Се намалува невработеноста, 30,9% невработени

• Креатор на темата Креатор на темата THE_CHOSEN_ONE
  • Време на започнување Време на започнување
смешен си да знаеш ова што го пишуваш, не е точно ги даваат на време секој месец по 4150ден. за во болниците, и не се со партиски книшки како што тврдиш или да се серело само по форум а ?

Луѓе шо ги познавам, демек по партиска линија одеа во болници.. Лажеа дека им давале плата бе, а тоа да ти било на драга волја (ни они не знаеа).
Да не знаеш шо да правиш без работа, или да си пукнеш од срам кога ќе кажеш што работиш, дојде работата.

Не брмчи бе кој ќе ти ја купи сите продаваат никој не купува....а сигурен сум дека немаш стапнато на нива малце да се запотиш цела недела без глава да кренеш и во петок наместо да се опиваш да си легнеш во 9 за утре во 4 на нива да одиш !!

Tocno ne sum rabotel na niva posto sum od stara skopska familija, zatoa vikam toj sto ima niva neka si ja raboti a znaes kako odi semata vo selava?
Prodava seljakot niva, kupuva bmw, za dva meseci go krsi u bandera i posle lelelelelelelele drzavata e kriva ne mi dava rabota, epa za niv samo eden pendrak treba.

Tocno ne sum rabotel na niva posto sum od stara skopska familija, zatoa vikam toj sto ima niva neka si ja raboti a znaes kako odi semata vo selava?
Prodava seljakot niva, kupuva bmw, za dva meseci go krsi u bandera i posle lelelelelelelele drzavata e kriva ne mi dava rabota, epa za niv samo eden pendrak treba.

Абе пријателе прилеп,кавадарци и другите да не ги набројувам не се села знаеш ? а таму има обработлива почва си слушнал за тоа ? И сам кажа не си бил за тоа не знаеш и ти тоа што го кажа те излагал некој или гледаш многу вести..... и ајде ептен сме офтопик ќе сркаме нешто друго освен чорба.....

Nie kako nacija sme naviknati samo na losi i negativni vesti i edna pozitivna ni izgleda kako laga.

Ako te mrzi da rabotis toa e drugo, pa sto ne si ja prodades nivata i taka site se zivo ispoprodadovte tamu za dzabe pari deka vi se raboti.

Немам гајле јас од работа, финтата е да се заработи а не да се ринта од утро до вечер за да си го повратиш само вложеното.

А бидејќи гледам дека си "бабуш" дојди тебе ќе ти ја продадам па живи тука, а не само да лаеш од страна!!!

Немам гајле јас од работа, финтата е да се заработи а не да се ринта од утро до вечер за да си го повратиш само вложеното.

А бидејќи гледам дека си "бабуш" дојди тебе ќе ти ја продадам па живи тука, а не само да лаеш од страна!!!

Он е од стара скопска фамилија. Од раѓање е предодреден да се занимава со некоја административна работа.
А ти штом имаш ниви ќе треба да спотнеш. Ќе се потрудиш да сработиш нешто, а не само да плачеш и утре преку некоја партија да се наместиш таму и да станеш скопјанец, а он да се чуди што ќе прави..
Ич да немаш заработка, за јадење ќе произведеш. Имајќи во предвид како вртоглаво се качуваат цените на храната со тоа ти фактички ке бидеш во добивка, иако може нема да ти изгледа така. Плус ако сите што имаат ниви произведуваат доволно храна и старите градски фамилии ќе имат што да јадат и ќе можат слободно да си се занимаваат со еврејски дејности.

Куре како член на стара скопска фамилија би требало да си имаш земја на вилаетот, или твојте се дојдени од бадар и кожле па не ти се исплати да одиш да ја обработуваш истата ? можеби дедоти или прадедоти ја продал истата земја ? Колку за информација и старите скопјани имаат земја ( некој ја продале на некој им останала во кој спаѓаш ти ? )

Он е од стара скопска фамилија. Од раѓање е предодреден да се занимава со некоја административна работа.
А ти штом имаш ниви ќе треба да спотнеш. Ќе се потрудиш да сработиш нешто, а не само да плачеш и утре преку некоја партија да се наместиш таму и да станеш скопјанец, а он да се чуди што ќе прави..
Ич да немаш заработка, за јадење ќе произведеш. Имајќи во предвид како вртоглаво се качуваат цените на храната со тоа ти фактички ке бидеш во добивка, иако може нема да ти изгледа така. Плус ако сите што имаат ниви произведуваат доволно храна и старите градски фамилии ќе имат што да јадат и ќе можат слободно да си се занимаваат со еврејски дејности.

Да се произведе храна на нива си има и свои трошоци, како нафта/бензин, семе, вештачко ѓубриво, наводнување, препарати за прскање и ред други ситници кои што чинат пари. Да напоменам исто така кога се зголемува цената на зеленчукот и останатите земјоделско сточарски производи автоматски расте и цената на овие што ги споменав. На пример 50 килограми вештачко ѓубриво во 2005 беше 600 ден., денес е 1300 денари истото. Значи ако си земјоделец незначи дека храната што ја добиваш од нивите е бесплатна, плус тука никаде не го споменав трудот.( работник да земеш за на нива дневницата му е 1000 ден. за 10 часа работа)

Да беше исплатлива работата од земјоделието, денес земјоделците ќе беа најбогати а не секој месец на протести.

А за курлето од скопската фамилија би му препорачал да оди малку на село и да види како се работи. За таквите лигуши цената треба да порасне плус 200% па да видиме како ќе се прехрани со административна плата од 18,000 денари.

Да беше исплатлива работата од земјоделието, денес земјоделците ќе беа најбогати а не секој месец на протести.

.

popametno ne mozese da de napise se soglasuvam 100% samo da dodam gledaj emisija farmer na A1 mislam deka bese pa ce vidis koi maki gi ima zemjodelecot

Земјоделците на раб на егзистенцијата
popametno ne mozese da de napise se soglasuvam 100% samo da dodam gledaj emisija farmer na A1 mislam deka bese pa ce vidis koi maki gi ima zemjodelecot
Е така е. Некој ќе се чука у гради, додека земјоделецот е секогаш заебан во приказната.

Следува:
Започнаа подготовките за новата сеидба на оризот. Нивите се ораат, но во амбарите се уште се чува непродадениот ориз од минатогодишната реколта. Оризопроизводителите во страв дека високата цена на нафтата и на ѓубривото ќе им ја изеде минималната заработувачка.

Наместо да крои планови за пролетната сеидба и за велигденска трпеза, 39-годишниот Горјанчо Стевановски, кршен земјоделец од битолско Долно Српци, неколку месеци се откажа од брачната постела и спалната соба за таму да го прибере неоткупениот тутун.

Со оваа програма околу 400 луѓе кои немаа друг излез ја прифатија мерката на владата да добијат државна земја. Бранко Маџовски е еден од нив.
Вели дека проектот уште на почеток стартувал со проблеми, со годините проблемите само се зголемувале.
Ние наследивме земја со трње, без механизација без систем за наводнување, како можевме ние да излеземе на крај“, вели Маџовски.

Lele lele me trognavte, pradedo mi neznam dali ima zemja ne ni kazal mozda zastoa sto sme vo skopje poveke od 100 godini za pred toa nemam od kade da najdam info.
A ti Dobro poznat Za toa deka starite skopjani imaat zemja moze te lazela baba ti posto ocigledno si od nekoe skopsko selo (citaj jurumleri, belimbegovo, volkovo i sl.) ako ja prodale onda ne se stari skopjani.
Da vo administracija sum i mnogu retko zimam od pazar zasto proizvodite se so kvalitet NULA, ne se zdravi i prodavacite go kradat narodot apla zatoa nikoj ne im kupuva site seljaci vili napravija od aramiluk bolji od tinex ili vero ke pazaram barem znam deka nema da umram za eden den.
Farmer ne gledam i nema ni da gledam kako A-nula TV go laze narodot i kade site gosti ili barem 90% ne se makedonci (da pogodime zosto).
I za kraj gospoda dragi i mili pominete nekogas vo strumica i prosvetlete se kako se zivee od zemjodelstvo imam kolegi od toj kraj mozda ke naucite da rabotite a ne da laete kako e tesko da rabotis zemja, demek da se raspravam jas po cel den na rabota so pacienti lesno e.

Да ви ги ебам тоа старите скопјани. Каков муабет терате, стари скопјани, провинцијалци, комуњари и патриоти. Додека сме ваков(никаков) народ ќе тонеме. Толку

Да ви ги ебам тоа старите скопјани. Каков муабет терате, стари скопјани, провинцијалци, комуњари и патриоти. Додека сме ваков(никаков) народ ќе тонеме. Толку

Imas pravo a mi se lutat sto im ja kazuvam vistinata :)

Земјоделство = крпеница живот (за тука).

2 години добро ти иде , третата ќе се заебеш ќе го истуриш производот во некој автопат при протести заради немање пласман или ниска цена.

Мислиш добро ти иде , земаш кредит , купуваш крави , и на крај џабе работа , млекото не ти го плаќаат , па отиде куќата после , куку леле не зајебија , а ни рекоа дека од сега понатаму млекото нема да се истури на улица.

Што правиме со селата кои имаат по 3-4-5 илјади жители , а немаат ни еден индустриски погон , кај да најдат сите земја за работа ? ќе им остане по пола хектар , со пола хектар не можеш да произведеш ни за сопствени потреби а не за заработувачка.

Гледаш тутуно производителите продаваат по 1 тон тутун = 3000 евра (со се субвенции) , минус трошоци = да речеме 2400 евра , месечно целото семејство заработило 200 евра , но не заборавај , ЦЕЛО семејство вклучено во работата , најмалку 4 члена , значи месечна заработувачка по еден работник е 50 евра, ако немаш 4 члена или ќе треба сам да работиш како коњ и да умреш на 50 години или да земеш работник , и да ја намалиш придобивката.

Значи во Македонија не е само да се работи , пошто можеш да работиш и пак да немаш. Што ако живееш во скапана куќа изградена пред 50 години , имаш синови за женење? Станот ти кошта 40.000 евра , куќата 100.000 (во Скопје ти се 3 пати по скапи). Кај да фатиш кај да се утепаш , со тутун ли куќа ќе направиш, ќе направиш ако имаш во наследство 10 хектари земја.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom