Скопје 2014 (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Принцезичка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
A зашто е бољи?
Како што реков - „бетонот“ на Танге во Скопје го нема....
Јапонците му оддадоа почит на својот загинат народ од атомската бомба во Хирошима преку http://www.archdaily.com/160170/ad-classics-hiroshima-peace-center-and-memorial-park-kenzo-tange/ - меморијалот, као за пример........Танге, ни мање ни више.....ние немаме објект од бирото на Танге....

Скопје има бетон, ама не е на Танге.......
......има и гипс - е гипсот е на фараонот „наш, драг и мил“....

...а зошто е бољи бетонов? Субјективна работа - што знам, носталгија, флешеви од детството, потсетување на времето во кое градот личеше на град.....па си пишувате све и свашта, зошто и јас да не напишам....

На проектот му личи ваква женска да се слика, што некоја не се слика на таа скокалницата кај опера и балет или кај Народна банка грдосијата или , или факсот на Дракула кај Битпазар, или тоа студентскиот Гоце.:)
П.С Да и женскава иде во компет со проектот. И не е достапна на хејтерите на СК 2014:P

Не се прави и ти на три ипол... Никој не рече дека не се убави градбите на музејот или пак мостовите... Повеќе го ругаат проектот заради нереалните суми кои што се пишани зад него... како и натрупаните споменици... Портата,музејот и остали градби секој ги сака... Затоа и кога беше поставено видеото како ќе изгледа Скопје 2014 сите го засакаа.. ама работата е што не испадна баш како што кажаа плукни залепи изнаставаа споменици без врска,а МИЛИОНСКИ се сумите и тоа во ЕВРА не денари... Да ги пишат во денари срцев удар ќе доживее народот али и тоа е тактика...

Скопје е многу поубав град сега тоа е факт... Ама чим некои населби уште немаат фекална канализација и водовод нема што да се каже повеќе тука... И после ќе бегаат странство епа ќе бегаат...

Не се прави и ти на три ипол... Никој не рече дека не се убави градбите на музејот или пак мостовите... Повеќе го ругаат проектот заради нереалните суми кои што се пишани зад него... како и натрупаните споменици... Портата,музејот и остали градби секој ги сака... Затоа и кога беше поставено видеото како ќе изгледа Скопје 2014 сите го засакаа.. ама работата е што не испадна баш како што кажаа плукни залепи изнаставаа споменици без врска,а МИЛИОНСКИ се сумите и тоа во ЕВРА не денари... Да ги пишат во денари срцев удар ќе доживее народот али и тоа е тактика...

Скопје е многу поубав град сега тоа е факт... Ама чим некои населби уште немаат фекална канализација и водовод нема што да се каже повеќе тука... И после ќе бегаат странство епа ќе бегаат...

Aбе многу е види,што е многу е многу,точно.Ама кога ќе се замислам,еве на пример некој стадион со 50-60 иљади седишта кошта 200-300 милиона,а ќе кажеш тоа е само еден стадион да му ебам матер а толку пари.На поглед се кошта поевтино,ама кога ќе почнеш да градиш тек тогаш сваќаш колку пари кошта.Друг пример,пред месец дена реновираме купатило и правев пред да почнам пресметки колку ќе кошта.По сите математики ми искачаше до 1000 евра.Али кога дојдоа мајсторите..па ова треба да се купи,па она..ситници,тракатанци кои коштаат пари за глава се фатив,искочи преку 1500 евра..50% повише него ли што си мислев.

Aбе многу е види,што е многу е многу,точно.Ама кога ќе се замислам,еве на пример некој стадион со 50-60 иљади седишта кошта 200-300 милиона,а ќе кажеш тоа е само еден стадион да му ебам матер а толку пари.На поглед се кошта поевтино,ама кога ќе почнеш да градиш тек тогаш сваќаш колку пари кошта.Друг пример,пред месец дена реновираме купатило и правев пред да почнам пресметки колку ќе кошта.По сите математики ми искачаше до 1000 евра.Али кога дојдоа мајсторите..па ова треба да се купи,па она..ситници,тракатанци кои коштаат пари за глава се фатив,искочи преку 1500 евра..50% повише него ли што си мислев.
Твојот начин на водење математика за реновирање на ВЦ, и математиката на Владата (алоооо Влада е) за градење споменици - треба да е иста?

Браво дечко, добро оправдување. Значи утре ако крахира монетарниот систем можеш да ги оправдаш у стил „Епа се дешава - јеби га„ ?

Уште еднаш браво дечко и седи - КЕЦ.

Брат неможеш да споредуваш изградба на веце со изградба на 1 град... Кај тебе е само 1 човек што мисли во проектов се ангажираан многу стручњаци не ме зезај... Башка каде се попустите... Пошто се земаат работи на големо се би требало да испадне поефтино али ајде не зборам за тоа... На сите градби со анекс договорите цената е рипната 50-80 % тоа е премногу ! Ова не е изградба на 1 куќа или соба па да се направи грешка...

Ги прочита актите? Каде се ставаат сумите на пари? Акт поставување на слики - 100.000 евра .... Кажими што е толку тешко да се постават сликите посебно во музејот на ВМРО... Не зборам за нивна изработка туку за нивно поставување... Сум бил во музејот и сум ги видел... Потоа акт обезбедување на објектот 200.000 евра мислам беше абе со тие пари ќе се ангажира обезбедување за 10 години и поише... Прашај од агенцииве за обезбедување колку им е плата :) 10 - 15 илјади за објекти...

Немој те молам со тие непредвидени работи... Ние сме обични граѓани кои прават грешки за вакви големи проекти се викаат економисти, инжињери се живо и диво...

поздрав

Твојот начин на водење математика за реновирање на ВЦ, и математиката на Владата (алоооо Влада е) за градење споменици - треба да е иста?

Браво дечко, добро оправдување. Значи утре ако крахира монетарниот систем можеш да ги оправдаш у стил „Епа се дешава - јеби га„ ?

Уште еднаш браво дечко и седи - КЕЦ.
Човекот спореди дека не е се ко нас што ни се чини и дека честопати работите не се онакви какви што ги замислуваме. Тој направи една мини споредба со неговото вц енма потрба да напаѓаш и омаловажуваш, демек со домашен есап не се оди на пазар. Кога има толкава разлика од нешо ситно, акј се па овие проекти со цените.....Тие огромни градби што нас ни изгледаат едноставни и евтини, вараат, ништо чудно сумите да соодетствуваат на неведеното во отчетот (е сеа сигрно ќе има некоа дневница више за иницијаторот)

Човекот спореди дека не е се ко нас што ни се чини и дека честопати работите не се онакви какви што ги замислуваме. Тој направи една мини споредба со неговото вц енма потрба да напаѓаш и омаловажуваш, демек со домашен есап не се оди на пазар. Кога има толкава разлика од нешо ситно, акј се па овие проекти со цените.....Тие огромни градби што нас ни изгледаат едноставни и евтини, вараат, ништо чудно сумите да соодетствуваат на неведеното во отчетот (е сеа сигрно ќе има некоа дневница више за иницијаторот)
Види јасна ми е намерата на Цитро, јасно ми е ти што сакаш да кажеш, НО целиот државен систем да промаши во проценка е малку чудно нели?

Ај домашната математика Цитро ја правел, ако не е професионалец во правење математики за реновирање на ВЦ- нема да знае да направи реална проценка за едно ВЦ, но прашај го Цитро дали нема да најми професионалци ако треба да гради зграда? Цитро еднаш се изгорел со неговите математики и повеќе нема да му текне сам да калкулира.

Но за државата тоа е неоправдано! Колку само луѓе се ангажирани во проектот и никој не знаел да направи реална математика? Ма дај!

Колку за информација, и јас бев еден од тие што беше за проектот да се направи кога беше најавен. Така и гласав на претходната анкета. Но сега дефинитивно сум против СК2014. Врби, бродови, плажи... што е претерано - претерано е.
--- надополнето: 8 мај 2013 во 11:16 ---
Види јасна ми е намерата на Цитро, јасно ми е ти што сакаш да кажеш, НО целиот државен систем да промаши во проценка е малку чудно нели?

Ај домашната математика Цитро ја правел, ако не е професионалец во правење математики за реновирање на ВЦ- нема да знае да направи реална проценка за едно ВЦ, но прашај го Цитро дали нема да најми професионалци ако треба да гради зграда? Цитро еднаш се изгорел со неговите математики и повеќе нема да му текне сам да калкулира.

Но за државата тоа е неоправдано! Колку само луѓе се ангажирани во проектот и никој не знаел да направи реална математика? Ма дај!

Колку за информација, и јас бев еден од тие што беше за проектот да се направи кога беше најавен. Така и гласав на претходната анкета. Но сега дефинитивно сум против СК2014. Врби, бродови, плажи... што е претерано - претерано е.

71479_4783501380385_56573142_n.jpg

Има ли нова тура споменици? Или идат као јамб у најава?

Има ли нова тура споменици? Или идат као јамб у најава?

На АЕК зградата,онаа до Археолошки..скулптури од божицата за информатика и телекомуникации :icon_lol:

8712980583_8865f0627d_b.jpg

sklad-4.jpg

--- надополнето: 9 мај 2013 во 18:38 ---
најлошото допрва доаѓа
--- надополнето: 9 мај 2013 во 18:45 ---
ЗАШТО НЕ СИ ГО СМЕНИМЕ ИМЕТО ВО АНТИЧКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ЗА СЕВКУПНА УПОТРЕБА

Овие изгледаат како гипсените скулптури што ги ставаат брачата по нивните села.

Дај нека врне едно недела дена и тоа силно па сите споменици да ги поплави :)
http://tocka.com.mk/1/94552/vardar-go-udavi-spomenikot-na-skokackata
Важно споменици ставаат а за коритото на Вардар ништо не превземат. Секоја година ова се случува ама они само гледат и се надеват дека другата година нема да врне толку.

sklad-4.jpg

--- надополнето: 9 мај 2013 во 18:38 ---
најлошото допрва доаѓа
--- надополнето: 9 мај 2013 во 18:45 ---
ЗАШТО НЕ СИ ГО СМЕНИМЕ ИМЕТО ВО АНТИЧКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ЗА СЕВКУПНА УПОТРЕБА
Која наива се скулптуриве... Врска си немаат од естетска вредност. Тежок турбофолк за општестовото.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom