Скопје 2014 (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Принцезичка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
А што има толку посебно во барокот, што толку го љубат вмровците?

А што има толку посебно во барокот, што толку го љубат вмровците?
најџиџано е, народов на просториве сака џиџани ствари и тоа е тоа.

1. Дали уметничкиот „проблем“ на проектот ви го загрозува приватниот живот?
  2. Дали ви го загрозува секојдневието?
  3. Дали ви смета во обавувањето на секојдневните обврски?
  4. Дали “урбанистичкиот хаос“ се случува кај вас дома?
  5. Или кај вас во двор?
  6. Дали вашиот живот ќе беше поинаков ако на плоштадот имаше еден џиновски мравојад (карпа, магматска)?
  7. Дали визуелниот приказ на плоштадот до толку ви влијае на секојдневието?
  8. Дали објектите кои се зафатени со “барокот“ се ваши? Оти, ако се, тоа е навистина добра причина за реакции. Инаку, како би се објаснал бунтот против барокизирањето на ГТЦ? Оти, како што можам да подразмислам, ГТЦ е само еден трговски центар, каде што се случува конзумеризмот, и таму се оди од причина да фрлиш кеш, а не да уживаш во некој „призор“. Нели е сеедно каков ќе биде?

Парите кога ќе ги даде писателот од свој џеп за проектот или кога Грујо ќе го исплати од своите фамилијарни бизниси ако сака може и да почне да носи земја за акропол да дигне.

Парите кога ќе ги даде писателот од свој џеп за проектот или кога Грујо ќе го исплати од своите фамилијарни бизниси ако сака може и да почне да носи земја за акропол да дигне.

А, ако беше беспари, може барок?
или (на крај како што е поставено) може за поскапо, ама поубаво да биде?

Писателот преку несериозни (убаво кажа и Лурц - наивни) прашања фаќа поента:

Дали на опонентиве им е до парите, што не го „прифаќаат“ проектот, или им е до тоа што не е убаво, безразлика на парите?

Дали на опонентиве им е до парите, што не го „прифаќаат“ проектот, или им е до тоа што не е убаво, безразлика на парите?

Како прво - Македонија е сиромашна држава, па мора и парите да се земат во предвид, 300милиони евра(досега) не се заебанција за било која држава, камоли пак за Мкд.

Второ - не личи бре во 21век да се гради во архаичен стил од 19век! Во светот сега се гледа да се градат паметни, модерни, self-sustaining згради, кои сами си генерираат струја и имаат зеленило на покривите и такви работи.

Па може да фаќа поента кај тие што не размислуваат. Мене прашањето ми е, не може ли и двете работи да ми сметаат? Прво не сакам моите пари така да се расфрлаат, второ, кога веќе немам моќ да ги запрам тоа да го прават, барем нека е квалитетно бре. А сега сме у ситуација наши пари да се фрлаат ем за непотребни глупости, ем грозоморни.

Па може да фаќа поента кај тие што не размислуваат. Мене прашањето ми е, не може ли и двете работи да ми сметаат? Прво не сакам моите пари така да се расфрлаат, второ, кога веќе немам моќ да ги запрам тоа да го прават, барем нека е квалитетно бре. А сега сме у ситуација наши пари да се фрлаат ем за непотребни глупости, ем грозоморни.

Да беше така, да, и и ко шо вика gade, арно. Нормално дека е така.

Но, види, што е болештината на случајов, и кај овие што го поддржват, и кај овие што наоѓаат мани на проектов - ГТЦ ја “прелеа чашата“. Значи, не тие триста милиони, долго време, ништо... ами ГТЦ со крв ќе го бранат да не се смени во барок? :D Фани, фани... соу фани :D

Инаку, јасно ко ден ostalo.

Многу луксуз овој новиот театар вака како ми се гледа по сликите.

Ама брзо тоа нашиот кулутрен народ ќе го среди.

Од денес од отварањето на стариот театар :icon_mrgr:
otvaranje_teatar_2013_17.jpg

Кои главучи грозни, они ли се бре за у ваков театар.

otvaranje_teatar_2013.jpg

otvaranje_teatar_2013_8.jpg

keti.jpg

keti_2.jpg

otvaranje_teatar_2013_18.jpg

otvaranje_teatar_2013_24.jpg

p.s. Во главната сала ќе има лустер кој што сеуште не е наместен,со светилки колку што има број на седишта (така прочитав).Театарот сеуште не е целосно довршен..

art1.jpg

teatarrrr2.jpg

art2.jpg

-Овде е формиран македонскиот театар, овде прв пат се прозборе на македонски литературен јазик, се создаде операта. Овде минатото се меша со сегашноста. Стариот театар е на старото место. Низ духот на минатото, болката на старите скопјани, желбите на младите генерации, желбите на граѓаните, се издигна старо-новиот театар, посочи Груевски.
art3.jpg

art4.jpg

teatarrrr.jpg

Директорот Дејан Лилиќ не успеа да ги сокрие емоциите. Се поклони пред присутните и им посака: „Дами и господа, добродојдовте во Македонскиот народен театар“.
По свеченото отворање, актерите од МНТ изнудија силни аплаузи со новата постава.
art5.jpg

Официјално, театарот за публика ќе биде отворен во месец септември.
Позициониран е на вкупна површина од 7.200 квадратни метри, а аудиториумот на објектот е поделен на голема сала со партер и две галерии со вкупно 724 седишта, како и мала сала со 213 седишта. Сценската технологија и механика, како и целокупната сценска површина се од модуларен тип со дупло дно. Во системите на сценските технологии е вградена опрема од најпознати врвни светски производители за ваков тип опрема и објекти, која овозможува големи технички перформанси.
art6.jpg

art7.jpg

teatarrr0.jpg

Со секоја нова глупост шо ја додаваат, ко ова со гтц и оние скалине, се’ ми заличува целиов проект на ова:
74_full.jpg

If you know what I mean :cool:

Сега може ќе биде модерно да се оди на театар,опера и балет? Голем дел од вмровчињата што не знаат ни наслов од некоја претстава ќе се нацртаат на предни седишта, добро бар првите една-две претстави, после пак по старо.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom