Сакам да знам!

• Креатор на темата Креатор на темата blue ladybug
  • Време на започнување Време на започнување
Второ, зашто протестантите не му се сипат на системот/партиите...туку на обичен народ?
Ваљда проблемот е што повеќето за нив (протестантите) зборуваат во трето лице.
Не „ние“. Туку „тие“.

Се вртиме во круг. Ако циганите не можеш да ги пипнеш, системот не можеш да го смениш (а не се ни обидуваме), тогаш како побогу проблемот се протстантите?

Уште еднаш: Јас лично сум против систематизирање на блокирањето на улици од кој-му-текне. Ама за загадувањево ги поддржувам луѓето. И мене ме погодува блокирањето, ни јас не сакам да главам по часипол повеќе, ама свесен сум дека тоа е помало срање од загадувањето.
Свесен сум и дека ова барем пола е политичка агенда, ама свесен сум дека и тоа треба да го проголотаме за шанса да почне да се решава загадувањето.

Не сме тука само ние и нервозите за загубеното време. Што е со нашите деца, што е со условите за живот што им ги оставаме? Ние наместо да го направиме светов подобар одошто сме го затекнале, ние оставаме полош да стане. Многу полош.
Автоматски споено мислење:

Затоа те прашав дали разбираш. Дали разбираш дека на погрешна цел го фокусираш гневот.

Како?

Со почнување да се прави пракса и да се гради култура на протестирање кога има валидна причина за протестирање. Тоа е нешто што очајно ни фали. И тоа е главната причина зошто оволку срања ни се дешаваат, пошто не се буниме. Пошто сме секогаш помалиот отпор. Пошто дури ни политичарите не се плашат од нас како гласачи, дотолку да попрво им се умилкуваат на шака смрдливи цигани од депонија.

Dobar den. Pogore staviv linkovi od toa koe go baram da go najdam da go kupam.
Dali nekoj znae kade go ima vo prodazba urovot?
Vo koja prodavnica za zdrava hrana moze da se najde i da se kupi urov?

I sekako, koe e rabotno vreme na prodavnicite za zdrava hrana vo koi se prodava urovot?
Ne sum od Skopje pa da znam koe e rabotnoto vreme i dali i vo Sabota rabotat.
Vo mojot grad nema urov vo prodavnicite za zdrava hrana. Bev i vo Srbija vo Vranje i tamu nemaa urov da prodavaat.

Притисокот на еспресо машината ми е намален (иако користам купечка вода) па да прашам
Дали сте чистеле домашен апарат за еспресо со оние таблетите или течностите што ги продаваат Сетек? Или со оцет/лимонска киселина? И како сте задоволни од чистењето?

Dobar den. Pogore staviv linkovi od toa koe go baram da go najdam da go kupam.
Dali nekoj znae kade go ima vo prodazba urovot?
Vo koja prodavnica za zdrava hrana moze da se najde i da se kupi urov?

I sekako, koe e rabotno vreme na prodavnicite za zdrava hrana vo koi se prodava urovot?
Ne sum od Skopje pa da znam koe e rabotnoto vreme i dali i vo Sabota rabotat.
Vo mojot grad nema urov vo prodavnicite za zdrava hrana. Bev i vo Srbija vo Vranje i tamu nemaa urov da prodavaat.
Некој колега земаше, мислам дека кажа некаде од Маџари имало... Знам дека не ти помага ова, ама можеби некој друг ќе се надоврзе со повеќе инфо. Јас ако најдам поточни информации, ќе пренесам.

Треба само да ја пријавиш во службен весник (60ден мислам беше), ќе ти дадат потврда дека ти е изгубена, а со потврдата имаш некој период фора да си закажеш за нова т.е. дупликат.

Денес забележав дека ми ја нема, може 3 4 дена да ми ја нема

Бев во 2 полициски станици низ Скопје вика се пријавува каде шо ти е извадена. Се јавив по телефон од кај шо сум(не сум од Скопје), викам дали може да пријавам некој може да ја злоупотреби. Вика не може по телефон, викам електронски може ли, не може. Ако ја нашол некој пред 3 дена ако ме одрал со брзи кредити го обрав бостанот

Какво е ова, не може електронски, не може по телефон

и уште ми вика нема шанси да ја злоупотреби...

Денес забележав дека ми ја нема, може 3 4 дена да ми ја нема

Бев во 2 полициски станици низ Скопје вика се пријавува каде шо ти е извадена. Се јавив по телефон од кај шо сум(не сум од Скопје), викам дали може да пријавам некој може да ја злоупотреби. Вика не може по телефон, викам електронски може ли, не може. Ако ја нашол некој пред 3 дена ако ме одрал со брзи кредити го обрав бостанот

Какво е ова, не може електронски, не може по телефон

и уште ми вика нема шанси да ја злоупотреби...
Треба да појдеш во МТВ таму да поднесеш барање за нова лична карта ќе те сликаат и ке ти наплатат за објавување во службен весник дека си ја изгубил и тоа е тоа

Склучив брак со странец во Македонија , па ме интерсира дали некој знае што е следен чекор по склучување на брак ? Каде се пријавува и што треба за лична карта здраствено...

У ред е стари, само ја знам катната гаража, не сум од Скопје и немам поима дека имаат страна за информации. И намали со комплексите, у секоја тема одговараш дрско, а беспотребно. Фала ти ипак и биди поздравен.
А и ти, имаш Чат џпт, он се' знае!

Склучив брак со странец во Македонија , па ме интерсира дали некој знае што е следен чекор по склучување на брак ? Каде се пријавува и што треба за лична карта здраствено...
Pa avtomatski si prijavena so izvod na vencani! Si pravish promena vo Izvod na rodeni (ako si go zela negovoto/zinoto prezime)
E sea za licna karta mora da si prasas vo MVR za uslovite. A sigunro ne mislish so nego vo MK da zhivees. Ili zede nekoj/a od albanija?

Пријавување во МВР, најпрво ке му/и дадат дозвола за привремен престој. Така 3 или 5 години, секоја година се обновува, после ќе добие право на државјанство.
Документи, венчален лист, место на живеење, имотен лист на твое има од живеалиштето или договор за изнајмување...
Тоа е основно, најверојатно ќе ти бараат доказ дека имаш редовни примања да го издржуваш брачниот партнер. Пасош, ќе проверат да не сте прекорачиле 90 дена во 180.
Многу зависи од кај си. Во провинција полесно се решава, во Скопје поради студенти и работници е кошмар.
Автоматски споено мислење:

Дали е правно регулирано користењето аматерски дронови во „нашата земјата„? Кој е надлежен по тоа прашање?...
Се е регулирано, ќе полагаш и испит( се пополнува прашалник), ќе си го осигураш.
До скоро беше по релакс, сега еден куп процедури.

смешно, ај и јас да се јавам во МВР дека сум дал 2000 евра на рака во кеш без фискална или фактура

Последно уредено:
Дали некој знае што се случи со Macedonian Vinyl Shop во Капиштец? Наеднаш затвори, внатре празно, на Инста не враќаат...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom