Сакам да зготвам: ... помош!

  • Креатор на темата Креатор на темата Black Swan
  • Време на започнување Време на започнување
Kaj nas doma gi lupime i patidzanot i piperkite,posle toa se seckaat na parcinja se dodava lukce,se poparuva so vrel zejtin...ako misles na ova jadenje :)
 
Kaj nas doma gi lupime i patidzanot i piperkite,posle toa se seckaat na parcinja se dodava lukce,se poparuva so vrel zejtin...ako misles na ova jadenje :)
Ова ти што го збориш е „лутеница“ или да по кумановски љутика :icon_mrgr:
Тука треба да имаш печени пиперки, кои нормално се лупат.

За ова моево се сецкаат свежи пиперки и се пржат, после се додава патлиџан. Знам дека мајка ми го лупи, ама ме интересира како испаѓа кога се исецка и пржи без лупење. На крај се става и јајце/две.
И како да знам кога е готово? :ROFLMAO:
 
Ова ти што го збориш е „лутеница“ или да по кумановски љутика :icon_mrgr:
Тука треба да имаш печени пиперки, кои нормално се лупат.

За ова моево се сецкаат свежи пиперки и се пржат, после се додава патлиџан. Знам дека мајка ми го лупи, ама ме интересира како испаѓа кога се исецка и пржи без лупење. На крај се става и јајце/две.
И како да знам кога е готово? :ROFLMAO:
ee pa ne se razbraaame haha,bas deneska pravih piperki so patlidzan :D
przes pipero,posle toa dodavas patlidzanot,jas ne go lupam...se przi toa uste malku,dodavam lukce normalno i malku brasno stavam jas...so sirence mf mf mf :D
 
Ова ти што го збориш е „лутеница“ или да по кумановски љутика :icon_mrgr:
Тука треба да имаш печени пиперки, кои нормално се лупат.

За ова моево се сецкаат свежи пиперки и се пржат, после се додава патлиџан. Знам дека мајка ми го лупи, ама ме интересира како испаѓа кога се исецка и пржи без лупење. На крај се става и јајце/две.
И како да знам кога е готово? :ROFLMAO:

Пиперките ги печеш и ги лупиш, па после ги сецкаш и го ставаш сецканиот патлиџан со нив да се пржат. Кога ќе се запржи ќе се стопи патлиџанот и пиперот додаваш јајце, и после тоа знаеш јајце кога е пржено какво е, ставаш и сол по потреба.
 
Треба да се лупат патлиџаните, кога се прават пржени пиперки и патлиџани?
Во едно тенџере се става зејтин. Додека зејтинот се загрее се сечат пиперките и потоа се додаваат во тенџерето за да се испржат. Патлиџанот во меѓувреме се лупи, но ти ако сакаш и нелупен можеш да го ставиш, ама не е тоа тоа, затоа што лушпата ќе се одвои од патлиџанот и низ пинџурот ќе ти шетаат лушпи кои додека јадеш ќе треба да ги тргаш од тањир:D Излупените патлиџани се додаваат кај пиперките и се тоа се пржи. Се додава сол, се промешува и останува на рингла се додека крчка.

Тоа што ти го пишав е рецепт за пинџур. Со додавање на јајца не е тоа пинџур. Но битно додека е топло, на крајот се додека крча, земаш две јајца, по желба или одма ги ставаш во пинџурот и мешаш или пред тоа ги матиш, па ги додаваш. Една минута промешуваш и јадењето е готово. И кога ставаш и јајце, освен сол друго ништо не додавај (читај бибер, вегета, ловоров лист.....), затоа што воопшто нема да биде вкусно јадењето.
 
нешто некој искуство со готвење ракчиња со тестенини шпагети,макарони,зукини нешто конкретно за ракчињата свежи или смрзнати ги имате земено и разликата во вкусот дали сте ја осетиле?
 
нешто некој искуство со готвење ракчиња со тестенини шпагети,макарони,зукини нешто конкретно за ракчињата свежи или смрзнати ги имате земено и разликата во вкусот дали сте ја осетиле?
Нормално дека има разлика, свежото е секогаш подобро. Како и да е, се приготвуваат многу кратко, неколку минути, инаку се како гума. Шибај бело вино и лук ако си јубител.
 
Нормално дека има разлика, свежото е секогаш подобро. Како и да е, се приготвуваат многу кратко, неколку минути, инаку се како гума. Шибај бело вино и лук ако си јубител.

не знам дека свежо е увек боље него мислев на врсти т.е брендови пример хелманс и томи мајонес у тој смисол да не има некои што посебно се истакнуваат, а за вино и лук ете како сакам
 
не знам дека свежо е увек боље него мислев на врсти т.е брендови пример хелманс и томи мајонес у тој смисол да не има некои што посебно се истакнуваат, а за вино и лук ете како сакам

Со брендови не можам да ти помогнам, ќе мора некој таму што е. Јас на пример многу гледам од каде е увезено.
 
Можам ли да замрзнам баклава и да има прифатлив вкус кога ќе се одмрзне?
Ми запнаа да ми донесат, а на диета сум и не сакам да јадам.
 
Можам ли да замрзнам баклава и да има прифатлив вкус кога ќе се одмрзне?
Ми запнаа да ми донесат, а на диета сум и не сакам да јадам.
Добив информација дека класична баклава со ореви е со прифатлив вкус откако ќе се одмрзне.
 
Можам ли да замрзнам баклава и да има прифатлив вкус кога ќе се одмрзне?
Ми запнаа да ми донесат, а на диета сум и не сакам да јадам.
,,,spored relevantni podatoci i od siguren izvor,,,baklava zamrznata i posle ihaaa vreme idm,rznatae ushte povkusna,,,
,,,na zdravje neka ti e i ne im pravi ligi na chlenstvovo,,,
 
Фала ви многу! Сега можам слободно да си ја замрзнам без грижа на совест. :)
Немам јадено баклава со години.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom