ti kazhav tri pati, zhiva glupost e toa! Nemalo nikade na drugo mesto.
prikazni za mali deca.
Има многу лекови што се прекинати или не се произведуваат воопшто никаде, освен во некоја држава...пишав дега Белергаминот (атропа беладона + некој додатоци), кој во СФРЈ го произведуваше Лек Љувљана, го прекинаа со смешен аргумент, наркомани обивале аптеки да го земат....го имаше Новартис од Швајцарија но и они го прекинаа и ме упатија на Софарма Софија, земав од таму до 2015, кога француските педери ги купија и прво што укинаа е тоа, ако сеуште на интернет има блгарска веб страна...сега слично има САМО Канада и Тајланд ама само ЈАКА доза, кој се добива само со лекарски рецепт и се пие под лекарска контрола....Да потсетам на добар лек за сите видови Ринитиси од пред 60 години, германски АРБИД, сега не го наогаш ни како генерички поим, има слично само во Русија, Арбидол...
Најпроста работа, антихистамински спреј кортико фрее, Крка го имаше до 2008, Ливостин, проф Цветанов праеше трудови, наеднаш Крка го укина а НЕ ГО НИ УВЕЗУВА...пишав и во Крка, ама ние сме во ЕУ и си купуваат луѓето онлајн од Чешка, ти купувај од Грција....
Ај лек да увезеш треба да го регистрираш, ама се прават МАНГУПИ и за други работи...еве спреј за нос со солена вода, не е лек, докторот ќе ти каже мора АкваМарис Хрватски оти тие го крмат по кафани, а алергичен ако зема од тие малечки спрејчиња поефтино ќе му биде 2 месеци да летува во Албанија...еве ЗЕГИН почна да носи големи туби од бренд Океан, ама и тие летоска кога беше 40 и многу алергени ги трошев за 7 дена, а 350мкд е....Во Грција во селска аптека најдов спреј од 210мл, 11 евра, ама тре по 40 дена, се обидувам да стапам во контакт со комерцијала од Зегин да предложам да носат, боже сачувај, Не може да стапиш во контакт.
Доктор од Зегин ми даде мобилен од застапници на Јонсон и Јонсон, кој можат да донесат Ливостин, кога и се јавив како да брцам во очо, а носат Алергодил кој е малку поефтин но разликата е како бог и шеширџија...
Работата е не само за лекови, туку и за се друго, ние сме на ДНОТО, кај нас се носи как можат само чурук кој не го сакат други и императив е само дебела Заработка...Во селска аптека на Тасос најдов Рипафи од 30 таблети, испаѓа многу поефтино од тој кај нас од 10, ама Увозникот за кај нас воопшто не ми ни одговори на меил, аби ако одам лично у канцеларија ќе микаже купувај од Грција
Обемен пост, ама сакам да кажам дека фармацијата и докторите се мафија, посебно кај нас.... И не само фармацевтска, воопшто гро од увозниците се мафија, најдов застапник на Мараска Задар, му барам Влаховача на Мараска(кога беше стомачниот вирус), не знае што е тоа, ама ми нуди италијанска мента 1400мкд и не е со многу билки, па ми текна употребив Јегер меистер од 56 билки, 650 мкд имаше во Тинекс.....абе со години има кажувам ама не можело да се донесе Зајечарско Пиво, ко ќе одиш во Прешево или Врање од таму купи...ебати увозници и комерцијалисти се по ред...