Што е тоа што ги тера луѓето да ги предаваат своите најдобри пријатели?

• Креатор на темата Креатор на темата ThugProphet
  • Време на започнување Време на започнување
Зависта.Осознавањето дека другиот е Поголем од себе во секоја смисла на зборот.Неможноста за помирување со фактот дека другиот поседува повеќе добри особини од себе,за да на крај дочека ситуација каде ке си го исполни егото со тоа што ке му покажи дека е помоќен од него во моментот кога му е најпотребен,но за жал само во моментот...

Па може просто и да е претходна лоша постапка во обратен правец неприметно или намерно направена пиздарија после момент на освета ебем ли га се е можно не мора да е само љубомора завист или било што од тие чуства
Затоа поимот ''најдобар пријател'' е многу лесен вака а сложен у пракса и бара дебели проверки во разни ситуации и доверба не се дава на секо,ј наивните ја учат оваа лекција на потежок начи ваљда.

Неколку работи можат да го натераат пријателот да те предаде, себичност, љубомора, завист, жена, пари. За жал имам чувство дека поголемиот дел од нашиов народ се вакви, оние на кои може да сметаш ретко се наоѓаат.

Неколку работи можат да го натераат пријателот да те предаде, себичност, љубомора, завист, жена, пари. За жал имам чувство дека поголемиот дел од нашиов народ се вакви, оние на кои може да сметаш ретко се наоѓаат.

A kako bi bilo da ne go citas SAMO naslovot, tuku i toa sto e VO naslovot? Rekov psihicki osvrt na temata, od psiholoski aspekt, a ne pricini.

A kako bi bilo da ne go citas SAMO naslovot, tuku i toa sto e VO naslovot? Rekov psihicki osvrt na temata, od psiholoski aspekt, a ne pricini.

Добро, еве, ќе допишам уште нешто, да не ти расипам ќеф. :)

Тоа е во природата на човекот, да се поставува над другите. Кога ќе побара некој помош, кај тој што треба да помогне се појавува чувство на завист/љубомора, дека тоа што тој ќе го направи за пријателот ќе го постави пријателот на некаква повисока општествена позиција од него. Затоа кај него се јавува двоумење дали воопшто да му помогне, бидејќи ако помогне тој ќе биде пониско или на исто ниво со пријателот, но бидејќи тој сака да е над другите ќе одбере да не му помогне. Но прашање е дали ваквите луѓе може навистина да се скријат зад нивната маска на пријателство или брзо ќе бидат разоткриени.

Жените, парите го полнат машкото его, овде нема што да се задржувам, позната е психологијата на еден маж, но повторно ќе потенцирам, дали таквиот пријател што те изневерил може навистина да се смета за пријател, или постои вина кај тој што навреме не успеал да го разоткрие.

Да спомнам уште за македонскиот менталитет, сеуште поголемиот дел од нашиов народ се воспитани да газат и да не фермаат никого, да си ја постигнат својата цел, но ова веќе забегува во друга тема така да овде ќе прекинам.

Kako prv komentar,eve za seFte kje go ostaam na ovaa tema.Kako prvo edna rabota kje kazam,t.e. citiram: "Lugjeto ja dostignaa evolucijata od crv do covek,no ushte mnogu ima ostanato od crvot" - Fridrih Niche, "Taka Zboruvashe Zaratustra". Pokraj se,mislam deka nekoj predhodno kaza, maka mi e neshto da se vrakjam nazad vo temava da vidam koj beshe, za da razbereme zoshto nekoj ni go svtil grbot postavi se na negovo mesto,so negovo razmisluvanje za konkretnata situacija vo koja toj prijatel/drugar (kako i da e) ti go svrtil grbot.A isto i pomisli dali ti nekogash ne si ispadnal "peder ili kopile" za nekoj.Kako i da e..Homo homini lupis est..za deneshnicata iako ako bi ziveele vo drugo vreme i na drugo mesto, mozebi nemashe da se soglasam.

P.S. Citatot se odnesuva za nadcovekot.Jas za mene smetam deka sum ushte So crvot.A ako se smeta nekoj za nadcovek, sekoja mu chest :D

И мене ме мачи прашањево подолго време, зошто некој кој мислиш дека ти бил пријател, ама пријател во вистинска смисла на зборот, да те предаде во дадена ситуација? Или зашто да отстапи од помошта што може да ти ја пружи?
ОК, можеме да збориме за отуѓеноста на човекот и за homo homini lupis est ама сепак, луѓе, живееме во заедница, ако не си помагаме и само се кодошиме, што ќе биде од нас? Не можеш да му свртиш грб на другар со кој сте биле и во добро и во лошо, не треба! Најлошо нешто е предавството, ниска работа за себични саможивци. Е во такви моменти, во зло, се гледа кој ти е вистински пријател. Не дај Боже да дојдеш до таков гаден момент кога зависиш од пријателот зошто ако испадне Јуда, се` ќе исчезне, автоматски и вербата во пријателството.

Цел живот се прашувам ЗОШТО,и пак не ми е јасно.Тоа е зависноста и дволичноста кај луѓето кои сакаат да дојдат до некои работи и газат се пред себе.

ОК, можеме да збориме за отуѓеноста на човекот и за homo homini lupis est ама сепак, луѓе, живееме во заедница, ако не си помагаме и само се кодошиме, што ќе биде од нас?.

Tokmu za taa zaednica koja zboruvash ti,rekov Homo Homini Lupis est... zatoa i nadopolnav deka ako ziveev na drugo mesto i vo poinakvo vreme nemashe da se soglasam.Arno ama, ziveam vo mesto i vo vreme shto znaeme site kakvo e, znaeme kako mozish da dostignish do nekoja cel i toa e toa..Mnogu teshko do nekakva promena,mnogu se retki onie koi ne mislat na ona " Umri komshi da ti zemam kozata".

:helou: Ако си го предал, или тој те предал ,значи дека не сте биле најдобри пријатели.:smir: :smir: :smir:

~*~

Ме интересира дали и колку е поврзано со психата ова, значи би сакал да видам психилошки осврт на ова прашање. Многу долго сум размислувал, ама никако не сум дошол до одговорот на прашањето: зошто, оние на кои секогаш сме му помогнале, сме била тука за нив кога имало потреба, на крајот испаѓаат дволични копилиња и хипокрити од секој аспект.

А зошто да не излезат хипокрити кога некој им дал можност?

А зошто да не излезат хипокрити кога некој им дал можност?

Tochno tuka e zajakot. Problemot e vo tvoite ochekuvanja, batka. Ti si mislel deka zatoa shto si mu pomagal na nekogo i si bil sekogash tuka za nego, deka taa osoba ti e "drugar", i poradi dodeluvanjeto status "drugar" na taa osoba, si pochnal da ochekuvash deka taa osoba ke ti se najde koga ti e potrebna. Ti mozda stalno mu pomagash i mu se naogash i na nekoj prosjak na koj mu davash po 5 denara, ali ne ochekuvash od nego da ti pomogne i on nikogash ne te razocharuva, t.e. ne te predava.

Ne dodeluvaj "statusi", bidejki ne postojat. Toa ne znachi deka ne postoi drugarstvo, no nie kako luge sme naviknati, polesno ni e rabotite da gi razbirame i tolkuvame i prifakame statichki, u smisla: "ovaa osoba mi e drugar i drugar mi e ushte 3,4,5..10...20 godini..." i sl, a ustvari panta rei, pa taka i faktot dali nekoj ti e drugar, a ne pa najdobar prijatel, treba postojano da se preispituva. Toa ne znachi deka ne treba da se veruva nikomu ili da ne mu se otvarame nikomu, no da praime reality check od vreme na vreme kolku ustvari odnosot so taa osoba e takov kakov shto mislime deka e, ili, kakov shto bi sakale da bide

СИТЕ луѓе, значи С И Т Е без исклучоци се такви - ПРЕДАВНИЦИ. Во природата на човекот е да ги обвинува другите за споствените грешки, па после некој друг (што до вчера му бил најдобар пријател) да го обвинува за предавство, не знаејќи дека свесно или несвесно, еднаш го направил или ќе го направи истото на некој друг. Зошто тогаш се прашувате што е тоа што ги тера луѓето да го предадат својот најдобар пријател? Пријателство, во кое некој ќе даде живот за некого, нема никогаш ништо да му згреши и сл. не постои. Човекот е створен да се менува. Со тоа, да ја менува својата околина, луѓето околу него, однесувањето...Ништо не останува исто. Кога човекот е во потрага во нешто ново, поведен од инстинктот, едноставно не размислува. Си го прави ќеифот. Не е во ред да се обвини некој за предавство, доколку човек сам некому се доверил, одлучил некому да верува, некого смета за најдобар пријател. Грешката е во проценката. Значи, не е другиот виновен, туку ние и нашите очекувања од другите.
Треба да се знае никому да не се верува до таа мерка да ни зависи животот, репутацијата или среќата од некого, зошто ако е така, ние ќе бидеме најмизерните суштества на светот. Пријателот е за дружење, забава...А вистински пријател е човек сам на себеси.
Мислам дека е доволно.

... зошто, оние на кои секогаш сме му помогнале, сме била тука за нив кога имало потреба, на крајот испаѓаат дволични копилиња и хипокрити од секој аспект.
Бидејќи веќе не им е потребна твојата помош, немаат потреба од тебе.

http://forum.kajgana.com/showthread.php?p=1125897#post1125897
... зошто, оние на кои секогаш сме му помогнале, сме била тука за нив кога имало потреба, на крајот испаѓаат дволични копилиња и хипокрити од секој аспект.
Од истата причина што ти не веруваш на сите оние кои те предупредиле за тоа , сите тие драми, сета историја, сите туѓи доживувања околу тебе. Човекова природа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom