Салати

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
abe od shopska bolje nema...frlash patlidzani, malku kromid, malku piperki, mnogu sirenje, i sol u edno i imash salata od merak prstite da si gi izedesh

BeBe11 напиша:
abe od shopska bolje nema...frlash patlidzani, malku kromid, malku piperki, mnogu sirenje, i sol u edno i imash salata od merak prstite da si gi izedesh
абе грешка да не направи???
треба Домати, Крставица, Кромид и сирење малку зејтин и сол а не пиперка

Salata od tuna:

Varime 200gr mesnat zelenchuk (mozheme da zememe i gotova meshavina shto se prodava vo sekoja prodavnica), izmeshuvame vo toa edna konzerva tuna i rendame malku sirenje ili kashkaval, po zhelba.Posoluvame i dodavame malku kechap ili parmezan.

tuna-salad.jpg

Ја обожавам Грчка салата...ќе пишам после како се праи

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Грчка салата

Потребни состојки:

[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]- 1 КРАСТАВИЦА
- 1 главица кромид
- 150 гр. Маслинки
- 1 домат
- 200 гр. сирење
- оригано
- маслиново масло
- сол
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Подготовка:
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Најпрво ја лупиме краставицата, а потоа ја сечкаме на крупни коцки. Коцките краставица ги ставаме во една длабока стаклена чинија. Потоа на доматот му ја отстрануваме рачката, па и него го сечеме на коцки со иста големина како и краставицата. И коцките домат ги ставаме во стаклената чинија. На исти такви коцки го сечеме и сирењето, па и него го ставаме во стаклената чинија. Потоа салатата ја зачинуваме со маслиново масло и ја посолуваме. Врз салатата ги редиме целите маслинки. Потоа салатата ја зачинуваме со оригано. Главицата кромид ја сечеме на тенки кругови. Потоа круговите ги разлистуваме и ги редиме врз салатата. Декорираме со едно гранче магдонос, во средината на чинијата со грчката салата.
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
Мац)) .. :wink:
[/FONT]

Virus напиша:
абе грешка да не направи???
треба Домати, Крставица, Кромид и сирење малку зејтин и сол а не пиперка

ne be si kazhaf jas ubavo, taka mi e sto pati poubava otkolku so krastavici...jas da ti napraam da vidish sho e salata;)

Caesar Salad-Цезар Салата

Потребни продукти:
1марула,1главичка лук,2лимона,100грама пармезан сирење,француски леб,3јајца,маслиново масло.

Припрема:
Францускиот леб се сече на тенки парчиња(околу 18-20),се премачкува со маслиново масло и се пече на температура од 180степени,додека не добие златна боја 8-10мин се доволно.Додека лебчињата се сеуште топли се премачкуваат со лук(го триеш лукот по лепчето).
Преливот за салатата се припрема на следниов начин:
Во подлабок сад се матат:6лажички сок од лимон,3јајца(во зовриена вода,едно по едно се варат јајцата 1мин),3лажички пармезан сирење,180мл маслиново масло,1лажичка истолчен лук.

Добро измиената марула се сечка на мали парчиња и се реди во сад за салата,се додават парчињата леб,се полива со преливот и на крај се ренда пармезан сирење

Летна шарена салата

Потребни состојки:

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]- 170 гр. Грашок
- 400 гр. Компири
- 170 гр. Боранија
- зелена салата
- 1 главица кромид
- 100 гр. Ротквици
- 2 лажици маслиново масло
- 2 моркова
- масло за јадење
- сол и црн пипер

Подготовка:

Во еден поголем длабок сад ги ставаме обарениот грашок и боранија. Во истиот сад крупно го рендаме морковот. На даската за сечење кромидот крупно го сечеме и го додаваме во садот. Ротквиците ги сечеме на тенки кругови, па и нив ги додаваме во садот. Потоа на даската за сечење ситно ја сечеме зелената салата и ја додаваме во истиот сад. Варениот компир крупно го сечеме па го додаваме во садот. Посолуваме и додаваме масло за јадење и 2 лажици маслиново масло. Целата смеса убаво ја мешаме со 2 лажици и ја претураме во дабока чинија за салата. По потреба додаваме уште малку масло за јадење. Украсуваме со цели маслинки и цветови формирани од морков. Со тоа летната шарена салата е подготвена.
[/FONT]

Macedalien напиша:
Πрво да прашам дали ова чудо се јаде во Македонија :

roquette.jpg

Баба ми ја фрлаше на прасето ама откако пробав, едноставно не можам да поминам недела без минимум двапати "Roquette" по ”френцки”.

Една кафена лажица Вегета, маслиново уље и оцет и ајТ! Прсти има да излижеш бре... :je:

Ја знам салатава овде незнам како се вика ама во Геранија ја јадев во италијанска пицерија и ми се допадна мислам дека ја викаа Ругола и одозгораа рендаа пармезан.

Ruska, capriciosa i redena..mmmmmmm..i onaa so pasta sto e so krema..ofofofofofofof

Macedalien напиша:
Πрво да прашам дали ова чудо се јаде во Македонија :

roquette.jpg

Баба ми ја фрлаше на прасето ама откако пробав, едноставно не можам да поминам недела без минимум двапати "Roquette" по ”френцки”.

Една кафена лажица Вегета, маслиново уље и оцет и ајТ! Прсти има да излижеш бре... :je:

:lud: Вакви јас во дворот имам,во тревата растат.:lud:
Не сум ги јадела..:icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:

LadyPatron напиша:
Caesar Salad-Цезар Салата

Потребни продукти:
1марула,1главичка лук,2лимона,100грама пармезан сирење,француски леб,3јајца,маслиново масло.

Припрема:
Францускиот леб се сече на тенки парчиња(околу 18-20),се премачкува со маслиново масло и се пече на температура од 180степени,додека не добие златна боја 8-10мин се доволно.Додека лебчињата се сеуште топли се премачкуваат со лук(го триеш лукот по лепчето).
Преливот за салатата се припрема на следниов начин:
Во подлабок сад се матат:6лажички сок од лимон,3јајца(во зовриена вода,едно по едно се варат јајцата 1мин),3лажички пармезан сирење,180мл маслиново масло,1лажичка истолчен лук.

Добро измиената марула се сечка на мали парчиња и се реди во сад за салата,се додават парчињата леб,се полива со преливот и на крај се ренда пармезан сирење
Vo ceaser salad se stava i pilesko i malce bacon ( slanina ) kako so znam jas

руска , француска , таратур , шопска и она со комири и кромид со риба што се јаде мммммм
ми се пријаде

Tarator

1 krastavica
100 gr. maslo
1/2 kgr. kiselo mleko
3-4 ceshinja luk
sol

Stavete go lukot vo drvena vaganka, dodajte sol i tolcete se dodeka lukot ne se istolci dobro. Vo taa smesa postepeno dodavajte maslo i matete dodeka ne dobiete smesa slicna na mleko. Vo taa smesa dodajte go kiseloto mleko ubavo izednacete ja smesata i na kraj dodajte ja krastavickata iseckana na sitni kocki.

250px-TaratorBg.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom