Роми

• Креатор на темата Креатор на темата Daedalus
  • Време на започнување Време на започнување
Топаана, Скопје, на почетокот на 1970-тите...
фото Васил Боглев

-
le,le kolku imam da pisuvam na temava, VISTINI
ama nejkam da me brisat i kaznuvaat poradi taa vistina...
inaki majka mi , dedo mi i.t.n. se od Topaana onaa nad Dukandjik,
pa kako mal tamu so navedenive dosta vreme sum pominuval pred 63 g.

Објасни ми, што се генетските работи? Каков удел во животот на луѓето имаат „генетските работи“? Каде во телото на човекот се наоѓаат тие „генетски работи“?
Во кој аспект од животот на луѓето овие „генетски работи“ немаат никаков удел, а има само околината и зошто?
За да заклучиш дека одреден етникум живее некако и се однесува некако НЕ поради некои „генетски работи“, мора да елаборираш зошто го мислиш тоа и мора бар да разбираш што се тие генетски работи и како функционираат тие генетски работи. Иначе вака, единствено нешто што испаѓа глупо, е тоа што си го напишал.

Ti treba da objasnis posto ako te razbrav dobro ti ja postavi taa teza gore. Ti zboruvas za genetski karakteristiki. E koi se tie? Toa ti e ko hitlerovoto site Evrei kradat i jadat mali deca. Takvi bile demek bioloski ili genetski, gi koristam ovie zborovi kako sinonim i nestrucen vo taa oblast, zatoa ne se fakaj na zborot. Ama imas dosta primeri na Romi koi ne ziveat kako na tvoite sliki gore, naprotiv. Toa znaci deka socializacijata e mnogu bitna, znaci kako se vospitani i obrazoveni decata i koi vrednosti im dale od doma. Romite, kako i site drugi lugje, imaat isti sposobnosti i tie ne zavisat od toa dali se Romi po poteklo ili ne.

Ti treba da objasnis posto ako te razbrav dobro ti ja postavi taa teza gore. Ti zboruvas za genetski karakteristiki. E koi se tie? Toa ti e ko hitlerovoto site Evrei kradat i jadat mali deca. Takvi se bioloski ili genetski, gi koristam ovie zborovi kako sinonim i nestrucen vo taa oblast. Ama imas dosta primeri na Romi koi ne ziveat kako na tvoite sliki gore, naprotiv. Toa znaci deka socializacijata e mnogu bitna, znaci kako se vospitani i obrazoveni decata i koi vrednosti im dale od doma. Romite, kako i site drugi lugje, imaat isti sposobnosti i tie ne zavisat od toa dali se Romi po poteklo ili ne.
Токму поради тоа што не знаеш што значи „генетски работи“, повлекуваш аналогии со Хитлер. Ти тоа вака си го замислуваш. „Хитлер таму праел генетски експерименти со Менгеле, они сакале да напраат геноцид на народи поради тоа што имаат „лоши“ гени, кој и да зборува за било какви генетски фактори позади нечие понашање, е фашист, ние луѓето сме слободни и учиме цел живот блабла....“
Ти си составен од клетки, твојот мозок е составен од клетки.
За клетките да можат да функционираат, јадрото мора да дава команди пошто у јадрото се тие „генетски работи“ што и' кажуваат на секоја клетка што да праи и како да се понаша со околината. Секој жив организам, е машина којашто работи како повратен механизам во склоп со околината. Околината бутка, испрограмираните клетки одговараат на одреден начин и тоа иде у круг. Не можеш никогаш да ги исклучиш генетиката и околината како фактори за нечие однесување. Околината ја менува генетиката пошто некои супстанции реагираат директно со содржината на јадрото и генетиката ја менува околината како што можеш да приметиш околу себе. Ако скинеш парче од твојата кожа/мозок/органи и ги ставиш на микроскоп, ќе видиш дека се составени од клетки, со јадро полно со „генетски работи“.
Ниту еден човек не е ист со друг, одредени групации на луѓе делат слични гени, некои гени се исти за сите луѓе и може да манифестираат сличен или ист фенотип и зависно од гените кои реагираат на околината, можеш да имаш различни појави, болести, психофизички особини итн...
Не мора секој од популацијата да ги манифестира гените (фенотип) за да е носител. Некогаш има различни доминантни/рецесивни гени, околински влијанија може да делуваат на тоа како ќе се однесуваат гените итн... И да имаш генетски предиспозиции за нешто, околината може да доведе до изразување на други гени, а твоето поколение да ги наследи истите предиспозиции и во друга околина, да покаже особини кои се складни со предиспозициите. Одредени предиспозиции може да доведат до појава на одреден темперамент кај некои луѓе, а тој темперамент да биде у случајов примарен фактор кој ќе делува на некои секундарни карактеристики како афинитети кон одредени работи. Генетика не подразбира „напишано на камен и неменливо“ секогаш.

Просто кажано, не постои ништо што се случува во било кој организам, а да не е сплет од околински и генетски фактори кои реагираат еден на друг. Не може да постои ништо што е само генетика или само околина ако збориш за биосистемите такви какви што ги знаеме.

Последно уредено од модератор:
Ако клецниш циганка 7 години ќе те следи среќа :)

Објасни ми, што се генетските работи? Каков удел во животот на луѓето имаат „генетските работи“? Каде во телото на човекот се наоѓаат тие „генетски работи“?
Во кој аспект од животот на луѓето овие „генетски работи“ немаат никаков удел, а има само околината и зошто?
За да заклучиш дека одреден етникум живее некако и се однесува некако НЕ поради некои „генетски работи“, мора да елаборираш зошто го мислиш тоа и мора бар да разбираш што се тие генетски работи и како функционираат тие генетски работи. Иначе вака, единствено нешто што испаѓа глупо, е тоа што си го напишал.
Ја сум сигурен дека проблемот не е генетски. Пример богата фамилија посвојува бебе циганче,а циганска фамилија некое наше дете. Доколку е генетика во прашање циганчето ќе проси а ова нашево ќе се образова и работи што нема никаква логика и нема да се деси. Ја знам еден куп луѓе што се со црн тен(прва одлика по која ги познаваме циганите) а се Македонци и во никој случај нема да заршат како мнозинството цигани.
Има многу фактори за нивната состојба тешко е да се издвои еден ама би рекол културата е она што највеќе влијае и е некомпатибилна за оваа средина.

Јас учев во основно училиште што се наоѓа во ромска населба и нормално сите роми учеа тука.
Деца како деца, никаква економско социјална положба не правеше никаква видлива поделба во однесувањето освен предрасудите на каурчињата кон ромчињата кои им беа инсталирани од страна на каурските родители дома во стилот „не оди сам таму оти ќе те украдат џупците„ или „не зборувај кога јадеш затоа што ќе земеш џуптин/џупка“ и слично.

Подоцна кога се јачаат хормоните накај 8мо одделение и подоцна ја забележав следнава разлика и овој став го делат многумина што ги познавам кои што исто така имале прилика „одблиску“ да ги запознаат ромите. Имено, ако „заживееш“ со ром тој ќе се сврти против „неговите“ за да те одбрани тебе, сум имал и непријатно искуство кое ми го потврдило тоа. Тоа нормално не ги прави сите роми дружељубиви или не знам какви ама кај нив таа карактеристика е поизразена отколку кај каурите.

Инаку општо во смисла Homo Sapiens луѓето воглавном се ѓубриња ама за ромите немам толку лоши зборови колку што имам за каурите.

Ако ние ги дискриминираме зошто се Роми, зошто тие да имаат право без пари да се школуваат, а јас не? Зошто јас да сум дискриминирана во однос на некој Ром? (под претпоставка дека не е роден во гето и се од тие примерите што ти ги наведуваш)
И немате право да не обвинувате што вака размислуваме, пошо во оваа држава сите имаат права некакви освен ние што сме Македонци.
Сите за нешто се бунат биле дискриминирани, а сите подобро живеат од мене и од тебе.
Проблемот е што не сакаат. Ако ги казнат, пошо нели сакаат исти права како нас да уживаат (исто и за Албанците важи), ќе почнат да се бунат дека ги дискриминирале.
Или зошто воопшто ги оставаат да постои онај канта-пазар или како и да се вика (на Кале што беше)? Таму баш тие Роми продаваат украдена роба.
Во оваа држава своето население се запостави, на сметка на сите групи кои се осеќале дискриминиано,а едино Македонците ги плаќаат нивните трошоци преку даноци и секојдневни казни.

Јас колку што знам образованието е бесплатно и ние се школуваме бесплатно не само тие, ако збориш за тоа што земаат стипендии тоа се вика позитивна дискриминација патем тие стипендии Ромите ги земаат врз база на оценки во зависнот од нивниот успех.Така знам зема моја другарка и знам дека социјално загрозените земаат за други не сум запознаена.
За пазарот и робата навистина не знам не сум поминувала и не сум информирана,и не паметам случај каде што Ромите или Албанците биле казнети за нешто па подоцна следело бунт дека биле дискриминирани(потсети ме).
Не се сложувам дека поради другите Македонците се запоставени според мене едноставно луѓето кои треба да ги решаваат проблемите на народот(побитно им е да си исперат некој милион) без разлика дали се роми,албанци,македонци не запоставуваат па подоцна се издвојуваат некои партии за да покажат еден вид разбирање кон други припадности за да си ја исперат совеста ако ја имаат и на крај произлегува слика дека секогаш едните се дискриминирани.
За крај, јас никаде никого не обвинив за мислењето кое го има,се извинувам ако некој така ме разбрал,и не завземам страна и не пишувам пристрасно туку се трудам да гледам од некоја објективна страна пошто не гледам друго решение за Ромите освен да ги прифатиме такви какви што се или да се вклучиме да им помогнеме да ги интегрираме иако ќе речете дека досега не успеале да го направат тоа нема ни сега јас не се сложувам затоа што постојано сум сведок на позитивни промени кај младите Роми.На крајот на краиштата има и премогу Македонци кои не се интегрирани во општеството(дури и полоши од најлошите Роми) па никој не збори ништо за нив најверојатно затоа што се Македонци а не Роми или Албанци.Колку што е кривицата на општеството толку е и на една индивидуа.Затоа што мноштво на индивидуи градат општество.

На крајот на краиштата има и премогу Македонци кои не се интегрирани во општеството(дури и полоши од најлошите Роми) па никој не збори ништо за нив најверојатно затоа што се Македонци а не Роми или Албанци.Колку што е кривицата на општеството толку е и на една индивидуа.Затоа што мноштво на индивидуи градат општество.
Од кај таа идеја дека некој треба да биде интегриран во општеството?
Што ќе речеш на ова:

ама јас ти реков дека немам никогаш во животот сретнато некој успешен Ром/ка па затоа го дадов тој пример.
amdi-bajram.jpg

Од кај таа идеја дека некој треба да биде интегриран во општеството?
Што ќе речеш на ова:

А зошто некој да не биде интегриран,зошто да биде маргинализиран.Има многу луѓе кои сакаат но едноставно не знаат како да се интегрираат,тешко им оди не се снаоѓаат.
Видеово не можам ниту да ти го потврдам ниту да ти го негирам зошто има милион фактори кои влијаат врз градбата на една личност за да на крај резултира дали ќе се идентификуваш како сите или како посебна единка различна од сите.[DOUBLEPOST=1459277823][/DOUBLEPOST]

Ми текна на овој и на Ферус и на Есма :D
Пробував да пронајдам некој успешен ама да не е пзнат :D

Јас колку што знам образованието е бесплатно и ние се школуваме бесплатно не само тие, ако збориш за тоа што земаат стипендии тоа се вика позитивна дискриминација патем тие стипендии Ромите ги земаат врз база на оценки во зависнот од нивниот успех.Така знам зема моја другарка и знам дека социјално загрозените земаат за други не сум запознаена.
За пазарот и робата навистина не знам не сум поминувала и не сум информирана,и не паметам случај каде што Ромите или Албанците биле казнети за нешто па подоцна следело бунт дека биле дискриминирани(потсети ме).
Не се сложувам дека поради другите Македонците се запоставени според мене едноставно луѓето кои треба да ги решаваат проблемите на народот(побитно им е да си исперат некој милион) без разлика дали се роми,албанци,македонци не запоставуваат па подоцна се издвојуваат некои партии за да покажат еден вид разбирање кон други припадности за да си ја исперат совеста ако ја имаат и на крај произлегува слика дека секогаш едните се дискриминирани.
За крај, јас никаде никого не обвинив за мислењето кое го има,се извинувам ако некој така ме разбрал,и не завземам страна и не пишувам пристрасно туку се трудам да гледам од некоја објективна страна пошто не гледам друго решение за Ромите освен да ги прифатиме такви какви што се или да се вклучиме да им помогнеме да ги интегрираме иако ќе речете дека досега не успеале да го направат тоа нема ни сега јас не се сложувам затоа што постојано сум сведок на позитивни промени кај младите Роми.На крајот на краиштата има и премогу Македонци кои не се интегрирани во општеството(дури и полоши од најлошите Роми) па никој не збори ништо за нив најверојатно затоа што се Македонци а не Роми или Албанци.Колку што е кривицата на општеството толку е и на една индивидуа.Затоа што мноштво на индивидуи градат општество.
Дали во средните училишта даваат стипендија за ученици кои имаат просек од 2,00 до 2,99? Тоа просек е, вака да прашам? ( ги има објавите во службени весници, последната од бр. 146, 2015 г)
И ту пази, аплицираат за мотивирачка стипендија.
Зошто на Македонците не не мотивираат со една ваква стипендија? ( не зависи од месечните примања, туку тоа дека се Роми и имаат посебни програми за нив)
За студентските стипендии тие се како посебна категорија поставени.
Сипендии за редовни студенти Роми, во висина од 5000 денари.
Успех да, ама успех на ниво на Роми кои аплицирале за стипендија, а не успех на ниво на сите студенти.
Јас не разбирам едно. Цело време да се чувстуваш дискриминиран, да бараш специјални права за тебе и привилегии. Епа ако сакаш да си рамноправен и да бидеш вклучен како граѓанин на РМ,а не како Ром нема да бараш стипендии од 5000 ден и да има посебна категорија за тебе.
Ако немаш примања, повели имаш социјални стипендии.
Смешно е да споредувам или да правам некој сооднос, пошо не се пропорционални ни малку, ама во Македонија има многу повеќе студенти кои имаат скоро никакви примања и земаат дупло помала стипендија од некој Ром.
Не е во ред.

Зa кревањето бунт не викам да жарат и палат по Скопје, туку се бунат пошо еве како тебе цело време сами си потенцираат дека се дискриминирани, а сами уствари се дискриминираат.
И сите бенифиции што ги користат ги користат од буџетот на РМ. Буџетот на РМ се полни од оние што плаќаат казни од УЈП и полиција, разни даноци и глупости.
Оди прашај во Шутка дали плаќаат радиодифузна такса.

Јас бев член пред неколку години во организација каде меѓу другото лидер ни беше Ром.Тој си беше активно вклучен во сите активности и ништо спектакуларно ние не правевме, ниту го дискриминиравме. А, зошто тоа не го правевме? Зошто тој така се постави, никој не ни го гледавме како Ром.

За све друго останото, прочитај ми го постот во Драга Кајгана и по можност после 10 сатот навечер поседи кај поштана да видиш со шо ги враќаат намачените искинати дечиња и мајки питачи.

се молат ромите да не прават цигански работи

Romskiot narod e bogatstvoto na makedonija

A neznam sto toa ocekuvate od Romite kakvi treba da bidat, pa tie se lugje odnosno narod koj e marginaliziran vo ogromna mera i toa kako od drzavata taka i od mnozinstvoto narod, pa duri i od drugite malcinski etnicki zaednici, pricinata e mnogu jasna, a toa e bidejki fizicki se razlicni !
Kako prvo site Romi ne se kako onie Cergari koi sekojdnevno gi srekavame po ulicite kako prosat, kako sobiraat plasticni sisinja od kontejnerite i otpadite, kako odat po ulicite so konjski koli i sobiraat staro zelezo(staro-kupuem) ... ima i edna sosema poinakva kategorija na Romi, ne se site Romi kako etnicka grupa iskinati Cergari, ulicari, bezdomnici i prosjaci !
No duri i ovie Cergari kakvi sakate da bidat koga tie lugje ne se emancipirani i ne se socijalizirani, mislite deka znaat sto e toa kontracepcija, mislite deka slusnale za poimot planiranje na semejstvo i sl.
Pa samata needuciranost, neemancipiranost, otfrlenost i mizerija gi nasocuva i gi tera kon uste pogolema mizerija i propast !
Romkite preterano rano ragjaat po xx deca i nivnite deca prodolzuvaat po stapkite na nivnite roditeli, mozebi decata na onie Romi koi se naogjaat vo podobra socio-ekonomska pozicija ke stanat nesto, no decata na onie Cergari mnogu tesko deka ke doturkaat do nesto podobro !
Znaci em se otfrleni i marginalizirani, em se vinovni, interesno razmisluvanje na nekoi forumdzii na temava, aj da ne recam vo golema mera rasisticko, nekoj spomnal sapun aloo deneska zivotnite imaat prava i se zastiteni so zakoni, a tek pa ovde kade sto za zivi covecki sustestva govorime na temava !
A znaete li deka ima Romi koi zavrsuvaat i sredno skolo, zavrsuvaat i solidni fakulteti i toa so dobar prosek, znaete li deka ima Romi koi se zafateni lugje, koi drzat po nekolku tezgi, dukani, butici, parkinzi, avtoperalni, stovarista, magacini i.t.n.
Ima golem broj na Romi koi rabotat ili rabotele vo stranstvo i ziveat dosta solidno, kuki-palati, besni koli, jaka garderoba i stajling !
Ima Romi koi ziveat pokvalitetno i pobogato od nekoi Makedonci koi seuste vozat krs koli stari po nekolku decenii i ziveat vo skapani kuki, koi poveke licat na supi !
Plus vo Makedonija ima sigurno stotina iljadi Romi, a dosega ne sum cul nesto da baraat od drzavata, ramkovni gluposti, jazik, znaminja nivni, spomenici, nitu pak pobarale da bidat realno zastapeni vo drzavnata administracija spored procentualnata zastapenost vo drzavava, za razlika od site drugi malcinski etnicki zaednici koi se naogjaat vo daleku podobra socio-ekonomska i politicka sostojba !
Romite nema koj politicki da gi vodi, Makedonskite politicki partii(site) si gledaat samo za Makedoncite, Albanskite politicki partii(site) si gledaat samo za Albancite, eden ima pomoken Romski politicar vo drzavava gospodinot A.B. ama toj si gleda samo za sebesi i sluzi samo kako privrzok na pogolemite MK politicki partii, zatoa mislam deka ovaa etnicka grupa tapka vo mesto poradi nemanjeto na politicka mok, za razlika od na pr. Srbite, Bosnjacite, Turcite i drugi pomali etnicki zaednici vo drzavava koi sepak imaat nekakvo politicko vodstvo koe se bori za nivnite prava i zastapenost vo opstestvoto na sekoe pole !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom