СДСМ - ШО НАПРАВИ ЗА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

• Креатор на темата Креатор на темата Serdarot
  • Време на започнување Време на започнување
Овај пост го ставив и на другиот топик, еве и овде.

„Правосудството не почна да не чини од сега.. тоа е веќе 60тина години така. Прво, секој судија таму е примен со врски, второ секој втор случај се решава со врски, трето секој вработен во било која фирма е со врски. Тој што успеал да ја приватизира таа фирма бил помангуп и имал појки врски од другите. Значи не се работи за борба против корупција, туку за борба на корупции. Кога по некоја луда случајност ќе се присетиме дека не може потплата да ни одговара кога ние потплаќаме и бараме врски (мал пример кинење сообраќајни казни), а не ни одговара кога друг потплаќа и бара врски, се ќе биде во ред.

Тој начин на функционирање е како дел од македонецот. Не може да се има двојни стандарди. Нека сите заборават да се користат со корупција, нека сите се сетат да пријавуваат корупција и можеби, во соработка со постоечките закони ќе имаат среќа да сменат нешто.

Значи требаме сите за одредена реформа и првоспитување да профункционира, а не само власта или не само судиите или не само....“

Serdarot напиша:

Не знам како може МАкедонец да има помалку верба во влегувањето на МАкедонија во ЕУ, од еден СоЛајна.

Самот толу.

yin yang напиша:
Овај пост го ставив и на другиот топик, еве и овде.

„Правосудството не почна да не чини од сега.. тоа е веќе 60тина години така. Прво, секој судија таму е примен со врски, второ секој втор случај се решава со врски, трето секој вработен во било која фирма е со врски. Тој што успеал да ја приватизира таа фирма бил помангуп и имал појки врски од другите. Значи не се работи за борба против корупција, туку за борба на корупции. Кога по некоја луда случајност ќе се присетиме дека не може потплата да ни одговара кога ние потплаќаме и бараме врски (мал пример кинење сообраќајни казни), а не ни одговара кога друг потплаќа и бара врски, се ќе биде во ред.

Тој начин на функционирање е како дел од македонецот. Не може да се има двојни стандарди. Нека сите заборават да се користат со корупција, нека сите се сетат да пријавуваат корупција и можеби, во соработка со постоечките закони ќе имаат среќа да сменат нешто.

Значи требаме сите за одредена реформа и првоспитување да профункционира, а не само власта или не само судиите или не само....“

е ај и јас да не постирам пак прочитај 4-5 поста погоре

yin yang лепење етикети ни е у крвта и нема бегање од тоа. а и не знам зашто само се браниш овака од далеку... кажи дека не си тоа што ти лепат, ако можеш потркрепи со некој пример и готово. лепење етикети се случува и во секојдневниот живот дали треба да престанеш да комуницираш со луѓето ради тоа? :wink:

Е сега да се вратам на она што сакав да кажам
yin yang напиша:
Вам ви одговара да обвинувате друи за своите грешки. Власта не е магионичар, кој и да е на власт нема да може да го смени преку ноќ однесувањето на цел народ. Секој треба да работи за добро. А овде еден прави, 10 одправаат.
Не прави вакви генерализации... за некои работи нема кого да обвинуваме ако не владата? пример, хари костов не си даде оставка заради тоа што нешто дедо ми му засметал. и не верувам дека не ни ја бива државата ради народот... не верувам дека сме полоши од бугарите или романците или некоја друга земја која веќе влегла во ЕУ

yin yang напиша:
Serdarot напиша:
ај можи си само неук(а) и неинформиран(а), денес ПОСЛЕДЕН пат ќе се убедувам дека не си никаков чпиун (ама ти сесрдно пробваш да ме разубедиш)

еве уште една етикета.

Не вреди да се разговара на македонските форуми.

Нели треба овде да разменинуваме мислења? А гледам фетиш им е на македонските форумаши да се „здружуваат“ по форумите и да ги елиминираат сите оние кои не мислат како нив.

Се чувствувам како да разговарам со нацисти.

Одбрана со напад

Како погоди дека ние сме едно друштво собрани тука, сите договорени кога ќе дојде yin yang на нејзе да и се сипеме

Не фати, значи...

humanoid напиша:
Никој не очекува власта да е Коперфилд, туку да работи како што треба. И не само оваа влада, туку која и да е.
Па зарем 12 години малку беа?
Колку ли само земји за пократок период направија чуда! Имаа војни, страшни економски кризи....Па ете ги во ЕУ.

Секој си добива тоа што си го сработил. Наместо да плачеме треба СИТЕ да работиме.

humanoid напиша:
Преиспитан сум јас одамна :pos:
И уште не ми е јасно, како тоа немаме инфлација, се е идилично а економијата е катастрофа. Да не го споменувам трендот на зголемување на трговскиот дефицит. Бројката ја знаеш. Нема да ја спомеувам зошто е страшна.

Трговскиот дефицит постои одкако постоиме ние и е резултатна лошо структуираната индустрија - особено сега, кога мануфактурата изумира на нашиот континент. Немој да речеш дека Љубчо и Бранко се криви затоа, кога „од главата страдаме“.

humanoid напиша:
и знам јас статистиките.
Но ти изгледа многу итро бегаш од реалноста штом не знаеш нити од око да процениш каква е ситуацијата.
Ти google да не употребуваш кога немаш пари за леб или кога ќе те избркаат од работа? Па да ги бараш одговорите гуглајќи :D

Па ни вистинските патриоти не користат форуми за да го спасат народот, зошто јас да не користам гугл за да се најдам. :)

[/b]

yin yang напиша:
humanoid напиша:
Не ми лепи етикети како да сум партиски определен, јас сум дел од народот, оние малку што не се партиски војници.
Народот ве избира, народот ве плаќа, народот ќе ви суди. Тоа е
така...

А тебе кој ти дава право да ми лепиш етикети?

И јас сум дел од народот.

Јас сум партиски војник, онолку колку што си и ти.

Сто пати повторувам, не сакам да ме клеветите, исто како што не сакате вие да ве клевети некој.

Се разлути нешто :D

Нормално е некој да ти оди контра! Што очекуваш, едноумие?

Додека нашите влади работат како сега во моментот, нормално дека ќе ги напаѓам, без разлика на нивната партиска определеност.
Додека има луѓе што ги бранат нивните катастрофални потфати, нормално дека ќе ги напаѓам. Зошто? Можеби ќе се освестат некој ден. А можеби и не.

И пак ќе повторам:

Само ме интересира, зборуваш во името на власта или во името на народот?
Дали кога ќе ја напаѓам и следната влада, ќе ја браниш?

Некои мои прашања останаа неодговорени.

другарче напиша:
кажи дека не си тоа што ти лепат

.....................................

не верувам дека сме полоши од бугарите или романците или некоја друга земја која веќе влегла во ЕУ

Па ете нон-стоп повторувам, ама никој не ме слуша.

Изгледа дека сме полоши. :(

gerard напиша:
Одбрана со напад

Како погоди дека ние сме едно друштво собрани тука, сите договорени кога ќе дојде yin yang на нејзе да и се сипеме

Не фати, значи...

Ете... гледаш колку е глупаво некој да „тропоти“ работи кои немаат врска?

humanoid напиша:

Додека нашите влади работат како сега во моментот, нормално дека ќе ги напаѓам, без разлика на нивната партиска определеност.
Додека има луѓе што ги бранат нивните катастрофални потфати, нормално дека ќе ги напаѓам. Зошто? Можеби ќе се освестат некој ден. А можеби и не.

И пак ќе повторам:

по 87345698347567489302003948 пат.

Се лутам за лепењето етикети, не за различноста во размислувањата.

Не одговарам на хипотетички прашања.

yin yang напиша:
humanoid напиша:

И пак ќе повторам:

по 87345698347567489302003948 пат.

Се лутам за лепењето етикети, не за различноста во размислувањата.

Не одговарам на хипотетички прашања.

Не мораш да одговориш :D
Секој може да сфати :wink:

humanoid напиша:
Не мораш да одговориш :D
Секој може да сфати :wink:

Можам да бранам она што било досега.

Можеш ти да кажеш што ке биде од напред?

другарче напиша:
yin yang напиша:
Изгледа дека сме полоши. :(
Ма да де тоа е пологично објаснување. Власта си е супер, народот е за никаде :zid:

Не сери. Власта е излезена од народот. Не падна од Бога.

Исти се сите.

:)

yin yang напиша:
Не сери. Власта е излезена од народот. Не падна од Бога.

Исти се сите.

:)

Без серки!

И што тоа значи, ако народот ја избрал власта, со тоа и дал право да прави што сака?

Ако си за бранење на она што го подржуваш тогаш читливо и без дипломатија објасни ми ги следниве работи.
И ќе те молам да не ми споменуваш дека претходната власт била крива, па затоа работите не се исправале. Не ме интересира ниту една партија, нити сум член на некоја од нив.
Власт се бира за да ја води државата кон подобро, а не да кука од претходниците.
Тоа го тврдеа на изборите, нели?

Епа вака:

Колку ни е напредната економијата?
Колку нови фабрики се отворени?
Колку стари фабрики се рестартирани?
Каква ни е меѓународната дипломатија?
(кога ќе ми текне дека Бране не беше на официјалниот ручек во ООН, секогаш ми текнува дека тој човек сеуште има страв од летање со авион)
Каква е состојбата со платите и колкав дел од луѓето земаат редовна плата? Колкави се платите?
Разликите во трговската размена? Знаеме дека е катастофална за нас. Но објасни ја.
Земјоделството?
Туризмот?
Куповната моќ?
Што е со менувањето на учебниците и историјата?
Што е со изградбата на спомениците на боците од ОНА или АНА?

Каде можеме да видиме подобрување во сите овие набројани работи?

Ако некој се сети на уште некои работи, слободно нека се надоврзе на моите прашања
:wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom