Serie A 2018/2019

• Креатор на темата Креатор на темата Mondonico
  • Време на започнување Време на започнување

Дали Скудетото ќе остане во рацете на Јувентус?

• Да

Гласови: 82 50,3%
  • Не

Гласови: 32 19,6%
  • Интер

Гласови: 28 17,2%
  • Рома

Гласови: 7 4,3%
  • Наполи

Гласови: 7 4,3%
  • Милан

Гласови: 20 12,3%
  • Фиорентина

Гласови: 5 3,1%
  • Лацио

Гласови: 4 2,5%
  • Друг тим

Гласови: 3 1,8%

• Вкупно гласачи
    163
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Ова демек не е вистина?..и до ден денес евидентно е дека црнците неможат да функционираат сами..доволно е да се погледнат државите каде се мнозинство како функцонираат и се ќе ти стани јасно...тогаш правилно ги процениле само што сега се други времиња и мора да се молчи за да има мир во светот бидеќи нормално не смее да се има дискриминација фала богу..ама дека генерално се поблизок потомок на приматите и се многу попрости и понецивилизирани тоа е вистина...и тоа не е под заслуга на европските конолизатори како што многу сакаат да преставуваат јавно,тоа е под заслуга што се неспособни..зошто кинезите/жолтите и арапите не се толку глупи и заостанати?..додека се развивал светот заедно со белците се развивале и останатите раси но не и црнците..тоа сето си има позадина .

Не ме разбирај погрешно..јас не го оправдувам расизмот.
Да не ме сфатиш и ти погрешно, ама не ми е јасно како успеа во два параграфа да бидеш контрадикторен на сам себе. :D
Ова што си го напишал во првиот параграф, е горе-доле кратко сиже на стандардните расистички аргументи.

Како и да е, не е битно дали е вистина или не, зошто е ова фудбалска тема и нема да го правиме муабетот тука. Иначе, ќе ја отераме цела тема во Африка.

Ова демек не е вистина?..и до ден денес евидентно е дека црнците неможат да функционираат сами..доволно е да се погледнат државите каде се мнозинство како функцонираат и се ќе ти стани јасно...тогаш правилно ги процениле само што сега се други времиња и мора да се молчи за да има мир во светот бидеќи нормално не смее да се има дискриминација фала богу..ама дека генерално се поблизок потомок на приматите и се многу попрости и понецивилизирани тоа е вистина...и тоа не е под заслуга на европските конолизатори како што многу сакаат да преставуваат јавно,тоа е под заслуга што се неспособни..зошто кинезите/жолтите и арапите не се толку глупи и заостанати?..додека се развивал светот заедно со белците се развивале и останатите раси но не и црнците..тоа сето си има позадина .

Џонка, ај не.

Само од љубопитност, просто не ми се верува некој при здрав разум она да го пише..

Зошто не ти се верува?..јас не ги фалам никаде Фиромците..не знам од каде нас не зеде како репер?..тоа си е мое мислење и то е то..не ве терам да се сложувате со мене.[DOUBLEPOST=1554503790][/DOUBLEPOST]
Да не ме сфатиш и ти погрешно, ама не ми е јасно како успеа во два параграфа да бидеш контрадикторен на сам себе. :D
Ова што си го напишал во првиот параграф, е горе-доле кратко сиже на стандардните расистички аргументи.

Како и да е, не е битно дали е вистина или не, зошто е ова фудбалска тема и нема да го правиме муабетот тука. Иначе, ќе ја отераме цела тема во Африка.

Не знам како ги поврза работите ама ќе ти објаснам едноставно,тоа што имам такво мислење за црнците во генерала не ме прави расист...расист би ме правело доколку ми сметаат ако се во моја околина каде мене искрено не ми прави разлика..и доколку се разбира ги вреѓам што и тоа не го правам и никогаш нема да го правам...нема победна работа да навредуваш чоек врз основа на неговата кожа.и да викаш мајмунски како некој идиот..додуша нема победно да вреѓаш воопшто професионален спортист бидејќи играл за противничката екипа...тоа за мене е примитивизам ама секој со свое мислење.

Зошто не ти се верува?..јас не ги фалам никаде Фиромците..не знам од каде нас не зеде како репер?..тоа си е мое мислење и то е то..не ве терам да се сложувате со мене.
Не знам кај виде дека не‘ земам нас како репер, прашањето е - ако припадниците на црната раса се прости и нецивилизирани бидејќи се поблиски потомци на приматите, дали можеби и за нас има некакво оправдување? Би ни олеснило да не се замараме толку, пошто е ептен очигледно дека сме и прости и нецивилизирани..
Иначе, никој не ти го зема мислењето, или па боже сачувај да ти го менува, твое си е, чувај си го.. штом рамноземјашине можат да имаат свое мислење, за другите нема проблем :icon_mrgr:

Ич не ти е соодветна аналогијата. Ќе останам на несоодветна за да не употребам потежок збор.
Ова нема врска со sjw, политичка коректност или либерален активизам, ни е прашање на позитивна дискриминација, културна апропријација или еднаква застапеност, затоа не правете такви глупи конекции.
Мајмунските извици на луѓе со африканско потекло не се обична навреда што му ја кажуваш на комишијата што ти дошол преку глава, или некој што ти се убацил во лента додека возиш. Исто како што зборовите негро или нигер не се обичен пејоратив што му ги кажуваш на црнец. Тие зборови и акти имаат тежина и влечат историја со себе. Мајмунските извици имаат длабока симболична врска со навредливите називи кои европските колонизатори ги користеле за домородците во местата кои ги колонизирале, кои најчесто се варијации на зборот “мајмун“ во нивниот јазик, или јазикот на некоја од остатаните европски империи. Плус се поврзани со еден куп на псевдонаука, која е срцето на расната теорија од 18 и 19 век и тврди дека црната раса има различно биолошко потекло од белата и останатите раси, дека се најблизок потомок на приматите, дека се ментално и физички неспособни да се слободни, дека се крос-брид на мајмуни и луѓе, имаат неразвиен нервен систем, слично како мајмуни, и затоа не осеќаат болка и сл.
Овие теории и овие практики беа сржта на цели интелектуални движења во златната доба на колонијализмот и беа прелеани во официјална политика и во официјални конкретни акти на европските империи во нивните колонии во Африка, што предизвикаа документирани историски настани. Тие настани се некои од најголемите злосторства во историјата на европската цивилизација. Ама добро, слично е како да му опцуеш фамилија на некој или да го наречеш балкански сељак, зошто нели навреда е навреда.

Види го колонијалното минато на Конго под управа на Белгија, Намибија под управа на Германската империја, историјата на Хаити, Јамајка, Џим Кроу законите, Апартхејдот во Јужна Африка и еден куп други примери. Има причина зошто некои постапки се забранети и се осудуваат и зошто не можеш да ги сведеш на обичен стереотип, затоа што се поврзани со опасна идеологија која има свое минато. Не знам како, сериозно, можете да го постоветувате со “ќе ти ебам ќерката’ или “гаден балканец“. Ни е соодветно укањето на црн играч, да го поистоветуваш со Блек Пантер или кенкање зошто Вил Смит не бил кандидиран за оскар.
Затоа е изјавата на Бонучи глупа, што не е неочекувано од него. Нема провокоција што оправдува такви извици, зошто таква реакција од публика сигнализира дека публиката е расистичка, не дека само сака да одговори на провокација. Тоа би го користеле само луѓе што не сметаат дека е проблем или што се игнорантни за него.

Пример, ако на некој фудбалер од родители Егејци, му скандираат дека ќе го полијат со напалм, или на дете од Сребреница му скандираат дека ќе го однесат кај родителите, за тебе би била обична, безопасна навреда? Оправдана, ако ги “провоцирал“ во текот на утакмицата?
Neodamna pred 4-5 godini na sportski nastan, slovenci gostuvaa vo bosna i im peeja "nož, žica - Srebrenica" i ovie od po kaficite im se sipaa gi tepaa... e taa navreda e osto ko ova ukanjevo na crncite

Со вакво размислување се гледа дека немаш помрднато подалеку од кладилница.
Те молам не давај ТИ осврт како функционирале државите во Африка и со доминантно црнечко население.

Tribiani Darwin daj nekoe linkce od tvoite makotrpni istrazuvanja ili ednostavno znaes?

Со вакво размислување се гледа дека немаш помрднато подалеку од кладилница.
Те молам не давај ТИ осврт како функционирале државите во Африка и со доминантно црнечко население.

Зошто да не давам осврт?..забрането ми е?..добро ..следниот пат ќе те прашам лично и персонално да ми одобриш..ако тоа не е доволно ќе напишам барање и ќе го објавам на јавен оглас со печат од нотар..се извинувам уште еднаш и ќе се обидам да ја следам процедурата доколку постои таква.[DOUBLEPOST=1554560547][/DOUBLEPOST]
Tribiani Darwin daj nekoe linkce od tvoite makotrpni istrazuvanja ili ednostavno znaes?

Се разбира дека ќе бидиш соодветно известен и информиран од моите истражувања врз основа на големиот цитат на Ioophole..само во каков документ сакаш(word,excel,nodepad++)? бидејќи не е професионално да напишам тука и да ги замарам останатите

Neodamna pred 4-5 godini na sportski nastan, slovenci gostuvaa vo bosna i im peeja "nož, žica - Srebrenica" i ovie od po kaficite im se sipaa gi tepaa... e taa navreda e osto ko ova ukanjevo na crncite
Врска нема бе сладолед, укањето е исто ко ја тебе да те наречам празноглав, педер, минџа, навијач на тим кој мести натпревари па и првенства, додека аналогиите со Сребреница не да засужуваат ќутек, реденка е малку за такво нешто:anco:

Доказ било дека не знаат сами да фунцкионираат зошто и сега имало корупција хахахахаа
Го занемарува фактот дека кога во Европа, Америка и Азија се развивало образование, наука, медицина, се инвестирало во таленти и во секое поле се' грабело напред, во Африка ги мавале со камшици и ги ранеле со леб и вода, најчесто ни со тоа ама они се криви што не се цивилизирани у 21ви век.

Доказ било дека не знаат сами да фунцкионираат зошто и сега имало корупција хахахахаа
Го занемарува фактот дека кога во Европа, Америка и Азија се развивало образование, наука, медицина, се инвестирало во таленти и во секое поле се' грабело напред, во Африка ги мавале со камшици и ги ранеле со леб и вода, најчесто ни со тоа ама они се криви што не се цивилизирани у 21ви век.
Европјаните кога решиле да ја колонизираат Африка таму затекнале племиња што ловат антилопи. Разликата помеѓу квалитетот на живот на Африканците споредено со Европјаните е многу помала откако Европјаните ги колонизирале, отколку пред тоа. Така да, дека Африка е неразвиена заради Европјаните е теорија што не држи баш вода.

Европјаните кога решиле да ја колонизираат Африка таму затекнале племиња што ловат антилопи. Разликата помеѓу квалитетот на живот на Африканците споредено со Европјаните е многу помала откако Европјаните ги колонизирале, отколку пред тоа. Така да, дека Африка е неразвиена заради Европјаните е теорија што не држи баш вода.

Муабетов ми е еквивалентен на „пред да дојде Америка да донесе демократија и потоа, како развива земји“, најсериозно.
Останало нешто од робовладетелите кои што им биле мастери, им внеле делумен начин на фунцкионирање зошто биле племиња, но тоа не го менува фактот дека ќе било многу подобро тој период наместо да ги врбуваат и да им работат на плантажи само затоа што се црни, да инвестираат во образование, индустрија и што и да е како што би инвестирале во Велика Британија, Америка, Франција, Португалија.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom