- Член од
- 1 февруари 2007
- Мислења
- 408
- Поени од реакции
- 15
јас и таму пишувам поставено е од мене а е узвадено од учебникот по православна догматика
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
јас и таму пишувам поставено е од мене а е узвадено од учебникот по православна догматика
Нов завет разликува :
1 ) ТАТКО што значи ОСНОВОПОЛОЖНИК
2 ) ОТЕЦ = ПОТАТКО = ОЧУВ
е сега инетерсно е дека Исус и апостолите ги користат двата термини
еве :
Евангелие по Матеј 23
9 И никого на земјата не НАРЕЧУВАЈТЕ го свој ‘ТАТКО’, зашто е Еден вашиот небесен Татко.
Евангелие по Јован:
20:17 Исус и рече: „Не допирај Ме, зашто уште не отидов горе при Мојот Татко. Туку оди при Моите браќа и речи им: ‘Се враќам при Мојот Татко и вашиот Татко, при Мојот Бог и вашиот Бог.’
Евангелие по Матеј
26:39 И отиде малку потаму и падна на Своето лице и се помоли, велејќи: „ОЧЕ Мој! Ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; сепак нека биде не како што сакам Јас, туку како што сакаш Ти!” ----
РЕКОЛ ПРОРОКОТ ЕМАНУИЛ (кој ја оформил бесмртната личност Исус Христ)
.
.
.
па така имаме :
Римјаните: 8:15 Имено, не го примивте духот на ропството, за да бидете пак во страв, туку го примивте Духот на ПОСИНУВАЊЕТО, со кој викаме: „Ава - Татко!”
8:23 И не само тоа, туку и ние, кои го имаме Духот како прв дар; ние самите воздивнуваме во себе чекајќи го ПОСИНУВАЊЕТО: откупувањето на нашето тело.
9:4 кои се Израелци; на кои им припаѓаат: ПОСИНУВАЊЕТО и славата, заветите и законодавството, богослужението и ветувањата;
Галатјани: 4:5 за да ги откупи оние, кои беа под Законот, за да го примиме ПОСИНУВАЊЕТО.
.
.
.
епа и пророкот Емануил - Исус Христос го нарекол Бог.............ОЧЕ- ОТЕЦ
ЗНАЧИ И САМИОТ Е ...........ПОСИНЕТ
Јован:
17:25 Праведен Татко, светот не Те запозна, а Јас Те ЗАПОЗНАВ, и овие познаа дека Ти си Ме пратил.
Ефесјани: 1:2 благодат на вас и мир од Бога, нашиот Татко и од Господа Исуса Христа!
4:6 еден Бог и Татко на сите, Кој е над сите, и преку сите и во сите.
ДАли само Исус бил "роден" од Бог ?
НЕ !
ЕВЕ :
Јаков: 1:18 Тој нè РОДИ според Својата волја преку Словото на вистината, за да бидеме првина на Неговите созданија.
1 Петрово: 1:3 Благословен да е Бог, Таткото на нашиот Господ Исус Христос, Кој по Својата голема милост, преку воскресението на Исуса Христа од мртвите, нè РОДИ ОДНОВО за жива надеж,
.
.
се "родиле" многу Исусовци
Галатјани: 4:19 деца мои, кои пак сум во породилни маки, додека Христос се вообличи во вас.
Павле ги "раѓа" новите Исус Христовци
а уствари :
Римјаните: 8:29 зашто оние кои ги познаваше однапред, нив и ги предопредели да се ПРЕОБРАЗАТ според ликот на Неговиот Син,
.
.
.
Осија: 1:10 Во место каде што им зборуваат: Вие не сте Мој народ, ќе ги НАРЕЧАТ: Синови на Живиот Бог.
Матеј: 5:9 Блажени се миротворците, зашто тие ќе бидат НАРЕЧЕНИ синови Божји!
Римјаните: 9:26 и така ќе се случи дека на местото, каде им беше речено: „Вие не сте Мој народ,” таму ќе бидат НАРЕЧЕНИ синови на живиот Бог.”
.
.
.
.
.
Пророкот Емануил - Исус Хрсист..........СЕ НАРЕКОЛ (сам себе ) но битието Бог му го признало таквиот статус..............ИСУС ХРИСТ БИЛ .......ПОСИНЕТ ОД ОТЕЦОТ(ОЧУВ)
Евреите: 1:5 Зашто, КОМУ ОД АНГЕЛИТЕ некогаш МУ РЕКОЛ: „Ти си Мој Син; Јас Те родив денес” и пак: „Јас ќе Му бидам Татко и Тој ќе ми биде Син?”
5:5 Така и Христос не се прослави Сам Себеси за да биде Првосвештеник, туку Оној Кој Му рече: „Ти си Мој Син, Јас Те родив денес,”
ЕВЕ ОВА ГО ОБЈАСНУВАИ СТАРИОТ ЗАВЕТ :
Псалм: 2:7 „Ја објавувам Господовата ОДЛУКА: Тој ми рече: *Ти си Мој Син, Јас те родив денес.
ете
станува збор за одлука а не дека стварно пред 2000 год се родил биолошки човек од некаков бог
значи не пишуваш туку препишуваш !
намаш ништо твое .
а сакаш да се рамниш со мене .
добро може и така.........ова е земја на луѓе со болни амбиции .
.
.
него некако избега ........не ми одговори :
ете Исус признал дека нее Син туку посинок на Очувот-Отецот-Потатко
а сега ?
Тоа е кога некој неписмен сака роман да напише православната догматика е наука стара 2000 години наука на богооткриени вистини што мислиш ти дека ке измислиме вруќа вода ове висти ни ги поизнеле светите оци уште пред 20 века а ние само ги пренесуваме
незнам од каде ти е етимологијата на зборот отец дека значи потатко незнам а што се однесува до твоите навреди моето достоинство не ми дозволува да ги коментирам
моето достоинство не ми дозволува да ги коментирам
a svetite otci ucele kako detelinkata so tri lista, triagolnik i i slicno,абе што се замарете за отецот е татко,потатко или она ова туку
ќе кажам нешто ОТЕЦОТ,СИНОТ И СВЕТИОТ ДУХ се три личности а сепак
се едно односно три различни личности а имаат ист карактер и целта(намена)
иста мисла за планот за спасението на човечки род.
како што е на пример: жолтокот,белката и лушпа и сите заедно се едно
а тоа е ЈАЈЦЕ.
абе што се замарете за отецот е татко,потатко или она ова туку
ќе кажам нешто ОТЕЦОТ,СИНОТ И СВЕТИОТ ДУХ се три личности а сепак
се едно односно три различни личности а имаат ист карактер и целта(намена)
иста мисла за планот за спасението на човечки род.
како што е на пример: жолтокот,белката и лушпа и сите заедно се едно
а тоа е ЈАЈЦЕ.
a svetite otci ucele kako detelinkata so tri lista, triagolnik i i slicno,
Да де,не се нервирај тоа што кажав за јајцето тоа онака пример кажувам
туку сакам да кажам отецот,исус и светиот дух се ЕДНО како што кажавте
погоре и се согласувам дека се истомисленици се ЕДНО како личност хипотетички
ме разберваш ли:smir: