Скопје 2014 (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Принцезичка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Значи за театарот нема збор, најскапиот и најубав објект од целиопт проект, и објект кој целосно го подржувам и мило ми е што е направен. А особено фактот што се возобновува нешто што постоело, а не од овие новокомпонираните градби.

Секоја држава заслужува ваков репрезентативен објект и убаво е што и ние имаме таков и не приговарајте многу за тоа, има други срања кои го прават проблемот у проектот.

А што има толку посебно во барокот, што толку го љубат вмровците?

Сељанче кое пати од некој комплекс.Мисли дека ако ви Виена добро стои барокот дека и во Скопје мора да го има......дека не е битно што тој во тоа време кога бил граден бил врвот на архитектурата и најмодерна архитектура.Битно е само да го има,не е битно каков е битно ќе "личиме" на средноевропска метропола.

Сепак, најлошото од се во Старо-новиот театар не неговата околина, со поглед на грозните бродови во Варадар и веднаш до т.н. градска плажа.

Не сфаќам како може во еден проект да има и убави и толки грозни работи. Нема ли некој водач на целиот проект кој само од здрава логика и естетика ќе рече: „Добро бе да го ебам, не ли гледате дека некои работи не ги личи, дај да ги исфрлиме“.

Среќа сеуште има време за преобразби, лесно може „плажата“ да се претвори во убава цветна површина, а бродовите да завршат каде им е местото, на депонија.

Значи за театарот нема збор, најскапиот и најубав објект од целиопт проект, и објект кој целосно го подржувам и мило ми е што е направен. А особено фактот што се возобновува нешто што постоело, а не од овие новокомпонираните градби.

Вака јас гледам.....
Последен пат бев во театар пред две години....одев (па некогаш и почесто), ама со друга глава сум размислувал....
Нашите глумци дали заслужуваат е гоооооолемо прашање.......какви кадри се вработувани последниве години, репертоарот, не знам може да снесам јајце ама мучук знам да препознаам - па дека треба Лилиќ да го стаам во златни клозети вредни 40 милиони - побааги дискутабилно прашање...........па одкога почнаа и да ги подоткриваат гзиштата продадени по партии уште помалку заслужуваат почит...
Државава дека треба да има репрезентативен театар - треба (приоритет дали е тоа во ова невреме - друга прича).....

Како архитект.....
Позицијата која што е избрана (наводно кај што бил стариот) е коректна, но кој К е насаден музејот на ВМРО на 5м пред главната фасада (пред која природно е плоштад да има) и каков тоа параден влез зјае во оној безвезен хангар посветен на наводните од-комунисти напатени души. Целиот амбиент, во состав со онаа грдотија наречена „плажа“ делува мизерно. Ротирањето на целиот објект обратно на оригиналниот е исто дискутабилно, дури и влезната фасада ќе добиеше поголемо значење ако имаше повеќе воздух пред нејзе (ако си беше свртен целиот објект како што си бил). Да не заборавиме дека габаритот на оригиналниот и новиот се разлика отприлика 3-1, што само кажува по каков провинцијален објект „стари“ скопјани се истурија од плачење - што би рекло - дали е воопшто коректно оваа бљувотина да се става во контекст на некаква реинкарнација на старата зграда.....
Нема да коментирам пред време, ама сакам и мајсторството на внатрешните декорации да го видам - се' до сега што видов беше скапо (x100), со уметничка вредност од продавница за кинески џиџи-миџи...да не заборавиме - чини 40 000 000 евра! Цврсто бетонирана иднина на цела држава во говна - задолжувања поради кои нема да можеме да пуштиме глава надвор во наредниве 50 години....

Едно време, кога почнаа да никнат покрај Вардар оние патетики од згради (АЕК; архив....) си викав - „па театаров е некое најмало зло можеби?!“....ама сега не мислам така......зградава не е репрезент на времето кое го живееме, зградава е изградена во време кога сме најизолирани, најзатупавени, најисељачени и најсиромашни ever....Имаат ли тоалета скопскиве „дами“ што идат у тинекс во од пржење-усмрдени тренерки? Знаат ли да се понашаат као што треба....има ли воопшто публика за ова патетично парадирање?

А што ќе се прави сега со старата зграда на МНТ?

Dave у право си за многу работи кои ги кажа особено за две работи околината на театарот за која и јас спомнав (значи плажата таму е урбанистички грев) и за квалитетот на материјалите тек ќе видиме, јас се сомневам дека не само овој туку кај сите објекти и споменици се има дебело преплатено за тежок фушерај, ама ќе видиме, белки грешам

Театарот навистина е преубав и е една од светлите точки на пројектот, ама не ги оставија бистите и овде, бребре...

Цел свет оди напред, само ние одиме назад.... :mad:
Од проектов ... (види емотикон) :sick:.

Ќе ја добие оригиналната намена, бункер за случај на нуклеарна војна.

А што ќе се прави сега со старата зграда на МНТ?

Мислите на зградата на МОБ - операта и балетот си тераат во нејзе....тоа е поинаква сцена со простор за оркестар и поинаква технологија, студија за вежбање балет....
Театарот Центар (спроти Нова Македонија), ако не се сруши сам, ќе треба државава да го сруши и да гради по идејно решение на МБМХП, кое веројатно го има назад во темава......им фрлија коска и на нив да ги уќутат и да не јадат бабури против 2014.....
--- надополнето: 31 мај 2013 во 21:57 ---
logo_kanal5_new_small.png

Новиот театар во Скопје, изграден на темелите на стариот, е отворен!

Во меѓувреме (К)ANAL GANGBANG 5 телевизија ги ангажираше своите „градежни инжинери и истражувачки новинари“ и ја донесе оваа вест - „На темелите на стариот...“
images

Ееееее, Турција.......сите што јадеме бабури против „проектов“ да си ќутиме.....вака се реагира кога нешто не е во ред.....секоја чест! Намерата е на место на парк да никне трговски центар - ко што гледате алчни ш***ци има секаде на планетава, ама неми посматрачи само овде....

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22739423

.....меѓу другото, случајно или не, протестите коинцидираат со забраната за продажба на алкохол после 22 часот......

Со парите Владава што ги даде за Споменици можеше да направи по две фабрики во секој град со по 4000 вработени секоја( за извоз надвор од МКД); РМ има 29 градови. Во секој град по 2 фабрики тоа би биле 58 фабрики... 58 x 4.000 со тоа ќе се вработат 232.000 луѓе...

Против Скопје 2014 сум бидејќи за тој проект одат моите оданочени пари од сметките за струја, вода, колектор, џубретарина, порез за земјиштето, интернет, кабелска, ратите за дрва итн...

Со парите Владава што ги даде за Споменици можеше да направи по две фабрики во секој град со по 4000 вработени секоја( за извоз надвор од МКД); РМ има 29 градови. Во секој град по 2 фабрики тоа би биле 58 фабрики... 58 x 4.000 со тоа ќе се вработат 232.000 луѓе...

Против Скопје 2014 сум бидејќи за тој проект одат моите оданочени пари од сметките за струја, вода, колектор, џубретарина, порез за земјиштето, интернет, кабелска, ратите за дрва итн...

И што ќе се произведува у тие фабрики? Најлон хулахопки?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom