Што се случило со Христовото тело?

• Креатор на темата Креатор на темата Чорбаџија
  • Време на започнување Време на започнување
Ова не го разбрав баш (што би се случило со оние тела кои не ја доживеале Исусовата возраст, односно починале на помала возраст а се праведни)?

И сега тука доаѓа оној момент на прашањето при телесното воскреснување - Дали би станало збор за истото тело истите атоми и молекули повторно собрани некаде по универзумот и вратени на старо место или би било тоа некоја копија на истото тоа тело водено од душата која праведно го заслужила тоа воскреснување?

Го прашувам ова оти имаше некои истражувања од некоја американско-холандска институција (ќе се обидам повторно да ги најдам линковите на интернет) водени по написите од библијата и евентуално нивно толкување со научни методи. И некако провејуваше идејата дека Исус бил човек кој што можел да го користи својот мозок многу повеќе и од денешното ниво - така да не му претставувало проблем да направи некои чуда во тоа време, па дури и да го исценира своето воскреснување и својата смрт (беше објаснувано со масовна хипноза).
Прво ми делуваше како ефтина холивудска приказна ама којзнае ...

- Не е битна возраста на која некој се упокоил: сите ќе бидеме „порамнети„ со Исусовие земски 33,5 г и ќе го повратиме својот физички изглед на своите/личните 33,5 г.
- Нема да бидат истите молекули, оти второто Христово доаѓање, ќе значи и пресоздавање на „...ново Небо и нова Земја...„. Телата човекови, ќе восксреснат во фина, продуховена и нераспадлива материја, неподложна на денес познаните закони од материјално-физичкиов Свет.
- Телото човеково ќе воскресне онаму каде и било погребано-од гробот, на гробиштата.
- Лично, одамна не „паѓам„ на тоа што рекле научниците, колку и да ми се убедливи. Сметам дека ние користиме не некои бедни-3-5% од мозокот, туку дека целиот мозок е 100%-но искористен и целисходен. Во споривно, би биле „недоеволуирана„ раса, со што на поддржиувачите на еволуцијата би им дало „фора„ за нивното убедување за натамошна еволуција на човекот и неговиот мозок, небаре, кога ќе стигнеме до тие фамозни 100%, којзнае што ќе се случи со тогашните и таквите човеци.
- Дека Исус бил (Е) само човек, способен за создавање масовни халуцинации и хипнози, тоа е чиста бласфемија. Такво нешто можат да изјават само неверниците, кои длабоко загазиле во беззаконие и неверие.

Чудно е на крају краева целта на тие институции или организации да докажат со сите сили дека верата се базира на лаги. Трошење на време, трошење на средства...не ми е јасна целта. Наместо тоа, можеби тие би можеле повеќе време и особено пари да потрошат за друга работа -со некоја цел на пример. За ниедна болештина од кога знам не нашле соодветен лек, но за побивање на делови од религиски книги први се. Ако пак размислиме која би им била целта...што би се добило на пример ако докажат (во некој век понатаму) дека не постои никаков Бог, Алах, Јехова...? Кој ќе е резултатот?
Ептен мислам дека е чудно и бесцелно.

Мала дигресија од темава:
ни случано не се бесцелни тие „научни„ опити, оти со нивните „докази„, таквите типови и кругови од луѓе, се држат самите себе во самоизмама-дека не постои Бог, а згора на све, ги лажат и другите во своето самозалаужување за Божјото непостоење. Во прашање е една поширока тема, за модерните бежбожнички и материјалистички светогледи, кој на секој можен начин бараат потпора за својата незнабожечка убеденост, но за тоа-друг пат и на друга тема.

- Не е битна возраста на која некој се упокоил: сите ќе бидеме „порамнети„ со Исусовие земски 33,5 г и ќе го повратиме својот физички изглед на своите/личните 33,5 г.
- Нема да бидат истите молекули, оти второто Христово доаѓање, ќе значи и пресоздавање на „...ново Небо и нова Земја...„. Телата човекови, ќе восксреснат во фина, продуховена и нераспадлива материја, неподложна на денес познаните закони од материјално-физичкиов Свет.
- Телото човеково ќе воскресне онаму каде и било погребано-од гробот, на гробиштата.
- Лично, одамна не „паѓам„ на тоа што рекле научниците, колку и да ми се убедливи. Сметам дека ние користиме не некои бедни-3-5% од мозокот, туку дека целиот мозок е 100%-но искористен и целисходен. Во споривно, би биле „недоеволуирана„ раса, со што на поддржиувачите на еволуцијата би им дало „фора„ за нивното убедување за натамошна еволуција на човекот и неговиот мозок, небаре, кога ќе стигнеме до тие фамозни 100%, којзнае што ќе се случи со тогашните и таквите човеци.
- Дека Исус бил (Е) само човек, способен за создавање масовни халуцинации и хипнози, тоа е чиста бласфемија. Такво нешто можат да изјават само неверниците, кои длабоко загазиле во беззаконие и неверие.

За првиот болд мора да е така оти само така ќе држи веродостојноста на второто Исусиво појавување.

За второто болдирано секако си во право ако веруваш со сето свое битие (како што впрочем тоа се гледа дека е така) во воскресението христово.
Искрено верувам и јас дека се случило нешто такво, меѓутоа секогаш се обидувам да ја слушнам и онаа друга страна што има да каже. Затоа побарав и од Атеист (оти гледам се труди со цитати со извадоци да покаже дека сето тоа е илузија) да нешто прокоментира околу поимот воскреснување.

Ај ако се развие дискусијата понатака во добар правец може и да се прокоментира околу можноста дека сите тие свети книги (бибилија, куран, итн..) пишуваат за воскресенија, за реинкарнации, за рај и пекол но во суштина не се мисли на секоја единка поединечно туку можеби на целата човекова раса и насоката каде би требало да се движи (пример второто исусово враќање и воскреснување на одбраните - дали е тоа можеби с епреносна смисла за опишување н амомент кога човештвото ќе направи чекор напред во духовната еволуција?). И за ова има доста пишувано и публикувано и на интернет.

Од каде ти е оваа информација?

Прочешлај ги сите религии и ќе ја најдеш и ти.

Воскреснување значи враќање во живот. Велиме дека некој воскреснал, доколку тој умрел, а потоа оживеал пак. Под библиското воскреснување се подразбира телесно воскреснување, а не само духовно. Кога Христос воскреснал, Тој воскреснал телесно. Во Библијата пишува дека Тома го допрел Исус, а и самиот Исус кажува дека Тој не бил дух, бидејќи духот нема тело и коски, а Тој има. Со тоа им потврдил на апостолите дека воскреснал. Од тука следува дека апостолите очекувале телесно воскресение, а не само духовно. Во спротивно Исус немало потреба да им докажува дека има тело.

Колку пати во Библијата е пишувано за тоа кој прв го видел Исус кога воскреснал.
Има 10 различни приказни.

И тој шо умрел на 14 години ќе биди ВРАТЕН на своите 33,5 години?

А инаку како точно се рачуна колку години имал Исус. По који податоци се одредува точната дата на неговото раѓање како и датата на распнувањето?

И тој шо умрел на 14 години ќе биди ВРАТЕН на своите 33,5 години?

А инаку како точно се рачуна колку години имал Исус. По који податоци се одредува точната дата на неговото раѓање како и датата на распнувањето?

Валда не се мисли буквално на исусовите 33.5 години. Според мене целата бибилија е се што е околу неа поврзано е нешто што би требало метафорично да се толкува. Веројатно тоа е возраста кога човекоте е најсозреан и на врвот од своите можности. А за годините не се сомневам дека се точно пресметани бидејќи има доволно знаци за исусовото раѓање и за неговото распнување. Но веројатно ова второто подобро и со прецизни детали ќе го објасни Мики1.

А за годините не се сомневам дека се точно пресметани бидејќи има доволно знаци за исусовото раѓање и за неговото распнување. Но веројатно ова второто подобро и со прецизни детали ќе го објасни Мики1.

Па се обидуваат веќе подолго време во светот да ја одредат точната дата и година на раѓањето и на распнувањето на Исус али не успеале. Ај ваљда Мики знае нешто што другите не знаат...

Па се обидуваат веќе подолго време во светот да ја одредат точната дата и година на раѓањето и на распнувањето на Исус али не успеале. Ај ваљда Мики знае нешто што другите не знаат...

Да и тоа точно ама мислам дека во целата тоа еуфорија околу враќањето на Исус небитно е дали се утнати годините или не според мене. Може да се заклучи дека бил околу средни 30 ти години и тоа е доволно. Побитно е според мене како да се протолкува неговото враќање и неговото воскреснување. Очигледно оној дел дека он умрел заради нашите гревови и ако неговото воскресение требало да биде пресвртница за човештвото, тогаш работата пропаднала според мене. Човечкиов род е отиден у к.... Е сега ако е потребно нешто слично како пред 2 илјади години - ново воскресение на што би се однесувало сето тоа?

Да и тоа точно ама мислам дека во целата тоа еуфорија околу враќањето на Исус небитно е дали се утнати годините или не според мене. Може да се заклучи дека бил околу средни 30 ти години и тоа е доволно. Побитно е според мене како да се протолкува неговото враќање и неговото воскреснување. Очигледно оној дел дека он умрел заради нашите гревови и ако неговото воскресение требало да биде пресвртница за човештвото, тогаш работата пропаднала според мене. Човечкиов род е отиден у к.... Е сега ако е потребно нешто слично како пред 2 илјади години - ново воскресение на што би се однесувало сето тоа?

Свети книги
Секој збор и секој знак треба да се свети и точни. Ако не може по нив да се знае колку години имал каде се родил кога се родил каде бил кога е уапсен кога е распнат што рекол последно на крстот како изгледало откривањето на празниот гроб, како и кога се вознесал на колкумина апостоли му се покажал воскреснат...... како мож да се знае и који му биле вистинските зборови и пораки?

Свети книги
Секој збор и секој знак треба да се свети и точни. Ако не може по нив да се знае колку години имал каде се родил кога се родил каде бил кога е уапсен кога е распнат што рекол последно на крстот како изгледало откривањето на празниот гроб, како и кога се вознесал на колкумина апостоли му се покажал воскреснат...... како мож да се знае и који му биле вистинските зборови и пораки?

Околу годините не верувам дека во тоа време ги броеле како ние сега во смисол д аим бидат значајни како што е тоа сега.

Да се слагам дека ако се сметаат за свети и точни би требало да може да се протолкуваат малку попрецизно. Се слагам дека има и мали непрецизности околу моментот на појавувањето на Исус пред кого и пред колку во различните евангелија ама и тоа е небитно за пораката што би требало да биде пренесена со воскреснувањето (телесно) на Исус. Неважно е кој го видел прв и колку луѓе го виделе првиот пат, небитно е дали Тома навистина го додирнал Исус или тоа бил некој друг, небитно е дали Јуда го предал за грст сребреници - туку што сака да каже светото писмо со тоа дека Исус е предаден токму за пари?

Мики1 има доста објаснувања од теолошки аспект за сите овие работи ама не е доволно да се створи каква таква слика за моќта на една религија и нејзиното влијание врз единката.

Едно е да веруваш длабоко во себе дека моќта на Исус била огромна, и дека неговото дело како што е опишано е навистина грандиозен чин а друго е самата религија која ја диктира една институција наречена црква која си дава самата право дека може да дејствува во името на Исус.

Токму тоа секогаш ме мачело улогата на црквата, а не улогата на Исус кој по мене е неспоран во историјата.

Дали се точни зборовите на Исус дека ако го подигнеш каменот ќе ме најдеш таму, ако го подигнеш листот таму сум јас а не сум во ѕидовите на вачите храмови?

Малку забегав оф топик, ама како и да е црквата одиграла огромно влијание врз поимањето на Исус, па и врз поимањето за неговото воскреснување.

Околу годините не верувам дека во тоа време ги броеле како ние сега во смисол д аим бидат значајни како што е тоа сега.

Да се слагам дека ако се сметаат за свети и точни би требало да може да се протолкуваат малку попрецизно. Се слагам дека има и мали непрецизности околу моментот на појавувањето на Исус пред кого и пред колку во различните евангелија ама и тоа е небитно за пораката што би требало да биде пренесена со воскреснувањето (телесно) на Исус.

Еве ти еден пример за пораката:

“Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или пророците, не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам. Зашто, вистина, ви велам дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни се. И така оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се наречи во царството небесно , а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небесно“
Матеј 5 : 17-19

Денес христијаните не ги почитуваат и пазат старозаветните закони пошто велат дека исус не мислел тоа што го кажал и што е запишано во светите книги.
А инаку разликите во годините не се мали, тогаш се сметало време се броеле денови и години но разликите во разните верзии во евангелијата е и до 13 години. Тоа не е така некоја мала забуна или грешка.
Тоа е знак дека тие книги се пишувани со децении и векови по Исуса од луѓе кои ниту го виделе ниту познавале ниту слушнале Исуса.

На темата прашања за Христијанството некој го има убаво објаснето еве од таму ќе ти копирам.

Sekoj "apostol" si ja pisuva svojata verzija za toa koj prv go videl Isusoviot Grob (NE I VOSKRESNUVANJETO) koj sto posle toa rekol i napisal:
Dali Grobot bil otvoren (Luka 24,2) ili zatvoren koga zenite/zenata stignala(Mat 28,1-2); Sto videle kraj grobot ? Angel (Mat. 28,2) ili mladic (Marko 16,5) ili dva mazi (Luka 24,4) ili dva angeli (Ivan 20,11-12); Dali tie Luge ili Angeli bile nadvor(Mat. 28.2) ili vnatre vo grobnicata (Marko 16,5, Luka 24,3-4, Ivan 20,11-12).; Stoele (Luka 24,4) ili sedele (Matej 28,2, Marko 16,5, Ivan 20,12).; Dali Marija Magdalena go prepoznala Isus koga prv pat i se pojavil ? Da (Matt. 28,9). Ne (Ivan 20,14)

1.Matej 28:1 А по саботата, на осамнување на првиот седмичен ден, дојдоа Марија Магдалена и другата Марија да го видат гробот.
2.Luka 23:55 По него одеа и жените, кои беа дошле со Исуса од Галилеја, и го видоа гробот и како беше положено Неговото тело.

3.Marko 16: 1 А кога мина саботата, Марија Магдалена, Марија Јаковова и Салома, купија мириси, за да дојдат и да Го помажат.

Povtorno Luka 24:10 А тие беа: Марија Магдалена, и Јоана, и Марија Јакововата мајка, и други жени со нив; им го кажаа тоа на апостолите.

Jovan 20: 1 Во првиот ден на седмицата, многу рано додека уште беше темнина, Марија Магдалена дојде на гробот и виде дека каменот од гробот е поместен.
Narko 16:1 А кога мина саботата, Марија Магдалена, Марија Јаковова и Салома, купија мириси, за да дојдат и да Го помажат.
Jovan 19:39 А дојде Никодим, кој за првпат Му дојде ноќе, и донесе околу сто литри смеса од смирна и алој.
Sevo ova moze da se prifati samo ako Isus povekepati voskresnal,pa edniot ednoto voskresnuvanje i podmackuvanje go zabelezal drugiot drugoto itn.

Еве ти еден пример за пораката:

“Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или пророците, не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам. Зашто, вистина, ви велам дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни се. И така оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се наречи во царството небесно , а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небесно“
Матеј 5 : 17-19

Денес христијаните не ги почитуваат и пазат старозаветните закони пошто велат дека исус не мислел тоа што го кажал и што е запишано во светите книги.
А инаку разликите во годините нрзани е се мали, тогаш се сметало време се броеле денови и години но разликите во разните верзии во евангелијата е и до 13 години. Тоа не е така некоја мала забуна или грешка.
Тоа е знак дека тие книги се пишувани со децении и векови по Исуса од луѓе кои ниту го виделе ниту познавале ниту слушнале Исуса.

Токму тука (во болдираното) лежи "проблемот". Зашто христијаните не ги почитуваат? Кој им кажал дека не треба да ги почитуваат? И уште многу многу прашања...Пак тука се наметнува црквата.

А тоа за годините не знаев дека и до 13 години оди грешката. А за тоа дека се пишувани многу покасно од времето на Исус јасно е како бел ден.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom