Слава

• Креатор на темата Креатор на темата Almala
  • Време на започнување Време на започнување
26. јули - Арангеловден - свети архангел Гаврил (се слави и на 8. април и на 21. ноември заедно со свети архистратиг Михаил и сите девет чина ангелски)
По Велигден нема Петковен. (Свети Параскеви има на 8. август Римјанка, 27. октомври Трновска и Икониска која е на почетокот на ноември и е позната и почитувана во Русија, ама не и кај нас.) Но, на Светол Петок - Петокот во седмицата од Велигден до Томина недела се слави Источен Петок - Балаклија. Овој ден е посветен на Мајка Богородица и чудата што ги направила во Константинопол преку нејзиниот извор. Познат е уште како и градски Велигден, бидејќи бил градска слава во скоро сите градови и на овој ден се правеле излети околу светите води - агијазми.

Ем де, зато реков, не знаат лујџе, а да знат, ко шо е беспарица...
Инаку, Гаврил се слави со Михаил, и Михаил со Гаврил.
И ќе се славеа трите, ама еднио падна нели :)

Источен Петок - слава на пресвета Богоројца.
Од петти век наваќе. Дури и понатаќи од пред да дојт турскион аскер, на русине им е пратена икона, прекрасна е, Богоројца владимирскаја за то.

Единствен петок за мрс е балаклија. Прв петок по Велигден.
Ама и то не знат нашиве, дека не учат.

И кај мене е Митровден на 7 Ноември некои го слават на 8. Зависи од денот ако е мрсен има мрсна вечера, ако не е риба и посна сарма. Покануваме оние кои ние сакаме а не кој сака. Не знам зошто е тоа така. Обично 2-3 фамилии најблиските колку да не е без народ.

7 Ноември се дава вечерата.
Кај се дава?
Ко е цел ден осми? Од утро до мрак. цел ден осми. Јанлаш да не си: Или попот грешно сте го разбрале. :)
--- надополнето: 31 октомври 2012 во 13:48 ---
И кај мене е Митровден на 7 Ноември некои го слават на 8. Зависи од денот ако е мрсен има мрсна вечера, ако не е риба и посна сарма. Покануваме оние кои ние сакаме а не кој сака. Не знам зошто е тоа така. Обично 2-3 фамилии најблиските колку да не е без народ.
Реков толку знајте. Ако апла терате, ондак по старион календар треба. Но, како и да е, никоош не бил нит ќе биди седми. ам осми. Ој де, опитај во соборен или на теолошки.

Брееј и у муслиќземјине знаеја поќе.

Митровден се празнува на 8-ми Ноември. Тогаш се сметало дека завршува летниот период од годината, а започнува зимскиот поради собраните плодови, значително намалениот ден и студеното време. Насекаде низ Македонија на Митровден се главувале момоци, селски говедари, овчари,полјаци, но и селски старешини, одборници, коџобашии и.т.н. договор што важел до Ѓурѓовден или следниот Митровден. На Митровден се правеле гозби за главените момоци, овчари и им се исплаќала заработувачката.

Жимиочиве осми е.
Денес е Свети великомаченик Димитриј – Митровден

Како голем херој во бедите Те најде вселената, страдалнику победувајќи ги незнабошците. Па како што ја скрши Лиевата гордост, а го поттикна на смел подвиг Нестора, така свети Димитрие, на Христа Бога моли се, да ни дарува голема милост.
Денес се празнува споменот на светиот великомаченик Димитриј Солунски, наречен уште и чудотворец. Овој празник меѓу народот е познат како Митровден (Митроен) и се празнува на 8 ноември според новиот (или на 26 октомври според стариот) календар.
Ѓурѓовден и Митровден се денови меѓници … всадени во обичаите и верувањата на нашиот народ … Додека со Ѓурѓовден 6.Мај се празнува времето кога човекот излегува во природа … на сонце што би се рекло … Со Ѓурѓовден започнува летната половина од годината што трае до Митровден, период кога оживува природата, а на луѓето им претстои многу работа. …
Со Митровден се поврзува почеток на зимскиот циклус на годината. Поради собраните плодови, значително намалениот ден, студеното време се вели дека со Митровден започнува зимата. Оттука и македонската народна поговорка: „Дојде ли Митровден, чекај си Ѓурѓовден!
Со доаѓањето на Митровден се менува начинот на животот по нашите села … од тука почнуваат куќните слави.
Именден празнуваат: Димитрија, Митре, Мите, Димитра, Митра и др.

Divider За жетвата...

Секоја година коа се ожние житото и ечмено (ожние последната нива), мама праа баница, оризник со Кокошка и се вика комбајнеро на вечера... Да се знаа оти е завршена жетвата... Одкоа памнам, со душа сам чекал да ожниеме, печена кокошка да јадам у сред лето.. Не е на определна дата..

Ох и за сеејнето е така, само дома седнувамте шо сме сејале и има баница, без печена кокошка... Зашо? Не знам..

Кај се дава?
Ко е цел ден осми? Од утро до мрак. цел ден осми. Јанлаш да не си: Или попот грешно сте го разбрале. :)
--- надополнето: 31 октомври 2012 во 13:48 ---

Реков толку знајте. Ако апла терате, ондак по старион календар треба. Но, како и да е, никоош не бил нит ќе биди седми. ам осми. Ој де, опитај во соборен или на теолошки.

Брееј и у муслиќземјине знаеја поќе.
Од секогаш е било на 7 ноември славата е наследена и моите ја слават веќе 70 години. Така се славило на село кај дедо ми и сега моите дома на таа дата ја слават. пр некои Богородица ја слават пред тој ден а некои пак на самиот ден.

Свети великомаченик Димитриј – Митровден

Како голем херој во бедите Те најде вселената, страдалнику победувајќи ги незнабошците. Па како што ја скрши Лиевата гордост, а го поттикна на смел подвиг Нестора, така свети Димитрие, на Христа Бога моли се, да ни дарува голема милост.
Денес се празнува споменот на светиот великомаченик Димитриј Солунски, наречен уште и чудотворец. Овој празник меѓу народот е познат како Митровден (Митроен) и се празнува на 8 ноември според новиот (или на 26 октомври според стариот) календар.
Ѓурѓовден и Митровден се денови меѓници … всадени во обичаите и верувањата на нашиот народ … Додека со Ѓурѓовден 6.Мај се празнува времето кога човекот излегува во природа … на сонце што би се рекло … Со Ѓурѓовден започнува летната половина од годината што трае до Митровден, период кога оживува природата, а на луѓето им претстои многу работа. …
Со Митровден се поврзува почеток на зимскиот циклус на годината. Поради собраните плодови, значително намалениот ден, студеното време се вели дека со Митровден започнува зимата. Оттука и македонската народна поговорка: „Дојде ли Митровден, чекај си Ѓурѓовден!
Со доаѓањето на Митровден се менува начинот на животот по нашите села … од тука почнуваат куќните слави.
Именден празнуваат: Димитрија, Митре, Мите, Димитра, Митра и др.

Ем сеа, ако сте си славеле на седми, џабе сте славеле.
Не се убедувај, оди прашај, фиљан чоек ко те велам.

Сите што ја слават даваат вечера на 7ми. На осми е денот за славење. Али собирот е на седми.
Така сите, така и ние. Плус нова слава, попот така ни потврди.
Ако сме грешка, еве му се извинувам од името на Македонија и свештените лица.

Divider За жетвата...

Секоја година коа се ожние житото и ечмено (ожние последната нива), мама праа баница, оризник со Кокошка и се вика комбајнеро на вечера... Да се знаа оти е завршена жетвата... Одкоа памнам, со душа сам чекал да ожниеме, печена кокошка да јадам у сред лето.. Не е на определна дата..

Златен, почеток и крај, циклусот.
Со Митровден завршува, со Ѓурѓовден почнува. Крај на лето и почеток на лето. Дека у зимо ладно им било, аман, не зезај. Има сега и зимски јаболка ебаго, и пласници и стакленици. Традиција и верување.
Кога најдов кисел купус у лето, шо понатаму.

Збориме за празнување на циклусни моменти преку светци.

Златен, почеток и крај, циклусот.
Со Митровден завршува, со Ѓурѓовден почнува. Крај на лето и почеток на лето. Дека у зимо ладно им било, аман, не зезај. Има сега и зимски јаболка ебаго, и пласници и стакленици. Традиција и верување.
Кога најдов кисел купус у лето, шо понатаму.

Збориме за празнување на циклусни моменти преку светци.

Добро златен. Ако не секогаш, тука целосно се согласувам со тебе. Ич да не се секираш.

Тој ден пред славата ние го викаме заслог и на тој ден доаѓаат најблиските (2-3 фамилии).

Сите што ја слават даваат вечера на 7ми. На осми е денот за славење. Али собирот е на седми.
Така сите, така и ние. Плус нова слава, попот така ни потврди.
Ако сме грешка, еве му се извинувам од името на Македонија и свештените лица.
Љантер, ја не напаѓам, велам како е.

Да се разбереме, не напињам, посочувам.

Инаку, кој слави светец или име божје може да го прави тоа и на ден кога нема ниеден (мада секој ден има некој, мал светец од некаде, но говорам за општо признатите, нелокалните)
светец, важно е љубовта и поччита кон бога.

Е сега, еве, Волино е цело едно село, на пример. Во Волино, од пред два и кусур ако не и поќе векој се слави на осми цел ден (однсоно 26ти октомври). Не зборам за по дома кому како угодно. Значи по сите адети и тертипи.
Или да не редам други села.

Не зборам напамет.

Но, реков, важно е Богољубие и богочестие.
Се други не небитно.

Ме разбираш ле :) :) :)
--- надополнето: 31 октомври 2012 во 14:01 ---
Добро златен. Ако не секогаш, тука целосно се согласувам со тебе. Ич да не се секираш.

Таќе бе земјак :) Си знајме ние од крајо.

Тој ден пред славата ние го викаме заслог и на тој ден доаѓаат најблиските (2-3 фамилии).
Тоа е другодвајсе. Заслог е другодвајсе. Не е слава.
Иф ју гет мај мининг :)

Ај да не напињам реков. Ама не беше дефинирано слава или заслог.

Додуше, терминот тие заслог тебе. Но ќе да е ист. Јас го знам како светоличие, да се јави светецот ноќ/вечерта пред денот на семејството за да благоудопствие да се има.

Другодвајсе, ама сега конечно се разбираме.

Ми се допаѓа крвавиот дел (ритуал) од овие слави...
Останало нешто од Стариот Завет и евреите.
Одлично...

Па тоа и мене ме интересира....и не е до толку Стариот Завет, колку што си се наши традиции пред христијанството да дојде.

Викате, кој што има ќе заколе.....јас мислев дека е одредено животно. Пример свиња за Богородица, кокошка за Петковден и сл.
--- надополнето: 31 октомври 2012 во 14:13 ---
Инаку, во МК е традиција именден да се слави, не слава...ама пуста окупација од српско и јебено нијно влијање.

Мој роЃаци слават Видовдан и душа им вадам, дека слават ден на двата порази кога два пати го губат косово. Еднаш пред 600 и кусур години, а втор пат кога им плакаа мама со бомбине и Милошевиж се предаде.
--- надополнето: 31 октомври 2012 во 13:32 ---
Инаку, кај мене од сите страни слави сардисан. Од Параскева (Петковден) до СВ. Никола сум по родниниње на слави и имендени. После дебел, не дебел, упм :):)

Како го слават Видовден?

Инаку да, ние Св Никола ги славевме ради именден на дедо ми.

Црковниот ден почнува со вечерната богослужба, па така да Митровден е од 7. ноември(25. октомври) - 16. часот до 8. ноември(26. октомври) - 16. часот.
Неразумно е да се дава вечера на 8. ноември, исто како што е неразумно да се дава ручек на 7. ноември.

Имендени: Имендените се грчки адет, исто како што славите се српски. Ништо страшно, денеска Македонците ги прифатиле и двата адети па ги почитуваат. (Тешки да има пари да се слават со гозби. Но не мора и гозби, оволно е да се прослават литургиски, односно на тој ден да појдеме на богослужба)

Црковниот ден почнува со вечерната богослужба, па така да Митровден е од 7. ноември(25. октомври) - 16. часот до 8. ноември(26. октомври) - 16. часот.
Неразумно е да се дава вечера на 8. ноември, исто како што е неразумно да се дава ручек на 7. ноември.

Имендени: Имендените се грчки адет, исто како што славите се српски. Ништо страшно, денеска Македонците ги прифатиле и двата адети па ги почитуваат. (Тешки да има пари да се слават со гозби. Но не мора и гозби, оволно е да се прослават литургиски, односно на тој ден да појдеме на богослужба)

Шо знам, по дејлајт сејвинг тајм или? Дека во петти или шести век песочниот часовник не знам, ама мислам го местеле по дејлајт сејвинг.

Дај бе не ме јеби у мозок.

Вечерата ја ДААЛЕ. Вечера не се дава, се послужува, кога веќе прости не сакаме да звучиме.

Чоек, ако се слави на осми, се слави на осми. Ако се слави на седми, се слави на седми.

Единајсти октомви глеам го славиме како државен празбник од десетти од пет попладне кога ќе не пуштат од работа? Ма дај.

Со зборовите нс Кили: ама да не закучуеме, него она, ма немој да ме јебеш бе.

Кога ќе станеш Вселенски патријарх, свикај собор и донесете одлука ЦРКОВНИОТ ден да почнува од 12. на полноќ, место со вечерната богослужба. До тогаш си останува црковниот ден да почнува кога ќе чукни камбана за вечерна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom