Салати

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
1 лажица зејтин
1 лажица оцет
1 лажица сенф
1 кафена лажица вегета

2 гранчиња магдонос
1 зелена салата
250 гр. кашкавал

Се прави смеса од првите четири состојки додека да стане компактна. Лисјата од салатата се откинуваат од стеблото и се мијат. Несечени се сушат под сенка околу пола час. За тоа време се припрема топениот кашкавал. и се сечка магдоносот.

Во подлабок сад се реди еден слој лисја и се полева со тенок филм од филот се додека да се наредат. Се става стопен кашкавал и неколку напрстоци исечкан магдонос врз секој слој. Салатата се остава да олади околу петнаесетина минути и се сече и сервира директно од садот.

Превкусно.

Салатава е измислица на мажот ми, но веќе стана популарна меѓу народот:) Совршенство од вкус!
Туна, црвен грав од конзерва, кисели краставички, пиперче луто, пченка, кромид, маслинки...њам,њам,мљац, мљац...

salata`.JPG

Abe zimas ,patlidjan,kromid,sirence rendano,zejtince i solca....ama zadolzitelno so rakiicka:)

`AnGe|4E` напиша:
:lud: Вакви јас во дворот имам,во тревата растат.:lud:
Не сум ги јадела..:icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:

Татко ми ми кажуеше дека овие на запад доста ги јаделе и биле многу здрави...Ама кај нас ретко коа се јадат.Само неможеш од парк некој да ги набереш ќе се заразиш од нешо:nenene: Може само ако е свежо и од чист простор земено Т.е. Набрано

Па нормално дека нема да ги набереш од парк : којзнае колку кучиња имаат мочано врз нив. А луѓе да не збориме :pov:

silv-spring-salad.jpg

istockphoto_81386_green_salad.jpg

green-salad.jpg

GreenSalad189x186.jpg

istockphoto_624896_green_salad_with_eggs_2.jpg

21436.jpg

ranch_style_egg_salad.jpg

Tomato_Stack_Salad.jpg

Ruska salata

Potrebno e: varen morkov, varen kompir, grasok, sunkova salama, kiseli krastavicki (se sitno seckano), majonez, senf, sol, pa posle se toa se mesa i se jade:)
p.s. Se izvinuvam ako veke go ima receptot:)

Magdonos mnogu i sitno naseckan
Domat malce pokrupno secen
se dodava basamik i maslinovo maslo malce sol ..
Mnogu vkusna salata e i ako prvio pat koga jadef mi bese shube so tolku magdonos

salata od tuna:
-makaroni
-dve konzervi tuna
-pomala krastavicka
-maslinki
-majonez
-i malce pavlaka
makaronite se varat,im se dodava tunata,iseckanata krastavica,maslinkite,se mesa na kraj se so majonez i pavlaka i se rucka

Shopska, bez sirenje, so maslinovo maslo, osven krastavica i domat da ima i brokula, i obavezno kopar i bosilek odozgora kako zacini.
NE e bas shopska. Moja verzja od shopska e. Ama se davam u salatava :)

salata od tuna:
-makaroni
-dve konzervi tuna
-pomala krastavicka
-maslinki
-majonez
-i malce pavlaka
makaronite se varat,im se dodava tunata,iseckanata krastavica,maslinkite,se mesa na kraj se so majonez i pavlaka i se rucka
ova na dzardzone mi lici .......

salata so cveklo i morkov : ke gi izrendas cvekloto i morkovot, malku sol i limon i gotova e ... MmMmMmmmlak

Обожавам салати...преферирам грчка салата, се е исечкано на коцкички, со малку маслиново масло, потоа црн бибер и оригано...ама без кромид:pipi:

Ни овошје толку не сакам колку што сакам салати.
Само сакам да ми е прво убава за око, да биде се` ситно исецкано прецизно, а не како за патки. Пипер, оригано и други зачини ич не сакам во салата.

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Зелена салата со ракчиња

[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] - 200 гр. речни ракчиња слимс
- 5 маслинки
- 1 лимон
- за декорација ротквици, морков и француски магдонос
- 100 гр. мајонез
- 100 гр. павлака
- 1 варено јајце
- зелена салата
- јаболков оцет
- сол и црн пипер

TossedGreenSalad.jpg

spaceball.gif
spaceball.gif

[/FONT]

Јас знам една салата по мое име “брза салата за гладни“ оваа салата е многу многу проста ама е и многу вкусна во салатата се става само една туна и 1 до 2 лажици мајонез и убаво се меша додека не се добие еднолична смеса.Салатава е многу лесна и вкусна

п.с. Добар апетит

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom