Се намалува невработеноста, 30,9% невработени

• Креатор на темата Креатор на темата THE_CHOSEN_ONE
  • Време на започнување Време на започнување
Земјоделство = крпеница живот (за тука).

2 години добро ти иде , третата ќе се заебеш ќе го истуриш производот во некој автопат при протести заради немање пласман или ниска цена.

Мислиш добро ти иде , земаш кредит , купуваш крави , и на крај џабе работа , млекото не ти го плаќаат , па отиде куќата после , куку леле не зајебија , а ни рекоа дека од сега понатаму млекото нема да се истури на улица.

Што правиме со селата кои имаат по 3-4-5 илјади жители , а немаат ни еден индустриски погон , кај да најдат сите земја за работа ? ќе им остане по пола хектар , со пола хектар не можеш да произведеш ни за сопствени потреби а не за заработувачка.

Гледаш тутуно производителите продаваат по 1 тон тутун = 3000 евра (со се субвенции) , минус трошоци = да речеме 2400 евра , месечно целото семејство заработило 200 евра , но не заборавај , ЦЕЛО семејство вклучено во работата , најмалку 4 члена , значи месечна заработувачка по еден работник е 50 евра, ако немаш 4 члена или ќе треба сам да работиш како коњ и да умреш на 50 години или да земеш работник , и да ја намалиш придобивката.

Значи во Македонија не е само да се работи , пошто можеш да работиш и пак да немаш. Што ако живееш во скапана куќа изградена пред 50 години , имаш синови за женење? Станот ти кошта 40.000 евра , куќата 100.000 (во Скопје ти се 3 пати по скапи). Кај да фатиш кај да се утепаш , со тутун ли куќа ќе направиш, ќе направиш ако имаш во наследство 10 хектари земја.

Sekoj tutunar spored mene e vraboten vo administracija, vo prosek kako sto kazat prodavaat po 1000kg tutun znaci po edno evro subvencija za kilo 1000 evra ili mesecno po 80 evra ili 5000 denari, plus povolni zemjodelski krediti itn....
A ako nekoj go zema kreditot i kupuva resursi koi podocna nemoze da gi plasira ocigledno e nesposoben, abe na kraj sakavte kapitalizam epa koj ve ebe za sve da vi misli nekoj drug pa da ve stavime vo inkubator ebavi parazitite skapani.

Sekoj tutunar spored mene e vraboten vo administracija, vo prosek kako sto kazat prodavaat po 1000kg tutun znaci po edno evro subvencija za kilo 1000 evra ili mesecno po 80 evra ili 5000 denari, plus povolni zemjodelski krediti itn....
A ako nekoj go zema kreditot i kupuva resursi koi podocna nemoze da gi plasira ocigledno e nesposoben, abe na kraj sakavte kapitalizam epa koj ve ebe za sve da vi misli nekoj drug pa da ve stavime vo inkubator ebavi parazitite skapani.

Земјоделците на раб на егзистенцијата
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?vestID=136300

Тутунот му остана во спалната соба

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?vestID=136299

Lele lele me trognavte, pradedo mi neznam dali ima zemja ne ni kazal mozda zastoa sto sme vo skopje poveke od 100 godini za pred toa nemam od kade da najdam info.
A ti Dobro poznat Za toa deka starite skopjani imaat zemja moze te lazela baba ti posto ocigledno si od nekoe skopsko selo (citaj jurumleri, belimbegovo, volkovo i sl.) ako ja prodale onda ne se stari skopjani.
I za kraj gospoda dragi i mili pominete nekogas vo strumica i prosvetlete se kako se zivee od zemjodelstvo imam kolegi od toj kraj mozda ke naucite da rabotite a ne da laete kako e tesko da rabotis zemja, demek da se raspravam jas po cel den na rabota so pacienti lesno e.

Море, море чудо.. Па пред 100 години Скопје беше само едно поголемко село :toe:
Само ќе кажам, да не даде Господ децата да ти се богатат од земјоделие.

Има доста вистина у муабетот негов, само шо он нема право да го збори (:

--- надополнето ---

Море, море чудо.. Па пред 100 години Скопје беше само едно поголемко село :toe:
Само ќе кажам, да не даде Господ децата да ти се богатат од земјоделие.

Мало брат, бајаги мало село (:

ПРИРОДНА (мртва природа).... ЧИСТА (партиска).... БИСТРА(како Вардар).....ИЗВОРСКА(извира од штабот)......ПЛАНИНСКА(орангутани по шалтери).....ЛАДНА(за наплата даноци)........ДОБРА АДМИНИСТРАЦИЈА Е САМО ПАРТИСКА АДМИНИСТРАЦИЈА , АДМИНИСТРАЦИЈАТА НА ДПМНЕ !!!

ПРИРОДНА (мртва природа).... ЧИСТА (партиска).... БИСТРА(како Вардар).....ИЗВОРСКА(извира од штабот)......ПЛАНИНСКА(орангутани по шалтери).....ЛАДНА(за наплата даноци)........ДОБРА АДМИНИСТРАЦИЈА Е САМО ПАРТИСКА АДМИНИСТРАЦИЈА , АДМИНИСТРАЦИЈАТА НА ДПМНЕ !!!
Se nadevam deka i gospodinot (princ) ke go vidi ovoj post na Gorazds i isto ke mu se obrati i na nego okolu politickite raboti!!!!!

--- надополнето ---

Kolku za info ne gledam voopsto A nula televizija i se povrzano so nea Vreme, tup-pardon spic i .... Re, za kolku tamu "realno" e prikazana sostojbata vo RM i vrapcinjata znaat.

Leandra ehehehe aj ke si kutam :nenene:

Skopje na Skopjanite

Se nadevam deka i gospodinot (princ) ke go vidi ovoj post na Gorazds i isto ke mu se obrati i na nego okolu politickite raboti!!!!!

--- надополнето ---

Kolku za info ne gledam voopsto A nula televizija i se povrzano so nea Vreme, tup-pardon spic i .... Re, za kolku tamu "realno" e prikazana sostojbata vo RM i vrapcinjata znaat.

Leandra ehehehe aj ke si kutam :nenene:

Skopje na Skopjanite
Не се секирај за тоа Принц на кајгана магистрираше на тема : Бришење постови и казнени поени на Гораздс:pos:
Тие медиуми што ги наброја ми предизвикуваат нагон на повраќање а Бранко и СДСМ ги употребувам само кога имам тежок запек...
Значи не сум СДСМ ,што правиме сега ??? Има ли одговор во прирачникот “Закопај си го народот во 100 чекори по 1евро чекор“ ???

Не се секирај за тоа Принц на кајгана магистрираше на тема : Бришење постови и казнени поени на Гораздс:pos:
Тие медиуми што ги наброја ми предизвикуваат нагон на повраќање а Бранко и СДСМ ги употребувам само кога имам тежок запек...
Значи не сум СДСМ ,што правиме сега ??? Има ли одговор во прирачникот “Закопај си го народот во 100 чекори по 1евро чекор“ ???

Ajde ajde koncentrirajte se na nevrabotenosta odnosno namaluvanjeto od 37% vo 2006 na 30% vo 2011 godina, brat rezultatite sami govorat na makedonija i trebaat ostvareni rezultati ne kukanje i placenje kaj ke se stigne samo rabota i imas efekt.
Kako moze da ima siromastija koga u grad od pon do petok kafani, kafici, butici full so narod, uvezeni 70.000 polobni koli za edna godina i trendot prodolzuva, i mnogu drugi raboti.pa ne zezajte gledajte realno socijalni slucai ima i vo skandinavija pa ne placat kako mali deca.

Ajde ajde koncentrirajte se na nevrabotenosta odnosno namaluvanjeto od 37% vo 2006 na 30% vo 2011 godina, brat rezultatite sami govorat na makedonija i trebaat ostvareni rezultati ne kukanje i placenje kaj ke se stigne samo rabota i imas efekt.
Kako moze da ima siromastija koga u grad od pon do petok kafani, kafici, butici full so narod, uvezeni 70.000 polobni koli za edna godina i trendot prodolzuva, i mnogu drugi raboti.pa ne zezajte gledajte realno socijalni slucai ima i vo skandinavija pa ne placat kako mali deca.
МИЛЕНКО ТИ СИ ??? Абе што убаво си леташе чучулиги и НЛО,....батали политика .. кои црни резултати ...пропаганда невидена.
Ти изгледа дека не си свесен дека јавно навредуваш...се гледа колку е намалена невработеноста никој не е слеп.

МИЛЕНКО ТИ СИ ??? Абе што убаво си леташе чучулиги и НЛО,....батали политика .. кои црни резултати ...пропаганда невидена.
Ти изгледа дека не си свесен дека јавно навредуваш...се гледа колку е намалена невработеноста никој не е слеп.

За многумина овде и магарето лета :toe:

Спомни ја и змијата барем ,да ти лупнеме жиг од Либерална :pos:

Пу јазк, не ми текна на тоа. Ова македонскиов е така незгоден, без да си свесен ќе си го залепиш жигот :pipi:

Na kogo mu objasnuvam jas, abe covek smeni si go dilerot.
Si imas mislenje ok jas si imam svoe ako mislis deka ne se namaluva nevrabotenosta ok, jas vikam deka da ne e sivata ekonomija ke bide 15% nevrabotenost, inace kaj rabotis ti ako ne e tajna?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom