Сакам да зготвам: ... помош!

  • Креатор на темата Креатор на темата Black Swan
  • Време на започнување Време на започнување
Вие што готвите најчесто знаете каде можам да најдам кај нас сервис за мерење
teaspoon, tablespoon, cup ?
Во веро центар имаш 4 различни големини 99 денари, баш прееска ги видов
 
Во вера баш барав, јас не најдов :D, ке одам денеска чим викаш ги има
Поарно земи си точна вага (сега овие дигиталните мерат до грам и мерат и течности) и види на интернет колку точно до грам се шоља лажица и лајца, јас мерам така со мерица и не е баш најпрецизно
 
Тортата ја прелив со дебела чоколадна глазура. Е сега, прашањето ми е дали има некоја финта, за при сечење на тортата, да не пука чоколадото?
Ми треба за утре, ама се мислам дали уште денес да ја пресечам на парчиња, за утре ептен да не се стврдне чоколадото и да не пука. :confused:
М? Некоја совет? :icon_mrgr:
 
Тортата ја прелив со дебела чоколадна глазура. Е сега, прашањето ми е дали има некоја финта, за при сечење на тортата, да не пука чоколадото?
Ми треба за утре, ама се мислам дали уште денес да ја пресечам на парчиња, за утре ептен да не се стврдне чоколадото и да не пука. :confused:
М? Некоја совет? :icon_mrgr:

Пукањето прво зависи највеќе од чоколадото, има чоколада кои се со многу шеќер и тие полесно пукаат. Друго за да не пука треба и малку зејтин и маргарин во нејзе. И трето, пред да ја сечеш остави ја саат барем на собра температура да попушти.

И сечи ја со намокрен нож во топла вода.
 
Ај пишете рецепт за качамак со сланина али испробан. И детално детално до точка и запирка. И други испробани рецепти за пченично брашно. Го купив мислејќи дека мајка ми со него го готвеше едно мое омилено јадење, али она си готвела со бело брашно. Тиква :)
Али од се што ми наброја на тел само качамак имам пробано и може да направам. Тоа у течна верзија не ми кажувајте нека биде само за релна.

Благодарја :)
 
Ај пишете рецепт за качамак со сланина али испробан. И детално детално до точка и запирка. И други испробани рецепти за пченично брашно. Го купив мислејќи дека мајка ми со него го готвеше едно мое омилено јадење, али она си готвела со бело брашно. Тиква :)
Али од се што ми наброја на тел само качамак имам пробано и може да направам. Тоа у течна верзија не ми кажувајте нека биде само за релна.

Благодарја :)

Повели
https://moirecepti.mk/post/качамак-со-чадено-месо-и-сланина/

Мене ми е правено со свинско пржено ама иста е постапката. Само овие состојки се за 4 големи порции, преполови го брашното и водата ако ти изгледа многу.

Со пченично брашно можеш и проја, ако воопшто јадеш.

http://moirecepti.mk/post/проја-со-јогурт-и-сирење/
 
Ај пишете рецепт за качамак со сланина али испробан. И детално детално до точка и запирка. И други испробани рецепти за пченично брашно. Го купив мислејќи дека мајка ми со него го готвеше едно мое омилено јадење, али она си готвела со бело брашно. Тиква :)
Али од се што ми наброја на тел само качамак имам пробано и може да направам. Тоа у течна верзија не ми кажувајте нека биде само за релна.

Благодарја :)
Од Хрватска од каде сум и јас (далмација) популарни се јадења со пченка, едно од нив е “пура“ или ко шо велат северњаците “жгањци“ имаш и на интернет али и јас ја правам редовно, значи имаш пченкарно брашно али ако најдеш грубо мелено како од воденица - уше поубо, сол, вода и додатоци уз неа шо сакаш (јас често и место леб ја користам онака сува)
Зовриваш вода (посолена), отприлика литар ипол и кога ќе зоврие, ставаш внатре пченкарно брашно 700-800 грама, али така да остане како купа, и нека врие подолго така негибнато - само на средина на купата со рачката од дрвена лајца продупчи дупка до водата и од таму ќе клокоти исто вода, после извесно време -15-20 минути земи миксер и стави ги оние како спирали и удри му едно интезивно мешање (порано то се правеше со дрвена лајца сат време мешање рака да ти падне и кузнај колку лајци имав скршено во младоста) значи убаво измешај ја и ќе добиеш една пченкарна сувкаста маса, која можеш да ја потопиш во млеко и шеќер, кисело млеко, да му фрлиш пшржена сланинка и потуриш со жешко масло од пржена сланина одозгора, да и измешаш озварка да ја јадеш со сирење, јас на зима обавезно то прам за уз сарма место леб... укуцај на јутубо kukuruzna pura и најди си идеја за ова традиционално јадење
A инаку ретко кој знае и да испржи правилно сланина, сланина се пржи на суво или сосем малку подмачкано тавче (нелепливо) се ставаат цели парчиња, не се сецка на мали, и се пржи на тивок оган може и 20 минути д фати таквото пржење, во тавчето треба да има доволно парчињ сланина ни да се преклопуваат ни допираат но не и премалце, зато што сланината ќе се пржи во сопствената маст, сланинките се вртат периодично де од една де од друга страна а готови се кога на површината на сланината ќе почне да се создава како пења. Тогаш сланината е крцкава добро пржена равна неизвиткана со мрсното залеј ја пурата а сланинките стави ги настрана
 
Последно уредено:
Испробан рецепт да ми кажете за вакви соленки со сусам? Не сакам ништо внатре, само обични да се. :D

Burgiiglavna-daad92-300x300.jpg
 
Ако може мала помош.

Правев качамак, но резултатот беше два неуспешни обиди едно по друго. Првиот пат брашното доста време се вареше на тивко. Откако почнав да мешам, видов дека иако надворешно личеше дека е сварено, внатре беше целосно брашното. Како кора со внатре брашно.
Вториот пат, не знам колку време мешав, но се гледаше дека нешто не е во ред со смесата. Беше буквално како живо тесто.

Гледав буквално да правам како рецептиве што се постирани во темата, ама не знам што е проблемот. Дали е до отворот што се прави, поголем, или помал треба да е (водата кога врие од отворот треба или не треба да се разлева)? Или пак до температурата, времетраењето на вриењето?
 
Дечки, а некој рецепт со слатка павлака (освен оној што е со бисквити)?
Имам вишок 800мл павлака, па да не се расипе, некако да ја искористам. :X3:
 
Сладолед. Измати ја, стави еден куп овошје ( јагоди, малини, цреши ) и замрзни. :)[DOUBLEPOST=1434545517][/DOUBLEPOST]
Ако може мала помош.

Правев качамак, но резултатот беше два неуспешни обиди едно по друго. Првиот пат брашното доста време се вареше на тивко. Откако почнав да мешам, видов дека иако надворешно личеше дека е сварено, внатре беше целосно брашното. Како кора со внатре брашно.
Вториот пат, не знам колку време мешав, но се гледаше дека нешто не е во ред со смесата. Беше буквално како живо тесто.

Гледав буквално да правам како рецептиве што се постирани во темата, ама не знам што е проблемот. Дали е до отворот што се прави, поголем, или помал треба да е (водата кога врие од отворот треба или не треба да се разлева)? Или пак до температурата, времетраењето на вриењето?


А нареден пат да пробаш на тивко водата да ти врие ( стави сосема малку повеќе од пропишаното ) и мешај цело време додека не се свари.
 
Ај кажете некој рецепт за печено свинско со компир и/или ориз и/или грашок.
 
Ај кажете некој рецепт за печено свинско со компир и/или ориз и/или грашок.
Исечи ги компирите на долгнавести и подебели парчиња, стави ги во замастена тава, исечкај го месото и него стави го во тавата. Потоа исечи кромид на кругови, измешај го со малку зејтин, буковец и оригано и сосот (така да го наречеме) истури го врз компирите и месото. Стави го во рерна и печи.
:)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom