Слава

• Креатор на темата Креатор на темата Almala
  • Време на започнување Време на започнување
Куќна слава ни е Митровден се слави на 7 Ноември. Не ни е наследна, туку ја отворивме. Си отидовме во црква, се запишавме, ни пратија поп дома, му плативме 1000 денари тоа им е таксата за да се слави Бога дома. Плус потребно е кило брашно, кило зејтин, се на се 20 евра отварање куќна слава. Дојде попот го испеа домот и на три пати ја отваравме книгата. Една од трите кои се погодија е Митровден. Ја одбрав оти е мрсна слава, посни слави несакам, оти нема што да се пие на нив. Но еве годинава ни се погоди посна, па ќе мора да се придржуваме.
Фамилијарно ги славиме Свети Ѓорѓија наследство од дедо ми на најмалата сестра и Свети Никола од на татко ми страната која припадна на најстариот чичко. Така да ние останавме без слава и си отворивме. Убаво е да се има дома слава.

Оаа слава што помина се смета за прва зимска слава Петровден и ако врне се вели ке врне и на сите други.
Слава се наследува од старите а може и да си избереш своја кога осветуваш нов стан-куќа отвараш книга и на која страна ти се отвори таа слава е твоја куќна слава.
Има и селски слави кои ги слави цело село па и и дома имаш гости.
Петровден - свети првоврховни апостоли Петар и Павле е на 12 јули (29. јуни по стар календар). На 27.(14.) октомври е Петковден - преподобна мајка Параскева - Петка.

На Петковден има убава слава у Ињево на едно манастирче.... Има манџа, музика оро... Јас одам редовно...
Исто и на Аранѓелов Ден (исто у Ињево), исто се коле вол, па редовно мојте донират по нешто, ја пари, ја ракија...

Од тава село е мама, па со душа чекам да дојдат, да идам да сркнам селска манџа.. Нема ништо послатко од селска манџа, едроиздробена зелка салата, и греана ракија....

Куќна слава ни е Митровден се слави на 7 Ноември. Не ни е наследна, туку ја отворивме. Си отидовме во црква, се запишавме, ни пратија поп дома, му плативме 1000 денари тоа им е таксата за да се слави Бога дома. Плус потребно е кило брашно, кило зејтин, се на се 20 евра отварање куќна слава. Дојде попот го испеа домот и на три пати ја отваравме книгата. Една од трите кои се погодија е Митровден. Ја одбрав оти е мрсна слава, посни слави несакам, оти нема што да се пие на нив. Но еве годинава ни се погоди посна, па ќе мора да се придржуваме.
Фамилијарно ги славиме Свети Ѓорѓија наследство од дедо ми на најмалата сестра и Свети Никола од на татко ми страната која припадна најстариот чичко. Така да ние останавме без слава и си отворивме. Убаво е да се има дома слава.
8 ноември се слави.

Митровден е христијански празник посветен на Свети Димитриј. Се празнува на 8. ноември.

Неговиот ден се празнува на 8. ноември (26 октомври по стариот календар), и уште е познат како Митровден

На татко ми му е слава. Од дедо прадедо.

Посна годинава?? Митровден никогаш не била посна во четврток. (з)Грешка да не си?

И годинава ќе си пиеш, хахахаха и јадиш мрс. Па...и ја де.... :icon_mrgr::icon_mrgr:

Аранѓелов ден - 26 Јули? За кои други празници се колат животни? Прочитав негде за мал Петковден одма после Велигден се колела црна кокошка. Никад не сум слушнала за мал Петковден.
--- надополнето: 31 октомври 2012 во 13:10 ---
На Петковден има убава слава у Ињево на едно манастирче.... Има манџа, музика оро... Јас одам редовно...
Исто и на Аранѓелов Ден (исто у Ињево), исто се коле вол, па редовно мојте донират по нешто, ја пари, ја ракија...

Од тава село е мама, па со душа чекам да дојдат, да идам да сркнам селска манџа.. Нема ништо послатко од селска манџа, едроиздробена зелка салата, и греана ракија....
Чекај, чекај.....за Петковден се коле вол?

Ми е гајле од кого е наследена, јас славиве си ги користам за да се изнајадам и најважното да се изнапијам :D Инаку славам Петковден.

Аранѓелов ден - 26 Јули? За кои други празници се колат животни? Прочитав негде за мал Петковден одма после Велигден се колела црна кокошка. Никад не сум слушнала за мал Петковден.

Не, мислам оти е овчка манџата, освен ако не е Среда или Петок...27 Октомви е Петковден
21 Ноември е Аранѓеловден

Не ги знам светците под точното име...

Не, мислам оти е овчка манџата, освен ако не е Среда или Петок...27 Октомви е Петковден
21 Ноември е Аранѓеловден

Не ги знам светците под точното име...
Петковден - Света Петка
Аранѓеловден - Архангел Михаил

--- надополнето: 31 октомври 2012 во 13:10 ---

Ако имаш вол, се коле. Кој нема, не коле. Некои јагне кољаат. Свиња не.

Аранѓелов ден на 26 јули е на Архангел Гаврил. Се коља и тогаш.

Аранѓел Михаил е сега. И не е се вика аранѓеловден. Туку или Аранѓел Михаил или Архангел Михаил или може и Оранѓел или Првоврховен.

И тук се коља кој си има.

ахааа....ја помислив за Архангел Гаврил, пошто фамилијата у Врање што ја имам го слават. А некој од спрскиве потомци овде Видовден да не го слави?
--- надополнето: 31 октомври 2012 во 13:21 ---
Ако имаш вол, се коле. Кој нема, не коле. Некои јагне кољаат. Свиња не.

Аранѓелов ден на 26 јули е на Архангел Гаврил. Се коља и тогаш.

Аранѓел Михаил е сега. И не е се вика аранѓеловден. Туку или Аранѓел Михаил или Архангел Михаил или може и Оранѓел или Првоврховен.

И тук се коља кој си има.

А Петровден, Петковден, Богородица да не знаеш? Тетин ми памтам еднаш свиња колеше друг пат овца, ама не се сеќавам.

ахааа....ја помислив за Архангел Гаврил, пошто фамилијата у Врање што ја имам го слават. А некој од спрскиве потомци овде Видовден да не го слави?
--- надополнето: 31 октомври 2012 во 13:21 ---

А Петровден, Петковден, Богородица да не знаеш? Тетин ми памтам еднаш свиња колеше друг пат овца, ама не се сеќавам.

За клање, зависи. Петковден (параскева) може овца, јагне, кокош, вол, ам свињата ако е стара, ама ептен дека се лува обично за после постине. И интересно, не мора ако е петок, посна да биде, може и сабота за мрс да се јајт :)

Петровден по правило е за Апостол Патер и Павле, дванајсти јуни чинам. Нормално, не е посна слава у принцип.

Богоројца, па. А бе муабетот е кој следи ко шо е ред, ќе пази, ако е среда или петок и непременлив е, јасно, ако не, шо има то.
Е сега, маабето е знаеш. Ако ептен се тргни по ред, скоро секој има преференции шо која слава се коља.

У принцип не знаат лујџето, ама ако ти е еден од двата, треба и двата да се слават. И Михајло и Гаврил.

Сега, тоа е тема за религија, па ќе бидам краток:
Гласот и Мечот или крај на жетвата и почетокот. Едно со друго иде. Циклус е. Ама ретко кој ги слави обата, или немаат пари или не знаат.
Повеќе и за именден дека ја земаат Михаил или Гаврил.
Итн.

Инаку, во МК е традиција именден да се слави, не слава...ама пуста окупација од српско и јебено нијно влијање.

Мој роЃаци слават Видовдан и душа им вадам, дека слават ден на двата порази кога два пати го губат косово. Еднаш пред 600 и кусур години, а втор пат кога им плакаа мама со бомбине и Милошевиж се предаде.
--- надополнето: 31 октомври 2012 во 13:32 ---
Инаку, кај мене од сите страни слави сардисан. Од Параскева (Петковден) до СВ. Никола сум по родниниње на слави и имендени. После дебел, не дебел, упм :):)

26. јули - Арангеловден - свети архангел Гаврил (се слави и на 8. април и на 21. ноември заедно со свети архистратиг Михаил и сите девет чина ангелски)
По Велигден нема Петковен. (Свети Параскеви има на 8. август Римјанка, 27. октомври Трновска и Икониска која е на почетокот на ноември и е позната и почитувана во Русија, ама не и кај нас.) Но, на Светол Петок - Петокот во седмицата од Велигден до Томина недела се слави Источен Петок - Балаклија. Овој ден е посветен на Мајка Богородица и чудата што ги направила во Константинопол преку нејзиниот извор. Познат е уште како и градски Велигден, бидејќи бил градска слава во скоро сите градови и на овој ден се правеле излети околу светите води - агијазми.

8 ноември се слави.

На татко ми му е слава. Од дедо прадедо.

Посна годинава?? Митровден никогаш не била посна во четврток. (з)Грешка да не си?

И годинава ќе си пиеш, хахахаха и јадиш мрс. Па...и ја де.... :icon_mrgr::icon_mrgr:

7 Ноември се дава вечерата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom