Значи за театарот нема збор, најскапиот и најубав објект од целиопт проект, и објект кој целосно го подржувам и мило ми е што е направен. А особено фактот што се возобновува нешто што постоело, а не од овие новокомпонираните градби.
Вака јас гледам.....
Последен пат бев во театар пред две години....одев (па некогаш и почесто), ама со друга глава сум размислувал....
Нашите глумци дали заслужуваат е гоооооолемо прашање.......какви кадри се вработувани последниве години, репертоарот, не знам може да снесам јајце ама мучук знам да препознаам - па дека треба Лилиќ да го стаам во златни клозети вредни 40 милиони - побааги дискутабилно прашање...........па одкога почнаа и да ги подоткриваат гзиштата продадени по партии уште помалку заслужуваат почит...
Државава дека треба да има репрезентативен театар - треба (приоритет дали е тоа во ова невреме - друга прича).....
Како архитект.....
Позицијата која што е избрана (наводно кај што бил стариот) е коректна, но кој К е насаден музејот на ВМРО на 5м пред главната фасада (пред која природно е плоштад да има) и каков тоа параден влез зјае во оној безвезен хангар посветен на наводните од-комунисти напатени души. Целиот амбиент, во состав со онаа грдотија наречена „плажа“ делува мизерно. Ротирањето на целиот објект обратно на оригиналниот е исто дискутабилно, дури и влезната фасада ќе добиеше поголемо значење ако имаше повеќе воздух пред нејзе (ако си беше свртен целиот објект како што си бил). Да не заборавиме дека габаритот на оригиналниот и новиот се разлика отприлика 3-1, што само кажува по каков провинцијален објект „стари“ скопјани се истурија од плачење - што би рекло - дали е воопшто коректно оваа бљувотина да се става во контекст на некаква реинкарнација на старата зграда.....
Нема да коментирам пред време, ама сакам и мајсторството на внатрешните декорации да го видам - се' до сега што видов беше скапо (x100), со уметничка вредност од продавница за кинески џиџи-миџи...да не заборавиме - чини 40 000 000 евра! Цврсто бетонирана иднина на цела држава во говна - задолжувања поради кои нема да можеме да пуштиме глава надвор во наредниве 50 години....
Едно време, кога почнаа да никнат покрај Вардар оние патетики од згради (АЕК; архив....) си викав - „па театаров е некое најмало зло можеби?!“....ама сега не мислам така......зградава не е репрезент на времето кое го живееме, зградава е изградена во време кога сме најизолирани, најзатупавени, најисељачени и најсиромашни ever....Имаат ли тоалета скопскиве „дами“ што идат у тинекс во од пржење-усмрдени тренерки? Знаат ли да се понашаат као што треба....има ли воопшто публика за ова патетично парадирање?