leandra
Модератор
- Член од
- 25 јануари 2007
- Мислења
- 23.641
- Поени од реакции
- 38.565
Куќна слава ни е Митровден се слави на 7 Ноември. Не ни е наследна, туку ја отворивме. Си отидовме во црква, се запишавме, ни пратија поп дома, му плативме 1000 денари тоа им е таксата за да се слави Бога дома. Плус потребно е кило брашно, кило зејтин, се на се 20 евра отварање куќна слава. Дојде попот го испеа домот и на три пати ја отваравме книгата. Една од трите кои се погодија е Митровден. Ја одбрав оти е мрсна слава, посни слави несакам, оти нема што да се пие на нив. Но еве годинава ни се погоди посна, па ќе мора да се придржуваме.
Фамилијарно ги славиме Свети Ѓорѓија наследство од дедо ми на најмалата сестра и Свети Никола од на татко ми страната која припадна на најстариот чичко. Така да ние останавме без слава и си отворивме. Убаво е да се има дома слава.
Фамилијарно ги славиме Свети Ѓорѓија наследство од дедо ми на најмалата сестра и Свети Никола од на татко ми страната која припадна на најстариот чичко. Така да ние останавме без слава и си отворивме. Убаво е да се има дома слава.