Родителско право на шамар?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
па треба да се дозволи пошто некои деца знаат да бидат навистина немирни кои не се разбираат од збор и што да правиш тогаш?Да ја чукаш главата од ѕид?Има многу деца што ги имаат навредено своите родители,а тие што би требало да направат во тој момент?

Јас го оправдувам од една страна шамарот како право и средтсво за смирување на ептен збеснатите деца, како што знаевме и ние да бидеме. На секој може да му дојде преку глава секакво лигавење.:toe:
А не го оправдувам од друга страна бидејки може да се зачести, може да биде безмилосно, може да биде секојдневно и да не предизвикува жалост кај родителите. Да остава лоши спомени кај децата, а некогаш и белеци:nenene:

Вакааа ....
Таткото На Едни Мој "Pријатели " Gi Tepa Decata Redofno , Sekoj den .. Za Sekoja Greshka i Shto PostigNuva So Toa? Nishtooo Oni Se Mn PoLoshi i Se PoVeke Teraat Inaaet I Ne Po4ituvaat Nikoj Se Tepaat So Postarite .. :S
Iii Sepak Ne Treba Da Se Mafaat Decata , Zaso So Toa Nishto Ne Postigunva , Podobro Ke Razbere So Zbor , Nego So Shamar ...
Mojte Nikogash Ne Me Udrile , A Nema Ni Da Me Udrat .. A Jas Iam Mn Pogolemo Po4ituvanje Kon Postarite , Nego Oni Koj Se ReDovno Tepani ... :S

stfarno...od mnogu tepanje decata zbesnuvaat....bolje e onaka ke kazesh so ubavo ke te razbere...e sea epten ako si rodil nekoe diftarche...

Воспитно шлапнување пропратено со карање е неминовна и неопходна работа при воспитување на мали деца.Дете од кога ке отвори очи тестира до каде може да иде,која од фикс идеите што им доаѓаат ке помине која не.Ако го остаиш да помине само со немој така,ке си рече па ова не било толку страшно,ке праи поголеми глупости и за брзо време нема да вреди и да го кршиш од ќотек.Ако добие по уши после некој глупост ке знае до каде му е границата и кој ги одредува правилата на игра и понатаму ке може слободно и ќотек фри да се воспитува т.е со збор затоа што више се утврдени авторитетите.
Тепање деца е нешто сосем друго и за тоа се иде у затвор.

не го оправдувам шамарот бидејќи на некој начин тоа е навреда на самата личност а не само средство за смируванје(ко некои луге шо го нарекуваат)
се слагам со (=MaFFy=) дека оние деца што не јаделе ќотек многу повеке си ги почитуваат родителите(на пример ја:pipi:) него оние што јаделе

не го оправдувам шамарот бидејќи на некој начин тоа е навреда на самата личност а не само средство за смируванје(ко некои луге шо го нарекуваат)
се слагам со (=MaFFy=) дека оние деца што не јаделе ќотек многу повеке си ги почитуваат родителите(на пример ја:pipi:) него оние што јаделе

Ајде бе, од кај со таков заклучок истапи жити се, јас имам јадено ќотек од мајка ми , татко ми не, па и двајцата подеднакво ги почитувам и ги сакам, затоа секогаш со право постапувале, и изгледале личност со која секаде одат со крената глава, и никогаш не направила ништо од која би се срамеле, така да ги почитувам и сакам највеќе на свет. И не брзајте со вакви констатации кои не држат вода!:smir:

Родител на дете шамар??
Кој е тој? Кој му даде право??

Родител на дете шамар??

Па зарем треба да барам од некого право за да си го воспитам детето?
Ако претерува во некои случаи и по милион опомени и искажани зборови, ќе си го заслужи шамарот. Ама воспитен шамар, а не да му оставам прсти на лицето.

Родител на дете шамар??

Оооо.. детиште едно размазено...
За вакви како тебе, не шамар.. ќотек.. со војнички каиш газот ко на мајмун да ти го напраат.. па да сфатиш после од кај родителот право на шамар!

Јас сум против воспитното тепање, и мислам дека е можно да се воспита дете асално без ќотек.. но (за среќа :) ) сеуште немам искуство и не можам да кажам од прва рака.

Во исто време, ја признавам можноста да се јави потреба од воспитен шамар, кој ќе го научи детето на дисциплина, ред и почит.
Од толку страв (или глума) на родителите да не му врзат шамар на детето младинава е испуштена од раце и е вон контрола (јао колку старо звучам тука :) ).

Една стара вели: Ќотекот од рајот е излезен!

Некогаш само 1 шамар не врши работа...некогаш треба и по 2-3 сочни шамари за да се смири некое дете кое е здивено ( а за жал ги има се повеќе такви денес )

Мислам дека не треба да се применува физичка сила...
Постојат и други начини на решавање на проблемите, кои не вклучуваат примена на физичко малтретирање. Луѓето го применуваат физичкото малтретирање при воспитувањето на децата сатоа што тој е најкраткиот пат до целта да им се надметне мислењето од оние што луѓето кои го применуваат физичкото малтретирање, на оние што го трпат истото.

Инаку, кога бев детенце ( а веројатно и сега ) никој неможеше да ме премисли со физичка сила и да ме убеди дека тој е право, туку со примената на сила повеќе ме убедуваше дека сум во право, со тоа што си мислев: Овој мора да примени физичка сила за да ме убиди дека тој е во право затоа што неможе истото да го направи со аргументи, докази и факти кои припаѓаат на реалноста, па му останува само да примени физичка сила...
Веројатно и други луѓе би реагирале вака..
Затоа мислам дека физичката сила не е решение на проблемите.
Секој проблем може да се реши по мирен пат.

Се разбира, до нормала..

Само запрашајте се како било пред една, две и повеќе генерации..

Се разбира, до нормала..

Само запрашајте се како било пред една, две и повеќе генерации..

Се запрашав, и што?
Ништо..само заклучив дека во минатото луѓето биле подалеку од совршенството во однос на она што е сега...
Ако луѓето правеле нешто во минатото, тоа незначи дека нештото е она правилното.

Мене родителите шамар да ми удриле, на овие години од дома ке ги избркав!

Со ќотек не се решават ништо. Ако сакаш да го воспиташ со ќотек, само ке ги влошиш работите, детево за инает ке продолжит по старо
Санкција...е тоа може!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom