Сакам да зготвам: ... помош!

  • Креатор на темата Креатор на темата Black Swan
  • Време на започнување Време на започнување
Што може да се направи од тие малите јајца на немтурската кокошка? Толку се малечки греота човек да ги зготви... :D
 
Што може да се направи од тие малите јајца на немтурската кокошка? Толку се малечки греота човек да ги зготви... :D

Ќе ми извините за офтопик, ама ме интересира каква е таа немтурска кокошка?
Барав нема ништо на гугл.
Ај ако не те мрзи пиши. :kafence:
 
Imam 6 kg dunji.Dali mozat da se smrznat? Sto e najdobro da se napravi od niv a da ne se izgubi hranlivata vrednost?
Gi kupiv od edna babicka na vlez od pazarot, mi bese zal.Sega mi e zal zasto pocnaa da skapuvaat.Vi blagodaram.
 
Imam 6 kg dunji.Dali mozat da se smrznat? Sto e najdobro da se napravi od niv a da ne se izgubi hranlivata vrednost?
Gi kupiv od edna babicka na vlez od pazarot, mi bese zal.Sega mi e zal zasto pocnaa da skapuvaat.Vi blagodaram.
Освен компот,не би знаела како да ги задржиш.А можеш и слатко да направиш:)
 
Imam 6 kg dunji.Dali mozat da se smrznat? Sto e najdobro da se napravi od niv a da ne se izgubi hranlivata vrednost?
Gi kupiv od edna babicka na vlez od pazarot, mi bese zal.Sega mi e zal zasto pocnaa da skapuvaat.Vi blagodaram.

Направи слатко. Јас немам никогаш правено ама имам јадено и многу е вкусно.
 
Te molam pishi recept.
Искрено ако нема некој во близина кој правел слатко од дуњи не почнувај да правиш, оти е малку покомлицирана постапка :D.
Прво со четка за овошје ги миеш убаво дуњите, па ги рендаш во сад со вода (за да не ти потемнат, некои стават винобран ама јас не, нека е потемно ама да е поздраво).
Потоа во тенџерето во кои ќе го вариш слаткото ставаш вода и шеќер да зоврие и во шербетот ги додаваш ренданите дуњи (убаво истискани/исцадени од водата).
Го вариш слаткото околу 20-30 мин. со повремено мешање се додека не "светне" - добие сјајна златно- жолта боја (мешањето треба да е понежно за да не ти се раскашаат дуњите).
Се собира во стоплени тегли, топло. Ова е мој рецепт. На нет ќе најдеш и други па одбери си по кој ќе правиш.
За шербетот на 3кг дуњи, 900 мл вода и 2кг шеќер (некогаш и помалку). По желба можеш да додадеш и лимон исцечен на кругчиња во шербетот.
 
Ај да се мрдне малку темава. :D
IMG_0027.jpg
Шлагов/кремов е белка од јајце изматена со прехрамбена боја? Ако не, дај рецепта:D
 
Шлагов/кремов е белка од јајце изматена со прехрамбена боја? Ако не, дај рецепта:D
Еве го целиот рецепт. Мерките за чаша се тие од 250 мл.
Пандишпан: Во голем сад се меша 1 1/2 чаша брашно, 3 големи лажици какао, 1 чаша шеќер, 1/2 лажиче сол, 1 ванила. На страна во чашка се меша 1 лажиче сода бикарбона со 1 лажиче оцет, па се додава во претходната смеса. Се додава уште 5 лажици масло и 1 чаша кисела вода. Се пече на 180 степени, околу 25 минути.
Прелив: Околу 400 грама (вишни и/или цреши заедно), се мешаат на рингла со 200 мл вода и 250 гр шеќер да згусне малку. Овошјето се реди врз пандишпанот, а водата на оган се меша со претходно разматен густин со 4 лажици вода.
Фил: Од 500 мл купечки сок од малини (или друго овошје) се двои малку, да се раствори во 2 пудинга од ванила и продолжува да се вари како пудинг. Кога ќе се олади, се меша со 90 гр. разматен маргарин и 150 гр. шеќер во прав. Филот се става врз пандишпанот со овошје и најодозгора се става водата што остана од овошјето со густинот.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom