Што кога пријателството ќе потфрли?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
Скулгрл напиша:
Нормално дека не можам туку така да прекинам некое пријателство.
.. .. ...
Zoshto? :(
Se prashuvam dali sum greshka ili ne, ja bi prekinal odma bez dvoumenje, ako me izigral nekoj/a.

city напиша:
Да се наоѓате во ситуација ваква:

Се дружите со одредена личност долго време ама она баш другарство.

И оп се случува пријателот ви потрфрла, гледате како ви врти грб, му барате услуга-од услугата ништо.... и слично.

Што ќе значи тоа? Крај на другарството? Или пак обид да се разрешат проблемите?
Јас бев во таква ситуација,но јас бев таа што ги предизвикуваше проблемите. На крај,сфатив дека така само ги повредувам и решив јас да ставам крај на пријателството-барем додека не научам како да се однесувам со пријатели. И мислам дека подобро е така.

А,доколку јас се најдам во таква ситуација,би пробала да разберам во што е проблемот,прво со разговор со таа личност,а потоа ако не успеам,ќе се замолам некој друг да ми каже. Ако и по тоа не се реши ситуацијата,оставам месец-два за промена па потоа пресекувам,но тоа кај мене е конечно

city напиша:

И оп се случува пријателот ви потрфрла, гледате како ви врти грб, му барате услуга-од услугата ништо.... и слично.

Ако е она баш другарство, не може наеднаш туку-така да врти грб и да се однесува поразлично. Може само да изгледа дека наеднаш дошло до тоа само ако постоела неискреност и затвореност (што не е баш одлика за баш другарство) меѓу двајцата. За да дојде до вртење грб или неодговарање на потребите на другарот, сигурно претходно нешто се случило и не било решено, или пак, било разговарано за тоа, но проблемот останал на исто место.

Но... Однесувањето на другарот/другарката не мора секогаш да значи дека е поради нас. Кога јас знам дека една другарка има проблеми и нервози, сигурно нема да се сомневам и да си мислам дека е таква поради мене и ќе ја сфатам. Ако сака да ја сослушам, ќе бидам тука. Ако сака да ми побара помош, ќе бидам тука. Ако сака да биде изолирана некое време, ќе го прифатам тоа.
Муабетот ми е дека некогаш може да донесеме погрешен заклучок за нечија состојба и да го поврземе однесувањето со нас самите.

Не ми се случило (барем колку што се сеќавам) да сум прекинала другарство поради вакво нешто. Секогаш постои разговорот како опција да се дознае што му се случува на другиот и зошто е таков. Ако ми значи личноста, ако ја сакам, нема да дозволам да се тегне работата и ќе седнеме како возрасни луѓе да разговараме и да го решиме проблемот меѓу нас ако постои.

А за услуги? Никогаш не ги помнам услугите кои сум ги направила за другарка, а ги помнам тие што ги направиле за мене.

Многу се сврзувам со луѓето и тешко ми е да прекинам било што. Затоа не можам туку-така да се оддалечам од некоја личност што ми значела, посебно ако има направено добри работи кои никогаш нема да и ги заборавам. Со разговор се решава се, зависно од ситуацијата се реагира различно меѓутоа ако тоа навистина е другар во права смисла на зборот ќе остане така засекогаш.
Барем за среќа се уште верувам дека постојат вистински другари на кои можеш да се потпреш.

Едноставно барам друг другар. Ако то се случи изгледа не е добар другар. Оти ако сум направил јас него/неа нешто, а тој/таа ништо да не ми кажува (зошто се лути исл.). Па уште грб да врти, тогаш стварно мислам дека не е добар пријател таков човек.... *мое мислење* :)

Принципот на вагата ретко изневерува. Сумација на левата и десната страна на балансниот лист и носење на одлука во зависност од резултатите. Ако некои луѓе не заслужуваат да ти бидат другари тогаш расчисти брзо и ефикасно одоговлекувањето најчесто е поразително.

Ideme ponatamu...nema sto da se napravi...ne sum toj tip na licnost iako sum povrzana i bliska so drugarkite,da dozvolam da me povredat do toj stepen sto bi gi ostavila,nikogas ne bi se desilo...davam i ocekuvam da mi dadat nesto kako drugarki,no ne bezuslovno...Toa deka ke promrcam i deka ke spustam,ke go napraam,deka ke vratam isto taka...baska retko baram uslugi pa taka da nema zasto da me odbijat,toa sto mozes sam da si go naprais nikoj drug nemoze da go napravi podobro od tebe...

Абе ако пријателството потфрли, значи не било вистинско. Добро сега се случува да потфрли.. но до одредена граница. Но ако се претера јас не сакам такви другари. Другарите треба да се со тебе секогаш.. и кога си нај.. но и кога ти е најтешко.. зашо тогаш и најмногу ти требаат. Јас имам неколку добри другари и со нив сме секогаш заедно и досега никогаш не се имаме изневерено за ништо.. и сигурен сум дека никогаш нема да ме изневерат, зашо и тие знаат дека истото го мислам и јас за нив.

Другарство не се прекинува туку така. Сигурно постои некоја причина поради која заладиле односите ама ако сте вистински другари/ки нема да го дозволите тоа да се случи без разговор. Сепак самите си ги бираме другарите.:toe:

city напиша:

Доколку сум згрешил, ќе пробам да ги решам проблемите, на убав и пристоен начин, се разбира со извинување. Доколку онака, од чиста мира, не го еб*м два посто, во животот се се врти, а така и он заедно со топката ќе наврати кај мене.

Пријателството не го гледам како услужно претпријатие. Взаемно давање и само давање, без замерки, без притисоци, без барање, со максимално почитување...до сега не потфрлило, којзнае понатака :)

Со муабет се решава се.Ако некое другарство било толку цврсто,не може туку така да пропадне преку ноќ.Можеби има нешто што му/и се случува поради неговата/нејзината нагла промена,можеби му/и здосадило дружењето со мене и ред други причини,но вистинската причина може само тој/таа да ти ја каже,затоа прво би разговарала и би пробала (пробале) да го зачуваме пријателството

Ako bilo bas takvo drugarstvo, toa nema da zavrsi tuku taka, tuku ke se vidi kaj e problemot i ke se proba na sekoj mozen nacin da se resi...

city напиша:

premnogu se vrzuvam so sovek, i samo eden e dovolen da me pridobie ili nekoja mala sitnica. No ako celo vreme se druzam so edna licnost i stvarno ja smetam za drugarka ne bi i se nalutila za edna greska, ili bi razgovarala so nea ili ako premnogu me povredi bi vratila.zavisi kako bi me razocarala:helou:

city напиша:

Zavisi so e pricinata...ako e neshto gadno i rasipano podobro toa prijatelstvo da zavrshi:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom