За разлика од Сикрет Санта сега добив далеку покоректен и подобар филм. Барем имав мотивација и желба да го пуштам, добра оценка, времетраењето сосема на место со оглед на тоа што малце сум скептик за стари филмови што не се потпишани од Алфред Хичкок.
Brief Encounter (1945)
Двајца рандомци се среќаваат на железничка станица и почнуваат да разговараат и да се дружат. На почетокот тоа изгледа наивно и сосема океј за подоцна да прерасне во нешто поголемо и посериозно.
За семејството на докторот Алек не знаеме ништо освен што има два сина и сопруга, додека пак Фред сопругот на Лаура имавме шанса да го запознаеме. Фред е ладен и бесчувствителен, бар така Лаура го претстави во разговорот со Алек кога објаснуваа како изгледаат нивните партнери. Ова не значи дека тоа е причината поради која Лаура влезе во авантура.
Љубовта помеѓу Лаура и Алек дојде сосема спонтано и неочекувано. Преовладуваше грижата на совест кај жената но истотака и искушението да биде со Алек. Не е ова ништо вулгарно или безобразно од аспект на набивање рогови и терање швалерација иако прељуба е прељуба нели. Без разлика колку сите ние сме против неверство но кога љубовта ќе влезе и ќе почне да преовладува со чувствата, е многу тешко да се запре секое погрешно однесување. Неизбежен момент се лагите, заплеткувањата, грешките и ако не се прекине на време, веќе почнува еден магичен круг каде последиците би биле многу пострашни и посериозни. Тоа во филмов не го видовме, пошто на крај сепак односот заврши на еден многу цивилизиран и разумен начин. Колку и да боли.
Ова во денешно време ќе се реши на друг начин.
Прашање е и воопшто дали е љубов или се само силни симпатии.
Лично мислам дека не постои љубов на прв поглед па колку сака нека звучи тоа магично. Симпатии се во прашање во ваквите односи.
Прво мислев дека нема ништо романтично во неверство, што е точно, но ова не е неверство со намера и цел да се повредат партнерите, ова е многу појако од тоа. Има неверство и неверство, иако неверство е неверство no matter what.
Сума сумарум, добар е филмов, има добра тема за разговор и би бил добар предлог за клубот.
Мојот омилен романтичен филм има слична тема, секако ми беше во план да го репризирам, ова само ми даде додатна мотивација за истото. Се надевам ќе го видиме тука на темава.
Му благодарам на предложувачот.
7/10.