Ова ти што го збориш е „лутеница“ или да по кумановски љутикаKaj nas doma gi lupime i patidzanot i piperkite,posle toa se seckaat na parcinja se dodava lukce,se poparuva so vrel zejtin...ako misles na ova jadenje
ee pa ne se razbraaame haha,bas deneska pravih piperki so patlidzanОва ти што го збориш е „лутеница“ или да по кумановски љутика
Тука треба да имаш печени пиперки, кои нормално се лупат.
За ова моево се сецкаат свежи пиперки и се пржат, после се додава патлиџан. Знам дека мајка ми го лупи, ама ме интересира како испаѓа кога се исецка и пржи без лупење. На крај се става и јајце/две.
И како да знам кога е готово?
Пиперките ги печеш и ги лупиш, па после ги сецкаш и го ставаш сецканиот патлиџан со нив да се пржат. Кога ќе се запржи ќе се стопи патлиџанот и пиперот додаваш јајце, и после тоа знаеш јајце кога е пржено какво е, ставаш и сол по потреба.Ова ти што го збориш е „лутеница“ или да по кумановски љутика
Тука треба да имаш печени пиперки, кои нормално се лупат.
За ова моево се сецкаат свежи пиперки и се пржат, после се додава патлиџан. Знам дека мајка ми го лупи, ама ме интересира како испаѓа кога се исецка и пржи без лупење. На крај се става и јајце/две.
И како да знам кога е готово?
Во едно тенџере се става зејтин. Додека зејтинот се загрее се сечат пиперките и потоа се додаваат во тенџерето за да се испржат. Патлиџанот во меѓувреме се лупи, но ти ако сакаш и нелупен можеш да го ставиш, ама не е тоа тоа, затоа што лушпата ќе се одвои од патлиџанот и низ пинџурот ќе ти шетаат лушпи кои додека јадеш ќе треба да ги тргаш од тањир Излупените патлиџани се додаваат кај пиперките и се тоа се пржи. Се додава сол, се промешува и останува на рингла се додека крчка.Треба да се лупат патлиџаните, кога се прават пржени пиперки и патлиџани?
Нормално дека има разлика, свежото е секогаш подобро. Како и да е, се приготвуваат многу кратко, неколку минути, инаку се како гума. Шибај бело вино и лук ако си јубител.нешто некој искуство со готвење ракчиња со тестенини шпагети,макарони,зукини нешто конкретно за ракчињата свежи или смрзнати ги имате земено и разликата во вкусот дали сте ја осетиле?
не знам дека свежо е увек боље него мислев на врсти т.е брендови пример хелманс и томи мајонес у тој смисол да не има некои што посебно се истакнуваат, а за вино и лук ете како сакамНормално дека има разлика, свежото е секогаш подобро. Како и да е, се приготвуваат многу кратко, неколку минути, инаку се како гума. Шибај бело вино и лук ако си јубител.
Со брендови не можам да ти помогнам, ќе мора некој таму што е. Јас на пример многу гледам од каде е увезено.не знам дека свежо е увек боље него мислев на врсти т.е брендови пример хелманс и томи мајонес у тој смисол да не има некои што посебно се истакнуваат, а за вино и лук ете како сакам
како и да е настрвен сум да пробам па ќе видимеСо брендови не можам да ти помогнам, ќе мора некој таму што е. Јас на пример многу гледам од каде е увезено.
Добив информација дека класична баклава со ореви е со прифатлив вкус откако ќе се одмрзне.Можам ли да замрзнам баклава и да има прифатлив вкус кога ќе се одмрзне?
Ми запнаа да ми донесат, а на диета сум и не сакам да јадам.
,,,spored relevantni podatoci i od siguren izvor,,,baklava zamrznata i posle ihaaa vreme idm,rznatae ushte povkusna,,,Можам ли да замрзнам баклава и да има прифатлив вкус кога ќе се одмрзне?
Ми запнаа да ми донесат, а на диета сум и не сакам да јадам.
,,,,,,,,,,,,spored relevantni podatoci i od siguren izvor,,,baklava zamrznata i posle ihaaa vreme idm,rznatae ushte povkusna,,,
,,,na zdravje neka ti e i ne im pravi ligi na chlenstvovo,,,