Се намалува невработеноста, 30,9% невработени

• Креатор на темата Креатор на темата THE_CHOSEN_ONE
  • Време на започнување Време на започнување
Јас добив виза денес и досадено ми е да плаќам за државата даноци и акцизи а да возам по дупки со неквалитетен бензин. Нова кола од 2007 ја искршив по нашиве патишта. Да не споменувам дека факсот ме чинеше десет илјади евра и пак стојам без работа три години.

Ја сакам Македонија, во срце ми е но преку кур од медиуми, влади, политичари и какви не лажговци што не држат во место веќе дваесет години.

Дај кажете некој правец, да се фати некоја кривина.. Тука сонце не не грее.
Нека си останат фамилиите да живеат, и онака ние рајата не постоиме за нив.
За умните кои од памет се вадат и викаат дека нашиот народ не работел нека ми одговорат како може 90% од тие што заминале во странство да бидат минимум просечно платени таму? Е за тоа курлевци сака работа и ум.

Знаеш како завршуваат приказните слични на мојава. Си одам одовде..:wink:

А за малку ќе заборавев да ви ја кажам најфантастичната приказна која да не му се случеше на човек што го познавам немаше да ми се верува. Дечкото е моја генерација. Дипломирал во IT струка на Харвард преку доделена стипендија. Завршува со највисоки можни оценки. Го земаат да работи во Влада. Кога ми го кажа ова дечково се изненадив на добро, си викам, добро е кај нас почнаа да почитуваат туѓо образование, и тоа најквалитетно што може. Пред некоја недела другарка ми ми кажува дека ќе земал докторат и тоа пак преку стипендија доделена од универзитетот Колумбија. Добил две понуди за стипендија, ама ете ја одбрал таа од Колумбија. Зошто решил да продолжи да студира надвор откако веќе е земен да работи во Влада, сосем заслужено? Одговор, шест месеци од Влада не му дале ни денар. И дечково видел, не видел си заминал со следниов муабет: Дојдов дома за да работа и да се обидам да просперирам. Ако овде не ме сакаат, немам што да барам повеќе. Е така.

Еј Влада спомна , па не гледаш кој све е министер таму , од улица ги наоѓаат или од каде не знам , со фискултурен се ставени за министри , све ист конструкт , како од една мајка да се.
Многу добро рече најголемиот дел од конкурсите за работа, се веќе исполнети, пред да бидат објавени , па после чиста формалност. Среќа друг пат.

Бладаш. Сериозно. И тоа не го викам за да те навредам туку за да ти укажам дека грешиш. Еве најлесно ќе ти покажам преку себе без никаква намера да кукам. Е вака имам 24 години, во средно бев меѓу првите во генерација, на додипломски студии исто, а на посдипломски во првите тројца во моја насока. Океј до тука сме добри. Завршувам факс во рекордно време и почнувам да барам работа. Да спомнам ли дека зборувам два јазици совршено, а за два имам основно познавање. Океј идеме понатаму. Почнувам да барам работа поднесувајќи ЦВ-ја, нити плата ми била битна нити дали сум пријавена (ова да те демантирам дека на никој не му се работи за малку пари). И што се случува, во државна администрација пиши икс пошто таму само преку книшка се влегува, а приватните фирми или даваат оглас за веќе примен човек или пак одиш те малтретираат максимално (ама нејсе така оди тоа), гледаш пред нив куп од 50 ЦВ-ја. Шансата да те одберат е логично 1-50 во најдобар случај. За пракса кај адвокат кај кој бев самиот ми кажа дека има речиси 80 ЦВ-ја.
Е сега некој ќе ми каже, абе пребирате што сакате да работите. Не е точно. Работев и сама угостителска работа за да платам посдипломски студии, со цел да видам како се заработува и што значи да се грижиш за себе. Процесот на барање работа кај нас оди вака: Барам работа барем да ми е поврзана со струка, после тоа со нешто што го знам, за на крај да завршиш со барам било каква работа. А било каква работа пријателе во нормална земја не треба да бара човек првенец. Затоа, поштедете ме од муабети не ви се работи, додека од друга страна Владава као огромен поттик им дава на дечкиве да учат факс.
За оној што ќе проба да ми рече дека сум меѓу ретките со ваков проблем, одма фино лепо ќе те упатам кон многу луѓе кои ги познавам, а кои не можат да најдат работа иако учеле и од дома нивните штеделе за да студираат. Друга работа е што од моиве пријатели, двајца работат по струка. Дури двајца.
Затоа муабети од типот секој може работа да најде продавајте во земји со баснословна економија. Во оваа тој муабет пропаѓа во вода.

Темава е за фамозните 30% невработени во Македонија.Од кои 99,9 се со средно или основно образование.Јас мислам дека тие 30% би требало да бидат задоволни од плата 15 000 која секако е подобро отколку да седат дома и да кукаат.А ако тебе ти е подценување да работиш за плата од 15 000 пошто си првенец (на хартија) слободно можеш да си седиш дома и да кукаш како нема работа.Умре времето кога беше доволно да имаш диплома.Денес ако не те бива можеш да имаш дипломи колку сакаш.Верувам дека образованието е инвестиција во себе која еден ден сигурно ќе ти се врати.Мене ме чуди зошто еве ти заедно со оние 30% не се вработиш негде за почетна плата од ~15 000,а воедно и да аплицираш во појаките фирми за работа која одговара на твоето образование.Млад,образован работник,верувам во која и да е фирма може да напредува.Па во меѓу време ако ти се укаже шанса за подобро никој не те брани да отидеш во друга фирма.И јас не работам она за што сум учел,мојата фирма нема благе везе со тоа што го учев.Но верувам дека без разлика каква и да ми дадат работа ќе ја научам за многу брзо време и професионално ќе ја извршувам.Пошто сменив еден куп работни места,а почнав од најдолното.Може треба да напуштам пошто не сум учел школо за тоа и да одам пред влада да плачам,или попаметно е да работам и да земам плата се додека не ми се укаже подобра шанса?

Темава е за фамозните 30% невработени во Македонија.Од кои 99,9 се со средно или основно образование.Јас мислам дека тие 30% би требало да бидат задоволни од плата 15 000 која секако е подобро отколку да седат дома и да кукаат.А ако тебе ти е подценување да работиш за плата од 15 000 пошто си првенец (на хартија) слободно можеш да си седиш дома и да кукаш како нема работа.Умре времето кога беше доволно да имаш диплома.Денес ако не те бива можеш да имаш дипломи колку сакаш.Верувам дека образованието е инвестиција во себе која еден ден сигурно ќе ти се врати.Мене ме чуди зошто еве ти заедно со оние 30% не се вработиш негде за почетна плата од ~15 000,а воедно и да аплицираш во појаките фирми за работа која одговара на твоето образование.Млад,образован работник,верувам во која и да е фирма може да напредува.Па во меѓу време ако ти се укаже шанса за подобро никој не те брани да отидеш во друга фирма.И јас не работам она за што сум учел,мојата фирма нема благе везе со тоа што го учев.Но верувам дека без разлика каква и да ми дадат работа ќе ја научам за многу брзо време и професионално ќе ја извршувам.Пошто сменив еден куп работни места,а почнав од најдолното.Може треба да напуштам пошто не сум учел школо за тоа и да одам пред влада да плачам,или попаметно е да работам и да земам плата се додека не ми се укаже подобра шанса?

Читаш, недочитуваш. Не знам што да ти кажам. Препрочитај што сум ти пишала горе, меѓудругото (пошто види мајката баш тој дел си го утнал) ти напоменав дека платата никогаш не ми била битна. Имено сум конкурирала за работни места за кои платата била 10 000 денари ( и се уште конкурирам, во времетраење од повеќе од година дена), така да држи лекции за вакви работи на друго место, мене не. Се е кај нас само на хартија нели гледаш? Се паметњаковичи мајке му.

Не очекувам човек со став како твојов да разбере што му зборувам. Али да повторам за секој случај, живееме во катстрофа од земја, работа нема, никој не дреме од чиста мира дома. Токму ваквиот однос каков што го имаш ти го има врвот на државната администрација и затоа секој втор што го знам или си ги спакувал куферите или почнува да ги пакува.

Доста паламудиш бе аман да не беше ВМЛО таквите способни како тебе.......... ај да не коментирам више ама брате колку си прост неук необразован тоа е чудо некоедржи се за штемајзот и играј кантер или пиши на фб дискусиите остави им ги на оние со малку поголема интелигенција од твојата ај молимте

Темава е за фамозните 30% невработени во Македонија.Од кои 99,9 се со средно или основно образование.Јас мислам дека тие 30% би требало да бидат задоволни од плата 15 000 која секако е подобро отколку да седат дома и да кукаат..Мене ме чуди зошто еве ти заедно со оние 30% не се вработиш негде за почетна плата од ~15 000,а воедно и да аплицираш во појаките фирми за работа која одговара на твоето образование.Млад,образован работник,верувам во која и да е фирма може да напредува.

Е сега, кој треба да работи за 15 000? Тие што се без образование или тие со постдипломски?
Еве јас работам за 15 000 веќе година дена. Не гледам никаква шанса за просперитет или професионална надоградба. Сум бил во Скопје да прашувам за работно место каде ќе можам да се надоградувам и сите ме гледале како паднат од Марс, како да сум дошол да им земам леб од дома. Не планирам повеќе да го правам тоа, да станам 45, да треба да носам некој политичар дебил на раце за последните 15 години од работниот век да ги поминам на просечно платено работно место.
Ако не до Америка, најмалку до Словенија ќе стигнам.

Доста паламудиш бе аман да не беше ВМЛО таквите способни како тебе.......... ај да не коментирам више ама брате колку си прост неук необразован тоа е чудо некоедржи се за штемајзот и играј кантер или пиши на фб дискусиите остави им ги на оние со малку поголема интелигенција од твојата ај молимте

Се гледа ти колку си образован,по тоа како пишуваш.Ако имаш повеќе од 8-мо јас ќе си го сечам :D.

--- надополнето ---

Е сега, кој треба да работи за 15 000? Тие што се без образование или тие со постдипломски?
Еве јас работам за 15 000 веќе година дена. Не гледам никаква шанса за просперитет или професионална надоградба. Сум бил во Скопје да прашувам за работно место каде ќе можам да се надоградувам и сите ме гледале како паднат од Марс, како да сум дошол да им земам леб од дома. Не планирам повеќе да го правам тоа, да станам 45, да треба да носам некој политичар дебил на раце за последните 15 години од работниот век да ги поминам на просечно платено работно место.
Ако не до Америка, најмалку до Словенија ќе стигнам.

Епа како ти си успеал да најдеш работа?Немогуче.Мора да си вмровец,пошто никој друг гледаш неможе да најде работа.А за тоа дека платата е мала е друга прича.Ни јас не сум задоволен од плата.Ако најдам подобро платено место бегам уште утре.Ама да имаш 20-30 год. и да кажеш дека нема шанси да се најде работа или лажеш или не ти се работи.

--- надополнето ---

Читаш, недочитуваш. Не знам што да ти кажам. Препрочитај што сум ти пишала горе, меѓудругото (пошто види мајката баш тој дел си го утнал) ти напоменав дека платата никогаш не ми била битна. Имено сум конкурирала за работни места за кои платата била 10 000 денари ( и се уште конкурирам, во времетраење од повеќе од година дена), така да држи лекции за вакви работи на друго место, мене не. Се е кај нас само на хартија нели гледаш? Се паметњаковичи мајке му.

Не очекувам човек со став како твојов да разбере што му зборувам. Али да повторам за секој случај, живееме во катстрофа од земја, работа нема, никој не дреме од чиста мира дома. Токму ваквиот однос каков што го имаш ти го има врвот на државната администрација и затоа секој втор што го знам или си ги спакувал куферите или почнува да ги пакува.

Не реков дека државата ни цвета.Само реков дека е попаметно да работиш за 15 000 отколку само да лежиш дома и да кукаш.Ако е темава за невработеноста во МК - јас ќе кажам има работа.А ако е за стандардот и платите - јасно е дека живееме во катстрофа од земја.

Не реков дека државата ни цвета.Само реков дека е попаметно да работиш за 15 000 отколку само да лежиш дома и да кукаш.Ако е темава за невработеноста во МК - јас ќе кажам има работа.А ако е за стандардот и платите - јасно е дека живееме во катстрофа од земја.

Ја знаеш приказната со паталецот и гаталецот така?

Умре времето кога беше доволно да имаш диплома.Денес ако не те бива можеш да имаш дипломи колку сакаш.

- Диплома се купува со пари и малку знаење

-со купена диплома и партиска книшка можеш да станеш министер

-како министер имаш тендери у рака,можеш да правиш милиони

-со милиони ќе купуваш судии

- ако купиш судии , ќе затвориш противници и ќе блокираш медиуми ... итн итн итн

можеш да завршиш и неславно а можеш и да завршиш на хаваи.

Верувам дека образованието е инвестиција во себе која еден ден сигурно ќе ти се врати.

Се сложувам!

И јас не работам она за што сум учел,мојата фирма нема благе везе со тоа што го учев.

И, добро ли ти личи ова? Си му фатил место на некој кој е стручен за таа област, а сигурно и некој друг нестручен ти фатил тебе место , затоа што неговиот татко е другар со шефот и го примиле без соодветно образование.
Што ќе се случи ако сите вака работат за тоа што не се образовани, можеби ова е една од причините зошто не ни оди.
Знам куп луѓе што работат тоа за што не ги бива , а оној кој го бива е невработен, све заради познанствата , корупција и партиска книшка.

Знаеш како завршуваат приказните слични на мојава. Си одам одовде..:wink:

А за малку ќе заборавев да ви ја кажам најфантастичната приказна која да не му се случеше на човек што го познавам немаше да ми се верува. Дечкото е моја генерација. Дипломирал во IT струка на Харвард преку доделена стипендија. Завршува со највисоки можни оценки. Го земаат да работи во Влада. Кога ми го кажа ова дечково се изненадив на добро, си викам, добро е кај нас почнаа да почитуваат туѓо образование, и тоа најквалитетно што може. Пред некоја недела другарка ми ми кажува дека ќе земал докторат и тоа пак преку стипендија доделена од универзитетот Колумбија. Добил две понуди за стипендија, ама ете ја одбрал таа од Колумбија. Зошто решил да продолжи да студира надвор откако веќе е земен да работи во Влада, сосем заслужено? Одговор, шест месеци од Влада не му дале ни денар. И дечково видел, не видел си заминал со следниов муабет: Дојдов дома за да работа и да се обидам да просперирам. Ако овде не ме сакаат, немам што да барам повеќе. Е така.
Горан?? За него станува збор??

- Диплома се купува со пари и малку знаење

-со купена диплома и партиска книшка можеш да станеш министер

-како министер имаш тендери у рака,можеш да правиш милиони

-со милиони ќе купуваш судии

- ако купиш судии , ќе затвориш противници и ќе блокираш медиуми ... итн итн итн

можеш да завршиш и неславно а можеш и да завршиш на хаваи.

Се сложувам!

И, добро ли ти личи ова? Си му фатил место на некој кој е стручен за таа област, а сигурно и некој друг нестручен ти фатил тебе место , затоа што неговиот татко е другар со шефот и го примиле без соодветно образование.
Што ќе се случи ако сите вака работат за тоа што не се образовани, можеби ова е една од причините зошто не ни оди.
Знам куп луѓе што работат тоа за што не ги бива , а оној кој го бива е невработен, све заради познанствата , корупција и партиска книшка.

Знаеш што ќе се случи ако во Македонија сите што работат,а нивното образование нема допирна точка со дејноста ги отпуштат?- дур тогаш ќе имаме 100% невработеност :D

Од искуство зборувам,а ете и дечкото погоре каран иако не се согласува со мене дека луѓето со високо образовани треба да работат за 15 000,признава дека самиот тој нашол работа и работи за таа плата.
http://forum.kajgana.com/member.php?3710-karan

Се гледа ти колку си образован,по тоа како пишуваш.Ако имаш повеќе од 8-мо јас ќе си го сечам :D.

--- надополнето ---

Епа како ти си успеал да најдеш работа?Немогуче.Мора да си вмровец,пошто никој друг гледаш неможе да најде работа.А за тоа дека платата е мала е друга прича.Ни јас не сум задоволен од плата.Ако најдам подобро платено место бегам уште утре.Ама да имаш 20-30 год. и да кажеш дека нема шанси да се најде работа или лажеш или не ти се работи.

--- надополнето ---

Не верувам дека и сега ти игра некоја улога така да моеш одма да си го пресечеш, ах кој будала му даде на бандерџија и штемувач компјутер не ми е јасно.
Абе да не беше панче во коце немаше да знаеш ни една дозна да ископаш а овде бистриш, прашања од животно прашање и со тоа твоето закржлавено партиско мозоче сите ги правиш мрзливи и неспособни. па фурник не секој е роден да меша малтер како тебе, или да штемува ! Притоа да биде задоволен а воедно и да се чуствува дека животната цел му е исполнета.
Ама на партиско војниче друго не можеш да му докажеш, во ред е сето тоа инаку за пишувањето и изразувањето , се спуштам на твое ниво за да можеш да детирминираш и колку толку да сватиш што се обидувам да ти кажам,очигледно е дека неможам доволно ниско да се спуштам за да дојдам до твоето,ниво на крајот кога ке се сублимира се се констатира дека сепак сум бил во право, а вие господине сте сепак само еден аналфабет кој што мисли дека постигнал нешто во своето неисполнето и не координирадо постоење толку е вашиот капацитет.
Единствено што жала е што се дрзнувате да се поистоветувате со одредени личности кој пишуваат на овој форум и интелектуално да се мерите со истите,c'est la vie пријателе никогаш нема да бидеш повеќе од она што си во дадениов момент, а тоа е тотално сомелено мало човече кое што сака да наметне слика за самото себеси дека е паметно. Можеби ваквите и слични на овие полемики палат пред коперација, на објект , или пак во поблизок круг каде што сите климаат со глава во знак на потврда но всушност сакаат само да те замолчат, овде не проаѓаат. Таквите како тебе под медиокритети на сите нас ни се и те како познати. И искрено кажано ама јајцата ми се подуени од таквите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom