Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Убаво наброја добро познат каде мрдна законот, значи овој закон е донесен специјално за Македонци. Плус и во многу градови во внатрешноста се пуши, последен пат бев во кафана во Кавадарци на автобуската што е и ми донесоа пепељара. Така да законов што го донесоа селективно важи во МКД.
И предлогот е добар за дискусија. Нека има посебни локали и секој нека си избере каде да иде.

Луѓето во Скопје и останатите кои ги почитуваат законите треба да се осеќаат почестени со тоа што го достигнале тој степен. За овие останатите посебно оние што со устав се заштитени во државата не треба воопшто да им завидуваме напротив мене ми е жал што ете останале неколку века поназад. За жал нашиот ментален склоп, менталитете и култура сеуште не е подеднакво развиена на целата територија на Македонија и подеднакво развиена кај сите етнички групи. Но со оглед дека и таков каков што е овој закон не се почитува насекаде, дали може да замислите што ќе се случи ако се донесе предложениот закон.
Мислете малку на вашите поколенија ако ние сме нездрава и отруена генерација во секој поглед да направиме барем нашите деца да живеат во колку толку поздрава и поцивилизирана околина.
Најсмешно од се е кога донесениот закон се оквалификува како дискриминација. Па има ли поголема дискриминација од труење на околината поради лично задоволство. Порано кога излегував душата ми мирисаше на тутун иако не сум пушач. Денеска можам слободно и без да бидам малтретиран да седам како човек по кафиќи, дискотеки , ресторани и останати јавни објекти. Инаку овој закон треба да го спроведат и во средства за јавен превоз. Често се случува возач на комби или автобус да пуши како нездрав и да ја гуши околината или да не убива со промаја.

Луѓето во Скопје и останатите кои ги почитуваат законите треба да се осеќаат почестени со тоа што го достигнале тој степен. За овие останатите посебно оние што со устав се заштитени во државата не треба воопшто да им завидуваме напротив мене ми е жал што ете останале неколку века поназад. За жал нашиот ментален склоп, менталитете и култура сеуште не е подеднакво развиена на целата територија на Македонија и подеднакво развиена кај сите етнички групи. Но со оглед дека и таков каков што е овој закон не се почитува насекаде, дали може да замислите што ќе се случи ако се донесе предложениот закон.
Мислете малку на вашите поколенија ако ние сме нездрава и отруена генерација во секој поглед да направиме барем нашите деца да живеат во колку толку поздрава и поцивилизирана околина.
Најсмешно од се е кога донесениот закон се оквалификува како дискриминација. Па има ли поголема дискриминација од труење на околината поради лично задоволство. Порано кога излегував душата ми мирисаше на тутун иако не сум пушач. Денеска можам слободно и без да бидам малтретиран да седам како човек по кафиќи, дискотеки , ресторани и останати јавни објекти. Инаку овој закон треба да го спроведат и во средства за јавен превоз. Често се случува возач на комби или автобус да пуши како нездрав и да ја гуши околината или да не убива со промаја.

Промаја ти е опасна ствар :D
Во врска со пушењето јас се радувам што конечно дојде лето и сега можам како човек на летна тераса да седам со останатите луѓе и да пушам колку ми душа сака. На кој му смета слободно нека влезе внатре.
И што ќе се случи ако се донесе измена на законов? Што? Ќе останат непушачите сами во кафиќ за непушачи или пак ќе се буваат кај пушачи? Секој нека си го штити сопственото здравје, ако тебе ти сметаат цигари не оди кај пушачи и околу пушачи. Толку е едноставно. Мене не ми сметаат и јас сакам законов и те како да помине на расправа. Од промаја немам гајле.

Промаја ти е опасна ствар :D
Во врска со пушењето јас се радувам што конечно дојде лето и сега можам како човек на летна тераса да седам со останатите луѓе и да пушам колку ми душа сака. На кој му смета слободно нека влезе внатре.
И што ќе се случи ако се донесе измена на законов? Што? Ќе останат непушачите сами во кафиќ за непушачи или пак ќе се буваат кај пушачи? Секој нека си го штити сопственото здравје, ако тебе ти сметаат цигари не оди кај пушачи и околу пушачи. Толку е едноставно. Мене не ми сметаат и јас сакам законов и те како да помине на расправа. Од промаја немам гајле.

Мене не ми смета законот, иако и јас пушам. Супер е, го поддржувам. Се сеќаваш колку смрдеше и беше загушливо низ јавните локали пред да се донесе законот ?

Во полна дискотека или кафанче, каде 90% пушат не се издржуваше. Не можеше на раат да поседиш, плус излагаш смрден и синусите те печат.

ова почестени ми направи да се скинам од смеа. :pos: то ати доаѓа исто ко треба жената да биде почестена од ќотекот на мажот :pos:
а законот Е дискириминирачки, ти ИМАШ избор, јас НЕМАМ. јас немам можност да изберам да седнам во кафана и мезам со цигарата во уста, али ти имаш.
редно време е да се стави работа во колосек, да има кафичи и за НЕпушачи, и ЗА пушачи. па кој кај сака нека иде. дури тогаш се има избор за сите табори.

Jas pak ostanuvam bez izbor.....vo Cair nema kafici za nepusaci....

Мене не ми смета законот, иако и јас пушам. Супер е, го поддржувам. Се сеќаваш колку смрдеше и беше загушливо низ јавните локали пред да се донесе законот ?

Во полна дискотека или кафанче, каде 90% пушат не се издржуваше. Не можеше на раат да поседиш, плус излагаш смрден и синусите те печат.

Мене никогаш не ми сметало чад во локал, само кога спијам ми смета некој да ми пуши во соба. Иначе немам проблем и да смрдам на цигари, јас и надвор да пушам пред локал пак мирисам така да навикната сум.
Беше загушливо вистина. Затоа да не се гушиме и да се поделиме, на кој му смета една опција, на кој не му смета друга опција, јас мислам дека е така фер :)

ова почестени ми направи да се скинам од смеа. :pos: то ати доаѓа исто ко треба жената да биде почестена од ќотекот на мажот :pos:
а законот Е дискириминирачки, ти ИМАШ избор, јас НЕМАМ. јас немам можност да изберам да седнам во кафана и мезам со цигарата во уста, али ти имаш.
редно време е да се стави работа во колосек, да има кафичи и за НЕпушачи, и ЗА пушачи. па кој кај сака нека иде. дури тогаш се има избор за сите табори.
Има посебна просторија за пушење на некои места, некаде во ВЦ е дозволено, а на крај па и надвор да излезеш на 5 минути не е проблем.

Има посебна просторија за пушење на некои места, некаде во ВЦ е дозволено, а на крај па и надвор да излезеш на 5 минути не е проблем.
проблем, голем проблем. не сакам да сум дискриминиран. АКО сакам ќе излезам, АКО не сакам нема да излезам

Мене никогаш не ми сметало чад во локал, само кога спијам ми смета некој да ми пуши во соба. Иначе немам проблем и да смрдам на цигари, јас и надвор да пушам пред локал пак мирисам така да навикната сум.
Беше загушливо вистина. Затоа да не се гушиме и да се поделиме, на кој му смета една опција, на кој не му смета друга опција, јас мислам дека е така фер :)

Најфер решение е одделна просторија. Пред тоа на ништо не личеше.
Во било која кафана или дискотека кога ќе биде пред крај евентот, не се гледаше прст пред око од чад.

:)
--- надополнето: 19 јуни 2013 во 21:36 ---
проблем, голем проблем. не сакам да сум дискриминиран. АКО сакам ќе излезам, АКО не сакам нема да излезам

Дискриминација е прегруб збор во случајов. Мене никогаш не ми било проблем да излезам и надвор да запалам цигара.

Толку ли е зорт на 5 минути надвор да постоиш ?

Во било која кафана или дискотека кога ќе биде пред крај евентот, не се гледаше прст пред око од чад.

Дискриминација е прегруб збор во случајов. Мене никогаш не ми било проблем да излезам и надвор да запалам цигара.

Во зима ми е зорт, плус и мака ми е и ме фаќа нервоза. Верувам и на останатите им е исто.

Во зима ми е зорт, плус и мака ми е и ме фаќа нервоза. Верувам и на останатите им е исто.

E што е толку проблемот, мака за 10 метри ? Мене поголема нервоза ме фаќа кога од преполно место, 90% ќе се расчурат ко недугави.

Плус и греалки ставаат. Мислат и на нас.

:D

не да ми е зорт, него ептен зорт. :)

Ова е решението:

personal-smoking-area-japan.jpeg

Т.е. угостителите да вложуваа малку повеќе во вентилација, немаше да дојде до овој проблем.

Ивонче го погрешил малку тајмингот, изборите завршија. Можеби за следниве се спрема... ;)

Законот за заштита од пушењето од 2008 година до денеска не ги даде очекуваните резултати, нема релевантни податоци за намалување на заболувањата кои се претпоставува дека се поврзани со пушењето и од тие причини треба да се укине, смета претседателот на Либералната партија на Македонија Ивон Величковски. Тој во македонскиот Парламент понуди предлог за либерализирање на законските одредби за заштита од пушењето за кој ќе се расправа на седницата закажана за 22 јули.
- Сведоци сме дека во изминативе години откако е воведена забраната во затворени простории, нема релевантни статистички податоци кои се ефектите од Законот. Сепак, евидентен е трендот на зголемување на бројот на случаи на кардиоваскуларни и респираторни заболувања, како и лицата со канцерогени заболувања, а особено ракот на бели дробови е во пораст. Затоа ние понудивме предлог кој се однесува на потребите на угостителските објекти од една страна и заштитата на животната средина од друга страна. Она што сакам да го нагласам е дека сме отворени за сугестии при парламентарната расправа, изјави либералот Величковски за Вечер.
Тој појаснува дека со Предлог-законот се овозможува пушење цигари во затворени простории во угостителски објекти, дури и во оние каде се служи храна. Со тоа, се задолжуваат кафеаните, интернет-кафиња, кафетерии, ноќни барови, кафе-барови, кабареа, диско клубови и пивници, казината, обложувалниците каде што пушењето ќе биде дозволени да инсталираат појаки вентилациски системи. Истото ќе може да важи и за психијатриските болници, установи каде се сместуваат неподвижни, стари, изнемоштени лица, лица со пречки во развојот и во казнено-поправните домови, арестантските одделенија и затворите, отворени и затворени трговски центри и станици за пристигнување и заминување на патници во јавниот превоз, односно сите посебни установи утврдени со закон. Во истите измени се утврдени и строги правила за спроведување и казнени одредби за непочитувачите. Забраната за пушење ќе важи само во спортски сали, болници, градинки и училишта.
Величковски и самиот пушач, но како што потенцира "одговорен пушач" кој не пуши дома или во близина на детски градинки, игротеки, појаснува дека законските измени ги обврзуваат и тутунските комбинати повеќе да инвестираат во едукативни кампањи за штетноста од пушењето и тие да бидат носители на формирање на позитивна јавна свест кон здравиот начин на живеење.
Првиот либерал вели дека сите политички субјекти во идниот период треба да се потрудат ова прашање да се уреди како што е потребно. Тој смета дека измените ќе поттикнат позитивни реакции кај граѓаните.
(Е.А.) http://vecer.com.mk/?ItemID=1FBEDE6845D6764DB28CECB65F0A6FCE

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom