Што се случило со Христовото тело?

• Креатор на темата Креатор на темата Чорбаџија
  • Време на започнување Време на започнување
gresis filon jasno kazuva deka isusa postoel i deka pravel cuda , vsusnost bil i e bog , i voskresnal isto i sveti matej carinik i gi znael dobro obizaite na evreite

Во кое тоа дело Филон Александриски го напишал ?!!?

Ако не постоел никому ништо, но лично ти што губиш ако постоел?

Jas nisto ne gubam ako postoel bidejki kako i najgolemiot broj na vernici, taka i jas go ziveam svojot zivot so pravenje na onie najcesti grevovi (hipoteticki dokolku toj ziveel i umrel za nasite grevovi). Znaci i jas sum gresnik kolku sto se i najobicnite smrtnici, samo razlikata e sto najgolemiot broj na vernici veruvaat porade raznite prikazni za raj,pekol i kaznata Bozja, a jas kazuvam deka ne veruvam. Vo sto se razlikuvaat takvite vernici od mene? Ateist vs vernik od strav........ mislam deka grevovite bi ni bile slicni..... ne se tie nisto podobri od mene, bidejki ne ja svakjaat verata kako sto treba (barem jas taka gledam na toa):smir:

NEMESIS, ако Исус постоел, тогаш оние кои одбиле да поверуваат во него ќе бидат осудени заради малкуте свои гревови. А оние христијани кои што направиле повеќе гревови од неверниците, а сепак имале искрена вера во Него и искрено се покајале за своите гревови, ним сите гревови ќе им бидат простени и тие нема да бидат судени, затоа што Исус ја пролеа Својата крв токму заради нивните гревови.

Ќе се послужам со една илустрација. Си биле двајца другари, Петар и Марко. Петар во својот живот направил помалку гревови од Марко, но од друга страна пак Марко во даден момент од животото поверувал во Исус, се покајал и се трудел да не прави толку гревови. Но бидејќи имал многу пороци и грешни навики тој и понатаму правел гревови. Сепак Петар бил силен на искушенијата и повторно правел помалку гревови од Марко.
Еден ден тие починале и двајцата се појавиле пред Бог. Петар се зачудил на Божјата пресуда кога Марко бил помилуван, а тој бил казнет заради своите гревови иако тој имал помалку гревови од Марко (претпоставуваме дека тие навистина имале листа од своите гревови).
На оваа Божја одлука Петар се побунил и рекол: Господе сигурно сте грешка, па зошто јас да бидам осуден, а Марко помилуван, кога погледнете ги листите со гревовите и видете дека Марко има повеќе гревови од мене.
Тогаш Господ му рекол: Точно, Марко има направено повеќе гревови од тебе, но погледни го овој црвен печат на крајот од листата на Марко. Дали знаеш што е тоа? Петар зачудено рекол: Што? Господ му одговорил: Тоа е Мојот (Христов) печат, запечатен не со мастило, туку со мојата крв која јас ја пролеав за гревовите на Марко. Во право си, тој заради своите гревови заслужува поголема казна од тебе, но јас доброволно ја земав Неговата казна на својот грб и платив за неа на Голготскиот крст. Посакав да ја земам и твојата, но ти не ми дозволи. Марко ми дозволи и затоа, Јас бев осуден на смрт, за тој сега да биде помилуван.

Бидејќи зборував во Името на Бог, должност ми е уште еднаш да повторам дека горнава приказна е моја измислена илустрација за појаснување на евангелската порака и дека не е дел од Светото Писмо. Се надевам дека истата ќе допре до тебе NEMESIS.
Поздрав!

[ Тоа е Мојот (Христов) печат, запечатен не со мастило, туку со мојата крв која јас ја пролеав за гревовите на Марко. Во право си, тој заради своите гревови заслужува поголема казна од тебе, но јас доброволно ја земав Неговата казна на својот грб и платив за неа на Голготскиот крст. Посакав да ја земам и твојата, но ти не ми дозволи. Марко ми дозволи и затоа, Јас бев осуден на смрт, за тој сега да биде помилуван.

Бидејќи зборував во Името на Бог, должност ми е уште еднаш да повторам дека горнава приказна е моја измислена илустрација за појаснување на евангелската порака и дека не е дел од Светото Писмо.

те бива за циркузант !

лажги со опашки .Исус не откупувал ничји гревови со своја крв .Безвезална измислица која нема ништо со новиот завет .

друга е прикаската !

оваа е прикаската :

1 Петрово: 1:18 знаејќи дека не сте ОТКУПЕНИ со распадливи нешта, со сребро или со злато, ОД СВОЈОТ СУЕТЕН ЖИВОТ што ви е предаден од вашите татковци,

Стар и Нов Завет кажуваат иста прикаска :

2 Цареви: 17:15 Ги презираа Неговите закони и Заветот што го склучи со нивните татковци, и Неговите опомени што им ги упатуваше. Се стремеа КОН СУЕТАТА, па и самите СТАНАА СУЕТНИ СЛЕДЕЈЌИ ГИ НАРОДИТЕ околу себе, иако Господ им заповеда да не прават како нив.

Псалм: 62:9 Синовите на луѓето се суетни, лага се човечките синови: Сите да застанат на мерилка, ќе бидат полесни од суетата.

НОВ ЗАВЕТ :
Ефесјани: 4:17 Ова го велам и сведочам во Господа, ДА НЕ ЖИВЕЕТЕ ВЕЌЕ како што одат народите ВО СУЕТАТА на својот ум,.
.
.
.
ЕВЕ ЈА БЕЗСУЕТНОСТА :

Дела Ап.: 2:44 А сите кои ПОВЕРУВАА беа заедно и сè им беше општо.
4:4 А мнозина од оние, кои го чуја словото, поверуваа, така што бројот на мажите се зголеми до пет илјади.
4:32 А множеството на оние, кои поверуваа, имаше едно срце и една душа, и никој не велеше дека нешто од неговиот имот е негово, туку сè им беше општо.
34 И никој меѓу нив не беше во скудност, зашто сите, кои имаа ниви и куќи, ги продаваа, а цената на продаденото ја донесуваа и ја ставаа пред нозете на апостолите.
35 И секому му се даваше колку кому му беше потребно.

.
.
СЕ ПРИЗНАВА САМО БЕСУЕТНА ВЕРА - КОМУНИСТИЧКО АНАРХИСТИЧКА

.
.

ЕВЕ ЈА "ВЕРАТА" НА ПРОТЕСТАНТИТЕ католик Православ Ислам

Езекиел: 13:9 Еве Ме, Мојата рака ќе биде против пророците што гледаат СУЕТНО и што пророкуваат лага: не ќе бидат веќе во собирот на Мојот народ, не ќе бидат запишани во книгата на Израелевиот дом, никогаш веќе не ќе стапат на Израелева почва! И ќе знаат дека Јас Сум, Господ Бог.

Осија: 12:11 Галад е навистина беззаконие, сама суета
Еремија: 14:22 Зар безбожничката суета дава дожд

Книга Мудрост Соломонова 13 – ред 1
СИТЕ ЛУЃЕ ПО ПРИРОДА СЕ СУЕТНИ ОНИЕ КОЈ НЕ ГО ПОЗНАЛЕ БОГА= НЕЗНАБОШЦИ

ДЕФИНИЦИЈА :
СУЕТА = е земски дух- идеал на смртните луѓе кој неверуваат во вечен живот , не веруваат ниту во Бог ,( ниту во Христос – бесмртната личност ),како и на сите неверници , лажни верници , декларативни верници , измамници , па затоа тежнеат да остават што поголеми траги – докази за своето постоење низ времето на земјата со ....деца , земја , пари, капитал или достигања по кој ќе ги запаметат другите луѓе ( суетна слава ) во војни , бизнис , политика , итн итн .

Е ова е дефиницијта за суетност . И според оваа дефиниција се одредува степенот на (без)суетност на секој поединец ,на секој Закон какви меѓучовечки односи регулира , општествено уредување , достигнат степен- ниво на општествена свест кај секој поединец или генерално во општеството

Евангелие по Јован
38 за да се исполни словото, што го рече пророкот Исаија: „Господи, кој и поверува на нашата проповед? И кому му се откри Господовата рака?”

39 Затоа не можеа да веруваат, зашто Исаија уште рече: „

40 Им ги заслепи Очите, и им ги скамени Срцата; за да не гледаат со очите, за да не разбираат со срцето; и за да не се обратат - и да не ги излечам.”.
.

..
инаку во речници се наоѓа слична дефиниција :

Суета :славољубие , алчност за слава ,за почести
Суетен :славољубив-а , болна амбиција , алчност за сопствено истакнување .

.
.
.
Римјаните: 11:8 како што е напишано: „Бог ИМ ДАДЕ ДУХ НА МРТВИЛО, очи да не гледаат и уши да не слушаат до денешниот ден.”

ДУХ НА МРТВИЛО = СУЕТА ............ете што бог им дал на Протестант Ислам Католик Православ

NEMESIS, ако Исус постоел, тогаш оние кои одбиле да поверуваат во него ќе бидат осудени заради малкуте свои гревови. А оние христијани кои што направиле повеќе гревови од неверниците, а сепак имале искрена вера во Него и искрено се покајале за своите гревови, ним сите гревови ќе им бидат простени и тие нема да бидат судени, затоа што Исус ја пролеа Својата крв токму заради нивните гревови.

Ќе се послужам со една илустрација. Си биле двајца другари, Петар и Марко. Петар во својот живот направил помалку гревови од Марко, но од друга страна пак Марко во даден момент од животото поверувал во Исус, се покајал и се трудел да не прави толку гревови. Но бидејќи имал многу пороци и грешни навики тој и понатаму правел гревови. Сепак Петар бил силен на искушенијата и повторно правел помалку гревови од Марко.
Еден ден тие починале и двајцата се појавиле пред Бог. Петар се зачудил на Божјата пресуда кога Марко бил помилуван, а тој бил казнет заради своите гревови иако тој имал помалку гревови од Марко (претпоставуваме дека тие навистина имале листа од своите гревови).
На оваа Божја одлука Петар се побунил и рекол: Господе сигурно сте грешка, па зошто јас да бидам осуден, а Марко помилуван, кога погледнете ги листите со гревовите и видете дека Марко има повеќе гревови од мене.
Тогаш Господ му рекол: Точно, Марко има направено повеќе гревови од тебе, но погледни го овој црвен печат на крајот од листата на Марко. Дали знаеш што е тоа? Петар зачудено рекол: Што? Господ му одговорил: Тоа е Мојот (Христов) печат, запечатен не со мастило, туку со мојата крв која јас ја пролеав за гревовите на Марко. Во право си, тој заради своите гревови заслужува поголема казна од тебе, но јас доброволно ја земав Неговата казна на својот грб и платив за неа на Голготскиот крст. Посакав да ја земам и твојата, но ти не ми дозволи. Марко ми дозволи и затоа, Јас бев осуден на смрт, за тој сега да биде помилуван.

Бидејќи зборував во Името на Бог, должност ми е уште еднаш да повторам дека горнава приказна е моја измислена илустрација за појаснување на евангелската порака и дека не е дел од Светото Писмо. Се надевам дека истата ќе допре до тебе NEMESIS.
Поздрав!

Исус не пролеал крв за да се спасат нашите гревови, се пролеа неверничката крв, тие што го предадоа. Меѓу себе се испотепаа.

И отишол ваљда у рајот, рајт?
И сосе тело отишол?
Пошо ја мислев дека ако идеш у рај или у пекол, иде само душата..телото под земја, или се претвара во прав пак, нели?

Да, Он (Христос) е оддесно од Отецот. Да, Он воскресна и телесно. Кај обичните смртници, телото навистина „оди„ во земјата и се распаѓа, а духот човеков , „оди„ на поединечниот суд па „након„ судот, добива „привремен„ престој или во Рајот или во пеколот, се до второто Христово доаѓање и Неговиот страшен и конечен Суд, кога Он ќе им суди и на духот и на телото истовремено.

Исус не пролеал крв за да се спасат нашите гревови, се пролеа неверничката крв, тие што го предадоа. Меѓу себе се испотепаа.

Од каде ти е оваа информација?

А кој е одлево?

Не постои „одлево„. Поимот „оддесно„ од Отецот, е условен поим: не се работи ниту за „седнување„ ниту за местоположба „оддесно„, туку се работи за славата и честа која Христос ја стекнува од Својот Отец, па Он (Христос) ја „завзема„ позицијата до Отецот. Ако буквално ги примиме изразите „седна„ и „оддесно„, ќе испадне дека верувам(е) во Троичен Бог, кој не мрда од место, а тоа би било спротивно на сеприсутноста и сезнајноста Божа и на Небото и на Земјата.

Поздрав!

Abe Чорбаџија vo red e tvojata prikazna, no ne me razbra za koi vernici jas zboruvav. Kako sto rekov vernici od strav, a tie ne se nisto podobri od ateistite. Mislis deka tie gi pravat sito obicai sto gi nalaga Hristijanstvoto? Tie se vernici koi koga ke gi prasas, veruvaat vo Bog, no ednas odat vo crkva (najverojatno za Veligden) i tolku od nivnata vera.
Za razlika od nekoi lugje, mene ne mi treba prikaznata za Bog za da ziveam moralen i eticki zivot...... dovolno mi e domasnoto vospituvanje za da bidam dobar covek..... za razlika od nekoi drugi, koi samo stravot od Bozjata kazna gi drzi da ne pravat teski zlodela....... kakvi se tie vernici od strav? Mislis se podobri od takvite kako mene?

Мислам дека темава забега, нели беше што се случило со ХРИСТОВОТО ТЕЛО???

И мислам дека треба всушност да се долови поимот ВОСКРЕСНУВАЊЕ !!!
Што тој поим навистина значел за луѓето од тоа време?

--Мала дигресија на муабетот ако по некоја случајност се појавите со торба пеницилин пред 2 века и излечите илјадници луѓе вие сте господ нели !!--

Би го запрашал Мики1 како најкомпетентен или пак Чорбаџија да дефинираат што вели црквата за поимот воскреснување како и своето лично мислење како луѓето во тој период го замислуваат тоа воскреснување.

И истото би го замолил Атеист да го прокоментира!

Воскреснување значи враќање во живот. Велиме дека некој воскреснал, доколку тој умрел, а потоа оживеал пак. Под библиското воскреснување се подразбира телесно воскреснување, а не само духовно. Кога Христос воскреснал, Тој воскреснал телесно. Во Библијата пишува дека Тома го допрел Исус, а и самиот Исус кажува дека Тој не бил дух, бидејќи духот нема тело и коски, а Тој има. Со тоа им потврдил на апостолите дека воскреснал. Од тука следува дека апостолите очекувале телесно воскресение, а не само духовно. Во спротивно Исус немало потреба да им докажува дека има тело.

Мислам дека темава забега, нели беше што се случило со ХРИСТОВОТО ТЕЛО???

И мислам дека треба всушност да се долови поимот ВОСКРЕСНУВАЊЕ !!!
Што тој поим навистина значел за луѓето од тоа време?

--Мала дигресија на муабетот ако по некоја случајност се појавите со торба пеницилин пред 2 века и излечите илјадници луѓе вие сте господ нели !!--

Би го запрашал Мики1 како најкомпетентен или пак Чорбаџија да дефинираат што вели црквата за поимот воскреснување како и своето лично мислење како луѓето во тој период го замислуваат тоа воскреснување.

И истото би го замолил Атеист да го прокоментира!

Како и што е тоа воскреснување, сметам дека најдобар одговор можат да дадат толкувачите на воскресението, она општото воскресение, пред страшниот Христов Суд. Согласно Св. Ап. Павле, толкувачите (на пр. романскиот монах Клеопа), велат дека при воскресението, душите човекови (независно до нивната предсудна состојба-привремен Рај или привремен пекол) се враќаат во своите земни тела, така што телата се враќаат во својата предсмртна состојба, на возрата од нашиот Бог и Спасител, Господ Исус Христос, а тоа се Неговите 33,5 г. Душите од праведниците, ќе ги препознаат своите тела, па така, спојот од душата и телото, ќе значи возобновување на нивната предсмртна состојба, во безгревовно и фино материјално тело, но сега, Он ќе им суди и на душата и на телото истовремено. Спротивна е состојбата со душите од неправедниците, кои не ќе сакаат да се вратат во своите тела, а кога тоа враќање ќе се случи, неправедните души и тела ќе бидат лесно препознатливи по својата потемнетост.

Како јудеите го замислувале воскреснувањето? Колку знам, во тоа време, на јудеите, воскреснувањето не им било детаљно позната категорија, особено не она вистинското, реланото воскреснување, како она Исусовото или воскреснувањето на Светиите кои воскресната истовремено со Исуса Христа. За тогашните јудеи, воскресението не е непознаница: фарисеите, на пример, верувале во воскресение, за разлика од садукеите, кои не го признавале воскресението.
Дека воскресението не им било блиско на јудеите, посведочи и самиот Св. Ап. Тома, кој не им поверува на своите браќа-апостоли, кои му пренесоа дека Он воскресна, па Тома сакаше прво „...да види па да поверува...„, во што и се убеди една седмица по воскресението Христово.

Како и што е тоа воскреснување, сметам дека најдобар одговор можат да дадат толкувачите на воскресението, она општото воскресение, пред страшниот Христов Суд. Согласно Св. Ап. Павле, толкувачите (на пр. романскиот монах Клеопа), велат дека при воскресението, душите човекови (независно до нивната предсудна состојба-привремен Рај или привремен пекол) се враќаат во своите земни тела, така што телата се враќаат во својата предсмртна состојба, на возрата од нашиот Бог и Спасител, Господ Исус Христос, а тоа се Неговите 33,5 г. Душите од праведниците, ќе ги препознаат своите тела, па така, спојот од душата и телото, ќе значи возобновување на нивната предсмртна состојба, во безгревовно и фино материјално тело, но сега, Он ќе им суди и на душата и на телото истовремено. Спротивна е состојбата со душите од неправедниците, кои не ќе сакаат да се вратат во своите тела, а кога тоа враќање ќе се случи, неправедните души и тела ќе бидат лесно препознатливи по својата потемнетост.

Како јудеите го замислувале воскреснувањето? Колку знам, во тоа време, на јудеите, воскреснувањето не им било детаљно позната категорија, особено не она вистинското, реланото воскреснување, како она Исусовото или воскреснувањето на Светиите кои воскресната истовремено со Исуса Христа. За тогашните јудеи, воскресението не е непознаница: фарисеите, на пример, верувале во воскресение, за разлика од садукеите, кои не го признавале воскресението.
Дека воскресението не им било блиско на јудеите, посведочи и самиот Св. Ап. Тома, кој не им поверува на своите браќа-апостоли, кои му пренесоа дека Он воскресна, па Тома сакаше прво „...да види па да поверува...„, во што и се убеди една седмица по воскресението Христово.

Ова не го разбрав баш (што би се случило со оние тела кои не ја доживеале Исусовата возраст, односно починале на помала возраст а се праведни)?

И сега тука доаѓа оној момент на прашањето при телесното воскреснување - Дали би станало збор за истото тело истите атоми и молекули повторно собрани некаде по универзумот и вратени на старо место или би било тоа некоја копија на истото тоа тело водено од душата која праведно го заслужила тоа воскреснување?

Го прашувам ова оти имаше некои истражувања од некоја американско-холандска институција (ќе се обидам повторно да ги најдам линковите на интернет) водени по написите од библијата и евентуално нивно толкување со научни методи. И некако провејуваше идејата дека Исус бил човек кој што можел да го користи својот мозок многу повеќе и од денешното ниво - така да не му претставувало проблем да направи некои чуда во тоа време, па дури и да го исценира своето воскреснување и својата смрт (беше објаснувано со масовна хипноза).
Прво ми делуваше како ефтина холивудска приказна ама којзнае ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom