Слава

• Креатор на темата Креатор на темата Almala
  • Време на започнување Време на започнување
Katolik, da.

Pa neznam zasto 4, valjda zimno vreme nekako i ke pomine, ama letno vreme 4 satot deka ke bide vecernica? Sto znam, moze po potreba si menuvaat...

Па требаше да познам по никот, ама ректо обраќам внимание кој како се нарекол тука ;)
Наша дамо, ѕвездалијо морска.

Се менува, зимно е од 16 (негде и 15:30), а лете е од 17.

Daylight savings oder?

Donnerwetter интернетов ми се ослабна

Човече Божји, јас ти кажувам кога почнуваат вечерните богослужби во Православната Црквa stela_maris ти кажува кога почнува во римокатоличката. Да не треба сега да ти пратам и линк за Великиот раскол? Кога ќе почнуваат вечерните богослужби решава локалниот Епископ. Најдобро е да биде пред зајдисонце, за да може да се пее Свете тихиј точно на зајдисонце.
--- надополнето: 31 октомври 2012 во 21:51 ---
Битие 1,5 И светлината Бог ја нарече ден, а темнината ја нарече ноќ. И би вечер, и би утро - ден први.
Rimokatolicka se pisuva so golemo R. Episkop so malo E.
A deka resava lokalniot tesko. Resava Sonceto sto izgreva i zaoga, ovoj samo se rakovodi po toa. Kao odjite de koga peat, isto:)
--- надополнето: 31 октомври 2012 во 21:58 ---
Се менува, зимно е од 16 (негде и 15:30), а лете е од 17.
Pa jas mislam i samata deka napisav deka sigurno se menuvaat:)
--- надополнето: 31 октомври 2012 во 22:00 ---
Па требаше да познам по никот, ама ректо обраќам внимание кој како се нарекол тука ;)
a ne mora da znaci..
ima eden so ikona a tezok "antihrist" e:D

Rimokatolicka se pisuva so golemo R. Episkop so malo E.
A deka resava lokalniot tesko. Resava Sonceto sto izgreva i zaoga, ovoj samo se rakovodi po toa. Kao odjite de koga peat, isto:)
--- надополнето: 31 октомври 2012 во 21:58 ---

Pa jas mislam i samata deka napisav deka sigurno se menuvaat:)
--- надополнето: 31 октомври 2012 во 22:00 ---

a ne mora da znaci.
ima eden so ikona a tezok "antihrist" e:D

Е да, има. Ама сепак, погоре изменив за дообјасн за името ти на маЌедонски кое не се пишува со Ќ туку к.

Зато најќеф ми беше у мулиќземњине кога молеа на рамаданскине пости слнцено да е на Миладинов помалиот (порано да зајдвит, да гнетат кутрите).

АМ ртекоф дека Митровден ми е семејна слава т.е од дедо, прадедо, сеа татко ми. Нејсе, на Митровден, еден од даскалите кај шо користев литература за трудот, на седми ми дојде, и ашколсун за него, ми рече деак утредента ако не дојдам, не е греда дека слава си е слава и треба да се стокми полно рамно и со адет. Алси муслиман беше де. Од нијнине попојски даскали (сеа Принце ќе се насрди дека зезалици праам со имамите). Поќе знат тие од наши. За жал и срам на нашине. Ама кај нас книга за газ се вели, за во ќенеф, а кај нив книга е светиња. Ам не за газ :):)
--- надополнето: 31 октомври 2012 во 22:10 ---

Него да турам едно кафе, кај и да е, утро ќе ме фати дека десет навечер е, па време за станвање, на работа да се ојт, денот да се фати совреме.

Ама добар е по животот. Расте животот.

(живот на руски е стомак)

Znam ruski, ne mora da preveduvas :)

Slavite se dadeni za da edna familja barem vo eden den od godinata se seti na nekoj svet, pobozen covek i barem nakratko da podrazmisli za Boga ( ok ima i Bozik i Veligden za ova), a ne za da se pijanci i zdere. Za zal, lugeto taka go sfakaat...
Iako sum katolik i ne slavam slavi, sepak isto e. Eve za neciji imenden, za Bozik li, za Veligden li, ne e vazno. Namerata na praznicite e sosema druga..

Е даде, ако провериш поназад, то реков. Важно е да се богољуби, а кој ден, кој саат, небитно.
--- надополнето: 1 ноември 2012 во 09:02 ---
Него, шо така ти текна католик :):):)
Морав ;)

Е даде, ако провериш поназад, то реков. Важно е да се богољуби, а кој ден, кој саат, небитно.
--- надополнето: 1 ноември 2012 во 09:02 ---
Него, шо така ти текна католик :):):)
Морав ;)

Pa ne e toa temava. Ke ne brisat...
Ne mi tekna, katolik sum si od raganje. t.e. od krstevanje.

Dobro ja ne vikam deka slava sv. Nikola ke ja pravis na 15 dekemvri, ama do saat be. Pa sto ako imam gosti kako sto imal Ivko na svojata slava? "Helou 4 satot e izvinete decki slavata zavrsi aj sega mrs doma...":pos:

Батали сеа Ивко.
Ама, да, цепидлакиве форумски, дека глејте се знаеме ние, точно до последното зрнце на песочниот часовник (дека сончевиот ноќе нели/црковно дење не работи) слават и ОП, ајт по дома.

Форма, без суштина.

Arno de, ne sporime za to, ama kolku saati se slavi i koj saat po koe merenje pocinje i koga zavrsue, i tama u koja sekund ase vika, ajt po doma gosti dragi.

Kolku sto mi e mene poznato se slavi tri dena...barem kaj Srbite..
Абе, ако некој сака може и 1 месец да слави (така било кај Црногорците се дури свети Петар Цетињски не им се заканил со анатема, бидејќи славејќи ја славата еден месец луѓето потоа гладувале), ама во Црквата светците се слават еден ден, а само Господовите и Богородичните празници имаат претпразништво и оддание.
Јас не реков дека треба по 16 часот да се бркаат луѓето што останале на слава, но само дека денот посвтен на тој светител завршил.

Колку е сато сеа Орто?
Чунки се побуниф, за вечера ли да спремам деца или за ужинка пред ручок?

И сеа, тебе шо ти е слава?

Абе, ако некој сака може и 1 месец да слави (така било кај Црногорците се дури свети Петар Цетињски не им се заканил со анатема, бидејќи славејќи ја славата еден месец луѓето потоа гладувале), ама во Црквата светците се слават еден ден, а само Господовите и Богородичните празници имаат претпразништво и оддание.
Јас не реков дека треба по 16 часот да се бркаат луѓето што останале на слава, но само дека денот посвтен на тој светител завршил.
Jas ubavo napisav deka sigurno nema da slavite sv. Nikola na 16 koga e na 19, ama ne mozes da gi isteras gostite od slava zatoa sto denot sprema crkovnoto smetanje zavrsil.
Toa mi bese muabetot.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom