СДСМ - ШО НАПРАВИ ЗА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

• Креатор на темата Креатор на темата Serdarot
  • Време на започнување Време на започнување
The 51st state = SDS Macedonia Новото име на МК по зачленувањето во САД/НАТО/ЕУ! некаде, било каде!

yin yang напиша:
Мистичен напиша:
yin yang напиша:
Мистичен напиша:
Пред 2 години додека работев за Henkel, во неврзан муабет со Словенец (нивен менаџер) околу нашиот (македонски, државен, не на фирмата) економски пораст ми рече: "па тој процент што го имате вие и ништо да не работите ќе се направи сам од себе".

Мислам дека беше во право човекот.

Ајде да не работиме.. штом така викаш :)

На пример, нека прекинат со работа сите текстилни фабрики во МКД со годишен прилив од половина милијарда долари, нека прекине со работа МАКстил и ќе чекаме од Бога росица ака самоодршувачки прираст, произведен од вакуум. :)

напротив, да работиме! А не да мислиме дека овие цифри со кои се фали владата имаат некакво реално значење!

Беда...

Не се фали со ова владата туку ова се бројки кои се преземени од анализа на весникот Капитал.
Анализата на Капитал има сосема поинаква конотација од тоа како ти ги претставуваш на форумов овие бројки! :)

humanoid напиша:
Со еден збор сакаш да ни кажеш дека државата ни цвета.
Фабриките пропаднаа заради сечие добро, бркањето на работниците поради корумпираноста и лакомоста на главучите е нормална работа. Рестартирањето на уништените фабрики не смее да се случи зошто менаџерите не можат да најдат пазар зошто светот е премало место за македонските производи.

Не реков ништо од ова горе. Не ми ставај зборови у уста, ако не знаеш да читаш нека ти прочита некој кој знае.

humanoid напиша:
И тие странски функционери не се овде да ти попуваат на глава, туку да видат како размислуваш. Им треба памет, не полтронизам.

Баш поради тоа дека им треба памет.... во НАШИТЕ размислувања.

humanoid напиша:
Пак ќе те потсетам да си го провериш знаењето од економијата.

Можеби ти треба да се преиспиташ.

humanoid напиша:
Укинувањето на воениот рок го подржувам. Но тоа не е витален фактор за некој напредок.

Ако некои паметни го успориле влегувањето во НАТО, зошто попаметните не направиле да не се случи тоа? Или тебе ти е нормално за секоја твоја грешка да ги обвинуваш другите?

Вам ви одговара да обвинувате друи за своите грешки. Власта не е магионичар, кој и да е на власт нема да може да го смени преку ноќ однесувањето на цел народ. Секој треба да работи за добро. А овде еден прави, 10 одправаат.

humanoid напиша:
И за крај, ќе те молам да ми изнесеш статистички податоци за вработеноста, куповната моќ, безбедноста, правото, корумпираноста, отварањето нови фабрики, странски инвестиции, туризам, извоз наспроти увоз...

Изгледа глуп сум, затоа подучи ме.

Пребарај на гугл. Не сум ја завод за статистика.

Мистичен напиша:
yin yang напиша:
Мистичен напиша:
yin yang напиша:
Мистичен напиша:
Пред 2 години додека работев за Henkel, во неврзан муабет со Словенец (нивен менаџер) околу нашиот (македонски, државен, не на фирмата) економски пораст ми рече: "па тој процент што го имате вие и ништо да не работите ќе се направи сам од себе".

На пример, нека прекинат со работа сите текстилни фабрики во МКД со годишен прилив од половина милијарда долари, нека прекине со работа МАКстил и ќе чекаме од Бога росица ака самоодршувачки прираст, произведен од вакуум. :)

напротив, да работиме! А не да мислиме дека овие цифри со кои се фали владата имаат некакво реално значење!

Беда...

Не се фали со ова владата туку ова се бројки кои се преземени од анализа на весникот Капитал.
Анализата на Капитал има сосема поинаква конотација од тоа како ти ги претставуваш на форумов овие бројки! :)

Да. Анализата е во конотација дека може и повеќе. А ова е подобро од 0%.. или -4%.

yin yang напиша:
Мистичен напиша:
yin yang напиша:
Мистичен напиша:
yin yang напиша:
Мистичен напиша:

Беда...

Да. Анализата е во конотација дека може и повеќе. А ова е подобро од 0%.. или -4%.
И леб и сол е подобро од само леб, ама да те видам до кога ќе можеш да издржиш така...

Abe vie samo na google ja gledate "bedata" itoa od satelit.Daj slezete megu narodot malku ili megu zemjodelcite koga protestiraat.Cinam deka vesnikot kapital nikogash ne ispratil svoi novinari megu lozarite ili tutunarite za da go dokaze ekonomskiot rast.Ako Hrvatskoto grozje e 30 denari a kaj nas 7, togash neshto ne e vo red so otkupuvacite,ako za tutunot vo Grcija samo benificiite se 3 evra od kilogram(cenata e 5-6 evra) a kaj nas cenata e 2 evra i nema benificii togash problemite se lociraat kaj vladata koja im zabranuva na svetskite brendovi direktno da ucestvuvaat vo otkupot i gi "kleca" tutunarite so nekakvi zakoni za tutun koj se moronski.Kako ke imame realen ekonomski rast so "moronska" vlast,koja za da im dozvoli na Grcite da otkupuvaat tutun koj ke go platat pomalku odkolku benificijata bara "mito" so koe ke gi napolni svoite privatni smetki.Apsurdno e da tvrdite deka imame prirast od 2-3% koga toa voopshto ne se gleda,nie obicnite gragani gledame samo pad no nikako prirast itoa od 10% godishno.

Вам ви одговара да обвинувате други за своите грешки. Власта не е магионичар, кој и да е на власт нема да може да го смени преку ноќ однесувањето на цел народ. Секој треба да работи за добро. А овде еден прави, 10 одправаат.

:pos: Ха ха х аха ха
Никој не очекува власта да е Коперфилд, туку да работи како што треба. И не само оваа влада, туку која и да е.
Па зарем 12 години малку беа?
Колку ли само земји за пократок период направија чуда! Имаа војни, страшни економски кризи....Па ете ги во ЕУ.
Не ми лепи етикети како да сум партиски определен, јас сум дел од народот, оние малку што не се партиски војници.
Народот ве избира, народот ве плаќа, народот ќе ви суди. Тоа е
така...

Можеби ти треба да се преиспиташ.

Преиспитан сум јас одамна :pos:
И уште не ми е јасно, како тоа немаме инфлација, се е идилично а економијата е катастрофа. Да не го споменувам трендот на зголемување на трговскиот дефицит. Бројката ја знаеш. Нема да ја спомеувам зошто е страшна.

Пребарај на гугл. Не сум ја завод за статистика.

Ги знам јас статистиките.
Но ти изгледа многу итро бегаш од реалноста штом не знаеш нити од око да процениш каква е ситуацијата.
Ти google да не употребуваш кога немаш пари за леб или кога ќе те избркаат од работа? Па да ги бараш одговорите гуглајќи :D

Само ме интересира, зборуваш во името на власта или во името на народот?
Дали кога ќе ја напаѓам и следната влада, ќе ја браниш?

yin yang напиша:
Олирен и Солана кои своите кариери ги вложија во приемот на Македонија во ЕУ?

на шо си ти? кока? или само трипчиња?

ај можи си само неук(а) и неинформиран(а), денес ПОСЛЕДЕН пат ќе се убедувам дека не си никаков чпиун (ама ти сесрдно пробваш да ме разубедиш)

нема да пробам нешто да те убедам, претпоставувам поради некои причини кои ти се најверојатно само тебе познати, до грло со во сдс-овски лајна, па мораш да се праиш мутава...

ама нема шанси да те остам така лесно да фрлаш лаги, несогласие и омраза меѓу народо :wink:

ок, вака, бејби...

- еден од најголемите нарко-банди на светов се бритиш ројал фамили, и нивните „пајдаши„ (НЕМОЈ ДА СЕ ЗАМАРАШ ДА ПРОБАШ ДА МЕ РАЗУБЕДИШ или да ги браниш...)

- едни од нај-лојалните кучиња во глутницата им е тој СоЛајна

- Македонија има перфектни прилики за одгледување на Афион и Марихуана

- Да те потсетам на камионите полни со делови на лабаратории и дрога
ливинг арачиново? (гррррр... море има да плаќате... ајт...)

- Ако си шиптарка, многу убо си знајш дека вашите „борци за слобода„ се векје најголемата нарко-мафија во Европа... ако не си, и то преку...

- Македонија е на „перфектно„ место за новото „ел дрогадо„, кое шо за жал ни се случува (ама ко шо реков, има да плаќате...)

- Европските политичари си ги искршија нозете ко требаше да се „спасат„ нивните пулени и пауни пе-де-ри... кај се коа им треба помош на Македонците?

нема да чекам одговор од тебе, можи уште поубо да не пишиш... ќути си и уживај дури ви се можи.. еден ден ќе ве е.и некој нов Шатев или било како да се вика... ако премногу гракаш(те), можи да ни се случат пак борци за права, ама овај пат не тие со орлите, тие без леб во стомакот...

yin yang напиша:
Требаше да влеземе до 2005 во НАТО, ама некои паметни луѓе одлучија да го успорат процесот на имплементација на рамковниот договор. Ако и до 2008 повторно ги бојкотираме реформите, нема ни тогаш да влезиме... а најверојатно и никогаш.

Ех, демагогии, 5 парични филозофии и „високи„ политики...

Тешко на умот на тие шо ви верват... ама вас уште потешко...

па неколку реченици пред тоа се фалиш дека реформите се во голема мера завршени, две букви покасно друг ти е крив шо реформите се бојкотирани...

„бејби„...

кој со ѓаоло тикви сади, од гла му се кршат :wink:

Za nekoj raboti e potpolno vo pravo be serdare,osobeno koga se zboruva za "koruptivniot element" koj e opshto prifaten kako "oce nash" vo Makedonija.

ABC напиша:
Za nekoj raboti e potpolno vo pravo be serdare,osobeno koga se zboruva za "koruptivniot element" koj e opshto prifaten kako "oce nash" vo Makedonija.

за секоја недоследност во извршување на прописите и законитостите има институции кои треба да се занимаваат со нив...
Така е во секоја нормална држава...
И на никој не му е народот крив што е коруптивен, виновна е власта што го дозволила тоа...
А впрочем кај нас најкоруптивни се тие од власта....
И сите држави си имале проблем со корупција, но си развила механизми да си ги реши проблемите...
можи некој Финец од Бога е неподмитлив или па во генот е таков...
Не државата го научила да размислува на поинаков начин

Кај нас народот е крив само поради фактот што знае вакви властодржци да подржува

Без разлика кои се дали од СДС, ДПМНЕ ако не чинат треба да бидат сменети
а не па овие биле вакви или такви
Само едно чао и толку
И за криминалците- затвор

Lavot.......rasprasaj se okolu kade prodavaat budilnici.....mislam deka e vreme da se razbudis....predolgo si se ususkal vo toa iluziite !!!!!

многу добро ги следам настаните брат, верувај
А будилник немам, врапчето ме разбудува
Истото тебе шо ти иди насабајле на прозорец и ти вели станувај,станувај Бучко иди.... и ти одма рипаш....
А бе дури размислувате малограѓански, ќе си имате малограѓанска држава
Почни од денеска да се запрашуваш, за првиот наслов во било кој весник да го видиш, што би се случило во било која држава во светот и ќе си одговориш на многу прашања што те мачат во животот

ЦРЦ,ЦРРРРРРРРРРРРРРРРРРЦ,ЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦРРРЦРРРРРРРРРРРРРР
БУЧКО ЗА ПРЕМИЕР, БРАНКО ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ
ЦРЦРЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦРРРЦЦ

Iako statistikite pokazuvaat deka Finska e "najmalku" korumpirana drzava vo svetot,sepak realnosta ne e taka "rozova".I vo Finska caruva korupcijata mozebi vo pomal oblik no sepak "caruva"(ova go kazuvam od licno iskustvo).Ako pak od druga strana ja gledame "socijalnata humanost" tuka sme nekolku "svetlosni" godini zad Finska.Toa najmnogu doprinesuva da se "stvori" slika za Finska kako drzava bez korupcija koj ja ima vo dosta golem obem.Tocno e deka ovde za da se izborish za "socijalna pomosh" koja vo zapadnite zemji e "golem sram" osobeno za zdrav covek,ti trebaat eden kup dokumenti i najcesto ja dobivaat onie koj najmalku ja zasluzuvaat po pat na koruptivni elementi,koga go potkupuvaat sluzbenikot da im dade nekoja potvrda ili sl. za koja nemaat pravo da ja dobijat.Finska problemot so finansiranje na socijalata go reshila mnogu ednostavno i tuka "lezi zajakot" da izgleda deka nema korupcija.Ednostavnosta lezi vo "realnata" danocna politika i realnite kazni shto se plakaat za odredeni prestapi,koj se neprikosnoveni i gi plakaat duri i predsedatelite kako shto beshe Ahtisari koj morashe da plati kazna od 10 000 evra za vozenje vo alkoholizirana sostojba (nad 0,5%).Znaci imame realen "zafat" na sredstva sobrani od onie shto gi imaat,ama navistina sobrani.Zamislete kako eden od direktorite na NOKIA morashe da plati kazna od 100 000 evra samo zatoa shto vozel 10km poveke od propishanata brzina na avtopat.Koga nashata policija ke go zapre Branko i ke mu napravi "alko-test"?Ke ima li madinja nekoj sudija da mu odredi kazna za nekakov prekrshok na predsedatelot?Koga toa ke se sluci nam nema da ni treba nitu NATO nitu EU.

humanoid напиша:
Не ми лепи етикети како да сум партиски определен, јас сум дел од народот, оние малку што не се партиски војници.
Народот ве избира, народот ве плаќа, народот ќе ви суди. Тоа е
така...

А тебе кој ти дава право да ми лепиш етикети?

И јас сум дел од народот.

Јас сум партиски војник, онолку колку што си и ти.

Сто пати повторувам, не сакам да ме клеветите, исто како што не сакате вие да ве клевети некој.

Serdarot напиша:
ај можи си само неук(а) и неинформиран(а), денес ПОСЛЕДЕН пат ќе се убедувам дека не си никаков чпиун (ама ти сесрдно пробваш да ме разубедиш)

еве уште една етикета.

Не вреди да се разговара на македонските форуми.

Нели треба овде да разменинуваме мислења? А гледам фетиш им е на македонските форумаши да се „здружуваат“ по форумите и да ги елиминираат сите оние кои не мислат како нив.

Се чувствувам како да разговарам со нацисти.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom