Samsung - општа дискусија

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
:pos::pos::pos::pos::pos::pos: Ме изнасмеа сега. Па Самсунг ако не се најдобри, кој е. Ти изгледа никогаш не си користел во животот Самсунг. Купи го Galaxy SII, Galaxy Note па ќе разговараме. Или пак купи Самсунг телевизор. Јас дома имам плазма, нема гајле. Топ си е.
Баш така, за мобилни им нема рамен, за телевизори Ок се (си имам и јас) ама сепак мислам дека со Sony и Panasonic во квалитет на слика сеуште не можат. :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.740
Поени од реакции
18.486
:pos::pos::pos::pos::pos::pos: Ме изнасмеа сега. Па Самсунг ако не се најдобри, кој е. Ти изгледа никогаш не си користел во животот Самсунг. Купи го Galaxy SII, Galaxy Note па ќе разговараме. Или пак купи Самсунг телевизор. Јас дома имам плазма, нема гајле. Топ си е.
Ок, само успут, распрашај се кои се Eizo или пак NEC, во светот на дисплеите, после ќе збориме и ќе се смееме :icon_lol:

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Ок, само успут, распрашај се кои се Eizo или пак NEC, во светот на дисплеите, после ќе збориме и ќе се смееме :icon_lol:
Не викам дека не си во право ама сепак зборуваме за покомерцијални брендови на телевизори или дисплеи. На пример еден дисплеј (entry level) од 50 инчи на Nec се продава за 1600 $ во Америка. Замисли која би му била цената во Европа. :eek: Според мене едноставно не можеш да ги споредуваш со Samsung од таа гледна точка.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Џабе е, пак неможат со Самсунг. Од кај си слушнал дека тие се подобри од Самсунг со дисплеите?

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Џабе е, пак неможат со Самсунг. Од кај си слушнал дека тие се подобри од Самсунг со дисплеите?
Oд тоа што сум гледал на тестови по списанија, Nec e меѓу ретките дисплеи (24 инчи) што 100 % ја покрива SRGB (мислам дека така се викаше :) ) палетата на бои и некои 95 % AdobeRGB.Додека конкуренцијата достигнува до под 90 % , вклучувајќи го и Samsung. Негативна страна на Nec-от му е тоа што мора да издвоиш "солени" 1200-1300 ЕУР за него. :D

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.740
Поени од реакции
18.486
1. Самсунг не прави IPS дисплеи, (најквалитетните) него само инфериорни PVA,S-PVA, MVA & TN.
2. Просечен монитор/телевизор од Самсунг чини околу 120/600 евра, додека кај Eizo/NEC за тие пари (600 евра) имаш само 23 инчен монитор.
3. Не е битно кој бренд е, битно е каков панел има вградено во телевизорот/панелот, иначе IPS панелите се најдобри, така што ако сеуште имаш нешто нејасно види под број 1.

Еве да зирнеш за какви монструми се работи...

http://www.ronmartblog.com/2011/03/review-eizo-coloredge-cg243w.html

http://nec2490.blogspot.com/

Прочитај ги ривјуата, и ѕирни ги цените ако и покрај тоа што го наведов нешто не ти е јасно.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
1. Самсунг не прави IPS дисплеи, (најквалитетните) него само инфериорни PVA,S-PVA, MVA & TN.
2. Просечен монитор/телевизор од Самсунг чини околу 120/600 евра, додека кај Eizo/NEC за тие пари (600 евра) имаш само 23 инчен монитор.
3. Не е битно кој бренд е, битно е каков панел има вградено во телевизорот/панелот, иначе IPS панелите се најдобри, така што ако сеуште имаш нешто нејасно види под број 1.

Еве да зирнеш за какви монструми се работи...

http://www.ronmartblog.com/2011/03/review-eizo-coloredge-cg243w.html

http://nec2490.blogspot.com/

Прочитај ги ривјуата, и ѕирни ги цените ако и покрај тоа што го наведов нешто не ти е јасно.
Еве ја разликата, Nec со H-IPS екран (од лево) спрема Planar со S-IPS екран, мислам дека е очигледна. Да не споменувам кога би се споредил со LCD/Led екран. :)

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Епа масовно производство ти е спротивно со скапи суровини.
Види реално *добра* ТН матрица е задоволителна во 90% од времето.
ПВА во 99%, и за тој 1% ти треба IPS.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.740
Поени од реакции
18.486
Не е битно, Марик и некои други во темава мислат дека Самсунг се врв, (освем можеби за мобилни во моментов) а не се тоа, ирелеватно е дали се купувани масовно или не, тука збориме стрикно од поглед на квалитет на одреден производ, и Asus Mars II се купува од 0.0000001 процент од купувачите но сепак е најдобрата dual карта во моментов, без конкуренција.

И да во моментов IPS панелите од ентри левел класа се само за некои 50 евра поскапи од TN со иста големина...така да тие 1% во последниве 2 години драстично се зголемија.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
http://telefoni.com.mk/news-1651-Samsung-јa-pretstavuva-serijata-na-slusalki-„your-sound“.html
--- надополнето: 10 јануари 2012 во 11:59 ---
Не е битно, Марик и некои други во темава мислат дека Самсунг се врв, (освем можеби за мобилни во моментов) а не се тоа, ирелеватно е дали се купувани масовно или не, тука збориме стрикно од поглед на квалитет на одреден производ, и Asus Mars II се купува од 0.0000001 процент од купувачите но сепак е најдобрата dual карта во моментов, без конкуренција.

И да во моментов IPS панелите од ентри левел класа се само за некои 50 евра поскапи од TN со иста големина...така да тие 1% во последниве 2 години драстично се зголемија.
Добри се и во телевизори, ако не и најдобри. Во телефони се виде веќе. Samsung Galaxy Note можам да кажам дека моментално најак телефон е на пазарот. Е сега за лаптопи не се многу добри како другиве, не им се ниту конкуренција на останативе. Во таблети имаат појаки перфоманси од Епл-от. Но и не е подобар во продажба. Во таблетите Епл се чекор понапред не заради перфомансите туку заради продажбата. Тие дури во Фебруари ќе го пуштат iPad HD. Тој е така со подобри перфоманси, појака камера итн, но Самсунг веќе имаат таков. Само едно многу ми се допаѓа кај сите производи на Епл, најбрзи им се уредите во споредба со другите. На Самсунг или Нокиа додека отвориш Сетингс, кај Епл веќе 3 пати е отворено.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
http://telefoni.com.mk/news-1651-Samsung-јa-pretstavuva-serijata-na-slusalki-„your-sound“.html
--- надополнето: 10 јануари 2012 во 11:59 ---

Добри се и во телевизори, ако не и најдобри. Во телефони се виде веќе. Samsung Galaxy Note можам да кажам дека моментално најак телефон е на пазарот. Е сега за лаптопи не се многу добри како другиве, не им се ниту конкуренција на останативе. Во таблети имаат појаки перфоманси од Епл-от. Но и не е подобар во продажба. Во таблетите Епл се чекор понапред не заради перфомансите туку заради продажбата. Тие дури во Фебруари ќе го пуштат iPad HD. Тој е така со подобри перфоманси, појака камера итн, но Самсунг веќе имаат таков. Само едно многу ми се допаѓа кај сите производи на Епл, најбрзи им се уредите во споредба со другите. На Самсунг или Нокиа додека отвориш Сетингс, кај Епл веќе 3 пати е отворено.
Знаеш дека сум Samsung корисник, но кога веке спомна за табови од истата фирма искрено да ти кажам кој не користел не знае. Значи двајца мои добри другари имаат, едниот Galaxy Tab P1000 а другиот посовремениот Galaxy Tab 10.1. И двајцата се жалат од исти проблеми како на пр. рестартирања, укочувања, многу спори во работата, слаба батерија, заебанции со Wi-Fi и GPS итн. Што не пробаа ама пак се по старо, значи по спецификации се WOW но кога ти требаат најмногу, откажуваат. Се каат и двајцата а посебно вториот и викаат дека iPAD 2 бил во секој поглед подобар. Дури и јас му се мислам да земам еден. :)

Член од
18 мај 2008
Мислења
945
Поени од реакции
1.196
Samsung никогаш во ништо не биле најдобри, е сега во телефонија почнуват да се истакнуваат. Силната страна на Самсунг е ништо друго него огромната финансиска моќ, и неверојатно успешниот маркетинг тим кои ги стекнаа во времето кога немаа сериозна конкуренција во повеќе аспекти од пазарот.

Кој се разбира во технологија знае за што зборам, кој не ќе продолжи да си купува прoсечни монитори, лцд телевизори и слични продукти, overrated!
Некако контрадикторно ми изгледа постов.Без разлика колку и да биле лоши/добри (релативнa работа) со самото тоа што немале сериозна конкуренција тие се најдобри,повторно ќе кажам колку и да биле лоши.

Конкретно за мобилните телефони (бидејќи таму е темава),не може да се каже дека се преценети бидејќи секој има различен вкус и различни потреби.Еве јас не се разбирам од технологија но знам дека Samsung ги произведува процесорите и екраните за двата најпродавани продукти на Аpple.Штом успеале да го измамат и Стив Џобс секоја чест на маркетинг тимот.И ако се земе во предвид дека пола компании за телевизори ги користат панелите на Samsung тогаш цела ТВ-индустрија е overrated!

И да не заборавам да кажам,не мислам дека Samsung се врв,но исто така не мислам дека се преценети.Повторно ќе кажам дека се е до вкус,потреба....

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Знаеш дека сум Samsung корисник, но кога веке спомна за табови од истата фирма искрено да ти кажам кој не користел не знае. Значи двајца мои добри другари имаат, едниот Galaxy Tab P1000 а другиот посовремениот Galaxy Tab 10.1. И двајцата се жалат од исти проблеми како на пр. рестартирања, укочувања, многу спори во работата, слаба батерија, заебанции со Wi-Fi и GPS итн. Што не пробаа ама пак се по старо, значи по спецификации се WOW но кога ти требаат најмногу, откажуваат. Се каат и двајцата а посебно вториот и викаат дека iPAD 2 бил во секој поглед подобар. Дури и јас му се мислам да земам еден. :)
Е да, малку проблематични се, а мене највеќе ме нервира што се спори. :(
Мој совет, за таблет купи си iPad 2. Или можеш да почекаш до летото и за iPad HD (3).

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.740
Поени од реакции
18.486
Некако контрадикторно ми изгледа постов.Без разлика колку и да биле лоши/добри (релативнa работа) со самото тоа што немале сериозна конкуренција тие се најдобри,повторно ќе кажам колку и да биле лоши.

Конкретно за мобилните телефони (бидејќи таму е темава),не може да се каже дека се преценети бидејќи секој има различен вкус и различни потреби.Еве јас не се разбирам од технологија но знам дека Samsung ги произведува процесорите и екраните за двата најпродавани продукти на Аpple.Штом успеале да го измамат и Стив Џобс секоја чест на маркетинг тимот.И ако се земе во предвид дека пола компании за телевизори ги користат панелите на Samsung тогаш цела ТВ-индустрија е overrated!

И да не заборавам да кажам,не мислам дека Samsung се врв,но исто така не мислам дека се преценети.Повторно ќе кажам дека се е до вкус,потреба....

Кога немаа конкуренција, сега имаат, тоа е разликата... пример сега во моментов LG & Panasonic (consumer market) се далеку пред нив кога се работи за монитори и телевизори, да не ги ни спомнувам NEC/Eizo....Истото важи и за фото апарати и слично. Иначе да огромен дел од поризводителите користат Самсунг панели, затоа што Самсунг е еден од ретките производители кои прават панели, но се и големо име со силен маркетинг тим на којшто не му е проблем да направи договор со било која фирма/корпорација затоа што нивното име лесно се продава од проста причина што луѓето мислат дека се најдобри. Ако беа најдобри немаше да прават само TN/PVA/S-PVA панели, него и IPS.

Имам стар телевизор дома Самсунг, луѓето изгледаат како да се вратиле од 2 месечен одмор на море, црвени фаци, црвена кожа, прејаки бои дречливи...како цртан филм, зашто е така? така е затоа што тоа продава за жал.... кога ќе влезеш у продавница прво тој телевизор ќе дојде до израз затоа што боите маваат во очи, (доаѓа до израз) така што секој неинфомиран купувач ќе го избере тој модел. Истата финта сега се користи со пресилното позадинско осветлување, кое ако не го намалиш од фабричкиот сетинг, (80-100%) за едно 2/3 месеци ако не носиш наочари ќе почнеш..а ако носиш ќе ти треба поголем диоптер....:icon_lol: поготво ако се работи за монитор.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Е да, малку проблематични се, а мене највеќе ме нервира што се спори. :(
Мој совет, за таблет купи си iPad 2. Или можеш да почекаш до летото и за iPad HD (3).
Проблематични??? И тоа е малку, па тоа да ми се случува секој ден по неколку пати за тие пари, не знам, од земја ке го треснам. :LOL: Инаку може да земам еден ipad 2, за HD не ми се чека до тогаш а и сигурно ке биде над 1000 ЕУР. :eek:

Kajgana Shop

На врв Bottom