General Centar
Се колнам... за ослободување на Македонија...АМИН
Земјоделство = крпеница живот (за тука).
2 години добро ти иде , третата ќе се заебеш ќе го истуриш производот во некој автопат при протести заради немање пласман или ниска цена.
Мислиш добро ти иде , земаш кредит , купуваш крави , и на крај џабе работа , млекото не ти го плаќаат , па отиде куќата после , куку леле не зајебија , а ни рекоа дека од сега понатаму млекото нема да се истури на улица.
Што правиме со селата кои имаат по 3-4-5 илјади жители , а немаат ни еден индустриски погон , кај да најдат сите земја за работа ? ќе им остане по пола хектар , со пола хектар не можеш да произведеш ни за сопствени потреби а не за заработувачка.
Гледаш тутуно производителите продаваат по 1 тон тутун = 3000 евра (со се субвенции) , минус трошоци = да речеме 2400 евра , месечно целото семејство заработило 200 евра , но не заборавај , ЦЕЛО семејство вклучено во работата , најмалку 4 члена , значи месечна заработувачка по еден работник е 50 евра, ако немаш 4 члена или ќе треба сам да работиш како коњ и да умреш на 50 години или да земеш работник , и да ја намалиш придобивката.
Значи во Македонија не е само да се работи , пошто можеш да работиш и пак да немаш. Што ако живееш во скапана куќа изградена пред 50 години , имаш синови за женење? Станот ти кошта 40.000 евра , куќата 100.000 (во Скопје ти се 3 пати по скапи). Кај да фатиш кај да се утепаш , со тутун ли куќа ќе направиш, ќе направиш ако имаш во наследство 10 хектари земја.
Sekoj tutunar spored mene e vraboten vo administracija, vo prosek kako sto kazat prodavaat po 1000kg tutun znaci po edno evro subvencija za kilo 1000 evra ili mesecno po 80 evra ili 5000 denari, plus povolni zemjodelski krediti itn....
A ako nekoj go zema kreditot i kupuva resursi koi podocna nemoze da gi plasira ocigledno e nesposoben, abe na kraj sakavte kapitalizam epa koj ve ebe za sve da vi misli nekoj drug pa da ve stavime vo inkubator ebavi parazitite skapani.