Скопско vs. Златен Даб

• Креатор на темата Креатор на темата Lincoln Burrows
  • Време на започнување Време на започнување

Најдобро македонско пиво

• Вкупно гласачи
    304
Даб.
--- надополнето: Aug 21, 2011 9:14 AM ---

Крали Марко е постаро пиво и од Златен Даб и од Круна, мајсторот што го знаел рецептот за поголема плата и стан во Скопје душата ја има продадено на скопска пивара :icon_lol:, се зезам :icon_lol:. Денешното скопско што го пиеш е оригинал Крали Марко и нормално без мајстор се прекинува производството на тоа пиво и се купуваат лиценци од Ш класа од страна на прилепска пивара.
WTF !? незнам колку знаеш но Скопското почнало да се произведува и сеуште се произведува по чешки рецепт и е отворено од Чеси у 1922 ...

Ја мислам дека скопско е оверрејтед, подобро е од даб ама не е до толку

Даб ми е некако кисело пиво незнам зошто. Додека Скопското ми е многу подобро од него, не велам дека не го пијам Дабот али сепак Скопското е пред него, увек најдобро е.

Да не беше УУУУУУУЖАСНО прелошиот маркетинг со „фати се за даб“, пола од вие што велите дека е лошо пивото, ќе пеевте друга песна. Сега се подобрија и наскоро ќе има доминантен удел на пазарот во Македонија.

Златен даб. Нашето најдобро.

Откако пробав темно Лашко, за ништо на светот не би го сменила :)

А на темата, Скопско ваљда, ако морам да изберам.

Откако пробав темно Лашко, за ништо на светот не би го сменила :)

А на темата, Скопско ваљда, ако морам да изберам.
И јас исто Dreamer, Лашкото темно е ептен убо а i другите како Златорог и Унион шо ги има кај нас се сто пати поарни. А за од нашите ќе гласам за Скопско ама морат и тие да извадат нешто ново ко шо напраја едно време со Silver Moon шо не стигнав никогаш да го пробам па не знам дали чинеше.И Дабот е полека полека се пробива кај нас ама она новото шо го извадоја Мајсторко е за нигде а исто и Крали Марко. И малку локалпатриотски,едно време дури имаше Битолско и Кембах само такви си пиев и убај беа :)

За мене Скопско е најубаво пиво. Ни Лашко, ни Бекс, Хајнекен, Амстел и не знам ти што таму не ми е убаво како Скопско. Ако не горчи и ако не ждригнеш, тоа не е пиво:)

Мене ниедно не ми е горко,јако и газирано како Скопското.Можеби е до навиката ама Скопското ми е најубаво.

Различни се не се пива за иста пригода но само тие добри ги имаме ЗА ЖАЛ! Дабот е полесен и понегазиран а Скопското е малце потешко, за летно време на жешко преку ден дабот е многу подобар али пример на вечер или со јадење Скопското е незаменливо....
За скопско гласав дефинитивно! Пошто има стандарден квалитет.
И ако сум од Прилеп ама морам да признаам дека Дабот им е толку многу испустен во последниве неколку години, посебно од кога газдата(да не го именувам овде) одлучи да користи вода од сопствен бунар ископан во холот на фабриката а не проверена квалитетна хлорирана вода од Студенчица, за поефтино де, одтогаш море и од предходно немаат никаков стандард, дури и го изгубив онај кеф кога одам по пиво на продавница.....
Голем мераклија сум на пиво, сакам, обожавам и уживам во добро пиво, сум се интересирал многу сум посетил и многу пивари и сегдека ама баш сегдека ќе ти кажат Водата е со најголемо значење од сите 4 елементи за производство напиво.
http://imageshack.us/photo/my-images/845/p5250116.jpg/
Малце е аматерска сликава ама ќе разберите, направена во 'Guiness brewery' - Dublin
Кога веќе го нападнав ај да кажам се што знам: За тие што незнаат ‘Златен Даб‘ е бледа копија на германското: DAB Dortmunder!
http://www.flickr.com/photos/cultkid/179298690/
Кое е многу попитко и повкусно пиво и со мирис на јачмен, кој ‘Златниот‘ наш го нема! Во една прилика донесов едно пакетче(6 пивца, кои не ми е јасно зошто ни една од нашиве пивари не ги практикува сеуште) чисто за да споредам на лице место со ‘златниот‘ наш, и морам да признам дека три класи е подобро Dortmunder- от иако купен од италија кај шо стандардот за пиво е нула пошто имаат само Peroni кое е мочка!
Значи: ако порано викав ‘пијам даб и мочам скопско за да го флашираат во скопје‘ сега е наполно обратно, даб не сум купил од памтивек!

Секој си има различен вкус еве јас не пијам скопско, али Даб дерем.

Скопско......... :D <3 <3 <3 <3

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom