Различни се не се пива за иста пригода но само тие добри ги имаме ЗА ЖАЛ! Дабот е полесен и понегазиран а Скопското е малце потешко, за летно време на жешко преку ден дабот е многу подобар али пример на вечер или со јадење Скопското е незаменливо....
За скопско гласав дефинитивно! Пошто има стандарден квалитет.
И ако сум од Прилеп ама морам да признаам дека Дабот им е толку многу испустен во последниве неколку години, посебно од кога газдата(да не го именувам овде) одлучи да користи вода од сопствен бунар ископан во холот на фабриката а не проверена квалитетна хлорирана вода од Студенчица, за поефтино де, одтогаш море и од предходно немаат никаков стандард, дури и го изгубив онај кеф кога одам по пиво на продавница.....
Голем мераклија сум на пиво, сакам, обожавам и уживам во добро пиво, сум се интересирал многу сум посетил и многу пивари и сегдека ама баш сегдека ќе ти кажат Водата е со најголемо значење од сите 4 елементи за производство напиво.
http://imageshack.us/photo/my-images/845/p5250116.jpg/
Малце е аматерска сликава ама ќе разберите, направена во 'Guiness brewery' - Dublin
Кога веќе го нападнав ај да кажам се што знам: За тие што незнаат ‘Златен Даб‘ е бледа копија на германското: DAB Dortmunder!
http://www.flickr.com/photos/cultkid/179298690/
Кое е многу попитко и повкусно пиво и со мирис на јачмен, кој ‘Златниот‘ наш го нема! Во една прилика донесов едно пакетче(6 пивца, кои не ми е јасно зошто ни една од нашиве пивари не ги практикува сеуште) чисто за да споредам на лице место со ‘златниот‘ наш, и морам да признам дека три класи е подобро Dortmunder- от иако купен од италија кај шо стандардот за пиво е нула пошто имаат само Peroni кое е мочка!
Значи: ако порано викав ‘пијам даб и мочам скопско за да го флашираат во скопје‘ сега е наполно обратно, даб не сум купил од памтивек!