Што е потешко: Донесувањето одлуки или нивното спроведување?

Zavisi, ako razmisluvash ko sho treba, donesuvanjeto na odlukata znae da bide mnogu poteshko, i mnogu podolgotrajno.
Primer, da se odluchish dali da se zemesh za nekoj/a e pogolem napor odkolku da otidesh u kapela pa u kafana.
Da se odluchish dali da kazes tajna, e mnogu poteshko odkolku samo da gi izgovorish zborovite...
I taka natamu..da ne zabeguvam..
Za mene u globala poteshko e donesuvanjeto odluki odkolku realizacijata..iako i 2te ne mi se problem :)

Паралела: да замислиш дека имаш вила во Мајами и ЕКШЛИ да имаш вила во Мајами. :)

Да се донесе одлука е лесно. Може ќе заглавиш понекоаш кога имаш избор пред себе и особено кога истиот е широк, т.е. имаш понудено повеќе опции, ама одлука ко одлука не е тешко да ја прошараш низ мозок и да си ги увидиш можностите, како и тоа какви промени и последици ќе си донесе таа одлука.
Ама кога ќе треба да се спроведе, тука запнуваш. Дур да ја спроведеш, сто пати ќе се предомислиш и ќе ги разгледаш сите можни опции, па иако веќе си ја донел, на крај ќе испадне нешто трето.
Одлука е да престанеш да пушиш, ама и да не престанеш е одлука. Само оваа е второстепена и предомислена, а и пасивна, ама сепак е одлука што, замисли, ја спроведуваш. :)

Па и двете работи се тука некаде во тежина,само зависи од карактер...Ама јас би одговорила дека потешко е да се донесе одлука,затоа што колку може да ти го зафркне некогаш животот таа одлука не можеме ни да замислиме,реализацијата е полесна,кога веќе си донесол одлука,значи ќе тргниш и да ја оствариш,макар што сето тоа зависи од волјата за да успееме до крај во нештот....

Што мислите, што е потешко: Донесувањето одлуки или нивното спроведување?

Колку е лесно да се донесе одредена одлука, а колку истата да се спроведе на дело?

Лично вие, до сега, што ви било тешко, да седнете да размислите и да донесете некоја тешка одлука или откако ја донесете одлуката да ја спроведете?

Еве едно под прашање во врска со одлуките иако малце е подалеку од темата: Вие колку лесно донесувате одлуки? Дали долго време се двоумите или брзи сте во тој поглед?

Секако, спроведувањето на одлуката која сме ја донеле, барем за мене е многу потешко отколку донесувањето.

Бидејќи, кога носиме некоја одлука, сигурно сме размислувале и поттикнати од некоја причина сме ја донеле. Меѓутоа за да се спроведе некоја одлука(зборувам за некоја потешка), потребна е храброст.

Сепак, ние можеме некоја одлука да ја донесеме, а да не ја спроведеме. Не е некое пишано правило кога ќе донесеш одлука да мораш да ја спроведеш.

Како примерот шо го даде ти, пушачите често се стремат да се откажат од пушењето, али ретко кој од нив ја спроведува таа одлука.

И да одговорам на прашањето, одлуките не секогаш лесно ги носам. И да, најчесто ги спроведувам како што сум ветила, порано или подоцна, си го одржувам зборот:smir:

Брзо полагав менаџмент (положив со 9 ка ) , а таму пишуваше...

недонесување на одлука е исто = неспроведување!

Јас се инаетев околу оваа работа...зошто тврдев дека е можно да се донесит одлука ,која потоа може и да се спровди , а и да не се спроведи...
Ама демек во литературава едното со другото (недонесување и неспроведување ) се изедначувало и се сметало за исто...

А потешко...шознам...според ова излегвит ..потешко е да се донесит !
Зошто чим си ја донел , си испланирал како ќе ја спроведиш...барем јас така правам..не донесувам одлуки ако неможам да ги спроведам!

Извршувањето,дефинитивно.Јас можам денес да донесам одлука дека од утре работите ќе се сменат,ама ако немам храброст да направам некои работи вистински да се сменат,џабе ќе ми е одлуката што сум ја донела.

Донесувањето одлуки е секогаш потешко, затоа што за да донесеш една одлука треба да ја разгледаш од сите можни страни, па тек тогаш да ја донесеш. А откако ќе ја донесеш одлуката после е лесно да се спроведе :)

Нивно извршување.. со малку размислување можеш да донесеш одлука, ама иди па напрај го тоа...

Прво, како, за што и кога... Се` зависи од тоа кои се околностите. Некогаш треба мнооогу време да ти текне за нешто кое е многу лесно за реализирање а некогаш го имаш одговорот во глава но тешко е да го потегнеш и првиот чекор.

Некогаш е многу тешко да се донесе одлука. И најчесто кај мене е така. За некоја одлука да ја донесам ми треба време и добро размислување. Не донесувам брзи одлуки. Кога ќе донесам одлука ќе направам се што е во моја можност да ја остварам. Тешкото е да одлучам за старт за нејзина реализација.

Но некогаш е лесно да се донесе одлука, а потешка е нејзината реализација, па на крај и да не се изреализира воопшто.

Зависи од плановите и сите фактори околу нив.

Mene polesno mi e da donesam nekoja odluka odkolku da ja sprovedam . Ofkors zavisi za so . Zoso nekogas mozam lesno da se razgnevam i da recam - VAKA ali bi go promenil mislenjeto i ne bi sakal bas da bide TAKA :) znaci nema da ja sprovedam odlukata , zato so bila shit i bila vo lutina . a za nekoj raboti so mislam deka stvarno treba da se donese i sprovede takva i takva odluka e togas ke bidat i dvete bez oko da mi trepne

Можеби спроведувањето на одлуките е потешко тогаш кога се работи за одлука што самите ги донесуваме и сами треба да ги спроведеме. Додека пак донесувањето на на одлуки е потешко кога ние треба да ги донесеме , а други да ги спроведуваат.

Nikogas ne mi se slucilo da donesam odluka za nekakvo prasanje ama cesto pati sum znael da ne ja sproveduvam taa odluka.
Primer ete so cigarite.
100 pati odlucuvam da gi ostavam, a seuste gi pusam pustite.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom