Serie A 2017/2018

• Креатор на темата Креатор на темата Марли
  • Време на започнување Време на започнување

Koj ќе биде шампион оваа сезона

• Вкупно гласачи
    261
Статус
Затворена за нови мислења.
Последниве сезони миланезиве у хибернација, сега накотени колку сакаш :icon_lol:

Milan procitav negde deka novo rakovodstvo ima 3-4 godine da gi izramni smetkete iako Fassone rece deka i godinava spored planot nivni nakraj kje bile na nula ako ne i profit. Njavise sto skoro svite igraci se zemeni na rati i gore dole osven bonuci i donaruma igracite imaat ponormalni plate u sporedba so da recemo u anglija
Читав и јас нешто слично, со тоа што Милан биле „привилегирани“ затоа што досега не играле во Европа и на некој начин се амнестирани за разлика од интер шо мораат да ја плаќаат привилегијата за играње во лига европа .
Исто, ме интересира како и колку ќе се одрази на милан оваа нова лига на шампиони шо се заговара и дали полесно ќе им е да ги испеглаат сметките.

Читав и јас нешто слично, со тоа што Милан биле „привилегирани“ затоа што досега не играле во Европа и на некој начин се амнестирани за разлика од интер шо мораат да ја плаќаат привилегијата за играње во лига европа .
Исто, ме интересира како и колку ќе се одрази на милан оваа нова лига на шампиони шо се заговара и дали полесно ќе им е да ги испеглаат сметките.

Najvise se privilegirani sto celosno novo rakovodstvo, a Inter ja nemal taa privilegija posto kinezite vlegoa so Tohir koj uste ostana.

Ja kakobsto razbrav ova bilo najgolemata razlika zasto Milan moze da trosi tolku godinava.

Najvise se privilegirani sto celosno novo rakovodstvo, a Inter ja nemal taa privilegija posto kinezite vlegoa so Tohir koj uste ostana.

Ja kakobsto razbrav ova bilo najgolemata razlika zasto Milan moze da trosi tolku godinava.
Не вервам во ова оти ќе направат воркараунд без проблем ако само ова е проблемот.
ФФП е наметнат од учество во Европски купови

razlikata e taa, so toa sto tohir potpisa veke dogovor za ffp so uefa na 3 godini, za 2015/2016, 2016/2017 i za ovaa godina, naredna istekuva, ama ne e deka inter ne mozat da trosat, i lani dadoa nad 100m evra, kandreva, mario, barbosa, galjardini ...
Milan mislam deka sostanokot i dogovorot so uefa ke go pravat vo oktomvri, zatoa i imaat takva sloboda, kako sto gleate edinstveni se vo italija so 20 transfer manevri, po niv sledat juve pa inter, napoli shtama, roma poise prodade, uste ne dogovori nesto, fiorentina isto ne znaat kaj teraat so delavalevci, lazio klasika so lotito i tare, drugite ne se ni mnogu bitni.
Ne e deka milan i naredna ke dadat tolku, sve zavisi od prihodite, u sekoj slucaj leto so nad 200m tesko uz ffp, imase edna obemna kolumna na ovaa tema bas, za milan i inter narocito, ama me mrzi da ja baram ali gore dole muabetot e toj ...

Ali pak ke recam, ne e deka inter ne mozat da trosat, sposobni se da donesat edno do dve jaki iminja za koi bi dale okolu 100m, samo prasanje e kolku od tie fudbaleri se dostapni na transfer marketot, inace trgnaa po vidal posle naingolan, ali realno tesko e za veruvanje deka i baern a i anceloti se spremni da go izgubat ( dosta direktni za ova prasanje bea i rumenige i karlo ), najizvodliva opcija e di maria, ama sea so nejmar milion frki im se deshavaat, na kraj moze i u barselona da zavrsi.
Milan isto ne mozat da dogovorat takov kalibar na fudbaler, so isklucok na bonuci ama tuka premnogu raboti im se poklopija, nit cenata bese golema nit nisto, bolest na dete, frki so alegri, plus mislam imaat isti agenti on i montela ...

Планот е приходите од 200 мил да се зголемат на 400-500 мил евра. А со приход од 200 мил секое лето ќе продаваш по некој играч како што прави Рома.
:pos:
За колку време тоа? Кажи како на краток рок ќе успееш во вакви услови да ги зголемиш приходите на клубот за 100-150%? Јуве во последните три години играше две финалиња на ЛШ, лани беа на чекор од освојување на тројна титула, има 6 домашни првенства по ред, сопствен стадион и најдобро развиена мрежа за малопродажба на свои производи од сите италијански клубови, па пак едвај срамежливо се доближува до границата од 400 милиони евра приходи. Што може да направи Милан во следните 5-6 години, што ќе им ја смени финансиската позиција толку драстично? Немаат ни свој стадион. Спонзорства?
Глупости се тоа, си играат аналафабети - спортски новинари, финансиски аналитичари.
Според мене неколку опции се во прашање. Или овој е некој шпекулант риск-тејкер, што го гледа трендот на неоснован раст, што оваа индустирија го има во последните 10 години, па прави некои нерелани проекции и сака да ќари од целата работа.
Може имаат стварно некој многу ризичен план, за да им биде одржливо трошењето, со тоа што секоја следна година ќе чекаат поголеми успеси од следната. Такви планови се екстремно ризични, особено во вакви индустрии (што не значи дека нема да успеаат). Или ефективно си ги заложија следните 5 години во ова лето. Најверојатно е некоја комбинација од последните две.
Милан ќе бидат или сензационален неуслех, или сензационален успех, во следните години. Паметни луѓе во бизнисот избегнуваат 50-50 шанси.

За колку време тоа? Кажи како на краток рок ќе успееш во вакви услови да ги зголемиш приходите на клубот за 100-150%? Јуве во последните три години играше две финалиња на ЛШ, лани беа на чекор од освојување на тројна титула, има 6 домашни првенства по ред, сопствен стадион и најдобро развиена мрежа за малопродажба на свои производи од сите италијански клубови, па пак едвај срамежливо се доближува до границата од 400 милиони евра приходи. Што може да направи Милан во следните 5-6 години, што ќе им ја смени финансиската позиција толку драстично? Немаат ни свој стадион. Спонзорства?
Глупости се тоа, си играат аналафабети - спортски новинари, финансиски аналитичари.
Според мене неколку опции се во прашање. Или овој е некој шпекулант риск-тејкер, што го гледа трендот на неоснован раст, што оваа индустирија го има во последните 10 години, па прави некои нерелани проекции и сака да ќари од целата работа.
Може имаат стварно некој многу ризичен план, за да им биде одржливо трошењето, со тоа што секоја следна година ќе чекаат поголеми успеси од следната. Такви планови се екстремно ризични, особено во вакви индустрии (што не значи дека нема да успеаат). Или ефективно си ги заложија следните 5 години во ова лето. Најверојатно е некоја комбинација од последните две.
Милан ќе бидат или сензационален неуслех, или сензационален успех, во следните години. Паметни луѓе во бизнисот избегнуваат 50-50 шанси.
Сигурно знаат што праат чим трошат толку. Не се ова мали пари па не плански да се работи. Никој не е толку глуп толку пари во вода да фрли ако сме реални. Со добар маркетинг се е можно. Манчестер е чист пример за тоа. И да нема успеси Јунајтед секогаш има огромни приходи. Така да знаат што прават. Еве почеток поголема посетеност ќе има поголеми приходи се тоа. Се полека со тек на време ќе средат.

Имаат некој бизнис план, Фасоне ми изглеаше мутав, ама се гледа дека човекот е играч. Цел живот е у бизнис делот на фудбалот, а и има врски, кога им дојде шкрипец на кинезите со парете што не можеа да ги изнесат од Кина, одма ги најде американциве, за еден ден што се вика.

Според него планот им е да привлечат големи спонзори од Кина, од наредна сезона ќе има нов договор за ТВ правата у Италија, се очекува сите екипи у Серија А да добијат многу појќе паре од тоа што земаа до сега.

Сеа вака кој збори типов све горе доле држи вода, да му ебемо мајката, може на крај да бидне фијаско, ама лично не верувам у тоа, ќе се најде купец нов на крај краева.

Исто и последниве 3 сезони ова време имаше продадено Милан ни 10 000 сезонски карте, сеа еуфоријата кај навивачите е поголема. Рачунај со мочана Крајова играат наредна недела продадени се 50.000 карте, и од тука у споредба со лани очекуваат можда и дупло појше посетеност од лани.

пинг цел фан клуб на Рома.

20376000_1241980472597019_6993794010592777185_n.jpg

@Dejan <3 Viola точно е ова бе или се багнале резултати? :eek:

Прегледај го приврзокот 175002
нема врска,еве го составот
FIORENTINA: Sportiello; Bruno Gaspar, Vitor Hugo, Astori (cap.), Maxi Olivera; Cristoforo, Sanchez; Chiesa, Hagi, Zekhnini; Babacar.

reserves: Dragoswki, Cerofolini, Sottil, Mati Fernandez, Milenkovic, Tomovic, Veretout, Rebic, Ranieri, Kalinic, Illanes, Gori[DOUBLEPOST=1501349864][/DOUBLEPOST]
Уште тие играчи останаа :pos:
20245818_1625194564172003_2159440946082406881_n.jpg

Сигурно знаат што праат чим трошат толку. Не се ова мали пари па не плански да се работи. Никој не е толку глуп толку пари во вода да фрли ако сме реални. Со добар маркетинг се е можно. Манчестер е чист пример за тоа. И да нема успеси Јунајтед секогаш има огромни приходи. Така да знаат што прават. Еве почеток поголема посетеност ќе има поголеми приходи се тоа. Се полека со тек на време ќе средат.
Знаат многу подобро од мене и веројатно од мнозинството што не се во тој бизнис. Ама и другите клубови имаат луѓе што знаат што праат, па колку клубови успеале таков резултат да имаат? Сите знаат да направат бизнис-план, не сите успеаваат да го имплементираат и реализираат. На секој еден што успева има 10 што не успеаваат. Нереални се такви проекции во вакви индустрии со толку варијабли. Премногу ризик, треба толку многу коцки да се наместат, што е скоро невозможно.
И не мора да значи дека фрлаат пари во вода, комлицирани работи се во прашање. Пола од инвестициите во фудбалот во последните две декади се од горе-доле нефудбалски мотив. :)

Манчестер не е добар пример во никој случај, за ниеден италијански клуб. Голем дел од успехот на Јунајтед е врзан за успехот на Премиер лигата. Парите што ги генерира ПЛ се неспоредливи за останати лиги, а особено за италијанската лига. Од медиумски права, лиценци и сл. ПЛ годишно, мислам, генерира скоро двојно пред најблискиот конкурент, Примера. Италијанската е далеку подоле, веројатно на 4-то место. Сеуште, најголем дел од парите клубовите во Италија ги добиваат од телевизиски права. Приходите од маркетингот, од match-day, дресови, лиценци, од други споредни дејности, се далеку помали, дури смешни, кога ќе ги споредиш со оние од ПЛ или со двата џина од Примера. Ни во најоптимистичките прогнози, Милан не може да го има патот на Јунајтед.
Врзан круг е во прашање. Кога италијанската лига беше најпопуларна лига во светот, Италијанците го искористија моментот за да ги пренесат сите коруптивни практики во неа. Во меѓувреме, Англичаните идеа по светот и викаа дека ја имаат најдобрата лига. Премиер лигата е единствената која е водена како бизнис од зачетокот, тоа си дава резултати.
Имаат некој бизнис план, Фасоне ми изглеаше мутав, ама се гледа дека човекот е играч. Цел живот е у бизнис делот на фудбалот, а и има врски, кога им дојде шкрипец на кинезите со парете што не можеа да ги изнесат од Кина, одма ги најде американциве, за еден ден што се вика.

Според него планот им е да привлечат големи спонзори од Кина, од наредна сезона ќе има нов договор за ТВ правата у Италија, се очекува сите екипи у Серија А да добијат многу појќе паре од тоа што земаа до сега.

Сеа вака кој збори типов све горе доле држи вода, да му ебемо мајката, може на крај да бидне фијаско, ама лично не верувам у тоа, ќе се најде купец нов на крај краева.

Исто и последниве 3 сезони ова време имаше продадено Милан ни 10 000 сезонски карте, сеа еуфоријата кај навивачите е поголема. Рачунај со мочана Крајова играат наредна недела продадени се 50.000 карте, и од тука у споредба со лани очекуваат можда и дупло појше посетеност од лани.
Овој Фасоне, претходно беше и во Интер ако не сум грешка, дури и CEO беше. И таму ги даваа истите изјави. Ќе го освојувале пазарот во Азија...... со влечење по терен со Палермо, Кротоне и Сасуоло. Сите знаеме како заврши тоа. :D
Не викам дека типот не е добар во својата работа или не си ја знае индустријата, напротив. Професионалец е, ќе го каже тоа што треба да го каже.
Далеку од тоа дека Милан ќе пропадне, или ќе банкротира, тоа е невозможно. Под неуспех не подразбирам ништо трагично, само промашување на таргетите со резулатите и да дојдат во ситуација во која ќе треба да го продаваат клубот, за кој секогаш ќе има купци. Најстрашното што би можело да се случи е да имаат неколку изгубени години.

Иначе во врска со картите, Милан и Интер го имаат истиот проблем, немаат стадион. Приходите од продажбите на карти секогаш им се движат околу 20-30 милиони годишно. Интер пред некоја сезона беше клуб со најголема посетеност во Италија, и пак приходите се движеа околу 30-на милиони. Мислам дека договорот за закуп со општината им е таков што дел од приходите, некој процент, ги добива она. Плус расположливиот доход на населението во Италија, дури и во најбогатите региони во Северна Италија, е помал од земји како Германија или Англија, тоа става рамка на висината на цените на билетите. Колку ќе продаваш и на кого ќе продаваш. Истото важи и за останатите производи. Јуве со свој стадион, па годишно не стигнува ни до 50 милиони од билети.
Исто е и со спонзорствата и бенефитот од маркетингот, и двете зависат од тоа колку ти е видлив клубот. За жал италијанската лига е многу неатрактивна во глобални рамки, без разлика на тоа какви успеси имаат тимовите во европски натпреварувања. Еве и Јуве се мачи константно со тоа.
И двете работи имаат горна граница, нереално е од нивен раст да се проектира некој сериозен раст на приходите.

^ Иначе планот за да стигнат до 400-500м евра приход мислам дека рекоа им е до 2022 што реално не знам колку е можно, мене до 400 некако ми е изводливо пошо Милан претходно со ултра лошиот менаџмент на Силвио и Галијани имаше накај 300-320м евра приходи ама за 500 ќе треба јако да се испотат и да сработат сфе перфектно за да биде.

За Фасоне и Мирабели и јас бев скептик, Фасоне немаше баш добра епизода у Интер според мене, не ми се свиѓаа трансферите шо тогаш ги правел ама овде реално мислам дека досега работат перфектно на тоа поле со Мирабели.

Ќе видиме како ќе биде работата во тој рок шо сами си го зададоа, може уше следната сезона да биде јак феил, ништо не се знае.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom