Слава

• Креатор на темата Креатор на темата Almala
  • Време на започнување Време на започнување
Кога ќе станеш Вселенски патријарх, свикај собор и донесете одлука ЦРКОВНИОТ ден да почнува од 12. на полноќ, место со вечерната богослужба. До тогаш си останува црковниот ден да почнува кога ќе чукни камбана за вечерна.

Посочи дедер, каде пишит од четирите попладне до четирите другиден е славата?
Е ај де.

Ко мики1 си, да те викаме Мики2?

Кога ќе станеш Вселенски патријарх, свикај собор и донесете одлука ЦРКОВНИОТ ден да почнува од 12. на полноќ, место со вечерната богослужба. До тогаш си останува црковниот ден да почнува кога ќе чукни камбана за вечерна.
Ili Papa. Posto i kaj katolicite i isto.

Посочи дедер, каде пишит од четирите попладне до четирите другиден е славата?
Е ај де.
E aj de?

Nema, a? Me cudi sto apriori trgate od nesta koi se gresni i napagjate, a na konkretno prasanje nemate odgovor. Jas posociv zosto e osmi, a ne sedmi slavata. No....aj, ke pocekam na odgovorot, so citiran izvor.

E aj de?

Nema, a? Me cudi sto apriori trgate od nesta koi se gresni i napagjate, a na konkretno prasanje nemate odgovor. Jas posociv zosto e osmi, a ne sedmi slavata. No....aj, ke pocekam na odgovorot, so citiran izvor.

ja sum katolik, taka da ne slavam slavi...
citirav eden post kade sto stoi koga zapocnuva CRKOVNIOT den

E aj de?

Ето, видиш, јас знам и за други слави дека така прават, некои ја слават на самиот ден, а некои "даваат вечера" ноќта воочи славата, а никогаш не сум се заинтересирала да видам зашто така прават.
Јас отварав книга, ми се "падна" Свети Јован Крстител. Го славам секоја година на 20 јануари, како што си е во календарчето. Мрсна слава, кој има покачен холестерол не треба да ја слави. :D Прво во црква одиме со славски колач, пченица и вино, да се освети тоа. Мислам дека 150 денари наплаќаат во Света Богородица црквата, дури и фискална даваат. После дома си славиме вечерта, ама не правиме масовно за цело село, само за поблиските.

Во четири чука за Vespers?
Ето, видиш, јас знам и за други слави дека така прават, некои ја слават на самиот ден, а некои "даваат вечера" ноќта воочи славата, а никогаш не сум се заинтересирала да видам зашто така прават.
Јас отварав книга, ми се "падна" Свети Јован Крстител. Го славам секоја година на 20 јануари, како што си е во календарчето. Мрсна слава, кој има покачен холестерол не треба да ја слави. :D Прво во црква одиме со славски колач, пченица и вино, да се освети тоа. Мислам дека 150 денари наплаќаат во Света Богородица црквата, дури и фискална даваат. После дома си славиме вечерта, ама не правиме масовно за цело село, само за поблиските.
E арно де. Имат име и за то. Кажано предто.

Википедија бе:
Како рече Кили: немој да ме....

Divider еве ти го и еден од најдобрите катехизиси на Православната Црква.
По узору на Мојсија, који описујући стварање света, почиње "дан" од вечери, тако и у православној Цркви дан почиње од вечери - вечерњом службом.
http://www.dobrodrvo.orthodox.ru/PR...OSLUZENJIMA U PRAVOSLAVNOJ CRKVI/HTML/004.htm

Po lokalno vreme u 18 h pocnuva vecernica.
Шо прајме со четирите на членот погоре.
BTW, знам за вечерење.о да се вери љуби Бог, други е второстепено.

Затоа и ркеов, припнале да се пропинаат кој ден како и шо.

А бе, у дваипол ако сака некој нека слави, ама да не е од шо мора, него од богољубие.

Но, конкретно за Митревиот ден, се слави на осми. Кој сака да си вечера со најблиските, не е слава по дефиниција. Туку си е калсично светоличие, светоприказание. Најблиските се збираат за чествување на патронот светец. Слава е поголем настан...не сеа цело село или комшилук, ама ако некој знае и пројде, се наранува, напива, угостува, како намерник. И на слава не се кани,. На слава се иде.

Католик? Арно. Важно е искрено.
--- надополнето: 31 октомври 2012 во 21:47 ---
Divider еве ти го и еден од најдобрите катехизиси на Православната Црква.

http://www.dobrodrvo.orthodox.ru/PRAVOSLAVLJE/ZAKON BOZIJI/GLAVNI/05 - O BOGOSLUZENJIMA U PRAVOSLAVNOJ CRKVI/HTML/004.htm

Сеа, не дека не разбирам, ама....со парафраза на Калеш Анѓа на турецон шо ја кандисвал да се заанами: јас српски (пошо е малокуреен јазик) не разбирам.

Нејсе, убо шо денот ТИ почнува во три попладне.
Кога се слави Свети Димитрија бе, алоо!

Инаку:

Дан уочи великих празника и недељних дана савршава се вечерња служба, у којој се сједињују: вечерње, јутрење и први час. Такво Богослужење назива се свеноћним бденијем (свеноћном), јер је код древних хришћана оно трајало целу ноћ. Реч "бденије" значи: будност.
Ам море знајш ли шо то значит?

Човече Божји, јас ти кажувам кога почнуваат вечерните богослужби во Православната Црквa stela_maris ти кажува кога почнува во римокатоличката. Да не треба сега да ти пратам и линк за Великиот раскол? Кога ќе почнуваат вечерните богослужби решава локалниот Епископ. Најдобро е да биде пред зајдисонце, за да може да се пее Свете тихиј точно на зајдисонце.
--- надополнето: 31 октомври 2012 во 21:51 ---
Битие 1,5 И светлината Бог ја нарече ден, а темнината ја нарече ноќ. И би вечер, и би утро - ден први.

Човече Божји, јас ти кажувам кога почнуваат вечерните богослужби во Православната Црквa stela_maris ти кажува кога почнува во римокатоличката. Да не треба сега да ти пратам и линк за Великиот раскол? Кога ќе почнуваат вечерните богослужби решава локалниот Епископ. Најдобро е да биде пред зајдисонце, за да може да се пее Свете тихиј точно на зајдисонце.
А дали јас ТЕ прашав кога започнуваат вечерните богослужби? Не! Де аман. Муабет на неразбирање.

Си знам јас религија, од чколија и дочколиисање.
Без гајле. Поќе од полојна попој шо шетат по куќи за парица.

Оти имав другар чиј вујко беше од тија попој. Ко му жицавме пари за у град рече немал, ама ако почекаме за сат време ќе донеси.
И појде, шо пееше, шо осветуеше по куќи, купче донесе и имавме за искачање. Копиљана бевме.
Ова вон тема, ама интересна случка за нашите попој.

Шо прајме со четирите на членот погоре.
BTW, знам за вечерење.о да се вери љуби Бог, други е второстепено.

Католик? Арно. Важно е искрено.

Katolik, da.

Pa neznam zasto 4, valjda zimno vreme nekako i ke pomine, ama letno vreme 4 satot deka ke bide vecernica? Sto znam, moze po potreba si menuvaat...

Битие 1,5 Бог ја нарече светлината ден, а темнината ја нарече ноќ. И бидна вечер, па утро - прв ден.

И? Поента? Врска?

16 И создал Бог два светила великие: светило большее, длја управленија днем, и светило меньшее, длја управленија ночьју, и звезды;
17 и поставил их Бог на тверди небесној, чтобы светить на землју,
18 и управлјать днем и ночьју, и отделјать свет от тьмы. И увидел Бог, что это хорошо.

Мислам, ако се прајме фраери ;););););):):ROFLMAO:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom