Самоубиство!

• Креатор на темата Креатор на темата еци^^^
  • Време на започнување Време на започнување
Toreador напиша:
А за го потегнеш куршумот не ти треба храброст, туку едноставно, треба да заборавиш на сите убави моменти на животот, на сите блиски и на сите моменти на среќа. И сеа некоја емо-типка ќе се убаци и рече, Ама ја немам убави моменти во животот!!!!!!!!111~ Имаш, девојко, си имала и ќе имаш. Само што не сакаш да ги прифатиш...одбиваш да уживаш во споменот.
Аман, више преку к. Емо-типки this, емо-типки that. Не се самоубиваат само емо-типките, ало! У животот можат да ти се случат срања какви што не можеш ни да замислиш. Какви што не си читал ни во твоите мудри, длабоки книги, Тор. :wink: Да, животот е нашиот најголем дар, да, животот е наша привилегија, да, треба да го цениме и да му се радуваме на секој миг, да, треба да се бориме против пречките и да научиме да ги прерипуваме... Ама кога не може?! Кога си дошол до ѕид, до крај, кога нема каде понатаму? Кога твоите интелектуално-логички увидувања ти викаат дека не можеш да се извлечеш и дека не можеш да продолжиш да се бориш кога гледаш дека е бесмислено? Кога си во ситуација да заспиваш секоја ноќ надевајќи се следното утро нема да се разбудиш? Кога ти тежи секој здив што си принуден да го вдишиш само зошто ете, некој рекол дека е тоа (Божји?!) дар на кој треба да му се радуваме?!

Да не се сфатиме погрешно, немам самоубиствени нагони. :) Само ги разбирам самоубијците и да, дури ги оправдувам! Камшикувајте ме! Ги оправдувам затоа што е тоа нивен живот, нивно право. Ако они одлучиле дека не можат да се справат со она што им е дадено од денот кога излегле од утробата на мајка им, тогаш го имаат сето право на светот да го прекинат циклусот. Не можам да им судам затоа што не знам низ што се поминуваат. Не знам ни дури дали, кога и јас самата низ истото би поминувала, би постапила како нив или би продолжила да се борам. Затоа што не сме сите исто силни. Не се работи за хиперсензитивност... Се работи за степен на слабост. Се работи за нешта што се незамисливи, а со кои не може секој да се справи. Се работи за сила, за волја. Доволно е еднаш да ти пукне филмот, само еднаш... И бум.

Немојте да судите кога не сте биле во нивна кожа. Не ви ни посакувам да бидете.

PSYtisfaction напиша:

Мала дигресија околу судењето- Не е судење само критиката, и негативниот став поставен во врска со нечие размислување. И ти судиш. Иако поддржуваш, искажуваш некаков суд околу тоа. Коментираш нечија одлука, начин на размислување, делување итн итн дрн дрн.:)

Псај, ние овде дискутираме, не? :smir:

Ok ako mi e se sranje i se ubijam ke postignam nesto? Ne.. Samo ke ja izgubam moznosta da popravam nesto i da ziveam.. Zatoa sto zivotot e eden.. Nema drug.. Treba toj sto go imame da go iskoristime maksimalno..

Serpico напиша:
Мала дигресија околу судењето- Не е судење само критиката, и негативниот став поставен во врска со нечие размислување. И ти судиш. Иако поддржуваш, искажуваш некаков суд околу тоа. Коментираш нечија одлука, начин на размислување, делување итн итн дрн дрн.:)

Псај, ние овде дискутираме, не? :smir:
Не. :)

Кога реков “судите„ мислев на тоа вашето, дека самоубијците се слабаци, кукавици, пички и не знам што. Тоа, најдраг Серпико, е суд без основа. :)

Јас коментирам, не судам. Никаде не ги нареков ни пички, ни херои.

Не? :smir:

PSYtisfaction напиша:
Не. :)

Кога реков “судите„ мислев на тоа вашето, дека самоубијците се слабаци, кукавици, пички и не знам што. Тоа, најдраг Серпико, е суд без основа. :)

Јас коментирам, не судам. Никаде не ги нареков ни пички, ни херои.

Не? :smir:

Суд без основа би бил коментирање за нешто непознато за оној кој го дава истиот. И самата рече дека не си имала самоубиствени нагони, така?

Јас дискутирам малку пожестоко околу ова прашање. Форгив ми ор андерстенд ми. Или двете.

Судење не е зборување со поган јазик. Можев и да ги наречам несигурни во себе, да ги сожалам, дури и да ги направам кутри жртви на.... и наместо точките би ставил куп психолошки анализи, и коментари.

Ако не поддржувам, не значи дека "судам"-како она нашето.:)

Види серпико, не знаеш што ќе ти се случи во животот. Доведување до желба за самоубиство е често тежок хемиски дисбаланс. Зар би давал негативно мислење за ретардиран, болен од СИДА, лепрозен?

Бада, се согласувам. Но...

Serpico напиша:
Сепак мислам дека зборуваме за самоубиствен нагон предизвикан од нешто што ја харушува хармонијата во нашиот микрокосмос. Од воспаление на грло, преку прекин на љубовна врска, до смрт на близок.

Пред неколку поста. :)

Serpico напиша:
Сепак мислам дека зборуваме за самоубиствен нагон предизвикан од нешто што ја харушува хармонијата во нашиот микрокосмос. Од воспаление на грло, преку прекин на љубовна врска, до смрт на близок.
Не ние тука зборуваме за самоубиство. А тоа може да се случи заради многу повеќе од тоа што лепчето со мармалад ми падна од рака точно на мармаладот. Зборуваме за секое самоубиство, за оние работи кои ги спомна Бада меѓу другото...

Не го осудувам самоубиството,но не ни го оправдувам.
Од страна гледано лесно е да се коментира и да се осудува со образложение секој проблем има решение,секој треба да си бара причина за живот,но во реалноста некои проблеми не се решаваат и некоја желба за живот никогаш не се враќа.
Пр.Го губат својот син единец,кој им бил се за што живееле,нема оставено поколение зад него,а го губат на 25 годишна возраст и тоа по вина на некој друг.Мајката пробува се да го преживее тој дел,но болката е посилна од неа,а причината за живот неможе во ништо и никој да ја најде.По некое време се самоубива.
Не решила ништо со тој чекор,не го вратила синот,но неможела повеќе да го издржи тој живот,што за неа бил пекол и решила да го прекрати тоа мачење.Неможе некој да ја осуди,зошто она несакала повеќе да живее/мачи.
А друг пример
Го бркаат од работа или фирмата оди под стечај,дома децата завршуваат средно,сакаат на факултет,им требаат пари,проблемите секој ден се поголеми и поголеми,жената му ја фрла платата од 4000 ден од конфекција на маса,го нарекува неспособен,зошто неможе на 55 години да најде добро платена работа,заработува некој денар ваму-таму,но тоа е недоволно да се платат сметките,и на крајот по некое време решава да се самоубие.
Овде тој си го нашол за себе решение,според мене доста себично,зошто ништо не решил,туку отворил уште поголеми проблеми,за неговото семејство,но самиот се спасил од таков живот,кој не можел психички да го поднесе.

Па животот ни е даден за да се соочиме со него да ги поминиме проблемите, да се боиме до последно, самоубиството за мене е слабост, се откажуваш од живото неможиш да го најдиш излезот. Или пак не си се пронашол себеси во светот, за мене самоубиството е несто многу апсурдно. Животот ни седава еднаш и доста така е краток ти да си го доскратиш не наогам некој поента во тоа, само беганје од проблемите.

Pomisluvaat na samoubistvo zasto od sve im e smaceno od se im e doeno preku glava.zasto bi se ubil nekoj?!?!?!?za da mu se skratat makite.duri i mene nekad mi doslo da se ubijam(ako sum bila razicarana od nesto)ne e ova misterij,treba da go svatis toj so se ubil.sigurno vnatre u nego imal golem bes koj dosol do nepromislena rabota

Pa najvazna e samokontrolata, no ima luge so slabosti mislam deka vo toa e cela rabota, sekoj e so razlicen karakter, sto da recam osven ako mislat deka se otpoke na svetot i deka nagreska se rodile samo za da trgat maki togas sto sakaat neka pravat sekoj si e vladetel na svojot zivot.

PSYtisfaction напиша:
Само ги разбирам самоубијците и да, дури ги оправдувам! Камшикувајте ме! Ги оправдувам затоа што е тоа нивен живот, нивно право. Ако они одлучиле дека не можат да се справат со она што им е дадено од денот кога излегле од утробата на мајка им, тогаш го имаат сето право на светот да го прекинат циклусот.

Kako be PSY,koga ke gi vidam vo maalo decata na komsikata koja pred godina dena SE OBESI, devojceto e 6 odd, a maskoto 3, kako da i go dadam pravoto da odlucuva za sopstvenata smrt. Ne i sudam ,ok ne sum jas ovde za da i sudam, no posledicite, onie dve prekrasni mali decinja koi ostanaa pozadi nea, vo nikoj slucaj, nikako, VOOPSTO IC nemozat da mi ja objasnat nejzinata odluka za prekratuvanje na zivotot.
Znam, od mouabeti koi se sirea deka epten i doslo preku glava i od mazot i od siite problemi okolu nea.Da, Ne mozam da ja sfatam zasto ne sum go pocuvstvuvala nejzinoto. Ama znaes, mi se gadi, mi se gadi od nistoznosta na licnosta koja kako so velis ti: ednostavno ne mozela da se spravi i SI dala za pravo da gi ostavi svoite deca vo najubaviot period od zivotot, so golema trauma koja ke ima katastrofalni posledici!

eci^^^ напиша:
Kako be PSY,koga ke gi vidam vo maalo decata na komsikata koja pred godina dena SE OBESI, devojceto e 6 odd, a maskoto 3, kako da i go dadam pravoto da odlucuva za sopstvenata smrt. Ne i sudam ,ok ne sum jas ovde za da i sudam, no posledicite, onie dve prekrasni mali decinja koi ostanaa pozadi nea, vo nikoj slucaj, nikako, VOOPSTO IC nemozat da mi ja objasnat nejzinata odluka za prekratuvanje na zivotot.
Znam, od mouabeti koi se sirea deka epten i doslo preku glava i od mazot i od siite problemi okolu nea.Da, Ne mozam da ja sfatam zasto ne sum go pocuvstvuvala nejzinoto. Ama znaes, mi se gadi, mi se gadi od nistoznosta na licnosta koja kako so velis ti: ednostavno ne mozela da se spravi i SI dala za pravo da gi ostavi svoite deca vo najubaviot period od zivotot, so golema trauma koja ke ima katastrofalni posledici!
Во право си за се, од збор до збор.

Ама верувај ми, таа жена да можела поинаку да постапи, сигурно не би ги напуштила своите деца. Во случајов самоубиецот нема избор. Тој не одбира дали да продолжи да ги расте своите две деца или да си закачи ортома околу врат. Едноставно не можела поинаку да избере. Дури и љубовта кон своите деца не била доволна за да ја оддржи силна да го издржи тоа што ја мачело.
Или можеби едноставно не мислела многу на децата и тоа што ќе стане со нив. :toe:

За една работа на крај сепак ќе се сложам... Самоубиството, повеќе или помалку, Е акт на егоизам.

Mene, i po site procitani postovi vo temava, sepak poimot samoubistvo mi e nesfatliv. Priznavam, mojot mozok ne e dovolno usovrsen ili neusovrsen za da moze da si go objasni ovoj cin, ovaa psihologija

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom