Не практикувам да чувам спомени преку нешто материјално. Сите спомени ми се во главата. И ги чувам и ги негувам тие спомени, зашто ме направиле ваков каков што сум.
Има и лоши спомени, но највеќе се добри. Се вели: „Луѓето ќе заборават што ќе им кажеш, но никогаш нема да заборават какво чувство имаш предизвикано во нив“. Затоа, во мене остануваат само убавите чувства како спомени, зашто оние другите ги има и без да се труди човек, па стануваат досадни. И затоа не им обрнувам внимание.
И јасно - сите спомени се лекции од кои вреди да се извлече поука за идниот пат. Животот продолжува понатаму, додека спомените се закопани во времето. И не вреди да се живее во спомените, бидејќи се статични и бескорисни, откако ќе се апсолвираат.

ftopic: Спомените се нешто како поучна книга: откако ќе се прочита и ќе се извлечат поуки од неа, се остава на полицата и се продолжува понатаму, можеби со друга книга. Само од време на време човек може да се наврати пак на таа книга, да се потсети на некои битни работи. Но читање само на една иста книга пак и пак и пак не води кон ништо добро, туку само кон стагнација.

ftopic:

ftopic: Не е ни чудо што биле толку несреќни во средниот век во Европа... Знаеле само за Библијата...
:helou: