THE_CHOSEN_ONE
1903-2012
- Член од
- 13 август 2007
- Мислења
- 3.735
- Поени од реакции
- 1.341
no Isus ne postoel
Ако не постоел никому ништо, но лично ти што губиш ако постоел?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
no Isus ne postoel
gresis filon jasno kazuva deka isusa postoel i deka pravel cuda , vsusnost bil i e bog , i voskresnal isto i sveti matej carinik i gi znael dobro obizaite na evreite
Ако не постоел никому ништо, но лично ти што губиш ако постоел?
[ Тоа е Мојот (Христов) печат, запечатен не со мастило, туку со мојата крв која јас ја пролеав за гревовите на Марко. Во право си, тој заради своите гревови заслужува поголема казна од тебе, но јас доброволно ја земав Неговата казна на својот грб и платив за неа на Голготскиот крст. Посакав да ја земам и твојата, но ти не ми дозволи. Марко ми дозволи и затоа, Јас бев осуден на смрт, за тој сега да биде помилуван.
Бидејќи зборував во Името на Бог, должност ми е уште еднаш да повторам дека горнава приказна е моја измислена илустрација за појаснување на евангелската порака и дека не е дел од Светото Писмо.
NEMESIS, ако Исус постоел, тогаш оние кои одбиле да поверуваат во него ќе бидат осудени заради малкуте свои гревови. А оние христијани кои што направиле повеќе гревови од неверниците, а сепак имале искрена вера во Него и искрено се покајале за своите гревови, ним сите гревови ќе им бидат простени и тие нема да бидат судени, затоа што Исус ја пролеа Својата крв токму заради нивните гревови.
Ќе се послужам со една илустрација. Си биле двајца другари, Петар и Марко. Петар во својот живот направил помалку гревови од Марко, но од друга страна пак Марко во даден момент од животото поверувал во Исус, се покајал и се трудел да не прави толку гревови. Но бидејќи имал многу пороци и грешни навики тој и понатаму правел гревови. Сепак Петар бил силен на искушенијата и повторно правел помалку гревови од Марко.
Еден ден тие починале и двајцата се појавиле пред Бог. Петар се зачудил на Божјата пресуда кога Марко бил помилуван, а тој бил казнет заради своите гревови иако тој имал помалку гревови од Марко (претпоставуваме дека тие навистина имале листа од своите гревови).
На оваа Божја одлука Петар се побунил и рекол: Господе сигурно сте грешка, па зошто јас да бидам осуден, а Марко помилуван, кога погледнете ги листите со гревовите и видете дека Марко има повеќе гревови од мене.
Тогаш Господ му рекол: Точно, Марко има направено повеќе гревови од тебе, но погледни го овој црвен печат на крајот од листата на Марко. Дали знаеш што е тоа? Петар зачудено рекол: Што? Господ му одговорил: Тоа е Мојот (Христов) печат, запечатен не со мастило, туку со мојата крв која јас ја пролеав за гревовите на Марко. Во право си, тој заради своите гревови заслужува поголема казна од тебе, но јас доброволно ја земав Неговата казна на својот грб и платив за неа на Голготскиот крст. Посакав да ја земам и твојата, но ти не ми дозволи. Марко ми дозволи и затоа, Јас бев осуден на смрт, за тој сега да биде помилуван.
Бидејќи зборував во Името на Бог, должност ми е уште еднаш да повторам дека горнава приказна е моја измислена илустрација за појаснување на евангелската порака и дека не е дел од Светото Писмо. Се надевам дека истата ќе допре до тебе NEMESIS.
Поздрав!
И отишол ваљда у рајот, рајт?
И сосе тело отишол?
Пошо ја мислев дека ако идеш у рај или у пекол, иде само душата..телото под земја, или се претвара во прав пак, нели?
Да, Он (Христос) е оддесно од Отецот.
Исус не пролеал крв за да се спасат нашите гревови, се пролеа неверничката крв, тие што го предадоа. Меѓу себе се испотепаа.
А кој е одлево?
NEMESIS, ако Исус постоел, тогаш оние кои одбиле да поверуваат во него ќе бидат осудени заради малкуте свои гревови. А оние христијани кои што направиле повеќе гревови од неверниците, а сепак имале искрена вера во Него и искрено се покајале за своите гревови, ним сите гревови ќе им бидат простени и тие нема да бидат судени, затоа што Исус ја пролеа Својата крв токму заради нивните гревови.
Ќе се послужам со една илустрација. Си биле двајца другари, Петар и Марко. Петар во својот живот направил помалку гревови од Марко, но од друга страна пак Марко во даден момент од животото поверувал во Исус, се покајал и се трудел да не прави толку гревови. Но бидејќи имал многу пороци и грешни навики тој и понатаму правел гревови. Сепак Петар бил силен на искушенијата и повторно правел помалку гревови од Марко.
Еден ден тие починале и двајцата се појавиле пред Бог. Петар се зачудил на Божјата пресуда кога Марко бил помилуван, а тој бил казнет заради своите гревови иако тој имал помалку гревови од Марко (претпоставуваме дека тие навистина имале листа од своите гревови).
На оваа Божја одлука Петар се побунил и рекол: Господе сигурно сте грешка, па зошто јас да бидам осуден, а Марко помилуван, кога погледнете ги листите со гревовите и видете дека Марко има повеќе гревови од мене.
Тогаш Господ му рекол: Точно, Марко има направено повеќе гревови од тебе, но погледни го овој црвен печат на крајот од листата на Марко. Дали знаеш што е тоа? Петар зачудено рекол: Што? Господ му одговорил: Тоа е Мојот (Христов) печат, запечатен не со мастило, туку со мојата крв која јас ја пролеав за гревовите на Марко. Во право си, тој заради своите гревови заслужува поголема казна од тебе, но јас доброволно ја земав Неговата казна на својот грб и платив за неа на Голготскиот крст. Посакав да ја земам и твојата, но ти не ми дозволи. Марко ми дозволи и затоа, Јас бев осуден на смрт, за тој сега да биде помилуван.
Бидејќи зборував во Името на Бог, должност ми е уште еднаш да повторам дека горнава приказна е моја измислена илустрација за појаснување на евангелската порака и дека не е дел од Светото Писмо. Се надевам дека истата ќе допре до тебе NEMESIS.
Поздрав!
Мислам дека темава забега, нели беше што се случило со ХРИСТОВОТО ТЕЛО???
И мислам дека треба всушност да се долови поимот ВОСКРЕСНУВАЊЕ !!!
Што тој поим навистина значел за луѓето од тоа време?
--Мала дигресија на муабетот ако по некоја случајност се појавите со торба пеницилин пред 2 века и излечите илјадници луѓе вие сте господ нели !!--
Би го запрашал Мики1 како најкомпетентен или пак Чорбаџија да дефинираат што вели црквата за поимот воскреснување како и своето лично мислење како луѓето во тој период го замислуваат тоа воскреснување.
И истото би го замолил Атеист да го прокоментира!
Како и што е тоа воскреснување, сметам дека најдобар одговор можат да дадат толкувачите на воскресението, она општото воскресение, пред страшниот Христов Суд. Согласно Св. Ап. Павле, толкувачите (на пр. романскиот монах Клеопа), велат дека при воскресението, душите човекови (независно до нивната предсудна состојба-привремен Рај или привремен пекол) се враќаат во своите земни тела, така што телата се враќаат во својата предсмртна состојба, на возрата од нашиот Бог и Спасител, Господ Исус Христос, а тоа се Неговите 33,5 г. Душите од праведниците, ќе ги препознаат своите тела, па така, спојот од душата и телото, ќе значи возобновување на нивната предсмртна состојба, во безгревовно и фино материјално тело, но сега, Он ќе им суди и на душата и на телото истовремено. Спротивна е состојбата со душите од неправедниците, кои не ќе сакаат да се вратат во своите тела, а кога тоа враќање ќе се случи, неправедните души и тела ќе бидат лесно препознатливи по својата потемнетост.
Како јудеите го замислувале воскреснувањето? Колку знам, во тоа време, на јудеите, воскреснувањето не им било детаљно позната категорија, особено не она вистинското, реланото воскреснување, како она Исусовото или воскреснувањето на Светиите кои воскресната истовремено со Исуса Христа. За тогашните јудеи, воскресението не е непознаница: фарисеите, на пример, верувале во воскресение, за разлика од садукеите, кои не го признавале воскресението.
Дека воскресението не им било блиско на јудеите, посведочи и самиот Св. Ап. Тома, кој не им поверува на своите браќа-апостоли, кои му пренесоа дека Он воскресна, па Тома сакаше прво „...да види па да поверува...„, во што и се убеди една седмица по воскресението Христово.