство, што се тие. И оние скопјанос за да искамчат 7 дена во Грчка.
Ti si samo Makedonec*

*se misli na zitel od bugarsko poteklo koj zivee vo severna makedonija.

никој не може да ти го наметне идентитетот. Која е дефиниција за национален или етнички идентитет?
истото, прочитај ги дефинициите за национален идентитет. Нивната свесна национална идентификација.
Не може???
Сврти се наоколу, и бакни ја вистината

само што започна Македонија Словенија. На екранот стои МКД : СВН. Словенечкиот коментатор коментира не северномакедонске ами"...македонске репрезентације...".
А за оние кои сакаат да ме спорат дал сум Македонец, вклучително еу, Ханкан, влада, наши мили сусједи...whoever, еве им поздрав. Пардон, 2 поздрави
Прегледај го приврзокот 219334

Прегледај го приврзокот 219335
Џабе се бусаш во гради и се правиш голем Македонец кога излезе на референдумот лани и гласаше за северна.

20 април 1933 година - решението на албанската влада. Нема да коментирам и наброувам за писмата от XIX век до екзарха во Истанбул.
Дај да видиме дали некој лично сам се декларирал како бугарин тоа време во Албанија.

Џабе се бусаш во гради и се правиш голем Македонец кога излезе на референдумот лани и гласаше за северна.
:sick: видовидост левел гледачицата на унгарецот

Le nord de la Macédoine ne passe zéro point

Да те прашам ама искрено да ми одговориш, зошто му се овие глупости на бугарскиве политичари во врска со Македонија, кога Бугарија реално популациски пропаѓа?

Како им тргна работата на затворов во Шутка, набрзо ке банкротираат, секој ден само по болници ги носат Боки и Катица..богме ова пследново на Катица со задржување во приватната болница на Жан Митрев е капак на се..срамота, госпоѓата не ја носат на клиника, туку во приватна....ова нигде го нема...а кој ке плака за тој луксуз...и како бе сега се изразболеа толку???
Море да ги остават малку таму затворенициве да им го испрашат газот, па ке пропеат и мајќино млеко:mad:
за Боки 13 фолирантот има резервирано Утна помош, а за граѓаните се чека 45 минути па кој преживи

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom