Се кандидираат во Македонија, но со албанска химна

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Со врска со тоа кој дел на Македонија е поразвиен, со задоволство би се прошетал низ Македонија со тебе, на терен да видиме како стојат работите...
Инаку за болдираниот дел, погрешно си ме сватил...
Токму поради тоа што не си од вчера тука мислам дека треба пвеќе да ја почитуваш државата...Затоа што од твоите муабет излегува дека колко подолго си во некоја држава помалку треба да ја почитуваш, па затоа ги спомнав ВЛАСИТЕ...
Стопати сум рекол и ќе повторам, најдобар пример како се прави тоа е СЕЛМАНИ...
Од вас никој не бара да пагате у несвест кога ке се интонира Македонската химна или кога ке се вее знамето на република Македонија, од вас се бара да ги почитувате...
ПОЧИТ кон државата тоа е СЕ....Незнам зошто е толку тешко...
Дали Шакири е помалку Албанец затоа што се зави со македонското знаме?
За возврат доби голема почит па дури и од оние серковци кои на секој натпревар ги врегат Албанците...Само тој еден гест направи многу...
ЕДЕН ГЕСТ, ГЕСТ НА ПОЧИТ кон државата...
Селмани вчера во Битола , гест на почит...
КАЖИ ми те молам толку ли е тешко....
Ne te razbrav pogresno, tuku ti bajagi eksplicitno kaza deka jas sum dojden, duri i napravi nekakva sporedba so vlasite. Kako i da e, batali, za da ti odgovoram ke se citiram.
Baci, bezbroj pati sme se objasnuvale vo vrska so problematikava.
Znaci, iako naizgled izgleda kako nekoe inat teranje, ili taka nesto, vo sustina problemot e daleku podlabok od edno obicno neprifakjanje ko svoe na edno zname i himna. :toe::toe:

Nema be, nema momentalno makedonska nacija izgradena po princip na drzavna pripadnost, koja vo svoi ramki gi opfaka site narodnosti, etnikumi ili kako i da sakas nareci gi, koi ziveat vo drzavava. Toa e taka i tuka nema dilema, nema prostor voopsto za ponatamosen muabet. Koj i da se obide da go ospori toj fakt, dzabe ke veze i vergla samo......

Radi toa, denes koga vo drzavava se spomenuva "makedonec" se misli samo na etnickite makedonci ( onie koi se cuvstvuvaat sebesi kako del od kontinuitetot makedonski, na makedonsiot identitet ).
E dur e toa e taka, vecno ke postojat onie drugi nesoglasuvanje i nateganja ( znaminja, himni, simboli kurci palci ), koi vsusnot se samo produkti ( posledici ) koi proizleguvaat od gorenavedenoto. :toe:

Селмани бил во Битола вчера и ја интонирал Албанската химна на митингот? :uvo:

Не туку за прв пат не еден митинг на Албанска партија се веело „и„ македонското знаме...
За химна не се интонирала ниту една ХИМНА...
Како и да е Селмани внесе многу позитивна енергија, пример за тоа како се почитува државата...а не се мајорализира етничкото потекло...
Човекот најде одличен баланс помегу овие две работи...

Idi buni se, bori se, ne me interesira za tamu, ne e moja drzava, ne ziveam tamu.

Baska, nesporedliva e precentualnata zastapenost na makedoncite vo Albanija co onaa na albancite vo Makedonija. :toe:

Не ја сваќаш суштината.
Иди бори се, убивај за права.
Кое право е тоа ?
Око за око заб за заб.

Процентуална застапеност.
Опааа батооо.
Вие се боревте да не бидете надгласани.

Бројката не е суштинска за имање на право во една држава.
Чим постои заедница, таа треба да се почитува.

Не туку за прв пат не еден митинг на Албанска партија се веело „и„ македонското знаме...
За химна не се интонирала ниту една ХИМНА...
Како и да е Селмани внесе многу позитивна енергија, пример за тоа како се почитува државата...а не се мајорализира етничкото потекло...
Човекот најде одличен баланс помегу овие две работи...

Тогаш сите албанци не се такви и темава е тенденциозна како и многу останати. ДУИ (како политичка партија) може претставуваат одредена група Албанци, ама сепак тоа е одредена група. Башка се владина коалиција...
Има проблем?

Не ја сваќаш суштината.
Иди бори се, убивај за права.
Кое право е тоа ?
Око за око заб за заб.

Процентуална застапеност.
Опааа батооо.
Вие се боревте да не бидете надгласани.

Бројката не е суштинска за имање на право во една држава.
Чим постои заедница, таа треба да се почитува.
Abe kakvo oko za oko, zab za tasak....
Jas si ziveam tuka, i samo za tuka me interesira. Toa e toa, sto ima nelogicno tuka?

A brojkata ne e sustinska a? E pa sto togas non-stop kenjate de ne ste ni 20%, de malcinstvo, de ova de ona.....

Kako i da e, jas tuka zavrsuvam so diskusijava... preku patlak mi e dojdeno od te edni isti muabeti sekoj den, a na kraj pak bez nikakov zaednicki zaklucok koj sto realno bi pomognal za podobro utre.

Leka vi nok.

а да ве прашам од кога се албанциве 20%? пред 1999 колку беа?

Тогаш сите албанци не се такви и темава е тенденциозна како и многу останати. ДУИ (како политичка) може претставуваат одредена група Албанци, ама сепак тоа е одредена група. Башка се владина коалиција...
Има проблем?

Проблем е кај тие што генерализират...
Дали виде такво нешто во моите коменатари, кога ме цитираш....???
Јас сум зборува за Селмани , а сега за сега и Руфи Османи ми остава многу позитивен впечаток, мислам дека вакви луѓе ќе го воскреснат соживотот...
Пак ќе повторам не е поентата да не го сакаш Албанското знаме или Албанската химна, поентата е да ги почитуваш тие, на државата во која со векови живееш...
Ете кажи ми дали тоа е толку тешко, а многу би значело, за сите...
Читај ги коментарите на Македонците за Селмани низ ФОРУМИТЕ и ОСТАНАТИТЕ медиуми...

ДАЛИ ТОЈ Е ПОМАЛКУ АЛБАНЕЦ ОД АХМЕТИ ИЛИ ОД ТАЧИ????

До сите Штрумфови на форумов....ок , еве велите дека не се идентификувате со македонската државна химна и затоа не ја почитувате...ако е тоа така ( а така е ) , тоа значи дека не се идентификувате и не ја почитувате ни државата Македонија...е сега ако овие две работи се точни , тогаш логично се поставува прашањето...Шо кој кур сеуште живеете овде во оваа држава која ни ја сакате ни ја почитувате , и плус на сето тоа уште и барате права какви шо нема никое малцинство во светот ( па колку и да е бројно тоа , а факт е дека сте далеку помалку од 20 %) ??? Штом толку не ви одговара да живеете овде , тогаш патот под нозе и очи да не ви видиме повеќе овде.
Ова не е прв пат Штрумфовите да не ги почитуваат државните симболи на Македонија ,и проблемот не го гледам толку кај нив , колку во државните институции кои одкако постои државава ниту еднаш не реагирала и превзела мерки против таквото грубо кршење на Уставот и законите ( без разлика која партија е на власт )...а како шо гледам ниту обичниот народ ( читај стоката ) многу не се затресува поради овие појави кои се случуваат веќе 15 и кусур години...ако ова вака продолжи ( а сигурно ќе продолжи ) , веројатно за некоја година ќе има многу покрваво продолжение на 2001 , но овој пат тоа нема да биде започнато од Штрумфовите , туку од Македонците ( ако воопшто останаа вистински Македонци во државичево ни )...веројатно тоа ќе биде и најдобро за да конечно се реши оваа ситуација на статус кво која шо е сега , па ќе биде “ко преживи причаче“ .
П.С. Шо се однесува до Ермира ( бидејќи нејзина беше изјавата во врска со химната ) , одамна ми се прај ќеифот на неа...добар ебеж лежи во неа...хе хе хе

До сите Штрумфови на форумов....ок , еве велите дека не се идентификувате со македонската државна химна и затоа не ја почитувате...ако е тоа така ( а така е ) , тоа значи дека не се идентификувате и не ја почитувате ни државата Македонија...е сега ако овие две работи се точни , тогаш логично се поставува прашањето...Шо кој кур сеуште живеете овде во оваа држава која ни ја сакате ни ја почитувате , и плус на сето тоа уште и барате права какви шо нема никое малцинство во светот ( па колку и да е бројно тоа , а факт е дека сте далеку помалку од 20 %) ??? Штом толку не ви одговара да живеете овде , тогаш патот под нозе и очи да не ви видиме повеќе овде.
Ова не е прв пат Штрумфовите да не ги почитуваат државните симболи на Македонија ,и проблемот не го гледам толку кај нив , колку во државните институции кои одкако постои државава ниту еднаш не реагирала и превзела мерки против таквото грубо кршење на Уставот и законите ( без разлика која партија е на власт )...а како шо гледам ниту обичниот народ ( читај стоката ) многу не се затресува поради овие појави кои се случуваат веќе 15 и кусур години...ако ова вака продолжи ( а сигурно ќе продолжи ) , веројатно за некоја година ќе има многу покрваво продолжение на 2001 , но овој пат тоа нема да биде започнато од Штрумфовите , туку од Македонците ( ако воопшто останаа вистински Македонци во државичево ни )...веројатно тоа ќе биде и најдобро за да конечно се реши оваа ситуација на статус кво која шо е сега , па ќе биде “ко преживи причаче“ .
П.С. Шо се однесува до Ермира ( бидејќи нејзина беше изјавата во врска со химната ) , одамна ми се прај ќеифот на неа...добар ебеж лежи во неа...хе хе хе

Абе пиле, прво албанците се дел од албанскиот народ кои живеат во Р.Македонија и се етнички граѓани од памтивек на оваа територија значи ние сме си на наше пиленце, наша територија,дел од албанскиот народ,со традиција,култура и етнички симболи на албанскиот народ кое сакал некој или не мора да ја почитува а државата нарекувајте ја и ќе ја нарекуваме како вие сакате не е проблем, може да се вика Македонија,Јужна Србија,Источна Бугарија,Северна Грција,Северна Македонија па и Дизниленд по предлог на Ахмети тоа за нас ништо не менува бидејќи нашиот национален идентитет не е изграден врз основа на територијален поим, капираш ?.
Инаку за Ермира, нешто ми се чини ти се буди гневот, сакаш одмазда, сакаш се што ти правеле или ти прават да му вратиш некому мило за драго, е тоа малку тешко, намали малку тревата.

Абе пиле, прво албанците се дел од албанскиот народ кои живеат во Р.Македонија и се етнички граѓани од памтивек на оваа територија значи ние сме си на наше пиленце, наша територија,дел од албанскиот народ,со традиција,култура и етнички симболи на албанскиот народ кое сакал некој или не мора да ја почитува а државата нарекувајте ја и ќе ја нарекуваме како вие сакате не е проблем, може да се вика Македонија,Јужна Србија,Источна Бугарија,Северна Грција,Северна Македонија па и Дизниленд по предлог на Ахмети тоа за нас ништо не менува бидејќи нашиот национален идентитет не е изграден врз основа на територијален поим, капираш ?.
Инаку за Ермира, нешто ми се чини ти се буди гневот, сакаш одмазда, сакаш се што ти правеле или ти прават да му вратиш некому мило за драго, е тоа малку тешко, намали малку тревата.

Абе дете...ако толку многу векови сте живееле во оваа земја ( како шо велиш ти ) , тогаш зошто најголем дел од вас не ги почитуваат државните симболи...оти најнормално е за сите народи кои долго живеат во одредена земја , да ги почитуваат државните симболи ако не секогаш , тогаш барем кога мораат да го прават тоа ( како шо е сега случајов со избориве )...а јас не памтам во овие 18 години тоа да се случило ( освен на почетокот во 1990 , кога тогашниот претседател на ПДП на митинзите за првите парламентарни избори не само шо го имаше истакнато државното знаме на Македонија туку колку шо се сеќавам и митинзите ги одржуваше на македонски јазик , и тоа е за пофалба )...иначе на сите други избори после тоа , како шо добивавте повеќе права , така се помалку ги почитувавте државните симболи а со тоа и Уставот и законите на Македонија...нема никаква логика тоа да биде така но сепак е така...а шо се однесува до Ермирчето...не те разбрав за каква одмазда мислиш и шо е тоа шо сте ми правеле...муабетот во однос на неа беше тоа дека одкако се појави на јавнава сцена пред 7-8 години , типката ми е многу еблеста и секси и одсекогаш ми го кревала ( моралот де )...хе хе хе
П.С. И мене како и на Македонеро не ми е јасно за која тоа ваша територија ми зборуваш??

Ама не се случи тоа.
Секој кој сакаше да учи, да се развива, можеше да го прави тоа и го правеше.
Во друштвото ние не се делевме на македонци и албанци, како за него така за сите нас.
И на факултет и во маало имав другари албанци.
Зарем сме глуемеле соживот изминативе векови ?
Не.
Ова сега е правдината ?

Доста ми е од Илириди, по 4 пат.

Молам? Штета што почина бог да го прости чика Исак, децата му се уште живи, па да го прашаше како тој учеше и се развиваше. Со бастун над глава, ќотек и депортирање за Турција.
Не сте се делеле на албанци и македонци? Од испит ме бутна професор (интелектуала демек) и пред 20 колеги у фаца ми кажа, албанец кај мене нема да положи. Колегите се македонци, сеуште живи. Кажи им на нив тоа, па тие поискрени се од тебе, ќе ти одговорат убаво.
Иначе да, сте глумеле соживот, како што и денеска глумиш. Барем се трудиш. Ок, соживот, ама ќе играте по наше. Мое оро ќе играте само, а твое ако сакаш, мрш во Албанија...мое, твое...ама немој случајно да ти текне НАШЕ да играме...

Со врска со тоа кој дел на Македонија е поразвиен, со задоволство би се прошетал низ Македонија со тебе, на терен да видиме како стојат работите...
Инаку за болдираниот дел, погрешно си ме сватил...
Токму поради тоа што не си од вчера тука мислам дека треба пвеќе да ја почитуваш државата...Затоа што од твоите муабет излегува дека колко подолго си во некоја држава помалку треба да ја почитуваш, па затоа ги спомнав ВЛАСИТЕ...
Стопати сум рекол и ќе повторам, најдобар пример како се прави тоа е СЕЛМАНИ...
Од вас никој не бара да пагате у несвест кога ке се интонира Македонската химна или кога ке се вее знамето на република Македонија, од вас се бара да ги почитувате...
ПОЧИТ кон државата тоа е СЕ....Незнам зошто е толку тешко...
Дали Шакири е помалку Албанец затоа што се зави со македонското знаме?
За возврат доби голема почит па дури и од оние серковци кои на секој натпревар ги врегат Албанците...Само тој еден гест направи многу...
ЕДЕН ГЕСТ, ГЕСТ НА ПОЧИТ кон државата...
Селмани вчера во Битола , гест на почит...
КАЖИ ми те молам толку ли е тешко....

Епа баш поради тоа што не е од вчера дојден, треба да биде почитуван, а не да се споредува со иселеници, и доселеници во некои други држави.
Неоспорлив факт е дека албанците беа насила депортирани во Турска. Имам семејство во Истанбул веќе 4та генерација сега, вкупно 54 члено семејство. Од Скопје депортирани. Знае Неби Буши и зашто, и по чија наредба остави семејството во Скопје, и фати џаде за Истанбул. Жив е.
Така да...толку години албанците живеат во Македонија, а ништо не ги отсликува како граѓани на оваа држава. Кажи ми зашто е тоа така? Кој албански писател, родум од Македонија го нашол местото во македонските учебници? Кој албански сликар, скулптор или било каков уметник се нашол себеси во македонски музеј? Кој албански боред од времето на Крушевската Република е спомнат во таа химна која што толку врева се дигна на оваа тема?
Да, лично ја почитувам химната, поради тоа што верувам во државотворност, но не, не ја сакам, и не ја почитувам оваа држава како политички поим и досегашново политичко водство. Тоа ти го зборува Кварк, моите, неговите или па "нашите" потреби како албанци во оваа држава никој не ги ебе ни два посто. Затоа и се бараа права во 2001ва, па после некој си направи кариера. Затоа и ден денеска го дрвиме на форумов за на некого тие работи да му станат јасни.
Го даваш пример Селмани, бравос. Некој македонец од негов калибар?
Секоја чест на Тамара Тодевска, ја испеа песната за евровизија на албански јазик а да ја слушне некој што не ја знае, нема ни да примети дека е македонка. Течно, убаво. Топ. Типката не ни знае албански. Научила зборови, испеа ради почит. Сите ја засакаа.
Камо таков начин на водење политика?

Друже, помина тоа време кога старите ги лажеле и тепале и затварале, па албанците не можеле да си го кажат своето. Јас си го кажувам денеска моето, иако на некого тоа не му се допаѓа. Тоа е факт. Тоа се случувало порано. Албанците биле, се, и ќе бидат дел од ова парче земја. За да албанците ги почитуваат државотворните елементи, тогаш треба тие и да бидат дел од тие елементи. Засега, не се. Јебига, реалност. Погрешно водена политика, води до погрешно разбирање, до радикализирање, до пукање, пљукање, и после еј вие педери, не ја сакате државата.

Не, ја сакам државава. Не ја сакам политиката што македонците ја водат. Македонија на Македонците, хах! Важи...

Не си доволно маж да ме истераш од моето огниште. Тука сум роден, тука ќе умрам. Со затворени очи или со отворени. Било како. А ти ако сеуште мислиш дека јас сум малцинство во моја родена држава каде што со векови постојам, прст у глаа и мисли си дали е тоа стварно така.

Молам? Штета што почина бог да го прости чика Исак, децата му се уште живи, па да го прашаше како тој учеше и се развиваше. Со бастун над глава, ќотек и депортирање за Турција.
Не сте се делеле на албанци и македонци? Од испит ме бутна професор (интелектуала демек) и пред 20 колеги у фаца ми кажа, албанец кај мене нема да положи. Колегите се македонци, сеуште живи. Кажи им на нив тоа, па тие поискрени се од тебе, ќе ти одговорат убаво.
Иначе да, сте глумеле соживот, како што и денеска глумиш. Барем се трудиш. Ок, соживот, ама ќе играте по наше. Мое оро ќе играте само, а твое ако сакаш, мрш во Албанија...мое, твое...ама немој случајно да ти текне НАШЕ да играме...

Ништо јас не ти глумам.
Со човек сум човек со животиња сум ѕвер.
Државите функционираат по одредени правила.
Партиите на македонските албанци беа тие кои ја уценуваа државата за законот за знамињата.
И ?
Се донесе, истите се тие кои први не го практикуваат.
А се дозволи веење на знаме на туѓа држава.
Каде има таква слобода на Балканот?
Дај да се споредуваме само така ќе видиме кој каде стигнал.
Немој демагогии.

Силни бе вие албанците , браво!
Па не те пушта професорот на факултет заради браќата твои, ако си ти паметен.
Да ги почитувате државотворните елеменити треба да бидете дел од тие елементи : не сакате да почитувате знаме и химна, како сакате до сонцето да ставиме орел, а во химната да кажеме албанците и македонците се борат , така?
А бе дечко во Македонија има само Македонци, ти како албанец сонуваш и се бориш за Илирида, сонуваш во Македонија да е втор официјален албанскиот, секој Македонец да зборува албански, не оди тоа, тоа не било во Македонија а нема ни да биде.Притисокот кој го врши ЕУ сега и кој вие го користите мра да избие некаде, притисок е сепак. Е сега мислете му ја вие,сакате да бидете Македонци или Албанци. Ова е Македонија не е ниту Албанија ниту Косово, ниту пак Албо-Македонија. Капиш ?

Немавте права, се боревте, Охридски Договор добивте.

сега...

Не ја почитувате државата која што ви ги даде правата. :nenene: И немој да ми зборувате за „интернационални конвенции, човекови права“ и други глупости од ист калибар, бидејки Македонија ако не сакаше, немаше да даде. Пример: ГЕЈЛАДА!

Можеби по толку време Македонија се освести и виде дека така треба да биде, повеќе права ова она... и сега доаѓаме до вакви работи, каде што Химната не се почитува, од едни политичари. Мани тоа што јас ти петко и трајко не се сакаме и си глумиме соживот, овие политичари кои што ќе седат во парламентот на Република Македонија не се ни трудат да изглумат! (бидејки се борци луѓето).

Едноставно на ваква тема, со ваков предговор, албанските фактори во Македонија и на форумот немаат никаква основа за дискусија. Едноставно нешто не е испочитувано! Сигурно има и закон за ваква работа, мада знам дека никој нема мадиња да го примени.

Со Албанска химна во Албанија, Македонија си има своја химна. Ако пак толку ви пречи (сега да не глумиме) можете некоја ваша песна да си исвирате или пак шота да ја заиграте.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom