Самоубиство!

• Креатор на темата Креатор на темата еци^^^
  • Време на започнување Време на започнување
прва работа за ова никој не можи да кажва дали оправдува или не самоубиство е фактот што не постои нешто што е наречено СОЧУСТВО под сочуство мислам да знаете како му е на некој, колку и да се трудиме можиме да речиме те сфаќам или знам како ти е заради тоа што сакаме или почитуваме а дека можиме да почусвуваме исто така се сомневам, затоа немам никако коментар на оваа тема, бидејќи не знам што можи да ти се случи во животот, и не знајш како можи да реагираш во одредени ситуации

Temava e vazhna i zatoa kje go povtoram mojot poraneshen post.

Vo odredeni momenti/periodi od zhivotot, bolkata e pogolema od tvojata sposobnost da ja apsorbiras. Ako nema soodveten mehanizam da ja "menadzirash" bolkata togash, nekoi lugje posegaat po edinstveniot (spored niv edinstveniot) nachin da ja neutraliziraat bolkata i se obiduvaat da se samoubijat.

Gornovo e bitno da se znae bidejkji povekjeto od nas doagjame vo situacii kade shto ni IZGLEDA deka nema izlez koj stvara golema bolka, no vo najgolem broj sluchai i toa kako ima izlez.

Ushte neshto: od onie koi se obidele da izvrshat samoubisto i ne uspeale, 98% reshile da prodolzhat da zhiveat, a samo 2% reshile da odat na vtor obid. Mnogu indikativno...

Isto taka, mnogu koi reshile da se samoubijat ne uspevaat toa da go storat i ja pravat situacijata ushte polosha: vo obidot za samoubistvo se osakatuvaat, se paraliziraat, itn. - ostanuvaat zhivi, no sakati, paralizirani, itn.

Zatoa um vo glava. Za se ima izlez, za sekoja bolka ima bilka! :smir:

Е убаво си кажа Мисирков, нема што да се додаде, ама во тие момени кога мислиш дека нема излез е баш во тие моменти си најјак само треба да ја пронајдеш таа сила во себа што ја имаш. Сум се нашла во ваква ситуација и сум ја пронашла таа сила,тешко е ама си го сакам животот.:smir: За се има решение

Па за самоубиства...имам размислувано и имам добиено желба за момент...тоа е нешто што те тера внатре во себе...сум добил нагон на пример да скокнам од Вардарски Рид(крај Гевгелија) долу на автопатот(20 метра)...ама среќа ми останал само нагон и ништо повеќе.Треба храброст да се стори тоа...

Инаку социологијата ги класифицира самоубиствата на 4 категории од кои секако највпечатливи се егоистичкото и алтроистичкото самоубиство ако ме прашате мене.Не можам да го сфарам алтроистичкото самоубиство:Да се самоубиеш заради тоа што тоа го бара општеството од тебе,бидејќи не си ги оправдал нивните очекувања и зошто станале срам за општеството.Што е најлошо и самите самоубијци се уверени дека тоа е исправно...

Па за самоубиства...имам размислувано и имам добиено желба за момент...тоа е нешто што те тера внатре во себе...сум добил нагон на пример да скокнам од Вардарски Рид(крај Гевгелија) долу на автопатот(20 метра)...ама среќа ми останал само нагон и ништо повеќе.Треба храброст да се стори тоа...

Инаку социологијата ги класифицира самоубиствата на 4 категории од кои секако највпечатливи се егоистичкото и алтроистичкото самоубиство ако ме прашате мене.Не можам да го сфарам алтроистичкото самоубиство:Да се самоубиеш заради тоа што тоа го бара општеството од тебе,бидејќи не си ги оправдал нивните очекувања и зошто станале срам за општеството.Што е најлошо и самите самоубијци се уверени дека тоа е исправно...

Јас пак ниту едно не го разбирам и оправдувам

Самоубиството е кукавички чин. Што и да се деси, колку и лошо да биде, не мислам дека некогаш има причина за самоубиство.
Пред месец дена ми се деси една другарка што во моментот беше пијана, отворено да ми каже дека сака да се убие, дека животот и е без смисла, дека пиела средства за смирување секој ден...Цела животна приказна. Јас ја убедував колку е животот убав добри 2 саати, а којзнае и јас колку стојам зад таа идеологија, дека животот е прекрасен и сл. Животот не е фер, ама не ни треба да очекуваме да биде, едноставно биди среќен и пробивај се и во лошите моменти. Таман работа да земеш да се убиеш! Чуда се случуваат секој ден.

Постојат повеќе записи кои несомено укажуваат дека самоубиството и обидот за самоубиство се врсници на денешната цивилизација. Самоубиството и обидот за самоубиство не биле ретки појави во времето на древната грчка и римска цивилизација. Во делата напроучените грчки и римски поети можеме да сретнеме описи на самоубиства или акти на некои видни луѓе од таа епоха, проследени со литерарни коментари во кои или се глорифицира тој акт или пак се осудува како дел од влијанието на "демонските" сили врз човековата психа, а се во зависност од актуелните сваќања кон тие појави. Аристотел го осудува и отфрла самоубиството како крајно грешен акт, поаѓајки од својата филозофија дека живото не му припаѓа само на поединцеот, туку и н аопштеството, затоа и тој нема право самостојно да реши да оди во смртта. Платон во својот фејдон им порачува на луѓето дека човекот во својот живот е како една стража, а стражарот не смее да гонапушти своето стражарско место се додека не биде отповикан. Поаѓајки од ова властите на Атина ги забрануваат погребните древни церемонијали и почести и донесуваат уште пострашен декрет со кој на самоубијците им се сечат дел од рацете и нозете за да неможат да ги уживаат благодетите на оној свет. Подоцна постоела можност лицето кое има намера да изврши самоубиство да побара официјална дозвола од градските власти и ако ја добиело таа дозвола тогаш чинот се сметал како природен и регуларен. Пилиниј е грчки филозоф кој не само што го одобрува како човечки акт, туку го глосифицира како чин достапен единствено на човекот и преку кој тој на некој начин им се приближува на боговите кои немале право ни можност да си го одземат сопствениот живот и така биле осудени на вечно постоење.

-Официјалниот став на Рим исто така бил остар во осудата на самоубиството и обидот за самоубиство. Обидот за самоубиство се сметал за кривично дело, со строги репресивни санкции и кон поеинецот што се обидел да си го одземе животот и спрема неговото семејство од забрана на религиозните обреди до конфискација на имотот во корист на државата. Нешто подоцна во Рим се насетува одреден толерантен однос спрема овие појави од страна на некои поети или филозофи, меѓутоа изминале векови за да се прифатат овие појави како дел на човековата реакција во одредени околности неповолни за него.
Додека Вергилије во својата Енеида го осудува самоубиецот на пеколни маки, бидејќи божјиот закон не го познава и не го дзволува тој чин, Сенека во почетоците на новата ера, во своето писмо за Луције пишува дека не е воопшто важно дали човекот ке умре сега или после, туку дали ке умре убаво или грдо, па затоа е и неговото неприкосновено право да си го одбере часот на смрта. Според Сенека самоубиството е највисок израз на човековата слобода и човекот има потполно право да го избере.
-Црковниот совет во Арл во 452 година ја објавува својата декларација во која самоубиството се изедначува со злосторот, бидејќи се јавува како резултат на ѓаволските сили врз човекот.
- Век подоцна и црковниот собор во Прага ја потврдува оваа декларација и на своите верници и м соопштува дека во случај на смрт со самоубиство, самоубијците не ќе смеат да се погребаат со традиционалните христијански почести.
Црквата на своите свештеници им наредува сите самоубијци да ги горат на јавно место или да бидат обесени за нозете на големите плоштади.
-Муслиманството уште построго и порепресивно ги третира овие појави отколку христијанската црква, поаѓајки од своето учење дека смррта е божја воља и никој нема право да ја забави или забрза.
-За разлика од хирстијанството и муслиманството будистичката филозофија и религија отсекогаш покажувала изразито толерантен однос кон овие појави. Индискиот обичај сати опишан во 1200 г.п.н.е во ATHARA-VEDI кој го проповедал самоубиството на жената по смртта на нејзиниот маж како морална обврска спрема семејството и заедницата, е укинат дури во 1892 од страна на англиските колонијалисти. И денеска во Јапонија и Индија се гледа со симпатии на тој чин како ина колективното самоубиство на мајка со деца во некоја безнадежна ситуација прифаќајки го актот како најцелисходен во дадената конфликтна ситуација. И харикирито и камиказите се дел од древниот харикирисепику или ритуалното самобубиство, кое изникнало од религиозно-моралната филозофија на самоураите. Во 15 век повеќе будисти од сектата ЈУОДО извршуваат самоубиство понесени од будистичкото учење за нечистиот овоземски свет и благодетите на чистата посмртна земја.
- Кај ескимите е задржано сваќањето за самоубиството на стари изнемоштени лица, како на обичај и должност кон заедницата.

Меѓу првите суицидолози кои се обиделе на попрецизен начин да го дефинираат самоубиството и обидот за самоубиство е српскиот судски патолог Милован Миловановиќ кој живеел во почетоците на минатиот век, кој во своите дефиниции поаѓа од своите судско-медицински начела. Сметајки го самоубиството за најголема загатка меѓу загатките, тој самоубиството го дефинира како свесно и намерно уништување на сопствениот живот, додека обидот за самоубиство го дефинира како постапка на вољата чија единствена цел е намерното уништување на сопствениот живот но од некои околности дошло само до оштетување на здравјето.
-Психодинамски ориентираните психијатри самоубиството го свќаат како облик на едно човеково реагирање и однесување што се јавува кога личноста се наоѓа во некои одредени внатрешни и надворешни конфликтни ситуации,а што самата не е способна да ги реши или пак неможе да ги реши на друг начин освен со самоубиство.
-Лев Милчински препорачува под суицидум да го разбереме дејството со кое човекот се усмртил при што го водела желбата да си го одземе животот, а кај обидите за самоубиство стремежот е присутен кај лицето, но дејството од некои околности е запрено и недовршено.

Од кој учебник по кој предмет од која деценија од минатиот век го изнајде ова? :pos:
Во секој случај, освен последните два пасуси, интересни податоци...

Од кој учебник по кој предмет од која деценија од минатиот век го изнајде ова? :pos:
Во секој случај, освен последните два пасуси, интересни податоци...

Ne e od uchebnik nitu po nekoj predmet, nego ova se delovi od edna kniga sho ja citav, pa nesho sho sum zapamtila i samo go srediv.

Сепак факт е дека поглупите луѓе се хомицидни додека интелигентните суицидни.* Што суптилно ни сугерира универзумот?

*Освен Шешељ :)

Сепак факт е дека поглупите луѓе се хомицидни додека интелигентните суицидни.* Што суптилно ни сугерира универзумот?

*Освен Шешељ :)
Суптилно ни сугерира дека животот е прекрасен и полн со смисол, дека она што нема да не убие не прави посилни, дека на земјата не грцаме во апсурд, дека секогаш треба да гледаме напред и да се надеваме на подобро без разлика колку ни е тешка сегашноста и....(*произволно вметнување на тон цитати и фрази од книги од типот на Моќтта на потсвеста, Најголемиот трговец на светот, литературата на Хозе Силва, како и нивни верзии кои може да се најдат на 90% розеви, блескави блогови и Hi5 страни):pipi: Нели? НЕЛИ?:cheeky1:

**Шешељ е one of a kind и знае она што 6 милијарди не знаат. И у Хаг е затоа што ОН самиот така избра. Тоа е дел од неговиот голем план. He acts in a mysterious way:icon_lol::icon_lol:

**Шешељ е one of a kind и знае она што 6 милијарди не знаат. И у Хаг е затоа што ОН самиот така избра. Тоа е дел од неговиот голем план. He acts in a mysterious way

1. Чак Норис
2. Исус
3. Дедо Мраз
4. Белиот нинџа

Кој од овие се крие зад маската на Воислав? :pos: Гарант Шешељ нема ни да умре... освен ако (како веќе кажаното) сам не одбере така.

За да извршиш самоубиство мислам дека треба да бидеш неурамнотежена или болна особа. А најмногу не можам да ги разберам оние кои за невозвратена љубов посегаат по својот живот иако се сеуште млади и животот е пред нив.

Samoubistvo???

Postojat luge sto davaat milioni za nekoja operacija kolku da si go spasat zivotot i pak se srekni i zadovolni,a postojat i takvi kukavici sto go odzemaat svojot zivot za eden mal problem.Za nisto na svetov ne vredi da si go odzememe zivotot,bidejki dokolku dovolno se sakame sebesi sekogas mozeme da najdeme izlez od enkoja situacija koku da ni izgleda bezizlezna.Zivotot e eden i treba da se prozivee vo ljubov,sreka i zdravje.Nikoj nema da napravi nas da ni bide ubavo ili da ja prokolne nasata sudbina,se zavisi od nas....

За да извршиш самоубиство мислам дека треба да бидеш неурамнотежена или болна особа. А најмногу не можам да ги разберам оние кои за невозвратена љубов посегаат по својот живот иако се сеуште млади и животот е пред нив.
E i jas to ne mozam da go razberam.Pa ima eden kup drugi devojki/decki i ne vredi radi nekoj drug da si go odzemes svojot zivot.Voopsto ne vredi.Za sekoj problem ima resenie.So to ne se postignuva nisto,samo pogolema bolka na tie okolu tebe mozis da mu predizvikas i da mu go zagorcis zivotot na tvoite najbliski.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom