Ама не се случи тоа.
Секој кој сакаше да учи, да се развива, можеше да го прави тоа и го правеше.
Во друштвото ние не се делевме на македонци и албанци, како за него така за сите нас.
И на факултет и во маало имав другари албанци.
Зарем сме глуемеле соживот изминативе векови ?
Не.
Ова сега е правдината ?
Доста ми е од Илириди, по 4 пат.
Молам? Штета што почина бог да го прости чика Исак, децата му се уште живи, па да го прашаше како тој учеше и се развиваше. Со бастун над глава, ќотек и депортирање за Турција.
Не сте се делеле на албанци и македонци? Од испит ме бутна професор (интелектуала демек) и пред 20 колеги у фаца ми кажа, албанец кај мене нема да положи. Колегите се македонци, сеуште живи. Кажи им на нив тоа, па тие поискрени се од тебе, ќе ти одговорат убаво.
Иначе да, сте глумеле соживот, како што и денеска глумиш. Барем се трудиш. Ок, соживот, ама ќе играте по наше. Мое оро ќе играте само, а твое ако сакаш, мрш во Албанија...мое, твое...ама немој случајно да ти текне НАШЕ да играме...
Со врска со тоа кој дел на Македонија е поразвиен, со задоволство би се прошетал низ Македонија со тебе, на терен да видиме како стојат работите...
Инаку за болдираниот дел, погрешно си ме сватил...
Токму поради тоа што не си од вчера тука мислам дека треба пвеќе да ја почитуваш државата...Затоа што од твоите муабет излегува дека колко подолго си во некоја држава помалку треба да ја почитуваш, па затоа ги спомнав ВЛАСИТЕ...
Стопати сум рекол и ќе повторам, најдобар пример како се прави тоа е СЕЛМАНИ...
Од вас никој не бара да пагате у несвест кога ке се интонира Македонската химна или кога ке се вее знамето на република Македонија, од вас се бара да ги почитувате...
ПОЧИТ кон државата тоа е СЕ....Незнам зошто е толку тешко...
Дали Шакири е помалку Албанец затоа што се зави со македонското знаме?
За возврат доби голема почит па дури и од оние серковци кои на секој натпревар ги врегат Албанците...Само тој еден гест направи многу...
ЕДЕН ГЕСТ, ГЕСТ НА ПОЧИТ кон државата...
Селмани вчера во Битола , гест на почит...
КАЖИ ми те молам толку ли е тешко....
Епа баш поради тоа што не е од вчера дојден, треба да биде почитуван, а не да се споредува со иселеници, и доселеници во некои други држави.
Неоспорлив факт е дека албанците беа насила депортирани во Турска. Имам семејство во Истанбул веќе 4та генерација сега, вкупно 54 члено семејство. Од Скопје депортирани. Знае Неби Буши и зашто, и по чија наредба остави семејството во Скопје, и фати џаде за Истанбул. Жив е.
Така да...толку години албанците живеат во Македонија, а ништо не ги отсликува како граѓани на оваа држава. Кажи ми зашто е тоа така? Кој албански писател, родум од Македонија го нашол местото во македонските учебници? Кој албански сликар, скулптор или било каков уметник се нашол себеси во македонски музеј? Кој албански боред од времето на Крушевската Република е спомнат во таа химна која што толку врева се дигна на оваа тема?
Да, лично ја почитувам химната, поради тоа што верувам во државотворност, но не, не ја сакам, и не ја почитувам оваа држава како политички поим и досегашново политичко водство. Тоа ти го зборува Кварк, моите, неговите или па "нашите" потреби како албанци во оваа држава никој не ги ебе ни два посто. Затоа и се бараа права во 2001ва, па после некој си направи кариера. Затоа и ден денеска го дрвиме на форумов за на некого тие работи да му станат јасни.
Го даваш пример Селмани, бравос. Некој македонец од негов калибар?
Секоја чест на Тамара Тодевска, ја испеа песната за евровизија на албански јазик а да ја слушне некој што не ја знае, нема ни да примети дека е македонка. Течно, убаво. Топ. Типката не ни знае албански. Научила зборови, испеа ради почит. Сите ја засакаа.
Камо таков начин на водење политика?
Друже, помина тоа време кога старите ги лажеле и тепале и затварале, па албанците не можеле да си го кажат своето. Јас си го кажувам денеска моето, иако на некого тоа не му се допаѓа. Тоа е факт. Тоа се случувало порано. Албанците биле, се, и ќе бидат дел од ова парче земја. За да албанците ги почитуваат државотворните елементи, тогаш треба тие и да бидат дел од тие елементи. Засега, не се. Јебига, реалност. Погрешно водена политика, води до погрешно разбирање, до радикализирање, до пукање, пљукање, и после еј вие педери, не ја сакате државата.
Не, ја сакам државава. Не ја сакам политиката што македонците ја водат. Македонија на Македонците, хах! Важи...
До сите Штрумфови на форумов....ок , еве велите дека не се идентификувате со македонската државна химна и затоа не ја почитувате...ако е тоа така ( а така е ) , тоа значи дека не се идентификувате и не ја почитувате ни државата Македонија...е сега ако овие две работи се точни , тогаш логично се поставува прашањето...Шо кој кур сеуште живеете овде во оваа држава која ни ја сакате ни ја почитувате , и плус на сето тоа уште и барате права какви шо нема никое малцинство во светот ( па колку и да е бројно тоа , а факт е дека сте далеку помалку од 20 %) ??? Штом толку не ви одговара да живеете овде , тогаш патот под нозе и очи да не ви видиме повеќе овде.
Не си доволно маж да ме истераш од моето огниште. Тука сум роден, тука ќе умрам. Со затворени очи или со отворени. Било како. А ти ако сеуште мислиш дека јас сум малцинство во моја родена држава каде што со векови постојам, прст у глаа и мисли си дали е тоа стварно така.