Бладаш. Сериозно. И тоа не го викам за да те навредам туку за да ти укажам дека грешиш. Еве најлесно ќе ти покажам преку себе без никаква намера да кукам. Е вака имам 24 години, во средно бев меѓу првите во генерација, на додипломски студии исто, а на посдипломски во првите тројца во моја насока. Океј до тука сме добри. Завршувам факс во рекордно време и почнувам да барам работа. Да спомнам ли дека зборувам два јазици совршено, а за два имам основно познавање. Океј идеме понатаму. Почнувам да барам работа поднесувајќи ЦВ-ја, нити плата ми била битна нити дали сум пријавена (ова да те демантирам дека на никој не му се работи за малку пари). И што се случува, во државна администрација пиши икс пошто таму само преку книшка се влегува, а приватните фирми или даваат оглас за веќе примен човек или пак одиш те малтретираат максимално (ама нејсе така оди тоа), гледаш пред нив куп од 50 ЦВ-ја. Шансата да те одберат е логично 1-50 во најдобар случај. За пракса кај адвокат кај кој бев самиот ми кажа дека има речиси 80 ЦВ-ја.
Е сега некој ќе ми каже, абе пребирате што сакате да работите. Не е точно. Работев и сама угостителска работа за да платам посдипломски студии, со цел да видам како се заработува и што значи да се грижиш за себе. Процесот на барање работа кај нас оди вака: Барам работа барем да ми е поврзана со струка, после тоа со нешто што го знам, за на крај да завршиш со барам било каква работа. А било каква работа пријателе во нормална земја не треба да бара човек првенец. Затоа, поштедете ме од муабети не ви се работи, додека од друга страна Владава као огромен поттик им дава на дечкиве да учат факс.
За оној што ќе проба да ми рече дека сум меѓу ретките со ваков проблем, одма фино лепо ќе те упатам кон многу луѓе кои ги познавам, а кои не можат да најдат работа иако учеле и од дома нивните штеделе за да студираат. Друга работа е што од моиве пријатели, двајца работат по струка. Дури двајца.
Затоа муабети од типот секој може работа да најде продавајте во земји со баснословна економија. Во оваа тој муабет пропаѓа во вода.