Сарма?

• Креатор на темата Креатор на темата ludAAAAAA
  • Време на започнување Време на започнување

Сарма! Да или не?

• Вкупно гласачи
    312
Обожавам сарма!!! Поготово кога уз неа има и суво везенко пиперче испечено на оган:vozbud:

Lele! Sarma pwns! pogotovo onie SvetiNikolski(ne se od Sv.Nikole nego za praznikot na 19 dekemvri! hehehe), mali ubavi so crven piper na niv i crveno vino na masa, po 3 na zalak shto se jadat, aaaaaaaaaaaaa, edvaj chekam da mi dojde slavata
Inaku malku info kako se pripremaat tie SvetiNikolski sarmi:
Ruchekot se pravi eden den unapred, ne za drugo cel den se pravi a moze i poveke vo zavisnost za kolku gosti se sprema. Obichno se sobira cel komshiluk.t.e. najbliskite prijatelki na domakinkata po moznost 3-4 i gi vitakaat sarmite edna po edna. Se pravat mnogu mali, edna da ne bide pogolema od debelinata na eden prst t.e. 1.5-2cm najmnogu(kolku se pomali sarmite tolku e podobra domakinkata), se stava iskluchivo oriz so zaprshka vo niz, a se vitkaat iskluchivo vo listovi od skiselena zelka! So ogled deka se jadat po poveke na zalak za eden chovek treba nad 100 sigurno, znachi se pravat nekolku iljadi 'mali sarmulinja'! Radi ova treba mnogu vreme. Uzasno e vkusno, ne go znam tochniot recept ama i da ne sakash ke go nauchish koga cel den pred slava imash luge doma shto ti vitkaat sarmi a jas nonstop trcham do vizba po zelki, se troshi mnogu zelka zashto samo so golemite listovi se vitkaat, nekade okolu 20kg zelka odat minimum, ako ne i poveke!

Ova mozete da go probate samo vo Prilep i Prilepsko, nikade na drugo mesto nema da najdete vakva rabota niz Makedonija!
Pa povelete!!!

Обожавам сарма,едвај чекам да дојде време за неа.Сакам со зелка таа со лозов лист некако не ми е толку убава.Ама не пребирам,каква ќе ми дадат таква,САРМА Е ќе ја јадам со сласт.Сега сакамммм:cry:

Чудна работа никој не ја спомна сармата од штаве...мене најубава ми е таа ( башка од светиниколските )...не верувам никој да нема јадено сарма од штаве

Сарма, yes please! Омилена ми е со лозов лист, по рецептот на мајка ми! Прсти да излижеш!:drool:

Не ми е омилено јадење ама ми се допаѓа.Повеќе ја сакам со лозов лист отколку со зелка.

Еееј сарма....одкога немам јадено, ќе ги терам деновиве :) Ја сакам ама таа посната со ориз, праз и лист од зелка, со месо јадам само ако листот е лозов, има мноооогу малце месо повеќе да е на ориз и со кисело млеко у комбинација

ај ХЕЈТ сарма. просто од мирисот ми иде...........
го знајте вицот за сарма ??

Тие што не сакаат сарма да дојдат во Прилеп за Св.Никола на слава. Го менуваат мислењето.

обожавам сарма еј, ама не со лозов лист, таа со зелка, мислам дека е... леле лиги ми се направија

zavisi od raspolozenje nekogas da nekogas ne:)jadam koga ima i nekoja salata so toa dali od zelka,krastavici!!!

Сарма рулз!! Нема одбрана, дефинитивно едно од моите омилени јадења, ако не и омилено. Исклучиво у комбинација со феферонки и Скопско, разбира се. Зборам за сарма од зелка. Не дека не јадам и од лозов лист или од штавел, али комбинацијата и величењето се однесуваш на од зелка.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom