Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
nikoj ne ne tera tamu odnosno povise nie sakame da vlezime odkolku sto tie ne sakaat vo EU, zaradi toa i ke pocekame uste nekoi 10+ godini so moznost i da be vlezime ni za 15 godini. pritisokot vrz nas bese samo zaradi NATO za da ne trgnat od rusite, toa koga ke se ostvari veke nema da im bideme interesni, a nie ke molime za vo EU. jas inaku ne sum protiv vlez vo EU, no ne za cenata koja ja plakame. a za vo NATO nikogas ne sum bil, toa e stetno za nas.
Јас сум против влез во ЕУ според тоа што го знам и што сум видел графици и податоци.ЕУ ќе има негативен економски ефект. Инаку сум проамерикански настроен бидејќи Америка е најсилна воено. Така да сме со различни ставови од доста луѓе во МК.

Јас сум против влез во ЕУ според тоа што го знам и што сум видел графици и податоци.ЕУ ќе има негативен економски ефект. Инаку сум проамерикански настроен бидејќи Америка е најсилна воено. Така да сме со различни ставови од доста луѓе во МК.
ne rekov ni deka sum za vlez vo EU, rekov samo deka ne sum protiv. dolgorocno mislam deka ne pravi nekoja golema razlika, evropskite drzavi ekonomski i taka se zblizuvaat i mislam deka za 10-15 godini nema da bide ogromna razlikazata dali ke bides vo ili nadvor od EU. bugarija i romanija vlegoa pa isti k*rac e, napredokot koj go imaa gore dolu i onaka ke go imaa samo sto pomalku narod ke se iselese. EU ne pomaga drzavata da stane pobogata, samo e olesnuvanje koga si vnatre za da se iselat zitelite na drzavata. popoleka i toj bonus se namaluva bidejki i bez EU pasos se polesno se vleguva. ete vo germanija noviot zakon sto go vnesoa bukvalno na sekogo ke mu ovozmozi da vlezi i raboti vo germanija bez razlika dali e od makedonija, albanija ili indonezija.

zaradi toa i kazav deka ne sum protiv vlez, no ne za cenata koja ja plakame. plakame debela cena za nesto sto bez vlez vo EU verojatno i onaka ke go dobievme za 10-15 godini. toa e ko deneska da kupis televizor za 1.000€ iako znaes deka utre ke go dobies za aj da kazeme 50€.

Mozebi se borel za avtonomna Makedonija ( vo sklop na sto ?) no sigurno ne se borel za nezavisen Severdjan.
Baska sigurno ne posakal koskite da mu gi razdelat de vamu de tamu. Ili posakal ?
Da recheme deka se borel za avtonomna Makedonija kak del od Otomanskoto carstvo. Interesno e da se znae vo koi granici ja zamisluval avtonomijata Makedonija.[DOUBLEPOST=1560441850][/DOUBLEPOST]
Tamu vo dalechnata 1940 ti bi bil progermanski nastroen? I da recheme za 10-20 godini ako USA ne najsilna voeno, ti pak ke go smenish dresot?

Последно уредено:
ne rekov ni deka sum za vlez vo EU, rekov samo deka ne sum protiv. dolgorocno mislam deka ne pravi nekoja golema razlika, evropskite drzavi ekonomski i taka se zblizuvaat i mislam deka za 10-15 godini nema da bide ogromna razlikazata dali ke bides vo ili nadvor od EU. bugarija i romanija vlegoa pa isti k*rac e, napredokot koj go imaa gore dolu i onaka ke go imaa samo sto pomalku narod ke se iselese. EU ne pomaga drzavata da stane pobogata, samo e olesnuvanje koga si vnatre za da se iselat zitelite na drzavata. popoleka i toj bonus se namaluva bidejki i bez EU pasos se polesno se vleguva. ete vo germanija noviot zakon sto go vnesoa bukvalno na sekogo ke mu ovozmozi da vlezi i raboti vo germanija bez razlika dali e od makedonija, albanija ili indonezija.

zaradi toa i kazav deka ne sum protiv vlez, no ne za cenata koja ja plakame. plakame debela cena za nesto sto bez vlez vo EU verojatno i onaka ke go dobievme za 10-15 godini. toa e ko deneska da kupis televizor za 1.000€ iako znaes deka utre ke go dobies za aj da kazeme 50€.
Се сложувам со тебе. Мене најбитно ми беше што либерализираа пазар на капитал. Ситуацијата беше следна: пазарот не беше либерализиран но, можеше во било кој момент да биде од 1991 до денес. Ама ни една влада не сакаше. Пред неколку месеци го либерализираа само поради тоа што беше обврска од втора фаза на договор за стабилизација и асоцијација.
Се е до владата многу работи може да се направат без тоа да мора поради некоја нелогична цел.
Едноставно работата и ситуацијата во мк на политичката елита и нивниот начин на размислување тотално ми е чукнат. Политичкиот дискурс и дебата ми е туѓа и има фундаментално различни ставови за многу прашања од двете опции.

Da recheme deka se borel za avtonomna Makedonija kak del od Otomanskoto carstvo. Interesno e da se znae vo koi granici ja zamisluval avtonomijata Makedonija.[DOUBLEPOST=1560441850][/DOUBLEPOST]
Tamu vo dalechnata 1940 ti bi bil progermanski nastroen? I da recheme za 10-20 godini ako USA ne najsilna voeno, ti pak ke go smenish dresot?

Секогаш сум за оној што е најак од Александар Македонски до Доналд Трамп навивам за фаворитот и сум на негова страна. Мислам дека тоа е најпаметно и најдобро за државата и луѓето што живеат во неа.[DOUBLEPOST=1560442500][/DOUBLEPOST]Малку оффтопик Германија не била најјака во 1940та јасно било на тие што анализирале дека Хитлер ќе ја изгуби војната ако продолжи агресивно. Немало теорија Хитлер да владее со светот. Има само така прикажување денес за да биде поинтересно и да се велича победата на сојузниците.

Последно уредено:
Малку оффтопик Германија не била најјака во 1940та јасно било на тие што анализирале дека Хитлер ќе ја изгуби војната ако продолжи агресивно. Немало теорија Хитлер да владее со светот. Има само така прикажување денес за да биде поинтересно и да се велича победата на сојузниците.

Малку оф топик, ама еве ти едно клипче:

Според тоа како си ги везеш работите, мислам дека клипчево е соодветно.

Не е можно колку е глупава оваа Меркел. Го викнала премиерот Заев во Берлин, 40 минути разговарале и на крај не му дала датум за преговори со ЕУ.

Глупачата не знае дека ние уште од лани добивме датум за преговори. :kuracc:
И не само што добивме, туку и прославивме. А, ништо чудно и да сме влезени во ЕУ досега.

Наседнала на fake news глупачата, хаха. Ако и е. Кога е глупа, нека ја дупат.

1.png

Крајот на 18, почеток на 19 век, ова е жива вистина, верувале дека на венера има џиновски гуштери. Можеле да видат само дека има густи облаци, по што аналогно сметале дека има голема влажност, што доведува до заклучок дека има густа вегетација и поради тоа големи влекачи. Факт, не се гледа ништо од облаците, заклучок има диносауруси.
Така и Зајеб, треба да имаме датум, иако немаме никаква можност, ни мислиме нешто да сториме за тоа. Па нема потреба да има ни избори затоа што ќе добиеме датум незнам кога, а ни реконструкција затоа што едно ќе се налутат партнерите и можни се избори.
Баш ме чуди што се случува во главата на северџаните, како го варат ова? Што механизам имаат….

Крајот на 18, почеток на 19 век, ова е жива вистина, верувале дека на венера има џиновски гуштери. Можеле да видат само дека има густи облаци, по што аналогно сметале дека има голема влажност, што доведува до заклучок дека има густа вегетација и поради тоа големи влекачи. Факт, не се гледа ништо од облаците, заклучок има диносауруси.
Така и Зајеб, треба да имаме датум, иако немаме никаква можност, ни мислиме нешто да сториме за тоа. Па нема потреба да има ни избори затоа што ќе добиеме датум незнам кога, а ни реконструкција затоа што едно ќе се налутат партнерите и можни се избори.
Баш ме чуди што се случува во главата на северџаните, како го варат ова? Што механизам имаат….
Што фајде од датум во најдобар случај ако има доволно луѓе што веруваат во ЕУ ќе има скок на БДП во еден квартал за после да падне растот и да се анулира ефектот. Само со психологија и пропаганда не се крева економијата. А успат се продава се што е национално. Шарената револуција беше лага, ЕУ е лага се им е ветер и магла.

ama svesen si deka ako ne prifatime se sto ke pobaraat bugarite ne mozeme da vlezime vo EU? veke e smenet ustavot, smeneto e imeto na drzavata, smenet odnosno izbrisan e identitetot. mislis deka sega zajko i kompanija ke se otkazat od EU zaradi delcev, gruev i kompanija?

od koga se smeni ustavot i toa pomina kaj narodot jasno e deka slednite godini celosno na sekoja sfera ke se izbrise identitetot. spored prespanskiot dogovor ne sme makedonci, taka sto po sekoja logika sega neoficijalno sme bugari. prosta logika, nesto mora da si.
Заев треба да заврши на буниште. Но, нашево заробено општество и држава не смее да зуцне против.[DOUBLEPOST=1560448930][/DOUBLEPOST]
Секоja држава ке си гради собствената држава, абсолутно. Не е само ваша работа дали ке го наричате марсовец, кога он сам се определил.
Па не знам зашто треба да е нова комисиja, кога веке постои ваква. Както ти кажав, тоа веке е утврдено и даже има различни термини - бугари и пра-бугари. Не гледам проблем во тоа...не гледам и желба от вашата страна да дискутират на ноа... поинтересното е дека дел от вашата комисиja не познава историските извори и документи и мора да ги чита наново. Тоа е загрижувачки.
Пак ќе кажам: што ве интересира вас какви сме ние? Нека сме најникакви.. што ви е гајле?

Последно уредено:
Што фајде од датум во најдобар случај ако има доволно луѓе што веруваат во ЕУ ќе има скок на БДП во еден квартал за после да падне растот и да се анулира ефектот. Само со психологија и пропаганда не се крева економијата. А успат се продава се што е национално. Шарената револуција беше лага, ЕУ е лага се им е ветер и магла.

Не ме разбра, поентата ми е следна, кој мозок треба да бидеш да гледаш со очи, да мирисаш со нос а да го тврдиш спротивното, не ми е јасно, ме разбираш?
Ај порано биле неуки, но за сега нема оправдување. Не може разумен човек да носи илогични заклучоци.
Јасно ти велат грд си, глуп си не те бива, а дома викаш сите ме сакаат…

Јас знаев дека „кога Македонец ќе се избања, станувал чист Бугарин“.
За обратно не знам.

Значи, до хигиената било...:cool:[DOUBLEPOST=1560450365][/DOUBLEPOST]
Дадов отговор. Тоа што на некого не му се бендисва самиот отговор ... тоа не е моj проблем.
Нема бегане от фактот дека ние имаме различни парадигми и представи за терминот.
За нас тоа са две совместими работи, едното дополва другото и едното е подмножество на другото. За вас тоа не е така...тоа са две различни парадигми.

fmi,

не е работата дали твојот одговор е за бенисување или не е, туку дали твојот одговор е точен или не е точен.

Јас од тебе не добив одговор за бараното чудо за претворање на Бугарин во Македонец.

Не ме разбра, поентата ми е следна, кој мозок треба да бидеш да гледаш со очи, да мирисаш со нос а да го тврдиш спротивното, не ми е јасно, ме разбираш?
Ај порано биле неуки, но за сега нема оправдување. Не може разумен човек да носи илогични заклучоци.
Јасно ти велат грд си, глуп си не те бива, а дома викаш сите ме сакаат…
Карактер и вистинољубие се карактерни особини од кој секој политичар треба да се откаже...не дека ги има тие и дека е добро што ги нема туку згора на тоа дури и да ги има тоа што го прави и тоа што го пропагира како цел и доблест и успех тотално му е погрешно. Во основа не мислам дека му се ок вредностите и целите и погледот на светот дури и во неговата пропагандана и совршена форма. Што би се рекло и идеолошки, ако има такво нешто кај него се разликуваме.

СеМакедонскиот Национален Совет Организира Конференција за Национално Обединување на 22-ри Јуни!
дневен ред:
1. Утврдување на Македонските државни и национални интереси.
2. Излагање на присутните делегации, нивно видување, предлози со насока за воспоставување народна власт, која ќе расчисти со сите инволвирани во предавството на Македонија и Македонскиот народ.
3. Формирање на Генерален Совет на Македонците од државата, окупираните територии и иселеништвото, за заедничко политичко делување врз база на рамноправност со цел спас на државата и идентитетот.
а) ... б) ... в) .. г) ...
...

Како гледате на овој потег, задоцнето, нема да успее, ќе успее,... истиот е под контрола на газдите или ...?
Мојот став е дека оваа требаше да се случи пред многу години, но дека е тоа работа за умни глави, луѓе кои имаат знаење и визија за наредните 20-30 години. По осамостојувањето првиот чекор на тогашната влада требаше да биде формирање на институт за стратешко и геостратешко истражување, тоа до денес не се направи, па од каде нашиве тутурутки знаења за регионалните и глобалните процеси и збиднувања (сигурно од фејсбук ги црпат потребните знаења, затоа и делуваат така црпнато).

Тоа бугарската страна го счита за провокациja и повеке држи на родениот ден на Гоце и денот на неговото убиjство.
Добро ли разбрав, Бугарите сакаат да го славиме (нешто во стил како нато-фестот) “убијството“ на Гоце Делчев?
Ако е така зошто ви е важно што е?

исто ко во поновово време како што зајко ве убеди дека сте северѓани, народот не излезе да гласа против на реферндум да се побуни и си прифати да бидат северѓани, така и во тоа време, преку ноќ им кажаа, од денес нема да бидете бугари, ќе бидете македонци, народот не се побуна и станаа македонци.
јас мислам, има логика.
До кога?
Како не е јасно дека единственото исправно и логично е да се бојкотира такво забегано нешто како што беше референдумот, меѓу другото како дополнително е и тоа што е недоносено да се игра на наместен натпревар. Инаку прашањето беше во стилот, дали сакате прво да ве силуваме па да ве убиеме или сакате да ве силуваме па да ви го силуваме семејството и потоа сите да ве убиеме? Па, кој разумен да излезе и како да гласа на вакво имбецилно прашање?
(втор болд)
Ако народот не се побуни од каде тогаш 200 и кусур години против по потреба произведени терористи??????
(тоа се два века зандани, што е тоа за тебе, награда и воодушевување од Северџистан?)

Дали некој случајно знае, онака да не му кажал некој одоколу кога дремел у Ружа и му викал здраво на Оливер Спасовски или некој сличен припадник на елитата, до кај се бомбите за петкратното убиство кај Смилковско Езеро? Мислам, извинете вака што ви се мешам во вашата плодна дискусија за македонско-бугарските добрососедски односи, ама стварно нема смисла ова, уште од 2015-16 таму негде ја чекам оваа бомба, ама некако почнувам да губам доверба малку по малку. Сепак, мислам дека ова е доста важна тема и не би требало нашиот народ, посебно припадниците на албанската етничка заедница да дозволат нивни роднини и пријатели да бидат оцрнети дека направиле такво дело.
Не губи надеж, се што вети, исполни. Вети двојазичност -исполни. Вети промена на име -исполни. Вети канотнизација , ќе исполни, ќе видиш, само кога ќе добие “миг“ дека е време да се одработи.

od koga se smeni ustavot i toa pomina kaj narodot jasno e deka slednite godini celosno na sekoja sfera ke se izbrise identitetot. spored prespanskiot dogovor ne sme makedonci, taka sto po sekoja logika sega neoficijalno sme bugari. prosta logika, nesto mora da si.
и што одлучи, што си?

Секоja држава ке си гради собствената држава, абсолутно. Не е само ваша работа дали ке го наричате марсовец, кога он сам се определил.
Па не знам зашто треба да е нова комисиja, кога веке постои ваква. Както ти кажав, тоа веке е утврдено и даже има различни термини - бугари и пра-бугари. Не гледам проблем во тоа...не гледам и желба от вашата страна да дискутират на ноа... поинтересното е дека дел от вашата комисиja не познава историските извори и документи и мора да ги чита наново. Тоа е загрижувачки.
Кои историски извори не ги знае, оние на Софија?
Какво го викате вие вав Балгарија кога некој одбива да признае постоење на друг?
Овде во Македонија се третира наци-фашизам!

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Премиерот Зоран Заев претпладнево во Берлин имаше 40-минутна средба со германската канцеларка Ангела Меркел. Во фокусот на средбата требаше да биде датумот за старт на преговорите со ЕУ во пресрет на самитот на Европскиот совет што треба да се одржи на крајот од јуни во Брисел.

По средбата немаше изјави за медиумите. Работната посета на премиерот Заев е на покана на Здружението за Источна Европа на германското стопанство.

https://www.slobodnaevropa.mk/a/29997134.html

Што мислите, Меркел силно го исплескала по газот?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom