Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ништо не и фали. Имаш?Што и фали на тревата бе?
Генерално не и фали ништо, башка е и здрава.Што и фали на тревата бе?
Сегрегација е неопходна бидејќи алтернативите се неисплатливи/дискриминирачки/невозможни. Законите се за сите (барем така би требало да биде). Не може поединец (газдата) да одлучува за пушење цигари, макар и само за кај него во локал. Пишувавме цели страници за ова поназад на темава: прво ги дискриминираш вработените (факт) а второ скоро сите газди ќе одлучат да се декларираат како пушачки локали (пошто непушачката популација е сеуште голем дел brainwashed дека е најнормално да ги трујат, и нема да ги бојкотира иако се мнозинство).Гласав 2 опција затоа што иако сметам дека законот е потребен за да им одолжи на непушачите, треба да се видоизмени да може секој власник на локал да си одлучи дали ќе има или нема пушење во своите простории, или дали ќе направи посебна просторија за пушачи/непушачи. Колку повеќе може да се оддалечи законов од "сегрегација" на пушачи/непушачи толку подобро.
Сето тоа би било сосем во ред кога би дошло по природен пат без наметнување на правила и прописи. Едноставно само да си еволуираше како и многу работи кои со текот на годините сами се искорениле без некој посебни норми и правила. Како најочигледен пример кој нема врска со цигарите е невиноста и нејзиното губење и мажењето после тоа.Сегрегација е неопходна бидејќи алтернативите се неисплатливи/дискриминирачки/невозможни. Законите се за сите (барем така би требало да биде). Не може поединец (газдата) да одлучува за пушење цигари, макар и само за кај него во локал. Пишувавме цели страници за ова поназад на темава: прво ги дискриминираш вработените (факт) а второ скоро сите газди ќе одлучат да се декларираат како пушачки локали (пошто непушачката популација е сеуште голем дел brainwashed дека е најнормално да ги трујат, и нема да ги бојкотира иако се мнозинство).
Абе ова се сега преодни години.
Популацијата на пушачи е сеуште голема, но за доволно време тоа драстично ќе се намали. Муабетот ми е дека перцепцијата се менува, времињата се менуваат. Не може да се запре тоа.
Денешениве генерации сите се раснети во околина каде најнормално е да ти дојдат гости дома и да зачурат сите колективно иако има деца во собата. Едноставно никој тогаш не им кажал дека прават грев.
Башка цигарите не се истите сега и порано, сега има толку хемија во цигарите што ви гарантирам 90% од пушачите да пробаат качак од убав квалитетен тутун нема да можат да го препознаат вкусот. Значи остај што секакви хемии за вкус, хемии за успорување на горење и хемии за појачување на зависност вдишуваш од цигарилото, туку и организмот не го толерира тоа исто како пред пола век и поише, пошто не живееш во истата здрава околина каков што бил светот тогаш.
Нејсе, да се вратам на перцепцијата. Ќе поминее време, ќе се навикнат луѓето. Ќе дојдат и нови генерации кои никогаш не искусиле дека имало нешто поинаку од сегашнава состојба. За нив ќе биде најнормално да излезеш надвор за да го зачуриш цигарот.
Цигарилос се outdoor занимација. Или по дома, да не му сметаш на никој... исто како и со она другото пафкање.![]()
Таква еволуција само ако ги симнат и сите други закони за забрани. На пример ако одбиеш кога по трет пат кога ќе те замолам да излезеш надвор со цигарата, да не одговарам кривично кога ќе те ѕвездосам со цевка фи10. Балкан бре, нема тука етика и културна еволуција.Сето тоа би било сосем во ред кога би дошло по природен пат без наметнување на правила и прописи. Едноставно само да си еволуираше како и многу работи кои со текот на годините сами се искорениле без некој посебни норми и правила...
Можеби имаше намера да аплицираш за работата на контролор извршител во бирото за контрола на невиност?најочигледен пример кој нема врска со цигарите е невиноста и нејзиното губење и мажењето после тоа.
Замисли да донесеја закон дека девојката мора да ја изгуби невиноста до својата 15 година и дека не немора туку не смее да се мажи невина. Каква реакција би имало на тоа на пример пред 50 години. Е арно ама не донесоја таков закон а денес е сосем нормална појава.
И да донесат таков закон никој посебно нема да го погоди нити некој би се почувствувал посебно оштетен.
Ако би ме замолил од твојот дом да излезам , би излегол и јас и било кој друг, пошто тоа е твој дом. Не ти треба за тоа никаков закон. Дали би било етички тоа замолување е сосем друга работа, а се познава по тоа дали следен пат би дошол на гости.Таква еволуција само ако ги симнат и сите други закони за забрани. На пример ако одбиеш кога по трет пат кога ќе те замолам да излезеш надвор со цигарата, да не одговарам кривично кога ќе те ѕвездосам со цевка фи10. Балкан бре, нема тука етика и културна еволуција.
И да, добар обид беше тоа со губењето на невиноста...
Можеби имаше намера да аплицираш за работата на контролор извршител во бирото за контрола на невиност?![]()
Осто бе нака ти се сили со цефки и водовод, ти ќе го дотепаш на етички план! Не ќе можи да се соземи од страм ко не ќе му стапниш поќе дома никош.Ако би ме замолил од твојот дом да излезам , би излегол и јас и било кој друг, пошто тоа е твој дом. Не ти треба за тоа никаков закон. Дали би било етички тоа замолување е сосем друга работа, а се познава по тоа дали следен пат би дошол на гости.
Твој дом твои правила. Од кај да знае дома што си преферирате со госпожата. Можи голи си се шетате пред децата, па сега дека ке ви иделе гости ке се облекувате, глупости.Осто бе нака ти се сили со цефки и водовод, ти ќе го дотепаш на етички план! Не ќе можи да се соземи од страм ко не ќе му стапниш поќе дома никош.
Кај мене дома јас никако не би можел да ти забранам да пијаш тутун или цигарина, а посебно би ми било непријатно да те спречам да си запалиш во децкана. Едно, етиката не ми дава, а второ, морало. Ебати домајќино ако несотрујаш малку со фамилијата за удобноста на гостино.
Абе Владе, камо сите гости да се како тебе умни, воспитани, со усул, јака етика и уште појака логика. Камо стреќа...Твој дом твои правила. Од кај да знае дома што си преферирате со госпожата. Можи голи си се шетате пред децата, па сега дека ке ви иделе гости ке се облекувате, глупости.
Ако му чини нека иди , ако не не.
А јас пак си мислев камо среќа сите домаќини да беа како тебе образовани, еманципирани, просветлени, побожни,кај ке ни беше крајот. Камо среќа..Абе Владе, камо сите гости да се како тебе умни, воспитани, со усул, јака етика и уште појака логика. Камо стреќа...